Een uitzicht waarvan je achterover slaat – dat is toch wat je van een vakantie wilt? Misschien denk je aan het uitzicht vanaf het Empire State Building of een vergezicht over de Franse Alpen. Ik stel je echter een plaats voor die mij omver geblazen heeft: de stad Pamukkale!

Pamukkale ligt in het westen van Turkije aan de Egeïsche kust. Naast wonderschone stranden, afgelegen baaitjes en interessante steden kun je hier een keur aan antieke schatten bewonderen. Maar Pammakule is met afstand de belangrijkste schat van de omgeving. Letterlijk betekent Pamukkale ‘katoenen kasteel’ en wanneer je deze plaats ziet, weet je meteen waarom hij zo genoemd wordt.

Pamukkale

Geschiedenis van de kalkterrassen | Zwemverbod
Terrassen bij zonsondergang | De antieke stad Hiërapolis

Pamukkale

De kalkterrassen van Pamukkale

Ze zijn stralend wit en glanzen in de zon: de kalkterrassen in Pamukkale. Deze sneeuwwitte terrassen, die door UNESCO als Werelderfgoed worden aangeduid, zijn een indrukwekkend en adembenemend gezicht. De terrassen zijn ontstaan door het verdampen van het hete, kalkhoudende thermaalwater uit de bronnen, waaruit overigens iedere dag nog 250 liter koolzuur- en calciumhoudend water stroomt. De afzettingen zien eruit als watten, vandaar de naam ‘katoenen kasteel’.

Het water zou zelfs een helende werking hebben, iets waar de Romeinen 2000 jaar geleden al achter kwamen. De tweede en derde eeuw, waarin men nog ongehinderd in het warme thermale water kon baden, waren de bloeiperiode van het kuuroord. Zo kwamen reuma- en hartpatiënten in het helende water baden. Ook zou het water in de kalkbekkens goed zijn voor de bloedsomloop.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SUITCASE Magazine (@suitcase) on

 

Zwemverbod ter bescherming van de natuur

De sneeuwwitte kalkterrassen waren helaas niet altijd zo mooi als nu. Door een niet aflatende stroom van toeristen in bikini en zwembroek raakten ze in de loop der jaren ernstig vervuild en verloren zo bijna hun schoonheid.

Sinds 20 jaar is het daarom verboden in de bekkens te baden. Men mag de terrassen alleen nog op blote voeten betreden. Maar laat je hierdoor niet weerhouden je bikini of zwembroek mee te nemen! Er zijn speciaal kunstmatige bekkens gemaakt, waarin je heerlijk kunt badderen en genieten van een schitterend uitzicht.

Om de terrassen te beschermen, werden veel hotels rondom Pamukkale afgebroken. Door dit herstel hebben de terrassen hun schoonheid herwonnen en zijn ze tot op vandaag een wonderschoon natuurverschijnsel, dat ieder jaar weer veel toeristen vanuit de hele wereld trekt.

Pamukkale Turkije

Pamukkale bij zonsondergang

Iedere dag duikelen de toeristen over elkaar heen bij Pamukkale en de terrassen, maar ’s avonds is het erg rustig en ben je zowat alleen. Een van onze lezers was al eens zo gelukkig om de terrassen bij zonsondergang te mogen aanschouwen.

Vooral de terrassen in de avondzon maakten grote indruk: “Ik hou van de zonsondergang, zo zie je de kalkterrassen in geheel andere kleuren.” Je kunt je vast voorstellen hoe indrukwekkend het uitzicht bij zonsondergang moet zijn. Ik begin in ieder geval al weg te dromen!

pamukkale

Het antieke Hiërapolis

Door de kalkterrassen vergeet men vaak de andere bezienswaardigheden aan de Egeïsche kust. Maar even gaan zitten in het amfitheater van Hiërapolis is zeker aan te raden. Uitkijkend op de bergen rond Pamukkale ligt de oude Griekse stad Hiërapolis met zijn amfitheater, necropolis (graftombes), de Tempel van Apollo en de stadspoort. Veel gebouwen in Hiërapolis zijn nog in uitstekende staat, vooral het amfitheater behoort is een van de best bewaarde in Turkije. De stad werd in 190 v.Chr. gesticht en werd in 133 n.Chr. onderdeel van de Romeinse provincie Asia.

Volgens onderzoekers moet Hiërapolis vanwege zijn grote amfitheater, zijn marmer en de kalkterrassen een belangrijke stad zijn geweest. Het water van de terrassen diende echter niet alleen om in te baden, maar ook voor het verven van wol. Nijverheid als de weverij en de textielhandel brachten de stad zo grote rijkdom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Baykuş (@kbraabyrak) on


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aykut Kaysı (@aykutkaysi) on


Vakantie Turkije

Je snapt wel waarom veel toeristen hun all inclusive vakantie in Turkije combineren met een dagtrip naar Pamukkale. Meestal komen ze vanuit toeristische plekken als Antalya, Bodrum en Marmaris. Nabij Pamukkale ligt bovendien Efese, een andere antieke stad met grote historische betekenis die ook nog in goede staat is.

Als je dus van plan bent een zonvakantie naar de Turkse Rivièra te boeken, moet je indien mogelijk minstens een van deze prachtige plekken bezoeken. Deze pareltjes mag je niet missen! 🙂

 

Alle Turkije aanbiedingen