Lekker eten doe je in Tirol! Ken jij deze typisch Oostenrijkse gerechten al? Lees er hier alles over – inclusief authentieke Oostenrijkse recepten – en jodel je weg door de Oostenrijkse keuken!

Hou je van lekker eten? Dan zit je goed in Tirol! Deze regio in Oostenrijk staat natuurlijk vooral bekend om bergen, skiën, wintersport (en après ski), maar je vindt hier typisch Oostenrijks eten om je vingers bij af te likken. Lees hier alles over de Oostenrijks eten, de beste restaurants in Tirol, én leer enkele specialiteiten kennen; van de welbekende apfelstrudel tot de overheerlijke Tiroler Kaiserschmarrn. Vanzelfsprekend allemaal met bijbehorend recept zodat je jouw volgende themafeest in Tiroler stijl kunt geven. Nu alleen nog leren jodelen… Succes! 😉

De Oostenrijkse keuken | Typisch Tiroolse gerechten

Culinaire hoogtepunten: Restaurants in Tirol

Spinatknödel
Een echte klassieker in Tirol: knödel ©Foto: Tirol

De Oostenrijkse keuken

Wie aan Oostenrijks eten denkt, denkt waarschijnlijk direct aan de wereldberoemde Wiener Schnitzel. Zeker een lekkernij, maar dat is echt niet alles wat de gastronomie in het Alpenland te bieden heeft.

Wiener Schnitzel kennen we allemaal, maar er is nog veel meer!

De Oostenrijkse keuken is ontzettend divers door de verschillende historische en regionale invloeden. Vroeger was Oostenrijk samen met Hongarije één land; ook wel de Donaumonarchie genoemd. Door deze geschiedenis vind je nu nog steeds veel invloeden uit Hongarije in de nationale Oostenrijkse gerechten. Een voorbeeld is Fiaker Gulasch, wat een variatie is op de traditionele Hongaarse goulash. Daarnaast hebben de vele buurlanden van Oostenrijk (maar liefst 8 in totaal!) allemaal ook hun eigen invloed gehad op de lokale specialiteiten. Hierdoor is Oostenrijks eten echt een gevarieerde mix vol lekkernijen; van verschillende soorten knödel (of knoedel) tot käsespätzle (of Kasspatzln).

Typisch Tiroolse gerechten

Naast vele landelijk populaire gerechten kent elke streek een eigen assortiment aan specialiteiten; sommige werkelijk unieke gerechten die je enkel in de regio vindt, sommige meer een eigen variatie op een culinaire klassieker. Vandaag nemen we je mee naar de regio Tirol. We laten je kennismaken met enkele typisch Tiroolse gerechten en we geven je er meteen een authentiek recept bij. Zo kun jij straks de show stelen als je weer moet koken voor je kookclub, je familie, of je huisgenoten. Daarna vertellen we je over een paar restaurants in Tirol – stuk voor stuk vol culinaire hoogstandjes – die je alvast kunt reserveren voor jouw volgende wintersportvakantie in Tirol!

KaiserschmarrnTiroler Käsespätzle | Knödel (of knoedel)

Tiroler Gröstl | Apfelstrudel | Schlutzkrapfen

Kaiserschmarren
Kaiserschmarrn, een Tiroler specialiteit ©Foto: Tirol

Kaiserschmarrn

Het eerste gerecht op ons lijstje is er meteen een om je vingers bij af te likken: de Tiroler specialiteit Kaiserschmarrn (ook wel Kaiserschmarren genoemd). Het is een heerlijk zoete, soort gekaramelliseerde pannenkoek, geserveerd met bessenjam, appelmoes of gestoofde pruimen. Voor de echte zoetekauwen dus!

Ingrediënten (1 portie):

3 EL meel
3 eieren
1 snufje zout
1 TL – 1 EL suiker
1 TL vanillesuiker
melk
1 scheutje rum (optioneel)
een handjevol rozijnen (optioneel)
boter
poedersuiker

 

Kaiserschmarrn kan je letterlijk vertalen als keizeronzin! Er bestaan meerdere legendes over hoe het gerecht ontstaan is. Volgens het populairste verhaal was Keizer Franz Joseph I op jachttrip in Tirol en krijg hij hier zogenaamde houthakkerschmarrn te eten, een simpel gerecht van meel en reuzel. Om het gerecht wat “keizerlijker” te maken werd het bereid met de beste ingrediënten en werden rozijnen, melk en eieren aan het gerecht toegevoegd. De nieuwe variant werd vervolgens Kaiserschmarrn genoemd.

 

 

Tiroler Kasspatzln

Van zoet gaan we naar iets wat meer hartigs, maar zeker zo overheerlijk: de Tiroler Kasspatzln (ook wel Käsespätlze genoemd). Het gerecht is een soort pasta waar heerlijk pittige gesmolten kaas en gebakken ui doorheen zitten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

250 g meel voor pasta
3 eieren
5 g zout
ca. 50 ml lauwwarm water
Zout water
Boter of geklaarde boter
1 ui, gesnipperd
100 g. geraspte of verkruimelde kaas (Graukäse of een andere pittige kaas)
Gebakken ui (Röstzwiebelen)
Peterselie
Zout en peper

 

Het is een typisch gerecht uit Tirol, maar ook uit de rest van het gebied eromheen, zoals bijvoorbeeld het zuiden van Duitsland (Beieren). Daarnaast kun je in Zwitserland en Hongarije ook een eigen variant op dit heerlijke gerecht vinden.

Het woord Spätzle komt waarschijnlijk van het woord Spatz: het Duitse woord voor een mus (ja inderdaad, de vogel!). Vroeger moest men de pasta nog met de hand kneden, waardoor er vaak deegballen ontstonden die leken op een mus. Het gericht is als verwijzing daarnaar Spätzle genoemd.

 

 

 

Knödel (of knoedel)

Een echte klassieker – ook buiten Tirol – is de knödel (ook wel knoedel in het Nederlands). Deze populaire pastaballetjes vind je in verschillende varianten. Enkel in de regio Tirol vind je al meerdere varianten, van de overheerlijke Spinazieknödel tot de traditionele Tiroler Spekknödel.

Ingrediënten (voor 4 personen):

6 oudbakken broodjes of 250g knödelbrood
zout
¼ liter melk
2 eieren
3 EL paneermeel
80g spek, in zeer kleine blokjes
30g boter
bieslook
zout water
1½ liter groente- of runderbouillon

 

Die laatste, de Tiroler Spekknödel, is waarschijnlijk de meest populaire knödelvariant in de regio. In het filmpje kan je precies zien hoe je gemakkelijk en snel dit heerlijke knödel recept voor dit traditioneel Oostenrijkse gerecht klaarmaakt.

Knödels vind je vooral in Zuid-Duitsland, Oostenrijk, de Elzas, Tsjechië en Slowakije. Oorspronkelijk komt het uit Bohemen, waar het vroeger vol was met graanvelden die dienden als basis voor de knödels. Je vindt de knoedels in zoete en hartige varianten. Deze Tiroler spekknödel is een hartig hoogtepuntje. Qua zoete knödel heb je bijvoorbeeld de Marillenknödel; gevuld met abrikoos!

Fun fact: de bekende Italiaanse gnocchi is in principe een kleine variant van de knödel!

 

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is een populair Oostenrijks gerecht. Het is een heerlijk gerecht met aardappel en vlees als hoofdbestandsdelen. In deze Tiroolse variant wordt op het einde een spiegelei toegevoegd.

Ingrediënten (voor 4 personen):

500g geschilde en gekookte aardappelen – daarna afgekoeld
300g gekookt rundvlees en spek
1 ui
Zout
Komijn
Bieslook
Gesmolten vet of boter
4 eieren
Boter

 

Hoe te bereiden:

Snij de ui in blokjes en bak het in een grote pan met een klontje boter of met het vet. Terwijl je het frituurt voeg je de spek en het rundvlees toe.

Snijd ondertussen de aardappelen in plakjes en voeg het toe aan de andere ingrediënten in de pan. Kruid het geheel met zout en komijn.

Bak in een tweede pan de eieren met een beetje boter. Tegen de tijd dat het klaar is zou de Gröstl in de andere pan ook klaar moeten zijn. Leg de eieren op de rest en garneer het geheel met wat fijngesneden bieslook.

Gurutip: zoek je een vegetarische variant? Vervang het vlees voor champignons en paprika!

tiroler groestl
Tiroler Gröstl ©Foto: Tirol

Apfelstrudel

Een echte klassieker en wereldberoemd gerecht; want wie kent de Apfelstrudel nou niet? Zoals met de meeste gerechten heeft ook deze zoete appelflap vele regionale varianten. Dit Apfelstrudel recept is een Tiroolse versie: de zogeheten Seelenwärmer Apfelstrudel. Smakelijk!

Ingrediënten:
500g bloem
15g boter of olie
1 ei
Een beetje water en een snufje zout
2kg appels (zure appels geven het beste resultaat)
200g paneermeel
90g suiker
70g sultanarozijnen
Kaneel, vanille, citroen, rum

 

Hoe te bereiden:

Het deeg: voeg de bloem, boter of olie, het ei, en een beetje water en een snufje zout allemaal samen en kneed het tot een smeuïg deeg, wat je vervolgens voor ongeveer een half uurtje laat liggen.

De vulling: ondertussen kun je beginnen aan de appelvulling. Schil de appels en haal het klokhuis eruit, snij ze vervolgens in kleine stukken. Meng ze vervolgens met de paneermeel, kaneel, vanille, citroen, suiker en rozijnen. Hier kun je eventueel naar wens nog rum aan toevoegen.

Het geheel: rol het deeg uit en beleg het (niet te zuinig) met de appelvulling. Zorg dat je aan de randen een paar centimer vrijhoudt. Rol het deeg vervolgens samen en kneed het samen zodat de vulling compleet omhuld is door het deeg. Bestrijk het strudel met een flinke hoeveelheid eigeel en plaats het vervolgens voor 45 minuten in de oven op 175°C. Haal het hierna uit de oven, laat even afkoelen, en sprenkel er wat poedersuiker overheen.

Apfelstrudel
Een apfelstrudel, lekker!

Schlutzkrapfen

Schlutzkrapfen (ook wel Schlipfkrapfen) is een regionale pastaspecialiteit afkomstig uit Tirol. De gevulde deegtasjes doen meteen denken aan het bekendere Italiaanse ravioli, maar bieden een heerlijke twist op de versie uit Italië. Dit recept is een specialiteit uit het oosten van Tirol: de Osttiroler Schlipfkrapfen.

Ingrediënten:
300g bloem (half rogge-, half tarwebroodbloem)
1 ei
bloemaardappelen
uien (fijngehakt, licht geroosterd)
bieslook
zout en peper
olijfolie

 

Hoe te bereiden:

Het deeg: kneed de bloem, het ei, de olijfolie en het zout samen tot soepel deeg. Laat het hierna afgedekt rusten.

De vulling: kook de aardappelen, schil ze vervolgens terwijl de aardappels nog warm zijn. Stamp ze hierna fijn tot aardappelpuree. Vervolgens voeg je de uien, de bieslook en wat zout en peper toe. Valt de vulling uit elkaar dan kun een paar eetlepels melk toevoegen.

Het geheel: maak van het deeg een rol en snij dit vervolgens in stukken. Deze stukken deeg rol je uit en je legt een theelepel met vulling op een helft van het deeg. Hierna vouw je het deegtasje dicht. Druk de uiteinden hierbij goed aan zodat het deegtasje compleet dicht is. Kook het tasje vervolgens voor 10 minuten in zacht kokend, licht gezout water. Op het einde giet je wat gesmolten boter over het gerecht heen om het wat extra smaak te geven. Smakelijk!

Schlutzkrapfen Tirol
Schlutzkrapfen, een regionale pastaspecialiteit uit Tirol

Restaurants in Tirol

Natuurlijk sta je nu te popelen om lekker zelf te kokkerellen en al die heerlijke Oostenrijkse gerechten uit te proberen, maar voor de echte authentieke ervaring moet naar Oostenrijk. Hieronder laten we je een paar van de beste restaurants in Tirol zien. Bezoek de restaurants van deze chefkoks voor de lekkerste haute cuisine; geserveerd op duizelingwekkende hoogtes. Een etentje met een uitzicht voor de letterlijke culinaire hoogstandjes!

IceQ restaurant
Het IceQ Restaurant in Tirol ©Foto: Tirol

Het futuristische IceQ restaurant

Bovenop de berg de Gaislachkogl in de Ötztaler Alpen vind je het futuristische IceQ restaurant; een architectonisch meesterwerk met grote glazen wanden voor een spectaculair uitzicht over de bergen. Dit restaurant bevindt zich namelijk op maar liefst 3.048 meter hoogte! Komt het restaurant je toevallig bekend voor trouwens? Dat kan; het werd namelijk als decor gebruikt voor meerdere scenes van de James Bond film Spectre. Als je naar het restaurant gaat dus zeker even als afzakkertje na je diner een Martini bestellen in 007-stijl; shaken not stirred! 😉

Restaurant Schaufelspitz
Restaurant Schaufelspitz ©Foto: Tirol

Restaurant Schaufelspitz – dineren op een gletsjer

We blijven bij hooggelegen culinaire hoogstandjes. Op 2.900 meter hoogte – gelegen op de Stubaier gletsjer – treffen we restaurant Schaufelspitz. Het restaurant biedt naast een prachtig uitzicht ook werkelijk overheerlijke traditionele gerechten. Klassiekers uit de Tiroler keuken worden hier door topchefs klaargemaakt om jou de beste Oostenrijkse smaaksensatie te bezorgen. Geen wonder dat het restaurant van de Gault Millau gids een “hauben” heeft gekregen; een soort Michelinster!

Wedelhutte
De prachtig gelegen Wedelhütte ©Foto: Tirol

Restaurant Wedelhütte – gastvrijheid boven het Zillertal

De Wedelhütte is meer dan een toprestaurant: het is namelijk ook een zeer goed beoordeeld hotel! Stel je eens voor: je wordt ’s ochtends wakker, doet de gordijnen open, en geniet van een adembenemend uitzicht over het Zillertal. Na een warme douche schuif je aan in het luxe restaurant waar je geniet van de lekkerste Oostenrijkse specialiteiten. De rest van de dag breng je natuurlijk door op de piste, om vervolgens ’s avonds weer terug te komen bij je hotel en direct aan te schuiven voor de volgende ronde hoogstandjes uit de traditionele Tiroler keuken. Na een lekker wijntje uit de Weinkeller geniet je van een heerlijke nachtrust in het hotel. De volgende dag begint die perfecte cirkel weer van voren. Eat, sleep, ski, repeat 😉

Brood
Begin de dag in Tirol met een lekker ontbijtje! ©Foto: Tirol

 

Wil je nog meer informatie?

Lees verder bij Visit Tirol

 

Meer uit het Travel Magazine: