Ontdek de Duitse Niederrhein regio: van Romeinse opgravingen tot fietsen door de natuur tot een attractiepark in een kerncentrale. Lees hier alles over de diverse bezienswaardigheden!

Deze Duitse regio zal bij velen van jullie misschien niet perse op de radar liggen. Naburige steden als Düsseldorf en Keulen zijn onder de Nederlandse toeristen erg in trek, maar wat veel mensen niet weten is dat de nabijgelegen Niederrhein regio – direct grenzend aan Nederland – ook ontzettend veel moois in haar mars heeft. Fietsen over de Niederrheinroute, terug in de tijd in Xanten, met de kids naar Kernie’s Familiepark, of een bezoekje aan Schloss Moyland. Hieronder laten we je kennismaken met alle highlights in de Niederrhein regio. Ga je mee?

De Niederrhein regio | Natuur in Niederrhein | Bezienswaardigheden in Niederrhein | Culinair in Niederrhein

Niederrhein Schloss Moyland
© Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

De Niederrhein regio

De Niederrhein regio – in het Nederlands ook wel Nederrijn genoemd – is onderdeel van de grotere provincie Nordrhein-Westfalen (Nederlands: Noordrijn-Westfalen). Het gebied ligt naast het zogeheten Ruhrgebied, de naam voor het hevig geïndustrialiseerde deel van deze omgeving. Het grenst direct aan het zuidoosten van ons land. Daarnaast zijn er meerdere kleine steden en dorpjes waar je misschien al wel eens van gehoord hebt; zeker als je zelf uit de grensregio komt. Voorbeelden zijn het bedevaartsoord Kevelaer, het gezellige Kleef (of Kleve in het Duits) met het iconische Kasteel Schwanenburg, maar natuurlijk ook bijvoorbeeld Weeze; bekend van Airport Weeze (ook wel Flughafen Niederrhein Weeze of Düsseldorf Weeze genaamd).

Fun fact: Niederrhein betekent “onder de Rijn”, omdat het gebied geografisch gezien zuidelijk van de rivier de Rijn ligt.

Jouw vraag is nu natuurlijk: “wat heeft deze regio mij als toerist te bieden”? Het antwoord: werkelijk ontzettend veel! Hieronder zullen we je een zo uitgebreid mogelijk overzicht geven van alle bezienswaardigheden en toeristische attracties die dit Duitse buurgebied rijk is. Veel plezier!

Vrouw op de fiets in de natuur
© Malte Schmitz

Fietsen door de natuur in Niederrhein

Wie aan gebieden als het Ruhrgebied denkt, denkt waarschijnlijk aan staal en steenkolen, aan grote fabrieken en eindeloze industrie. Wat als we je vertellen dat Niederrhein eigenlijk een ontzettend mooie, groene regio is, ideaal om doorheen te fietsen of wandelen? Verschillende uitgebreide en goed gemarkeerde fietsroutes wijzen je de weg langs de Rijn en de natuur eromheen, maar ook langs alle culturele spots.

Een uitgebreid fietsennetwerk

Fietsen over de NiederRheinroute zal je misschien doen denken aan de dijken en ooien van het tweestromenland in Nederland bij de Maas en Waal. Relatief vlakke, geasfalteerde wegen op de dijken die kronkelen langs de Rijn. Verre uitzichten en vol met bossen en velden; dit is wat je vindt op de NiederRheinroute. In de regio vind je amper heuvels, waardoor je op een comfortabele maar sportieve manier kunt genieten van de mooiste bezienswaardigheden van Niederrhein.

De NiederRheinroute is het langste fietspadennetwerk van Duitsland met meer dan 2.000 kilometer aan wegen!
Vrouw op picknickbankje met uitzicht
© Malte Schmitz

Het is namelijk niet zomaar een fietsweg; het is het langste fietspad in ons buurland! De hoofdroute bestaat uit 1.215 kilometer weg. Samen met de 820 kilometer aan verbindingswegen maakt dat een routenetwerk van meer dan 2.000 kilometer. Zin in een fietstochtje? Hier vind je mooie boekbare fietstochten in Niederrhein. Let’s bike!

Op de route passeer je vele karakteristieke gebouwen en andere highlights, zoals kastelen, typische Duitse huisjes, charmante kleine dorpjes, maar ook idyllische natuur en een uitzicht om helemaal bij tot rust te komen. Elk jaar vindt hier op de eerste zondag in juli de Niederrheinische Radwandertag plaats, waarop ruim 30.000 fietsliefhebbers de route komen berijden.

Fietsers langs een gebouw
© PatrickGawandtka

Gurutip: Fiets over de historische Via Romana tussen Xanten en Kleef en pak na afloop een terrasje met uitzicht op de romantische Schwanenburg in Kleef!

Wandelen door de natuur in Niederrhein

Dat je in de regio Niederrhein goed kunt wandelen, is een understatement! De diversiteit van de natuur zal je compleet doen verbazen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige natuurparken. Je vindt hier de mooiste wandelpaden, bossen, rivieren en meren. Ontdek het landschap tussen Rijn en Maas te voet en kijk je ogen uit.

Natuurpark Schwalm-Nette

Een wandeltip is het mooie natuurpark Schwalm-Nette, gelegen langs de Duits-Nederlandse grens. Water bepaalt hier de omgeving, met vele (kleine) rivieren zoals de Schwalm, Roer, Nette en Niers. Hierdoor is er veel natuur, een grote diversiteit aan flora en fauna, en is het perfect voor toeristen die graag even weg gaan uit de drukte van de stad.

Venen, ooibossen en meren tref je allemaal in dit uitgestrekte natuurpark, wat maar liefst 435 km2 beslaat. In het gebied vind je routemarkeringen met bordjes die aangeven waar zogeheten Wasser Blicke zijn; punten met prachtig uitzicht over de mooiste meren in het gebied!

Niederrhein_Nettetal_Glabbacher Bruch & Wandern © Tourismus NRW e.V.
© Tourismus NRW e.V.

Natuurpark Hohe Mark

In natuurpark Hohe Mark kun je genieten van uitgestrekte natuur! Het park is zo groot dat je er makkelijk kunt verdwalen. Gelukkig geven de kilomerslange wandelpaden in dit natuurpark een beetje houvast. Zo vind je er maar liefst 3.890 kilometer aan wandelpaden en 350 kilometer aan waterwandelpaden. In het park kun je meerdere routes volgen, waardoor er voor iedere wandelaar iets tussen zit. 

Maak jouw natuurbeleving nog unieker en neem het moeraspad. Hier manouvreer je je over een houtenplankenpad over het drassige landschap. Je komt hier prachtige plantensoorten tegen en ook verschillende diersoorten zul je hier spotten. Houd de omgeving goed in de gaten, want wie weet spot jij wel de unieke libellensoort “Große Moosjungfer”.

Bezienswaardigheden in Niederrhein

Naast gevarieerde stedentrips biedt deze regio nog een paar leuke, interessante en unieke attracties die zeker de moeite waard zijn voor een dagje uit in Duitsland. Een schilderachtig kasteel, een pretpark in een kerncentrale, romantische kerstmarkten en Romeinse opgravingen; variatie en vertier vind je hier!

Schloss Moyland | Wunderland Kalkar & Kernie’s Familiepark

Xanten| Niederrhein Openluchtmseum| Kerstmarkten

Schloss Moyland: zowel waterslot als kunstmuseum

Dit prachtige slot ligt in het plaatsje Bedburg-Hau, naast de regio Kleef en op slechts 20 kilometer afstand van de Nederlandse grens bij Nijmegen. Het dorpje zelf biedt weinig aantrekkingskracht voor toeristen, maar niet ver buiten het dorp tref je dit romantische kasteel gelegen in een idyllische, natuurrijke setting. Alsof het decennia oude kasteel – de oorspronkelijke bouw dateert waarschijnlijk uit de 14e eeuw – nog niet interessant genoeg is als bezienswaardigheid, is er binnenin sinds 1997 een museum gevestigd met ’s werelds grootste verzameling van kunstwerken van Joseph Beuys.

Fun fact: Frederik I van Pruisen sprak stiekem af in het slot met Katharina Ryckers, een 17-jarig meisje met wie hij een affaire had.

De naam Moyland komt voor het eerst voor in documenten uit 1307 en waarschijnlijk is het kasteel ook ergens in deze eeuw gebouwd. In de loop der eeuwen is het slot vele malen van eigenaar gewisseld. Zo was het kasteel in delen van de zeventiende en achttiende eeuw bijvoorbeeld eigendom van de Pruisische koningen Frederik I en Frederik de Grote. In die tijd werd het kasteel ook bezocht door de beroemde Franse filosoof Voltaire.

Drohnenaufnahme Schloss Moyland © Johannes Höhn
© Johannes Höhn

De hierop volgende decennia had het slot de ene eigenaar na de andere. De laatste bewoner van het kasteel was Adriaan baron Steengracht von Moyland. In 1990 schonk hij het slot aan de Stiftung Museum Schloss Moyland. Zeven jaar later werd het museum geopend voor het publiek na een grondige renovatie van het kasteel.

 • Adres:
  Stiftung Museum Schloss Moyland
  Am Schloss 4
  47551 Bedburg-Hau
  Telefoon +49 (0)2824 9510-0
 • Entreeticket:
  €7 volwassene, €3 kinderen
 • Openingstijden: bekijk de website.
 • Tegenwoordig huist het neogotische kasteel een unieke kunstcollectie. De kunstverzameling is zeer divers met bijvoorbeeld beeldende kunst maar ook grafische verzameling en schilderijen. Centraal staat echter vanzelfsprekend de collectie van werken van Joseph Beuys. Beuys was een beeldende kunstenaar, afkomstig uit Krefeld. Als lokale kunstenaar is er dan ook geen betere locatie om zijn werk tentoon te stellen dan in de Niederrhein regio, waar hij geboren is.

  Museum Schloss Moyland mit Brücke © Johannes Höhn
  © Johannes Höhn

  Wunderland Kalkar & Kernie’s Familiepark

  Een pretpark op het terrein van een oude kerncentrale, dat klinkt toch te gek voor woorden?! Laten we je gerust stellen: deze centrale is  nooit daadwerkelijk in gebruik geweest! Deze “kweekreactor” is oorspronkelijk gebouwd om vele duizenden huishoudens in de regio te voorzien van stroom. Door protesten van omwonenden en problemen met de constructie moest het project echter geschrapt worden, ondanks dat het complex van de kernreactor inmiddels volledig gebouwd was. De Nederlandse ondernemer Hennie van der Most kocht het terrein en in 1995 opende hier het attractiepark Kernwasser-Wunderland. Het is dus eigenlijk een pretpark en bezienswaardigheid in een! Sinds 2005 is de naam van het terrein veranderd naar Wunderland Kalkar.

  De slagzin van het park luidt: Unbegrenzt erleben und genießen!

  Op het terrein, gelegen aan de oevers van de Rijn bij het plaatsje Kalkar, vind je hotels om te verblijven, bars en restaurants. Binnen het complex vind je ook een volledig attractiepark; Kernie’s Familienpark genaamd. Het speciale aan dit kleine – maar zeker gezellige – pretpark is dat je na het betalen van de entree de hele dag onbeperkt kunt genieten van frietjes, softijs, frisdrank, koffie en thee! Daarnaast kun je vanzelfsprekend ook gratis gebruik maken van alle attracties in het park.

   

  Het Brütermuseum:

  Wie graag meer wil weten over de geschiedenis achter de kerncentrale, en over de werking van elektriciteit en energie in het algemeen, is dit museum zeker een aanrader!

  Als uitstapje met de familie – zeker met kinderen erbij – is het park echt aan te raden, maar het is bijvoorbeeld ook in trek voor bedrijfsuitjes. Mocht je ook een hotelovernachting op locatie boeken dan kun je gebruik maken van vele sportieve activiteiten, van bowlen tot beach volleybal. Vanzelfsprekend is een park als dit natuurlijk dé plek bij uitstek voor een kinderfeestje.

  Wunderland Kalkar

  Beleef de Romeinse tijd in Xanten

  Maak kennis met het grootste archeologische openluchtmuseum van Duitsland! Het LVR-Archäologischer Park Xanten (Archeologisch Park Xanten) neemt je mee naar de tijd van de Romeinen en laat je op unieke wijze ervaren hoe het leven er toen uit heeft gezien. Interessant, leerzaam en een bijzonder leuk uitje!

  APX Hafentempel © Johannes Höhn
  © Johannes Höhn

  Meer dan 2.000 jaar geleden, net voor het begin van onze jaartelling, werd in deze regio, bij de monding van de rivier de Lippe in de Rijn, een Romeins legioenkamp gebouwd. Dit zou uiteindelijk uitgroeien tot een Romeinse stad genaamd Colonia Ulpia Traiana. De stad werd bewoond door Romeinen en Germanen tot aan de vierde eeuw na Christus, toen het Romeinse Rijk in macht verloor en de stad werd verlaten.

  In de Middeleeuwen keerden mensen weer terug naar het gebied en ontstond de stad Xanten. De Romeinse overblijfselen verdwenen over de jaren, totdat in 1935 de fundamenten van het oude amfitheater werden herontdekt. Hieromheen werden vervolgens nog meer afgravingen gedaan en grote delen van de stad uit de Oudheid werden teruggevonden. Sinds 1977 is het archeologische park opengesteld voor bezoekers. Sinds de oprichting is het park een populaire locatie voor schoolreisjes, maar ook voor liefhebbers van cultuur, geschiedenis en de Romeinse tijd.

  Tegenwoordig vind je op het terrein ook het LVR-RömerMuseum. In dit museum vinden vaak exposities plaats met interessante vondsten en kom je meer te weten over de geschiedenis van het gebied en de oude stad Colonia Ulpia Traiana. Wie naar het archeologisch park gaat moet ook zeker een bezoek brengen aan dit museum!

  Niederrhein Openluchtmuseum (Niederrheinisches Freilichtmuseum)

  Ga terug in de tijd in het openluchtmuseum van Niederrhein. Je vindt het museum in de Grefrath en je kunt hier allerlei historische binnenplaatsen en werkplaatsen bewonderen. In het Niederrheinisches Freilichtmuseum wordt geïllustreerd hoe mensen vroeger in de regio leefden en werkten. Zo zijn er afwisselende tentoonstellingen over folkloristische thema’s en kun je het speelgoedmuseum bezoeken. Op deze plekken beleef je de eeuwenoude cultuur van Niederrhein het beste. In het “Pannekookehuus” eet je lokale specialiteiten uit de regio. Ook kun je streekproducten kopen in de winkel. Bezoek hier ook speciale evenementen die regelmatig plaatsvinden, zoals de Nacht van de Zinnen, de Treckertreff en de Romantische Kerstmarkt.

  Romantische kerstmarkten op unieke locaties

  Elk jaar reizen hordes Nederlandse toeristen de grens over om maximaal te genieten van de kerstsfeer op de gezellige Duitse kerstmarkten. Verspreid over het hele land, in talloze steden en dorpen, vind je de leukste verzamelingen van kleine kraampjes vol kerstdecoratie en cadeau ideetjes voor de feestdagen. Het geheel is altijd prachtig aangekleed met kerstverlichting, kerstbomen, kerstmuziek en genoeg Glühwein om je warm te houden tijdens het kerstshoppen. Op de Duitse kerstmarkten beleef je echt the most wonderful time of the year!

  Ook de Nederrijn regio doet vlijtig mee aan de Duitse kerstmarkttraditie en er zijn drie kerstmarkten die boven de rest uitspringen. Hieronder zullen we ze verder voor je belichten en je uitleggen waarom je deze winter de markten in Düsseldorf en Keulen misschien eens links moet laten liggen om daarvoor in de plaats deze traditionele marktjes te bezoeken. Beschouw het als een insider tip!

  Dorenburg in GrefrathKerstkasteel Schloss Moyland

  Romantische kerstmarkt bij openluchtmuseum Dorenburg

  Buiten de kerstperiode om is het terrein rondom dit idyllische waterslot het thuis van het Freilichtmuseum Dorenburg. In dit openluchtmuseum, gelegen in het dorpje Grefrath, kunnen bezoekers zich onderdompelen in de vroegere leefstijl in de regio. Onder andere boerderijen met vakwerkhuizen, traditionele handwerken en authentiek speelgoed zorgen ervoor dat je je werkelijk terug in de tijd waant. Natuurlijk zijn er daarnaast genoeg regionale producten en specialiteiten te koop, zoals vers gebakken brood of plaatselijke brandewijn.

  In de aanloop naar kerst strijken meer dan 100 designers, artiesten en handwerklieden zich neer in schattige houten kraampjes rondom de waterburcht. Verwacht een romantische kerstmarkt in traditionele stijl met duizenden lichtjes, kaarsen, vuurkorven en vuurshows. De authentieke setting en aankleding zorgen ervoor dat je echt het gevoel hebt op een middeleeuwse markt te lopen; prachtig!

  Schoss Moyland kerstmarkt
  © Stiftung Museum Schloss Moyland Susanne Dobler

  Romantiek ten top: Kerstkasteel Moyland

  Wie echt een romantische kerstmarkt wil bezoeken moet een bezoekje brengen aan de kerstmarkt bij Schloss Moyland. Hoe mooi dat kasteel is hebben we je hierboven al uitgelegd, maar tijdens de kerstperiode is het al helemaal een prachtige bezienswaardigheid. Geheel in stijl met de kunstzinnige insteek van het slot is de kerstmarkt hier een thuishaven voor kunsthandwerk. Verwacht hier niet de standaard prullaria maar echte kleine kunstwerkjes die sowieso goed zullen scoren als kerstcadeau. Een bezoekje aan deze markt kan perfect gecombineerd worden met een kijkje in het museum.

  kerstmarkt

  Idyllische kerstmarkt bij Kasteel Moers

  Zin in een dagje struinen over een gezellige en idyllische kerstmarkt? Bezoek dan de kerstmarkt bij het prachtige Kasteel Moers. Het slot is het oudste gebouw in het stadje Moers en werd in de 12e eeuw gebouwd. Helaas is er weinig bekend over de geschiedenis van het gebouw, want tijdens een stadsbrand in 1605 werd veel documentatie verwoest. Tijdens de kerstperiode vind je hier een programma vol afwisseling, kunst én kun je hier culinair genieten. Wandel langs de gezellige kraampjes met een glühwijntje in je hand. Heerlijk, toch?

  Genieten in Niederrhein

  Dacht je dat we er al waren? Dan heb je het mis, want we kunnen de gastronomie van Niederrhein zeker niet vergeten. Of je nu biertjes gaat drinken in een gezellige biertuin, aanschuift in een landelijke brouwerij of een gezellig stadscafé opzoekt: in Niederrhein kan het allemaal. We nemen je graag mee langs een aantal foodspots in Niederrhein om jouw beleving nóg leuker (en lekkerder) te maken.

  Dry Aged Beef Currywurst

  Denk je aan Duitsland, dan denk je al gauw aan overheerlijke curryworst. Maar een dry aged beef currywurst heb je waarschijnlijk nog niet eerder geproefd. Dit culinaire hoogstandje van meesterslager Karl-Heinz “Kalli” Hornbergs moet je zeker eens zelf getest hebben. In het restaurant Alt Derp in Kevelaer bestel je deze heerlijke specialiteit en geniet je van gastvrijheid als nooit tevoren. In de regio vind je meerdere fijne restaurants waar je de lekkerste (lokale) specialiteiten proeft.

  Boerderijcafés

  Tijdens een fiets- of wandeltocht zul je ze vast regelmatig tegenkomen: boerderijcafés. Ze staan bekend om hun gezelligheid en authenticiteit. Je geniet er van de lekkerste oeroude recepten in een rustieke omgeving. Hoe tof is dat? De boerderijcafés bevinden zich midden in de natuur en zijn fijne spots om tijdens een fiets- of wandeltocht even om adem te komen.

  Delicatessenwinkels

  In de omgeving van Niederrheim vind je allerlei delicatessenwinkels. Dat heeft natuurlijk te maken met alle lokale lekkernijen die er in de omgeving te proeven zijn. Zo geniet je in het voorjaar van overheerlijke asperges van Walbeck, Brüggen en Nettetal. Maar ook voor lokale biertjes, sappen en honingwijn ben je hier op de juiste plek. In boerderijwinkels kun je de lokale producten soms zelf laten klaarmaken. Heerlijk!

  Mensen in delicatessewinkel
  © PatrickGawandtka

  Vakantie in Duitsland in de Niederrhein regio

  Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van de regio gekregen. Of je nou een natuurliefhebber bent, een fietsfanaat, een geschiedenis gek of zin hebt in een dagje pretpark: in de Niederrhein regio vind je het allemaal; en dat alles op slechts een steenworp afstand. Tijd om de buren te bezoeken, veel plezier alvast!

  Alle Duitsland aanbiedingen

  Meer uit het Travel Magazine: