De gezelligste tijd van het jaar is weer in aantocht! Misschien kijk je net als ik niet alleen uit naar de feestdagen, maar ook naar de kerstmarkten die eraan vooraf gaan. Slenteren langs de kraampjes van een kerstmarkt in Duitsland is een van mijn favoriete activiteiten in december. Van de verlichte kraampjes, warme chocomel en lekkernijen warm ik helemaal op!

In december is het absoluut de moeite waard een tripje naar Duitsland te maken. Dankzij de kerstmarkten is een stedentrip naar Keulen, Oberhausen of Düsseldorf extra de moeite waard! In dit artikel vertel ik je wanneer je de markten kunt bezoeken en wat ze zo bijzonder maakt. Er zijn tal van busreizen en hotelaanbiedingen naar Duitse steden vlakbij de Nederlandse grens. Ook de kerstmarkten verder weg zijn bijzonder sfeervol. Je denkt er misschien niet meteen aan een bezoek te brengen aan de kerstmarkt van Neurenberg, maar deze is werkelijk wonderschoon. Een prachtig decemberweekend ligt in het verschiet!

Bezoek in 2018 een kerstmarkt in Duitsland

Düsseldorf | Keulen | Oberhausen
Internationale kerstmarkt Essen | Munster | Aken
DortmundBerlijn | Neurenberg

Kerstmarkt Duitsland

Kerstmarkt Düsseldorf

Kerstmarkt Düsseldorf

Geopend van 23 november tot 30 december 2017
Openingstijden: ma – zo 11:00 – 20:00
Op vrijdag en zaterdag van 11:00 – 21:00
Waar: Altstadt: Heinrich-Heine-Platz, Flinger Straße, Marktplatz, Stadtbrückchen

De Altstadt van Düsseldorf is ook zonder kerstmarkt al bijzonder bezienswaardig maar in de kerstperiode bereikt de gezelligheid nieuwe hoogtes. Deze stad gaat er prat op “de langste bar ter wereld” te vormen door de aaneenschakeling van bars, restaurants, brouwerijen en discotheken. Ook in 2017 kun je ervan op aan dat de glühwein en het bier weer rijkelijk zullen vloeien. Verschillende pleinen in de stad worden sfeervol versierd. “De engelen komen tezamen”, deze keer niet “bij nacht in het veld” maar op het Heinrich-Heine-Platz voor het Carsch-Haus. De stands worden hier met vele engeltjes versierd, vandaar dat deze kerstmarkt in Düsseldorf de naam Engelchenmarkt draagt. Je vindt diverse specials, reizen en hotels in Düsseldorf op mijn kerstmarktpagina!

Kerstmarkt Dusseldorf

Kerstmarkt Keulen

Kerstmarkt Keulen

Geopend van 27 november tot 23 december 2017
Openingstijden: zo – woe: 11:00 – 21:00
donderdag en vrijdag van 11:00 – 22:00
zaterdag van 10:00 – 22:00
Waar: bij de Dom van Keulen. Verder op de Neumarkt, Rudolfplatz (voor families), Altstadt en bij het chocolademuseum.

De kerstmarkt van Keulen vindt plaats in de schaduw van de imposante kathedraal direct aan het Centraal Station. Met dit architectonische meesterwerk op de achtergrond vergaap je je aan tientallen prachtig versierde kraampjes. De markt naast de Dom is echter niet de enige in de stad! Keulen heeft zeker zes kerstmarkten die de moeite waard zijn! Aan de Neumarkt branden honderden sterrenlichtjes in de bomen terwijl de kerstmarkt op de Rudolfplatz ook voor kinderen erg leuk is. Wat dacht je van de zwoele, lesbische kerstmarkt(!)? De knalroze chalets van deze kerstmarkt vind je in de “Bermuda driehoek” tussen de Schaafenstraat en de Pilgrimstraße.

kerstmarkt Keulen

Kerstmarkt Oberhausen

Kerstmarkt Oberhausen

Geopend van 16 november tot 23 december 2017
Openingstijden: ma – vrij 11:00 – 22:00
Zaterdag van 10:00 – 22:00
Zondag van 11:00 – 21:00
Waar: het CentrO winkelcentrum en de Altmarkt

Oberhausen, de eerste stop in Duitsland op het pad van de internationale trein. Je kent deze stad misschien als het thuis van Sea Life of Legoland maar ook de kerstmarkt is er vermaard. Deze vindt plaats naast het enorme winkelcentrum CentrO. Het hele winkelcentrum is sfeervol verlicht en versierd en je kunt hier heerlijk opwarmen na een wandeling langs de bijna 150 kraampjes die buiten staan. Ook de Oude Markt in het centrum van Oberhausen wordt omgebouwd tot een heus “Oberhauser Weihnachtswald“. Het lijkt net alsof je door een bos vol gezellige kraampjes loopt. De sterrenhemel boven de sprookjesachtige kerstmarkt van Oberhausen wordt verlicht door maar liefst 15.000 leds!

Internationale kerstmarkt van Essen

Internationale Kerstmarkt Essen

Geopend van 23 november tot 23 december 2017
Openingstijden: ma – zo 11:00 – 21:00
op vrijdag en zaterdag zelfs tot 22:00
zondag 26 november van 18:00 tot 22:00
zondag 17 december koopzondag
Waar: Kennedyplein

De kerstmarkt van Essen is misschien niet de markt waar je direct aan denkt als je een kerstmarkt in Duitsland wilt bezoeken. Maar deze stad in het Ruhrgebied, gelegen tussen Düsseldorf en Dortmund en goed te berijden vanuit Venlo en Arnhem, heeft een heel bijzondere kerstmarkt in petto. Je vindt hier namelijk niet alleen Duitse specialiteiten en lekkernijen maar een gevarieerd en internationaal aanbod van delicatessen. Belgische pralines, Nederlandse poffertjes en Franse crêpes zijn nog maar het begin van de 260 kraampjes van deze internationale kerstmarkt. De kerstmarkt van Essen slingert door de hele binnenstad, in het bijzonder het Kennedyplein is prachtig verlicht! Een net van licht met niet minder dan 500 lampjes glinstert de bezoekers tegemoet.

Kerstmarkt Essen

Kerstmarkt Munster

Kerstmarkt Munster

Geopend van 27 november tot 23 december 2017
Openingstijden: zo – do 11:00 – 20:00
op vrijdag en zaterdag tot 21:00
Waar: Platz des Westfälischen Friedens (Rathaus)

Iets boven het Ruhrgebied ligt het charmante stadje Munster, dat de bijna 1 miljoen bezoekers betovert met een gezellige altstadt, tientallen kerstkraampjes vol kunsthandwerk en de heerlijkste lekkernijen. Reis je naar Munster, dan zie je dat de kerstmarkt van Munster rondom het oude raadhuis bruist van het leven. Ook op andere pleinen in de stad vinden kerstmarkten plaats, zoals op de Aegidii-Markt met z’n grote kribbe en de kleine blauwe huisjes bij de Lamberti kerk.

Kerstmarkt Essen

Kerstmarkt Aken

Kerstmarkt Aken

Geopend van 24 november tot 23 december 2017
Openingstijden: ma – zo 11:00 – 21:00
26 november van 18:00 – 21:00
Waar: rondom de kathedraal en het Rathaus

Ook de kerstmarkt van Aken is zeer geliefd onder Nederlands kerstmarktgangers, niet in de laatste plaats omdat je ook in de winkelstraten en outlets rondom de stad erg goed kerstinkopen kunt doen. In de straten rondom het stadhuis en de dom, die onder Karel de Grote werd gebouwd in de achtste eeuw, is het in de weken voor kerst een gezellige boel. Lichtjes, kleuren en geuren komen je tegemoet. Dankzij de gemoedelijke sfeer, versierde stands en vele lekkernijen zal deze schitterende kerstmarkt ook in 2017 zo’n 1.5 miljoen bezoekers naar Aken lokken.

kerstmarkt Aken

Kerstmarkt Dortmund

Kerstmarkt Dortmund

Geopend van 23 november tot 30 december 2017
Openingstijden: ma – do 10:00 – 21:00
op vrijdag en zaterdag tot 22:00
’s zondags van 12:00 – 21:00
3 december koopzondag
Waar: Reinoldikirche, de Markt

Een maand per jaar verandert dit lelijke eendje in een wonderschone zwaan. De kerstmarkt van Dortmund is een van de grootste van Duitsland en heeft meer dan driehonderd stands. Bovendien heeft Dortmund de grootste kerstboom ter wereld! Natuurlijk probeer je hier een dampende glühwein, de bekers veranderen elk jaar van motief en zijn een waar object voor jaarlijks terugkerende verzamelaars. Dortmund wordt nog niet overstroomd door touringcars vol Nederlanders. Hier ervaar je dus een authentieke Duitse kerstmarkt.

kerstmarkt Duitsland

Kerstmarkt Berlijn

Kerstmarkten Berlijn

Gendarmenmarkt:
Geopend van 27 november tot 31 december 2017
Openingstijden: ma – zo 11:00 – 22:00
€1 entree

Alexanderplatz:
Geopend van 27 november tot 27 december 2017
Openingstijden: ma – zo 10:00 – 22:00

Gedächtniskirche:
Geopend van 27 november tot 7 januari
Openingstijden: zo – do: 11:00 – 21:00
Op vrijdag en zaterdag van 11:00 – 22:00
1e en 2e Kerstdag van 13:00 – 21:00

Schrik niet, in de Duitse hoofdstad tref je in de decembermaand niet minder dan vijftig kerstmarkten! Het is bijna onmogelijk de feestelijkheden te ontwijken, op elk zichzelf respecterend plein tref je winterse delicatessen en sfeervolle versiering. Draai wat pirouettes op de schaatsbaan voor de Brandenburger Tor, warm je met een glühwein in de hand op aan een kampvuurtje op het Alexanderplatz of zoek de gezelligheid op op het Potsdamerplatz. Bij het Friedrichstadtpalast vindt een speciale kinderkerstmarkt plaats. Een extravagant cadeau scoor je op de design-kerstmarkt op het RAW terrein en zo zijn ontpoppen zich nog vele andere gezellige kerstinitiatieven en kerstmarkten in Berlijn in de decembertijd. De stad is een groot winterwonderland, boek je stedentrip en maak het mee – je zult er zeker geen spijt van krijgen! Hier vind je meer info over Kerstshoppen en kerstmarkten in Berlijn.

 kerstmarkt Berlijn

Kerstmarkt Neurenberg

Nürnberger Christkindlesmarkt

Geopend van 1 – 24 december 2017
Openingstijden: ma – zo 10:00 – 21:00
24 december van 10:00 tot 14:00
Waar: Hauptmarkt

De kerstmarkt van Neurenberg behoort zonder twijfel tot de mooiste kerstmarkten van Europa. De houten kraampjes zijn in rode en witte kleden gedrapeerd. Deze kerstmarkt is over de hele wereld bekend en wordt geopend door een kerstkind dat met blonde lokken en prachtig gewaad op de daken staat. In zijn rede heet hij iedereen welkom met een mooie speech. Volwassenen worden weer kinderen op deze kerstmarkt! Op de Nürnberger Christkindlesmarkt vind je zeker een cadeau om aan je geliefden te schenken tijdens kerst. De Hans-Sachs-Platz wordt omgebouwd tot kerststad voor kinderen. Er zijn allerlei attracties en activiteiten op dit plein.

kerstmarkt Neurenberg

Er zijn zo veel prachtige kerstmarkten in Duitsland dat het onmogelijk is ze allemaal op te noemen. De oudste kerstmarkt is bijvoorbeeld die van Dresden (anno 1434). Het wekt geen verbazing dat ze in deze stad met honderden jaren ervaring precies weten wat een mooie kerstmarkt nodig heeft. Wat vind jij de mooiste kerstmarkt in Duitsland? Laat me in de comments weten welke steden jij het liefst bezoekt voor kerst, ik ben erg benieuwd!

Hotels en dagtrips naar de kerstmarkten

29.06.18

Vijf dagen kerstshoppen in Wenen!

Ontdek deze prachtige stad tijdens een winterse stedentrip vanuit een 4-sterrenhotel!

Het is nog ver weg maar kan jij ook niet wachten tot de tijd van fonkelende lichtjes en met warme chocomelk onder een dekentje weer begint? Voor een prikje profiteren vroegboekers van vliegtickets en maar liefst vier overnachtingen in een 4-sterrenhotel!

15.12.17

Spotgoedkoop kerstshoppen in Londen of Parijs

Wil je dit jaar eens met echt speciale kerstcadeaus op de proppen komen? Ben je daarnaast wel in voor een stedentrip naar een wereldstad? Ga dan nu kerstshoppen in Londen of Parijs voor maar €29! Voor die prijs kan je net zo goed twee keer achter elkaar gaan en zo beide steden bezoeken; hoef je ook niet meer te kiezen! Boek snel deze actie en jij steelt dit jaar de show met jouw cadeaus uit Londen of Parijs.