Leer de Duitse stad Münster kennen. Deze studentenstad vol fietsen, cultuur en monumenten heeft een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis gespeeld. Ik neem je mee op verkenningstocht door de stad van de vrede.

Je geniet in Münster van de uitgebreide winkelstraten, de architectuur, de historie, de musea en de natuur. Münster barst van de fietsen, en je voelt je hier als Nederlander onmiddellijk thuis. Daarnaast heeft Münster een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis en sommigen zouden zelfs zeggen dat de Nederlandse Republiek in deze stad geboren is. Redenen genoeg voor een bezoek aan Münster dus. Lees snel verder voor mijn allerbeste tips voor Münster en plan je volgende weekendje weg in Duitsland naar Münster.

Tips & Bezienswaardigheden voor Münster

Reizen naar Münster | Geschiedenis | Bezienswaardigheden | Shoppen | Restaurants | Uitgaan in Münster |Natuur | Kerstmarkt Münster |Leuke feitjes | Hotel

Münster

Waar ligt Münster en hoe kom je er?

Münster ligt in het noorden van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze prachtige stad is gemakkelijk te bereiken vanaf Nederland, vanaf Utrecht doe je er met de auto ongeveer 2,5 uur over. Omdat er in 2010 een milieuzone is ingevoerd in het centrum van Münster is het belangrijk dat je daarbuiten parkeert of van tevoren een groene milieusticker aanschaft. Deze kun je bestellen bij de ANWB. Ga je liever met het openbaar vervoer dan kun je, afhankelijk van je woonplaats, voordelig met de Flixbus naar Münster reizen, maar ook een ticket via NS International boek je zo. Groot voordeel aan het openbaar vervoer: nu mag je onbeperkt van de Duitse biertjes genieten.

Geschiedenis

Münster werd in de 8ste eeuw in opdracht van Karel de Grote gesticht door de Friese prediker Liudger. De stad begon als een monasterium, oftewel een klooster. In dit Latijnse woord is het hedendaagse Münster al duidelijk te herkennen. Binnen enkele jaren werd het klooster tot een bisdom verheven en begon het bevolkingsaantal en de grootte van de stad flink toe te nemen. In de 14de eeuw werd Münster een van de belangrijke Hanzesteden. Toch blijft je van de geschiedenis van Münster met name de 17de eeuw bij, waarin zowel de 80-jarige oorlog tussen Nederland en Spanje als de 30-jarige oorlog in deze stad werden beëindigd. De rijke historie maakt van de historische binnenstad een waar museum. Ga hier op onderzoek uit en bezoek alle belangrijke gebouwen en leer over hun interessante geschiedenis.

Van deze boeiende geschiedenis wil je natuurlijk ook wat zien, daarom zet ik hieronder alle belangrijke bezienswaardigheden en activiteiten om te ondernemen in Münster voor je op een rijtje. Gurutip: boek een rondleiding door de binnenstad bij Münster Marketing en ga met een gids alle belangrijke plekken langs. Kijk ook op hun Facebookpagina voor een meer foto’s, evenementen en tips.

Wat te doen in Münster

Rathaus | Sint-Lamberti | De Dom | Stadskasteel | Gratis Stadsmuseum | Dierentuin | Fietsen

Prinzipalmarkt
Prinzipalmarkt

In tegenstelling tot de steden in het Ruhrgebied, is Münster een knusse en gezellige stad waar je prima het weekend kunt doorbrengen. Op je tocht langs de bezienswaardigheden van de stad kom je veel historische gebouwen tegen. Hieronder vertel ik je wat er precies te doen is in Münster.

Rathaus en Friedenssaal

We beginnen de tour van de stad bij het Rathaus midden in het centrum. Dit prachtige gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog helaas behoorlijk vernield (evenals veel andere gebouwen in de binnenstad), maar is gelukkig in de prachtige, oude bouwstijl hersteld. Juist in dit gebouw is Nederlandse geschiedenis geschreven. In het Rathaus vind je de Friedenssaal waarin op 15 mei 1648 de Republiek der zeven verenigde Nederlanden als soevereine staat werd erkend en er een einde kwam aan de 80-jarige Oorlog. Het verdrag dat toen getekend werd staat beter bekend als de Vrede van Münster.

Sint-Lamberti

De tweede stop op mijn lijstje moet de Sint-Lamberti wel zijn. Je vindt deze kerk vlakbij het Rathaus en hij valt behoorlijk op met zijn hoge torenspits. Deze kerk is heel bijzonder, want niet alleen wordt de kerk nog steeds bewaakt door een heuse, vrouwelijke torenwachter, er hangen ook drie kooien aan de toren die de stad aan een luguber verleden herinneren. De kooien stelden de lichamen van drie leiders van de Wederdopers, die de stad in 1534-1535 bezet hielden, tentoon als waarschuwing voor de stad. Volgens de overlevering hingen de lichamen erin totdat het laatste bot tussen de spijlen door was gevallen. Als onderdeel van een kunstproject hangen er nu drie lampjes in de kooien die de dwalende geesten van de drie ongelukkige wederdopers symboliseren. Je kunt ze in het donker aanschouwen.

De St. Paulus Dom van Münster

Weer een klein wandelingetje hiervan verwijderd vind je de prachtige St. Paulus Dom. Ga gratis naar binnen om de antieke, astronomische klok te bewonderen. Probeer hier aan het begin van de middag te zijn, want om 12.00 (op zon- feestdagen om 12.30) laat de klok een voorstelling van de drie heiligen zien.

Stadskasteel van Münster

Een korte wandeling vanaf het centrum, staat het Stadskasteel van Münster. Tegenwoordig gebruikt de Westfälischen Wilhelms-Universität Münster dit imposante paleis. Maak tijdens je bezoek zeker een ommetje om het gebouw heen, want aan de achterkant vind je de 200 jaar oude botanische tuin, waarin je heerlijk kunt wandelen.

Stadskasteel
Stadskasteel

Gratis Stadsmuseum

Het Stadsmuseum is voor alle bezoekers van Münster een absolute must-see. Zo wordt de volledige geschiedenis van Münster hier uitgebreid tentoongesteld en vinden in het museum regelmatige wisselende exposities hun plek. Overslaan mag eigenlijk niet, want toegang tot het museum is ook nog eens volledig gratis. Je vindt het museum aan de Salzstraße, die vanaf de Sint-Lamberti richting het station loopt. Ben je een echte museumfan en heb je na dit uitgebreide Stadsmuseum trek in meer? Breng dan ook een bezoek aan Kunstmuseum Pablo Picasso aan de Königstraße en aan het bekende LWL-Museum voor kunst en cultuur aan de Domplatz.

Allwetterzoo

Ga je met kinderen, of met je geliefde, naar Münster dan is een bezoek aan de Allwetterzoo een absolute aanrader. In deze dierentuin kom je bijzonder dicht bij de dieren, waarvan er meer 3000 verschillende soorten in rondlopen. Maak contact met de ringstaartmaki’s en zwart-wit zijdeaapjes in de walk-through-verblijven of bekijk de “pinguïnmars” om twee uur ’s middags.

Fietsen in Münster

Münster is een echte fietsstad en dat merk je. Nederlanders voelen zich in deze stad vaak meteen thuis. Waar vroeger de dubbele stadsmuren waren vind je nu een ‘fietsringweg’, de Promenade genaamd, waarover je ook lekker tussen het groen kunt wandelen. Huur een fiets en verken de stad op je gemakje via de vele fietsvriendelijke wegen.

Ludgeristraße
Ludgeristraße

Shoppen

Naast sight-seeing moet er natuurlijk ook worden gewinkeld. Gelukkig kan dat in Münster uitstekend. Je vindt hier een uitgebreide collectie aan designer winkels in het centrum langs de Prinzipalmarkt waar je via de galerij grotendeels overdekt winkelt. Ben je liever iets voordeliger uit, dan winkel je naar hartenlust in de Ludgeristraße en Rothenburg. Wandel ook eens door de Salzstraße, de oudste winkelstraat van Münster. Naast veel leuke winkels, cafeetjes en barretjes, is het Hanze verleden van Münster zichtbaar in de “Hansesteine” in de weg. Deze stenen zijn uit 40 afzonderlijke Hanzesteden genomen en hebben een bronzen versiering gekregen met daarop de naam van de stad van herkomst, het stadswapen van die stad en de naam Münster. Misschien kom je jouw woonplaats wel tegen. De stad is doorspekt met kleinschalige, lokale boetiekjes waar je echt speciale inkopen kunt doen. Ga bijvoorbeeld langs bakkerij Tollkötter voor de lekkerste broden, koop kleurrijke Westfalen stoffen in bij Mackenbroch of sla de lokale likeur Amérie in als souvenir. Ben je op een zaterdag of woensdag in Münster, maak dan ook een rondje over de weekmarkt op de Domplatz. Snuffel tussen de waren en scoor een lekker hapje en drankje bij een van de kraampjes.

Restaurants

Voor lekker eten ben je in Münster aan het juiste adres. Doordat Münster een echte studentenstad is, liggen de prijzen voor een goede maaltijd hier helemaal niet hoog. De beste koffie krijg je bij de Roestbar voorgeschoteld en ver hoef je niet te zoeken, want er zijn door de stad verspreid maar liefst vijf te vinden. Van een lekkere lunch of borrel met mooi uitzicht geniet je bij de Aaseeterassen, waar je heerlijk in het zonnetje en aan het water zit. Voor een bijzondere ervaring ga je naar Casa Pazzi, een pizzeria en vintagewinkel tegelijk of naar Pension Schmidt dat geheel als woonkamer is ingericht en waar regelmatig singer-songwriters optreden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Münster Marketing (@exploremuenster) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Münster Marketing (@exploremuenster) on 

Uitgaan

Het buikje is gevuld dus voetjes van de vloer. In de Altstadt vervolg je je weg naar het Kuhviertel en nuttig je een biertje in de oudste altbierbrouwerij van Münster, Pinkus Müller. Niet alleen kun je hier bierproeverijen nuttigen, het bier is heerlijk, gebrouwen uit biologische ingrediënten en volgens de locals ook nog eens bijzonder gezond. In het Kuhviertel aan de Kreuzstraße vind je nog volop andere gave kroegen waarin tevens gegeten kan worden, zoals studentenkroeg Cavete, Das Blaue Haus en het kleinste kroegje van Münster Die Ziege van 25 m².

Hafenviertel

Een andere leuke wijk gevuld met restaurants en barretjes is het Hafenviertel. Je kunt hier een leuke wandeling maken langs de noordelijke oever, de Kreativkai, waar veel kunstenaarsstudio’s, cafés en kroegen zijn gevestigd. Je vindt deze hippe wijk in het zuidoosten van de stad en voor een lekker hapje of een gezellig drankje hoef je niet ver over de straat Hansaring te lopen om een geschikt tentje te vinden, zoals huiskamerkroeg Babel of cocktailbars Eule & Lärchen en Hahni. Voor iedereen die graag dat typische strandgevoel wil hebben tijdens de stedentrip is de hippe beachclub Coconut Beach de place-to-be. Voor een bijzondere maaltijd en ervaring ga je naar de Hafenkäserei waar je een rondleiding kunt krijgen en natuurlijk volop van de waren kunt genieten. Het Hafenviertel is voor zowel kunstenaars als levensgenieters een ervaring op zich.

Hafen Münster
Hafenpanorama

Evenementen Münster

  • AaSeerenaden, 5 – 7 juli 2019: Een gratis (!) open-air muziekevenement aan de overs van de Aasee.
  • Sommernachts-Flohmarkt, 12 – 13 juli 2019: Scoor een unieke souvenir op een van de grootste vlooienmarkten van Europa.
  • Sommersend, 18 – 22 juli 2019: De grootste kermis van Münsterland.
  • Stadtfest ‘Münster Middendrin’, 16 – 18 augustus 2019: Feest, dans en laat je verbazen tijdens hét stadsfeest van Münster, een gratis muziekfestival dat een mix is van gratis concerten en betaalde concerten met grote namen.
  • Schauraum, 5 – 7 september 2019: Een cocktail van kunst, cultuur en muziek in de binnenstad van Münster.
  • Kerstmarkten, 25 november – 23 december 2019: Ontdek een van de leukste kerstmarkten van Duitsland!

Natuur

Münster wordt doorkruist door de rivier de Aa waarlangs je in het centrum een rustige wandeling maakt, want zelfs fietsen is over deze paden verboden. De rivier stroomt aan de westkant van de stad uit een stuwmeer, de Aasee genaamd. Bij lekker weer komen locals en toeristen hier samen om te genieten van de natuur of een barbecue. Omdat dit meer ontzettend dicht bij het centrum ligt, mag een bezoek hieraan niet ontbreken en al helemaal niet als de zon schijnt. Huur een bootje of een waterfiets en verken het meer vanaf het water of vergaap je aan de moderne kunst die rondom het meer te vinden is tijdens een wandel- of fietstocht. Heb je iets meer tijd in de stad en omstreken verken dan het hele Münsterland te fiets of te paard en geniet van de vele tuinen, parken en burchten in deze regio. Is het tijd voor ontspanning langs en op het water, ga dan naar het Dortmund-Eemskanaal waarlangs je lange fiets- en wandeltochten kunt maken. Met goed weer kun je zelfs in het water zwemmen en allerlei watersporten beoefenen.

Aasee
Aasee

Kerstmarkt Münster

In de aanloop naar kerst is Münster zo mogelijk nog mooier dan in andere periodes. Het historische centrum wordt vrolijk verlicht en verspreid over vijf markten vind je de oh zo bekende traditionele Duitse kerstmarkt kraampjes. Omdat de kerstmarkt in Münster knus, mooi, bewandelbaar en dicht bij de grens is, is deze bijzonder populair onder Nederlanders. Hier geniet je van de beste lekkernijen die Duitsland je te bieden heeft en neem je een slok glühwein om op te warmen.

Leuke feitjes over Münster:

  • De uitdrukking: je ergens met een jantje-van-leiden van afmaken, is gebaseerd op de leider van de Wederdopers, Jan van Leiden.
  • Er worden regelmatig krimi’s in Münster opgenomen en je kunt dus zomaar een cameraploeg tegen het lijf te lopen tijdens je bezoek.
  • De tombe van Bommen Berend, bisschop van Münster en bekend van het Gronings Ontzet, is te vinden in de Dom van Münster.
  • Het zandsteen dat je veel terugziet in de gebouwen van Münster is ook gebruikt bij de bouw van de Dom van Utrecht.
Krimi opnames
Krimi opnames

Hotel in Münster

Dankzij de vele bezienswaardigheden kun je prima een lang weekend in Münster vertoeven zonder je te vervelen. Zoek je een hotel in het centrum van Münster voor een lekker weekendje naar deze mooie stad? Kijk hieronder voor mijn allerbeste hotel deals, vind de accommodatie die bij jouw plannen past en boek. 🙂

 

 

Meer uit het Travel Magazine: