Van een James Bond-filmset tot een glinsterende wereld vol kristallen en een heus iglodorp, ontdek de meest unieke bezienswaardigheden van Tirol in Oostenrijk!

Ontdek een wereld vol kristallen, loop een James Bond-filmset binnen, peddel in een kajak over een ondergronds gletsjermeer of geniet van een hapje en een drankje op een Olympische skischans. In Tirol vind je een enorm veelzijdige bezienswaardigheden en attracties. Deze mooie regio in Oostenrijk heeft echt voor ieder wat wils – ook wanneer je niet graag over de skipistes zoeft of even een pauze wilt van al het skiën en snowboarden! Lees snel verder en ontdek de 10 meest unieke attracties van Tirol.

Top 10 meest unieke bezienswaardigheden in Tirol

James Bond in Sölden |Swarovski Kirstallwelten
Highline179 Bergisel-schans Innsbruck | Natuurijspaleis Hintertuxer Gletscher | Iglodorp | Zilvermijn Schwaz | Museum Aguntum | Alpenzoo Innsbruck | Jakobskreuz

James Bond Sölden Tirol
Het James Bond museum in Tirol ©Foto: Tirol

James Bond attractie in Sölden

James Bond fans, opgelet! Het plaatsje Sölden in Tirol vormde in 2015 het toneel voor de opnames van de James Bond-film Spectre. Sinds 2018 vind je hier op grote hoogte, tussen de besneeuwde bergen van de Aplen, een ondergrondse tentoonstelling die volledig in het teken staat van de filmreeks. De soundtrack van Spectre knalt door de speakers en de tentoonstelling neemt je via verschillende galeries mee door de wereld van de geheim agent. Sluit je bezoek aan de James Bond attractie in Sölden af met een drankje in het restaurant ice Q. Shaken, not stirred! Wil je meer informatie? Lees hier dan alles over de James Bond beleveniswereld!

Swarovski Kristallwelten

Betreed een glinsterende magiewereld in het Swarovski Kristallwelten in Wattens. In 1995 opende dit museum slash pretpark ter ere van het 100-jarige bestaan van Swarovski en het is sindsdien met meer dan 14 miljoen bezoekers een van de populairste bezienswaardigheden van Tirol én heel Oostenrijk. In het park, dat deels overdekt is, loop je langs tal van bijzondere ontwerpen en kunstwerken van kristal. Ideaal voor een regenachtige dag in Tirol!

Highline179

Wist je dat je tussen de bergen van Tirol ook kasteelruïnes kunt bezoeken? En dat je daar wel een staaltje lef voor nodig hebt? Laat je hoogtevrees thuis en loop via de Highline179 van de kasteelruïne Ehrenberg naar Fort Claudia. Deze 405 meter lange loopbrug zweeft op 110 meter hoogte boven het dal. Pfoehh, hoog! Durf jij de wandeling over de brug aan dan wordt je beloond met fantastische uitzichten over de bergen van Tirol. Vergeet je camera dus niet!

Highlin 179 in Tirol
De Highline179 ©Foto: Tirol

Bergisel-schans Innsbruck

In Innsbruck in Tirol vind je een van de locaties van het Internationale Vierschansentoernooi: de Olympische skischans bij Bergisel. Denk je nu: maar ik wil helemaal niet van een skischans naar beneden vliegen? Snap ik! Ook dan raad ik je een bezoek aan de Bergisel-schans in Innsbruck aan, want het is tevens een van de mooiste bezienswaardigheden van Tirol. Met een kabelbaan klim je in 2 minuten naar het restaurant en het panorama terras op 250 meter hoogte. Zak lekker onderuit, bestel wat lekkers en geniet van het 360 graden uitzicht over het omringende winterse landschap.

Natuurijspaleis Hintertuxer Gletscher

Ontdek de ijskoude wereld onder de skipistes van Tirol in het Natuurijspaleis Hintertuxer Gletscher. Hier kun je een tour maken langs de diverse attracties van de ijsgrot, waaronder een begaanbare geltsjerspleet, een gletsjermeer en bevroren watervallen. Je kunt hier zelfs stand up paddelen op een gletsjermeer, zwemmen in het ijskoude water of kajakken. Gurutip: in Natuurpaleis Hintertuxer Gletscher is de temperatuur constant 0 graden Celsius. Trek een paar stevige schoenen en warme kleding aan voor je avontuur in de gletsjer!

Iglodorp

Een nachtje doorbrengen in een iglo, een drankje drinken in een ijsbar of een hapje eten aan een ijstafel. Het kan allemaal bij het ALPENIGLU-dorp in Hochbrixen. Hier vind je een ijzig dorpje bestaande uit 18 iglo’s, een bar en een restaurant. Overnacht tijdens je vakantie in Tirol in een van de iglo’s, een ervaring die je nog lang bij zal blijven! Neem ook zeker een kijkje bij de expositie met indrukwekkende ijssculpturen.

Iglodorp Tirol
Het iglodorp in Tirol: een unieke plek om te overnachten! ©Foto: Tirol

Zilvermijn Schwaz

De zilvermijn Schwaz, ook wel Sinberbergwerk genoemd, toverde de stad Schwaz  rond het jaar 1500 om tot een zeer welvarende stad en een ware metropool van de Middeleeuwen. In de zilvermijn werd namelijk het mineraal anniviet gevonden. In de hoogtijdagen werkten meer dan 10.000 mensen in de mijnen. Vandaag de dag kun je een wandeling volgen door de gangen van de zilvermijn en meer te weten te komen over de geschiedenis van Schwaz.

Museum Aguntum

Reis nog een stukje verder terug in de tijd bij het Museum Aguntum. Hier bezoek je onder meer een archeologisch park met opgravingen uit de Romeinse tijd van Aguntum, de enige Romeinse stad van Tirol. En bovendien vind je hier een heel mooi uitkijkpunt. Vanuit de uitzichttoren van Aguntum kijk je uit tot ver uit over de omgeving.

Alpenzoo Innsbruck

Een dierentuin op 750 meter hoogte, dat is toch wel uniek! Trek tijdens je vakantie in Tirol een dagje uit voor een bezoek aan de Alpenzoo Innsbruck. Bij deze geliefde dierentuin – die al ruim 50 jaar in Innsbruck staat – neem je een kijkje in de dierenwereld van de Alpen. In Alpenzoo Innsbruck leven zo’n 2000 alpine dieren op een gebied van meer dan 4 hectare.

Alpine Zoo Innsbruck in Tirol
De Alpenzoo in Innsbruck ©Foto: Tirol

Jakobskreuz

Op een hoogte van 1456 meter, op de Buchensteinwand in Tirol, staat de Jakobskreuz. ’s Werelds grootste bergkruis kijkt uit over het Pillerseetal én is voor bezoekers toegankelijk. In het monument vind je onder andere expositieruimtes en uitkijkplatformen. Het beste uitzicht heb je vanaf het dak. Neem de lift naar het hooggelegen uitkijkplatform en bewonder het uitgestrekte berglandschap om je heen.

Wil je nog meer informatie?

Lees verder over Tirol

 

Oostenrijk vakantie

 

Meer uit het Travel Magazine: