O’zapft is! Met deze woorden wordt het festival geopend (Het is getapt! in Oostenrijks-Beiers dialect). Het festival is uitgegroeid tot een cultureel fenomeen en trekt elk jaar miljoenen mensen van over de hele wereld.

Er is geen ander festival in Duitsland dat zoveel mensen van over de hele wereld trekt dan het Oktoberfest in München. Rond 6 miljoen mensen komen samen in de “Hofbräu-Zelt”, de “Käfer’s Wiesen-Schänke” en in de ‘Schottenhammel” in de hoofdstad van Beieren. Wist je dat het Oktoberfest in september plaats vindt en waarom het eigenlijk in München wordt gehouden? Nee? Dan moet je vooral verder lezen!

Oktoberfest in München

Hoe het allemaal begon… | Waarom in september? | De locatie | Kleding | Oktoberfest 2016

Once upon a time… was er het Oktoberfest!

Je zult het bijna niet geloven, maar het originele Oktoberfest leek totaal niet op het huidige festival. Ik ga even terug in de tijd naar het jaar 1810, naar de bruiloft van prins Ludwig van Beieren en prinses Therese Sachsen. De bruiloft vond plaats op 17 oktober in München en werd gevierd door alle inwoners van de stad. Als cadeau werd de feestlocatie naar de prinses vernoemd: de Theresienwiese. Het hoogtepunt van de ceremonie was de paardenrace. Na afloop was iedereen het erover eens dat het feest een groot succes was en dat het festival moest en zou blijven plaatsvinden. Ieder jaar kwamen er steeds meer kraampjes en attracties op het terrein te staan, waardoor het feest een echt volksfeestkarakter kreeg. Ook kwamen er steeds meer mensen erop af. Niemand had kunnen voorzien dat dit Oktoberfest het grootste bierfestival ter wereld zou worden, aangezien het schenken van alcohol in die tijd verboden was.

adorned-thoroughbred-horses-at-the-costume-and-riflemens-parade-during-the-oktoberfest-in-munich-shutterstock_218669785-kochneva-tetyana-2-707x471
Kochneva/Shutterstock.com

Oktoberfest in September… Hier klopt iets niet?

Tegenwoordig zijn alcohol en het Oktoberfest onafscheidelijk van elkaar. Tijdens de officiële opening van het feest wordt een biervat aangeslagen met de woorden “O’zapft is!” (Het is getapt!) Sinds 1950 opent men op deze manier het festival. Vraag je je af waarom het Oktoberfest in september plaatsvind en niet zoals de naam suggereert in oktober? Dan heb ik het antwoord voor je. Toen Oktoberfest was uitgegroeid tot een groot festival wou niemand het risico lopen op een verregend festival. Aangezien het in oktober koud is en de kans op regen groter is, besloot men om het festival een aantal weken naar voren te houden. De duur van het festival werd zelfs verlengd tot 2 weken.

Beer at Oktoberfest in Munich, Germany

De locatie

Voor meer dan 200 jaar viert men het Oktoberfest, behalve tijdens de oorlog. Vanwege de 200e verjaardag in 2010 vond er een historisch Oktoberfest (“Oide Wiesn”) plaats op het zuidelijke deel van de Theresienwiese. Het programma was geschikt voor het hele gezin. Zo was er een cultureel programma georganiseerd met o.a. een draaimolen en een paardenrace. Vijf jaar daarvoor was al besloten om het festival familievriendelijker te maken door het reguleren van de volume van de muziek na 6 uur ’s avonds.

Munich, Germany - October 01, 2013: People enjoy the ride on a carousel during a sunny afternoon at the Oktoberfest in Munich (Germany). The Oktoberfest is the biggest beer festival of the world with over 6 million visitors each year.
Foto: iStock.com/Nikada

Traditionele kledij, de Dirndl etc.

Als je jezelf helemaal wilt onderdompelen in het Oktoberfest dan moet je een nieuwe garderobe aanschaffen. Niet iedereen heeft traditionele Beierse kleding in zijn of haar kledingkast hangen. De mannen dragen een geblokte blouse met lederhosen en bretels, beige-gekleurde sokken en Haferl schoenen. De vrouwen dragen de welbekende dirndl. Het belangrijkste om te onthouden is dat de lederhosen net onder de knie moet vallen als men zit. Een charivari (zilveren ketting) is bevestigd aan een knoopsgat en men draagt een nepmes. Voor de dirdnl hoef je niet veel moeite te doen. Met een petticoat, een dirdnl schort en een dirdnl blouse is de outfit al compleet. De jurk en de petticoat moeten dezelfde lengte hebben en de traditionele blouse is wit met franjes. Echter is één detail heel belangrijk bij de dirndl. Iets waar de mannen zeker op letten. Namelijk de positie van de strik. Als de vrouw een strikje aan de rechterkant draagt dan betekent dit dat ze bezet is. Draagt ze een strik aan de linkerkant dan kun je er van uit gaan dat ze vrijgezel is. Een strik in het midden betekent dat de draagster nog maagd is en diegene die de strak aan de achterkant dragen is een serveerster of weduwe.

In Beer garden in Bavaria, Germany - friends in Tracht, Dirndl and Lederhosen and Dirndl standing in front of band

Oktoberfest 2016

Dit jaar wordt het Oktoberfest geopend op zaterdag 17 september om 12:00 uur. Het festival duurt tot 3 oktober. Op het terrein staan 14 tenten, een heleboel kraampjes en een aantal draaimolens. Wie weet zie je een aantal bekende gezichten. Voor het spotten van celebs moet je naar het bekende Käfers Wiesnschänk gaan. Denk eraan dat je genoeg contant geld bij je hebt, want de prijzen van de drankjes zijn zoals ieder jaar weer omhoog gegaan. Voor een traditionele ‘Maß’ (1 liter bier) betaal je tussen de €10.40 – €10.70, afhankelijk van de tent. Zelfs het goedkoopste frisdrankje kost rond de €6.90.

people-drinking-in-the-lowenbrau-beer-tent-on-the-theresienwiese-oktoberfest-fair-grounds-shutterstock_397845685-editorial-only-tichr-2-707x472
Foto: tichr/Shutterstock

Zoals gewoonlijk zijn de voorbereidingen voor het feest in volle gang. De meeste hotels zijn volgeboekt. Wil je een keer het Oktoberfest meemaken dan raad ik je aan om ver van te voren alles te boeken!