Van historische steden en bijzondere bezienswaardigheden tot adembenemende landschappen; in Paderborner Land valt van alles te ontdekken! Met de vele wandel- en fietsroutes is deze regio in Noordrijn-Westfalen ook perfect voor een actieve vakantie. Wordt Paderborner Land jouw volgende bestemming?

Bezienswaardigheden Paderborner Land

Van historische kastelen en pittoreske dorpen tot prachtige uitgestrekte landschappen, in het Paderborner Land zijn veel bijzondere bezienswaardigheden te vinden. We nemen je graag mee langs een aantal hoogtepunten van deze leuke regio!

Altenbeken viaduct | Slot Neuhaus | Computermuseum | Kreismuseum Wewelsburg

Altenbeken viaduct

Met de metershoge stenen bogen is het Altenbeken viaduct niet te missen in de landelijke omgeving van het Paderborner Land. Het viaduct dateert uit de 19e eeuw en torent maar liefst 35 meter boven de grond uit! Het 48 meter lange viaduct werd destijds gebouwd om het dorpje Altenbeken te verbinden met andere plaatsen in de buurt door middel van een spoorweg. Ook tegenwoordig wordt er nog dankbaar gebruik gemaakt van het viaduct door vele treinreizigers. Aan de voet van het viaduct bevindt zich een uitkijkpunt waar je geniet van een adembenemend uitzicht op zowel de brug als de omgeving. En als je geluk hebt komt er dan misschien net een trein voorbij voor een mooie foto!

Altenbeken Viadukt
© Teutoburger Wald Tourismus, Patrick Gawandtka

Slot Neuhaus

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag: 14.00 – 18.00
Zaterdag & zondag: 10.00 – 18.00

Ticketprijzen
Volwassenen: €2,50
Studenten: €2
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Dit prachtige kasteel uit de 14e eeuw was lange tijd de residentie van de Paderborner prins-bisschoppen, maar tegenwoordig is iedereen welkom om een kijkje te nemen in de imposante waterburcht. Een deel van Schloss Neuhaus is namelijk ingericht als museum, waar je meer leert over de geschiedenis van het kasteel en de vroegere bewoners. Daarnaast beschikt het kasteel in Paderborn over een prachtige barokke tuin met fonteinen en bloemen, waar in de zomermaanden vaak leuke evenementen worden georganiseerd. In de vroegere stallen bevinden zich tegenwoordig een natuurhistorisch- en kunstmuseum, ook leuk om een bezoek aan te brengen!

Computermuseum

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 – 18.00
Zaterdag & zondag: 10.00 – 18.00

Ticketprijzen
Volwassenen: €8
Kortingskaart*: €5

*Kinderen tot 18 jaar, studenten, gehandicapten, 60-plussers en soldaten

Het Heinz Nixdorf museum is niet alleen het grootste computermuseum van Duitsland, maar zelfs van de hele wereld! Op een oppervlakte van meer dan 6000 vierkante meter worden maar liefst 2000 objecten tentoongesteld. In het museum maak je een fascinerende tijdreis door de geschiedenis van computers; van het ontstaan van getallen rond 3000 v. Chr. tot de allereerste computers en nieuwste uitvindingen.

Het leuke aan dit museum is dat je niet alleen meer leert over informatica, maar dat je ook veel dingen zelf mag proberen. Maak bijvoorbeeld een geheim bericht met morsecode of ga los op oude computerspelletjes als Pac-Man. Het Heinz Nixdorf computermuseum is hierdoor een leuk en interactief uitje voor alle leeftijden.

Heinz Nixdorf Computermuseum
© Teutoburger Wald Tourismus, Patrick Gawandtka

Kreismuseum Wewelsburg

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00
Zaterdag & zondag: 10.00 – 18.00

Ticketprijzen
Volwassenen: €3
Kortingskaart*: €1,50

*Studenten tot 27 jaar en personen met een handicap

Hoog bovenop een heuvel werd aan het begin van de 17e eeuw een buitenverblijf gebouwd voor de prins-bisschoppen van Paderborn: de indrukwekkende Wewelsburg. Dit is het enige driehoekige kasteel dat nog te vinden is in Duitsland, bijzonder! In de verschillende zalen van de tentoonstelling worden uiteenlopende thema’s belicht die samenhangen met de geschiedenis van de Wewelsburg. Leer bijvoorbeeld meer over het prinsbisdom Paderborn, de burgers van de stad en de boeren op het platteland. Maar ook duistere onderwerpen zoals de heksenprocessen en het tuchthuis hebben een plek gekregen in de tentoonstelling. 

In 1933 kwam Wewelsburg in handen van SS-leider Heinrich Himmler. In een apart museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de SS, waarbij ook dieper ingegaan wordt op de lokale invloed van de SS en het plaatselijke concentratiekamp Niederhagen. Een indrukwekkende tentoonstelling waar ook de vele slachtoffers worden herdacht.

Kreismuseum Wewelsburg in Büren
© Teutoburger Wald Tourismus, D. Ketz

Natuur Paderborner Land

Kom je tijdens je vakantie graag tot rust in de natuur? Ook dan is Paderborner Land een ideale vakantiebestemming.

Het leuke aan deze regio zijn de vele beekjes, meren en waterbronnen. Maak bijvoorbeeld een wandeling langs de kortste rivier van Duitsland, de Pader. Deze rivier ontspringt in het centrum van de stad Paderborn en voegt zich na vier kilometer samen met de rivier Lippe. Of neem een kijkje bij de Aabach-stuwdam, een indrukwekkend water reservoir van maar liefst 3 kilometer lang. Door de stuwdam beschikt ruim een kwart miljoen mensen per dag over heerlijk drinkwater! Ook is het een fijn recreatiegebied waar naar hartenlust gefietst en gewandeld kan worden.

Verder vind je in de regio verschillende bronnen, zoals de bijzondere Lippebron. Aan de voet van de burgruïne ontspringt in deze bron de rivier Lippe, die vanaf hier aan een reis van 220 kilometer door Duitsland begint! Naast de Lippebron kent Bad Lippspringe nog een aantal andere bronnen, waardoor de stad een belangrijk kuuroord is geworden.

Arminiuspark in Bad Lippspringe
© Teutoburger Wald Tourismus, Patrick Gawandtka

Daarnaast is het Paderborner Land rijk aan natuurgebieden. Ga bijvoorbeeld op ontdekkingstocht op de Moosheide, dat zich met 4,5 hectare het grootste beschermde natuurgebied van de Senne mag noemen! Met uitgestrekte heidevlakten, prachtige bossen en indrukwekkende duinen valt dit natuurgebied niet anders dan divers te noemen. Als je geluk hebt kom je op de heide ook nog Heidschnucke schapen tegen met hun herder, een leuk schouwspel om te zien!

Fietsen in Paderborner Land

Met een uitgebreid netwerk van fietsroutes is Paderborner Land een waar paradijs voor fietsfanaten! Het zal je daarom vast niet verrassen dat steeds meer fietsers hun weg weten te vinden naar deze veelzijdige regio.

Vooral de Paderborner Landroute is een populaire tocht onder fietsliefhebbers. Tijdens deze fietsroute van maar liefst 250 kilometer kom je langs de vele historische, culturele en natuurlijke bezienswaardigheden die de regio te bieden heeft. Een route waarbij je Paderborner Land op vele manieren leert kennen! De Paderborner Landroute is daarom niet voor niets door de Duitse fietsbond benoemd tot kwaliteitsfietsroute, een ‘ADFC-Qualitätsradroute’. Alleen fietspaden van de beste kwaliteit mogen deze titel dragen!

Benieuwd naar alle mogelijke fietstochten in de omgeving van Paderborner Land? Je vindt alle benodigde informatie op de website van het VVV-kantoor.

Fietsen in Paderborner Land
© Teutoburger Wald Tourismus, D. Ketz

Wandelen in Paderborner Land

Paderborner Land biedt een overvloed aan prachtige wandelroutes en is daardoor een populaire vakantiebestemming bij wandelliefhebbers. Laat je tijdens het wandelen verrassen door de weelderige landschappen, pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden. De wandelpaden variëren in afstand en moeilijkheidsgraad, waardoor er voor elk type wandelaar een leuke route te vinden is die past bij het eigen niveau. Van korte wandelingen van een paar kilometer tot zelfs meerdaagse wandelroutes.

Door Paderborner Land lopen ook een aantal kwaliteitswandelpaden, de zogenoemde ‘Qualitätsweg Wanderbares Deutschland’. Alleen wandelpaden die door de strenge criteria van de Duitse wandelbond komen, krijgen deze onderscheiding toegewezen. Bewandel bijvoorbeeld de Viadukt Wanderweg, een route van 29 kilometer die perfect is voor natuur- en spoorwegliefhebbers. Ook de Paderborner Höhenweg, een tocht van 21 kilometer door één van de mooiste dalen van de regio, is een geliefde wandelroute.

Voor meer informatie over de verschillende wandelroutes, kun je een kijkje nemen op de website van het VVV-kantoor van de regio.

Wandelen in Paderborner Land
© Teutoburger Wald Tourismus, Patrick Gawandtka

Accommodaties in Paderborner Land

Met diverse hotels, vakantiehuizen en campings biedt Paderborner Land een ruim aanbod aan comfortabele accommodaties. Ontdek de verschillende verblijfsmogelijkheden en vind jouw perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van deze charmante regio.

Hotels

Paderborner Land biedt een ruime keus aan leuke hotels en pensions voor elke reiziger. Van luxueuze hotels met alles erop en eraan tot gezellige pensions met een persoonlijke touch, er is voor ieder wat wils. Geniet van comfortabele kamers, uitgebreide voorzieningen en ontdek de gastvrijheid van deze regio tijdens je verblijf.

Vakantiehuisjes

Verspreid door de regio liggen sfeervolle vakantiehuisjes waar je kunt genieten van een heerlijke vakantie. De meeste huisjes liggen in rustige dorpjes vlak bij een grote stad; de ideale uitvalsbasis om Paderborner Land te verkennen. Doordat je over een eigen keuken beschikt, kun  je ook tijdens je vakantie zelf een lekkere maaltijd op tafel zetten.

Campings

Met een groot aanbod aan campings en camperplaatsen is Paderborner Land ook een perfecte regio voor kampeerliefhebbers. Met ruime staanplaatsen omringd door natuur, ben je verzekerd van een ontspannen vakantie vol comfort en gemak. Creëer een onvergetelijke reiservaring en geniet van de vrijheid en flexibiliteit van kamperen in Paderborner Land.

 

Meer lezen over Noordrijn-Westfalen?