Kastelen zijn romantische en spannende overblijfselen uit een ander tijdperk. Sommigen werden eeuwen geleden al gebouwd en staan nog altijd fier overeind. Veel van de beroemdste kastelen kun je vandaag de dag bezoeken of er zelfs overnachten. Anderen zijn een prachtige toevoeging op het omliggende landschap.
Wellicht denk je als eerst aan Frankrijk als je denkt aan kastelen maar ook in Duitsland is menig romantisch kasteel te vinden, met als absolute hoogtepunt natuurlijk Slot Neuschwanstein, waar het Disneykasteel op gebaseerd is. Hier vind je de top 10 van mooiste kastelen en sloten in Duitsland, van wereldberoemde paleizen tot totaal onderschatte kasteeltjes.
Top 10 kastelen in Duitsland
Löwenburg | Schloss Lichtenstein | De Wartburg | Schloss Schwerin
Reichsburg Cochem | Schloss Heidelberg | Burg Eltz | Schloss Herrenchiemsee
Burg Hohenzollern | Schloss Neuschwanstein
10. Löwenburg in Kassel
De Leeuwenburcht geldt als een typisch barok lustslot en landkasteel. Het werd tussen 1793 en 1801 gebouwd in Bergpark Wilhelmshöhe in Kassel. Op dit moment wordt de burcht gerenoveerd om in de toekomst nog mooier voor de dag te komen. De binnenruimtes worden opnieuw ingericht en de oude wachttoren wordt in ere hersteld. Toch is het kasteel ook tijdens de werkzaamheden een bezoek waard. Breng in ieder geval een bezoek aan de nabijgelegen kas. Naast orchideeën, palmen en Japanse rozen kun je er zelfs bananen ontdekken. Ook het “ballhaus”, waar de voorloper van de tennissport gespeeld werd, is de moeite waard.
- De Löwenburg ligt in bergpark Willemshohe. De aanleg van dit park nam maar liefst 150 jaar in beslag. Op de top staat het Herculesmonument en er zijn grote watervallen en een Romeins aquaduct te bewonderen. Schloss Wilhelmshöhe, tevens in het bergpark gelegen, herbergt naar verluidt een beroemde collectie behangpapier.
- Goed te combineren met de Wartburch bij Eisenach (nummer 8 op de lijst).
9. Schloss Lichtenstein in Honau
Boven de plaats Honau (behorend tot Reutlingen) ligt het slot van Lichtenstein. Het ligt niet gewoon op een heuvel maar bovenop een grote rots. Je kunt het slot alleen bereiken via een brug, waardoor het slot in de Middeleeuwen als onveroverbaar bekend stond. Schloss Lichtenstein werd in 1390 gebouwd, maar verloor aan betekenis nadat in de 17e eeuw een slag werd verloren. Het slot werd daarna niet meer bewoond en kwam in verval. In de 19e eeuw nam de interesse weer toe, toen het tijdperk van de romantiek begon. Het slot werd opnieuw opgebouwd als Slot Lichtenstein. Het kan alleen bezocht worden als onderdeel van een rondleiding en is het kleinste kasteel(tje) op deze lijst.
- Schloss Lichtenstein deed in de Duitse filmversie Doornroosje (2009) dienst als het totaal overwoekerde sprookjeskasteel van de schone slaapster.
- Goed te combineren met een bezoek aan Stuttgart en kasteel Hohenzollern (nummer 2 op de lijst).
8. Wartburg bij Eisenach
Misschien heb je wel eens over dit slot gelezen in de geschiedenisboeken. Geen wonder, geen Duitse burcht is zo in de geschiedenis verankerd als de Wartburg. Niet alleen werd Martin Luther, bekend van de reformatie, hierheen verbannen – ook de heilige Elizabeth woonde en werkte hier. De belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van de Wartburg bij Eisenach is echter het Wartburgfest. Deze bijeenkomst droeg bij aan de eenwording van Duitsland in de 19e eeuw. Voor die tijd bestond de Duitse Bond uit tientallen kleine staatjes.
- De Wartburg torent op een hoogte van 410 meter boven het plaatsje Eisenach uit en wordt jaarlijks bezocht door bijna een half miljoen bezoekers.
- Goed te combineren met een bezoek aan de Löwenburg in Kassel (nummer 10 op deze lijst).
7. Het Slot van Schwerin
Midden in de stad ligt het Schweriner Schloss en alsof deze prominente locatie nog niet genoeg is, ligt het ook nog eens op een eigen eilandje! De historie van dit kasteel, dat duidelijk tot de mooiste van Duitsland behoort, gaat terug tot het jaar 965. Er werd een Slavische vesting gebouwd, die zich op de plaats van het huidige slot bevond. Later huisde het Schweringer slot onder meer Mecklenburger hertogen en groothertogen. Vanaf 1990 is het de zetel van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Een deel van het slot kan bezichtigd worden als museum, maar misschien nog wel bezienswaardiger is de prachtige kasteeltuin.
- Volgens de legende spookt het in het kasteel van Schwerin. De vriendelijke geest met de naam Petermännchen beschermt het slot tegen indringers en opent en sluit ondergrondse deuren met de vele sleutels die hij bij zich draagt.
- Kan gecombineerd worden met een bezoek aan Hamburg (1.5 uur rijden) of Lübeck.
6. Reichsburg Cochem bij Koblenz
Ben je benieuwd naar het leven in de Middeleeuwen? Zet dan koers naar het kasteel van Cochem, nabij Koblenz. Er vinden veel evenementen plaats, zoals een groot volksfeest begin augustus en het Cochemer kerstfeest in december. Bij het kasteel hoort een museum en je kunt proeven van een heus ridderfeestmaal. Het is zelfs mogelijk er Middeleeuws te trouwen. Het kasteel werd in de vroege 12e eeuw gebouwd en was zelfs even in koninklijk bezit. In de 17e eeuw stortte het in maar in de 19e eeuw werd het kasteel weer opgebouwd. De ligging van de Reichsburg is prachtig, bovenop een bergtop en uittorenend over de stad Cochem. De rit door de Moezelregio maakt een bezoek aan de rijksburcht van Cochem nog eens extra de moeite waard.
- In de Moezel en Rijnregio’s staan meer dan 500 kastelen en forten, van sprookjespaleizen tot roversburchten.
- Goed te combineren met een bezoek aan Trier, Koblenz, Burg Eltz (nummer 4 in de lijst), een Rijncruise of een fietsvakantie langs de Moezel.
5. Het slot van Heidelberg
Een van de bekendste gebouwen op deze lijst van mooiste kastelen in Duitsland is Schloss Heidelberg – of wat daar nog van over is. Het kasteel van Heidelberg is namelijk slechts een ruïne nadat het aan het einde van de 17e eeuw vernield werd door de soldaten van Ludwig de 14e. In plaats van het kasteel opnieuw te bouwen, werd het aan de natuurelementen overgelaten en zelfs als steengroeve gebruikt. In de 19e eeuw werd het kasteel van Heidelberg dan eindelijk gedeeltelijk gerestoreerd en werd geprobeerd de staat niet verder te laten verslechteren.
Toch is het slot van Heidelberg ook vandaag nog een van de highlights van de toch al wonderschone Altstadt, die zich onder het slot uitspreidt. Al sinds het begin van de 19e eeuw komen jaarlijks massa’s toeristen naar Heidelberg om de stad te bewonderen. Naar hoe imposant de burcht vroeger geweest moet zijn laat zich alleen nog raden, maar dankzij de overgebleven delen van het slot gaat je fantasie direct aan de loop. Tijdens de rondleidingen hoor je meer over de talrijke legendes en mythen die over het slot en haar inwoners de ronde doen.
- Nadat een blikseminslag enkele gerestaureerde delen opnieuw deed afbranden in 1764, raakte het kasteel wederom in verval en gebruikten de inwoners van Heidelberg de stenen zelfs voor hun eigen huizen.
- Heidelberg is een echte studentenstad en dankzij de ligging aan de rivier de Neckar en de sfeervolle Altstadt zeker een stedentrip waard.
4. Burg Eltz aan de Moezel
Slechts een half uur rijden van Reichsburg Cochem ligt aan de Moezel nog zo’n parel uit de top 10 van mooiste kastelen in Duitsland. Burg Eltz ligt aan de rand van van de Eifel bij de plaats Wirschem, op een heuvel in het dal van de Elz. Volkomen afgezonderd ligt hier de sprookjesboekwaardige Ritterburg. In 1157 werd het slot door Kaiser Friedrich I. Barbarossa aan de edele familie Eltz geschonken. Ook nu, meer dan 850 jaar en 33 generaties later, is Burg Eltz nog steeds familiebezit. Als een van de weinige vestingen werd dit kasteel nooit veroverd. Het kasteel is dan ook vrijwel volledig behouden gebleven in de loop der eeuwen. Er worden rondleidingen gehouden en er is een restaurant. Het slot geldt als een schoolvoorbeeld van een typisch Duits ridderkasteel.
- Er werd 500 jaar lang gebouwd aan Burg Eltz, waardoor zowel elementen uit de Middeleeuwen als uit de Renaissance te herkennen zijn.
- Goed te combineren met een bezoek aan de Reichsburg in Cochem (nummer 6 in de lijst), een Rijncruise, een fietsvakantie door Rijnland-Palts of een reis naar Bonn.
3. Schloss Herrenchiemsee
Van buiten ziet Slot Herrenchiemsee er niet bijzonder glorieus uit. Natuurlijk is het een mooi gebouw maar de vormen zijn simpel en je treft er geen hoge torens of massa’s toeristen. Als je eenmaal voet over de drempel zet, draait je indruk 180 graden. Het interieur lijkt sterk op dat van z’n voorbeeld: het paleis van Versailles. Ook Herrenchiemsee bezit bijvoorbeeld een adembenemende spiegelzaal, die zelfs nog groter is dan het Franse origineel. Het paleis werd in 1878 gebouwd door de Beierse “sprookjeskoning” Ludwig II, die zeer gecharmeerd was van het meesterwerk in Versailles. De koning stierf echter nog voor het slot af was, waarna de bouwwerkzaamheden beëindigd werden. De noordvleugel bleef daardoor lange tijd onder constructie. Tegenwoordig kun je een rondleiding door het paleis maken en een aan de koning gewijd museum bezoeken.
- De spiegelzaal in het kasteel is groter dan die in het Paleis van Versailles en ook de tuinen lijken exact op het Franse evenbeeld.
- Goed te combineren met een bezoek aan München, Salzburg of, in de winter, Kitzbühel.
2. Burg Hohenzollern
Hoog op de eenzame top van de gelijknamige berg torent het kasteel van Hohenzollern boven alles uit. De toeristische trekpleister ligt op 855 meter hoogte. Al in 1423 stortte de oorspronkelijke burcht compleet in en ook het nieuw gebouwde kasteel verviel na een bezetting zo sterk dat het pas in de tijd van de romantiek weer opgebouwd werd. In Burg Hohenzollern vinden vele evenementen plaats en in de schatkamer staat onder meer de kroon van Wilhelm II te pronken.
- Burg Hohenzollern staat bekend om het authentieke interieur en trekt elk jaar meer dan 300.000 bezoekers.
- Goed te combineren met een bezoek aan Schloss Lichtenstein (nummer 9 op de lijst) en Stuttgart.
1. Schloss Neuschwanstein
Het mooiste kasteel van Duitsland is Schloss Neuschwanstein in Beieren. Het is een van de meest geliefde bezienswaardigheden van het land en werd als voorbeeld gebruikt voor het sprookjeskasteel van Disneyland. De bouw werd in 1869 verordonneerd door Koning Ludwig II, en herinnert aan een ridderkasteel uit de Middeleeuwen. Hoewel de koning het bedoelde als privéslot, trekt het vandaag de dag tot wel 10.000 bezoekers per dag. Wil jij dit sprookjesslot in Füssen ook bezoeken? Zorg dan dat je ruim op tijd een plekje voor de rondleiding reserveert. Vergeet niet nog een stukje omhoog te wandelen naar de Marienbrücke, waar je het allermooiste uitzicht op het slot hebt.
- In Schwangau staan nog twee kastelen en vind je een groot aantal meren, trek dus rustig meerdere dagen uit om de omgeving te verkennen.
- Goed te combineren met een bezoek aan München, Innsbruck of ’s winters Garmisch-Partenkirchen.
Ontdek de mooiste kastelen en paleizen in Duitsland
Adembenemende bouwwerken, vind je niet? Het tijdperk van de romantiek zorgde ervoor dat sommige gebouwen verbluffend snel werden gerestaureerd na decennia lang in verval te zijn geweest. Voor die tijd werden onderdelen van de vervallen paleizen soms gebruikt om huizen mee te bouwen. Toen de romantiek opkwam, steeg de interesse in gebouwen uit de Middeleeuwen en dankzij deze periode kunnen we vandaag de dag nog genieten van de sprookjesachtige charme van de eeuwenoude kastelen. Wat is jouw favoriete kasteel in Duitsland?
Ook als je geen ticket voor een rondleiding hebt bemachtigd, is het sprookjeskasteel van Neuschwanstein nog steeds absoluut een bezoek waard. Het kan heel erg druk zijn op de uitkijkbrug – maar als je een nachtje in de buurt blijft slapen, kun je tegen de avond heen gaan en heb je het uitzicht over het kasteel en het dal bijna voor je alleen. Sowieso is Füssen een leuk plaatsje met leuke boetiekjes en restaurantjes en schitterende fietsroutes langs de meren.