De gezelligste tijd van het jaar is weer in aantocht! Misschien kijk je net als ik niet alleen uit naar de feestdagen, maar ook naar de kerstmarkten die eraan vooraf gaan. Slenteren langs de kraampjes van een kerstmarkt in Duitsland is een van mijn favoriete activiteiten in december. Van de verlichte kraampjes, warme chocomel en lekkernijen warm ik helemaal op!

Dit artikel wordt bijgewerkt met de meest recente informatie omtrent de kerstmarkten in Duitsland 2021 en de huidige coronamaatregelen.

Laatste update: 24 november 2021

In december is het absoluut de moeite waard een reisje naar Duitsland te maken. Dankzij de kerstmarkten is een stedentrip naar bijvoorbeeld Berlijn of Düsseldorf namelijk extra magisch! In dit artikel vertel ik je wanneer je de Duitse kerstmarkten kunt bezoeken en wat ze zo bijzonder maakt en geef ik je informatie over de coronamaatregelen en reisadviezen rondom de Duitse kerstmarkten. Er zijn tal van busreizen en hotelaanbiedingen naar kerstmarkten in Duitse steden vlakbij de Nederlandse grens. Ook de kerstmarkten verder weg zijn bijzonder sfeervol. Je denkt er misschien niet meteen aan een bezoek te brengen aan de kerstmarkten van Hamburg, Dresden en Esslingen, maar deze zijn werkelijk wonderschoon. Een prachtige decemberweekend ligt in het verschiet!

Bezoek een kerstmarkt in Duitsland

Hamburg| Lübeck | Dresden| EsslingenDüsseldorf | Keulen | Oberhausen
Internationale kerstmarkt Essen | Münster | Frankfurt | Aken
DortmundBerlijn | Neurenberg

Kerstmarkten in Duitsland en corona

De kerstmarkten in Duitsland gaan in 2021 door onder voorbehoud. Wanneer de kerstmarkten in Duitsland in 2021 definitief plaatsvinden, dien je je wel te houden aan de huidige coronamaatregelen die in Duitsland gelden. Denk hierbij aan voldoende afstand houden en de hygiënemaatregelen goed naleven. In sommige Duitse deelstaten wordt de 2G regel gehandhaafd, waarbij je (culturele) evenementen en horeca alleen mag bezoeken mits je gevaccineerd of genezen bent. Er zijn ook deelstaten die de 3G regel hanteren, waarbij je ook toegang krijgt indien je negatief getest bent. Check voordat je de kerstmarkt bezoekt altijd het laatste reisadvies voor Duitsland.

Let op: alle openingstijden voor de kerstmarkten in Duitsland 2021 zijn onder voorbehoud. 

1. Kerstmarkt Hamburg

Hamburg kerstmarkt 2021

Openingstijden: 25 november – 23 december 2021
Waar: 15 verschillende locaties
Status: Gaat door, 2G maatregel van kracht

Hamburg is zo’n stad waar je kersthart sneller van gaat kloppen. Ieder jaar is de grootste kerstmarkt van Hamburg voor het grooste stedelijke plein te vinden. In totaal zijn er 15 kerstmarkten verspreid door de stad, maar de meest traditionele kerstmarkt vind je bij St. Petri. Kraampjes met telefoonhoesjes zal je hier zeker niet vinden. Hier vind je originele cadeau ideeën in plaats van de standaard kerstsokken. Hoogtepunten van het Adventseizoen in Hamburg zijn de optochten met historische koetsen op de vier zaterdagen voor kerst. Hamburg is per trein gemakkelijk te bereiken vanuit alle grote steden, vanaf het centraal station is het slechts een korte wandeling voordat je een wereld vol kerstverlichting inloopt.

Vind een hotel in Hamburg

kerstmarkt hamburg

2. Kerstmarkt Lübeck

Kerstmarkt Lübeck 2021
Openingstijden: 22 november – 30 december 2021
Waar: In het stadscentrum
Status: Gaat door

Zo’n zeventig kilometer ten noordoosten van Hamburg vind je de historische stad Lübeck waar je ook heel goed kunt kerstshoppen en smullen van glühwein. Verspreid door de stad vind je verschillende kerstmarkten, van een traditionele kerstmarkt op de Marktplatz tot een maritieme kerstmarkt op de Koberg en een historische markt bij de St.Marien kerk. Maak je weekendje in kerstsfeer compleet met een bezoek aan een van de kerstconcerten in de kerken van de historische binnenstad – die overigens op de werelderfgoedlijst van Unesco prijkt.

Vind een hotel in Lubëck

Kerstmarkt

3. Kerstmarkt Dresden

Kerstmarkt Dresden 2021

Openingstijden: Nog niet bekend, meer info volgt
Waar: In het centrum
Status: Gaat niet door

In het Saksische Dresden bevindt zich de oudste kerstmarkt van Duitsland, die zijn oorsprong vindt in 1434. De kerstmarkt staat vooral bekend om de mooie shows die er gegeven worden. Er worden verschillende sprookjes nagespeeld, er zijn theaterpaviljoens aangelegd en er zijn ontzettend veel culinaire lekkernijen. Op deze kerstmarkt vind je ook veel oude tradities, zoals het bakken van de grootste kerststol ter wereld, oftewel het ‘Stollenfeest’. Ten slotte is er op deze kerstmarkt ook genoeg te doen voor de kleintjes. Er is namelijk een reuzenrad, een draaimolen en andere attracties.

Vind een hotel in Dresden

kerstmarkt dresden

4. Kerstmarkt Esslingen

Middeleeuwse kerstmarkt Esslingen 2021

Openingstijden: 23 november – 22 december 2021
Waar: Binnenstad

Status: Gaat niet door

In het centrum van Esslingen am Neckar draait in december de klok eventjes terug, 600 jaar om precies te zijn. De kerstmarkt staat namelijk compleet in het teken van de middeleeuwen. Hier vind je middeleeuwse marktmannen en -vrouwen die hun ambacht laten zien. Daarnaast is er veel spektakel te aanschouwen zoals jongleurs, verhalenvertellers, vuureters, boogschutters en dansers. Hier waan je je echt in de middeleeuwen. Hou je van een reis terug in de tijd? Dan is de kerstmarkt van Esslingen echt iets voor jou!

Vind een hotel in Esslingen

5. Kerstmarkt Düsseldorf

Kerstmarkt Düsseldorf 2021

Openingstijden: 18 november tot 30 december 2021
Waar: Altstadt: Heinrich-Heine-Platz, Flinger Straße, Marktplatz, Stadtbrückchen

Status: Gaat door, 2G maatregel van kracht

De Altstadt van Düsseldorf is ook zonder kerstmarkt al bijzonder bezienswaardig, maar in de kerstperiode bereikt de gezelligheid nieuwe hoogtes. Deze stad gaat er prat op “de langste bar ter wereld” te vormen door de aaneenschakeling van bars, restaurants, brouwerijen en discotheken. Ook in 2020 kun je ervan op aan dat de glühwein en het bier weer rijkelijk zullen vloeien. Verschillende pleinen in de stad worden sfeervol versierd. “De engelen komen tezamen”, deze keer niet “bij nacht in het veld” maar op het Heinrich-Heine-Platz voor het Carsch-Haus. De stands worden hier met vele engeltjes versierd, vandaar dat deze kerstmarkt in Düsseldorf de naam Engelchenmarkt draagt. Je vindt diverse specials, reizen en hotels in Düsseldorf op mijn kerstmarktpagina!

Vind een hotel in Düsseldorf

Düsseldorf kerst

6. Kerstmarkt Keulen

Kerstmarkt Keulen 2021

Openingstijden: 22 november – 23 december 2021
Waar: bij de Dom van Keulen. Verder op de Neumarkt, Rudolfplatz (voor families), Altstadt en bij het chocolademuseum.

Status: Gaat door, 2G maatregel van kracht

De kerstmarkt van Keulen vindt plaats in de schaduw van de imposante kathedraal direct aan het Centraal Station. Met dit architectonische meesterwerk op de achtergrond vergaap je je aan tientallen prachtig versierde kraampjes. De markt naast de Dom is echter niet de enige in de stad! Keulen heeft zeker zes kerstmarkten die de moeite waard zijn. Aan de Neumarkt branden honderden sterrenlichtjes in de bomen terwijl de kerstmarkt op de Rudolfplatz ook voor kinderen erg leuk is. Wat dacht je van de zwoele, lesbische kerstmarkt(!)? De knalroze chalets van deze kerstmarkt vind je in de “Bermuda driehoek” tussen de Schaafenstraat en de Pilgrimstraße.

Vind een hotel in Keulen

kerstmarkt Keulen

7. Kerstmarkt Oberhausen

Kerstmarkt Oberhausen 2021

Openingstijden: 13 november – 19 december 2021
Waar: het CentrO winkelcentrum en de Altmarkt

Status: Gaat door, 2G maatregel van kracht

Oberhausen, de eerste stop in Duitsland op het pad van de internationale trein. Je kent deze stad misschien als het thuis van Sea Life of Legoland maar ook de kerstmarkt is er vermaard. Deze vindt plaats naast het enorme winkelcentrum CentrO. Het hele winkelcentrum is sfeervol verlicht en versierd en je kunt hier heerlijk opwarmen na een wandeling langs de bijna 150 kraampjes die buiten staan. Houd er rekening mee dat het dragen van een mondkapje in het winkelcentrum verplicht is. Ook de Oude Markt in het centrum van Oberhausen wordt omgebouwd tot een heus “Oberhauser Weihnachtswald“. Het lijkt net alsof je door een bos vol gezellige kramen loopt. De sterrenhemel boven de sprookjesachtige kerstmarkt van Oberhausen wordt verlicht door maar liefst 15.000 leds!

Vind een hotel in Oberhausen

8. Internationale kerstmarkt van Essen

Internationale Kerstmarkt Essen 2021

Openingstijden: 12 november – 23 december 2021
Waar: Kennedyplein

Status: Gaat door, 2G maatregel van kracht

De kerstmarkt van Essen is misschien niet de markt waar je direct aan denkt als je een kerstmarkt in Duitsland wilt bezoeken. Maar deze stad in het Ruhrgebied, gelegen tussen Düsseldorf en Dortmund en goed te berijden vanuit Venlo en Arnhem, heeft een heel bijzondere kerstmarkt in petto. Je vindt hier namelijk niet alleen Duitse specialiteiten en lekkernijen maar een gevarieerd en internationaal aanbod van delicatessen. Belgische pralines, Nederlandse poffertjes en Franse crêpes zijn nog maar het begin van de 260 kraampjes van deze internationale kerstmarkt. De kerstmarkt van Essen slingert door de hele binnenstad, in het bijzonder het Kennedyplein is prachtig verlicht! Een net van licht met niet minder dan 500 lampjes glinstert de bezoekers tegemoet.

Vind een hotel in Essen

Lebkuchen op de kerstmarkt

9. Kerstmarkt Münster

Kerstmarkt Münster 2021

Openingstijden: 22 november – 23 december 2021
Waar: Platz des Westfälischen Friedens (Rathaus)

Status: Gaat door, 2G maatregel van kracht

Iets boven het Ruhrgebied ligt het charmante stadje Münster, dat de bijna een miljoen bezoekers betovert met een gezellige altstadt, tientallen kerstkraampjes vol kunsthandwerk en de heerlijkste lekkernijen. Reis je naar Münster, dan zie je dat de kerstmarkt van Münster rondom het oude raadhuis bruist van het leven. Ook op andere pleinen in de stad vinden kerstmarkten plaats, zoals op de Aegidii-Markt met z’n grote kribbe en de kleine blauwe huisjes bij de Lamberti kerk.

Vind een hotel in Münster

Kerstmarkt Duitsland

10. Kerstmarkt Frankfurt

Kerstmarkt Frankfurt 2021

Openingstijden: 22 november – 22 december 2021
Waar: op en rondom de Römerberg

Status: Gaat door

In Frankfurt am Main vind je een van de oudste én grootste kerstmarkten van Duitsland. Meer dan 240 kramen sieren de kerstmarkt van Frankfurt, die vanaf de Römerberg door de stad naar de rivier de Main slingert. Scoor leuke kerstcadeaus of souvenirs, probeer de plaatselijke specialiteiten en bewonder de grootste kerstboom van Duitsland. Mis ook de Pink Christmas Market op Friedrich-Stoltze-Platz niet!

Vind een hotel in Frankfurt

Kerstmarkt Frankfurt
©visitfrankfurt-Holger-Ullmann

11. Kerstmarkt Aken

Kerstmarkt Aken 2021

Openingstijden: 19 november – 23 december 2021
Waar: rondom de kathedraal en het Rathaus

Status: Gaat door, 2G maatregel van kracht

Ook de kerstmarkt van Aken is zeer geliefd onder Nederlands kerstmarktgangers, niet in de laatste plaats omdat je ook in de winkelstraten en outlets rondom de stad erg goed kerstinkopen kunt doen. In de straten rondom het stadhuis en de dom, die onder Karel de Grote werd gebouwd in de achtste eeuw, is het in de weken voor kerst een gezellige boel. Lichtjes, kleuren en geuren komen je tegemoet.

Vind een hotel in Aken

Aachener printen

12. Kerstmarkt Dortmund

Kerstmarkt Dortmund 2021

Openingstijden: 18 november – 30 december 2021
Waar: Reinoldikirche, de Markt

Status: Gaat door, 2G maatregel van kracht

Een maand per jaar verandert dit lelijke eendje in een wonderschone zwaan. De kerstmarkt van Dortmund is een van de grootste van Duitsland en heeft meer dan driehonderd stands. Bovendien heeft Dortmund de grootste kerstboom ter wereld! Natuurlijk probeer je hier een dampende glühwein, de bekers veranderen elk jaar van motief en zijn een waar object voor jaarlijks terugkerende verzamelaars. Dortmund wordt nog niet overstroomd door touringcars vol Nederlanders. Hier ervaar je dus een authentieke Duitse kerstmarkt.

Vind een hotel in Dortmund

De kerstman

13. Kerstmarkt Berlijn

Kerstmarkten Berlijn 2021

Openingstijden: 18 november – 22 december 2021
Waar: Gendarmenmarkt, Opernpalais, Alexanderplatz, Roten Rathaus, Hauptbahnhof, Berlijnse Sony Center, Gedachtsniskirche en Schloss Charlottenburg

Status: Onder voorbehoud

Schrik niet, in de Duitse hoofdstad tref je in de decembermaand niet minder dan vijftig kerstmarkten! Het is bijna onmogelijk de feestelijkheden te ontwijken, op elk zichzelf respecterend plein tref je winterse delicatessen en sfeervolle versiering. Draai wat pirouettes op de schaatsbaan voor de Brandenburger Tor, warm je met een glühwein in de hand op aan een kampvuurtje op het Alexanderplatz of zoek de gezelligheid op het Potsdamerplatz op. Bij het Friedrichstadtpalast vindt een speciale kinderkerstmarkt plaats. Een extravagant cadeau scoor je op de design-kerstmarkt op het RAW terrein en zo zijn ontpoppen zich nog vele andere gezellige kerstinitiatieven en kerstmarkten in Berlijn in de decembertijd. De stad is een groot winterwonderland, boek je stedentrip en maak het mee – je zult er zeker geen spijt van krijgen! Hier vind je meer info over Kerstshoppen en kerstmarkten in Berlijn.

Vind een hotel in Berlijn

 kerstmarkt Berlijn

14. Kerstmarkt Neurenberg

Nürnberger Christkindlesmarkt 2021

Openingstijden: 26 november – 24 december 2021
Waar: Hauptmarkt

Status: Gaat niet door

De kerstmarkt van Neurenberg behoort zonder twijfel tot de mooiste kerstmarkten van Europa. De houten kraampjes zijn in rode en witte kleden gedrapeerd. Deze kerstmarkt is over de hele wereld bekend en wordt geopend door een kerstkind dat met blonde lokken en prachtig gewaad op de daken staat. In zijn rede heet hij iedereen welkom met een mooie speech. Volwassenen worden weer kinderen op deze kerstmarkt! Op de Nürnberger Christkindlesmarkt vind je zeker een cadeau om aan je geliefden te schenken tijdens kerst. De Hans-Sachs-Platz wordt omgebouwd tot kerststad voor kinderen. Er zijn allerlei attracties en activiteiten op dit plein.

Vind een hotel in Neurenberg

kerstmarkt Neurenberg

Er zijn zo veel prachtige kerstmarkten in Duitsland dat het onmogelijk is ze allemaal op te noemen. De oudste kerstmarkt is bijvoorbeeld die van Dresden (anno 1434). Het wekt geen verbazing dat ze in deze stad met honderden jaren ervaring precies weten wat een mooie kerstmarkt nodig heeft. Wat vind jij de mooiste kerstmarkt in Duitsland? Laat het me weten in de comments!

 

Alle kerstmarkt deals met hotel

 

Meer info over de kerstmarkten in Duitsland