Beste reistijd Rome

Alle info over de beste reistijd voor Rome

Rome ligt in het westen van Italië en maakt deel uit van de regio Lazio. Met zijn antieke gebouwen trekt de stad jaarlijks miljoenen bezoekers. De Eeuwige Stad heeft een unieke charme waarvan menigeen in de ban raakt. In dit artikel beantwoord ik al je vragen rondom de beste reistijd voor Rome. Met behulp van een klimaattabel kun je eenvoudig zien wat de gemiddelde temperatuur is per maand en hoeveel regen je kunt verwachten. Hieronder lees je meer over het maken van een stedentrip naar Rome in de verschillende seizoenen, zodat je weet wat de voor- en nadelen zijn van een citytrip in de zomer en winter. Zo kun je goed bepalen wanneer je een reis naar de eeuwige stad wilt maken.

Klimaat in Rome

Rome heeft een gematigd klimaat. Hierdoor kun je zacht en zonnig weer verwachten in de hoofdstad van Italië. In juli en augustus worden temperaturen van meer dan 30 graden Celsius bereikt door toedoen van de Sirocco, een hete woestijnwind uit Afrika. De minimumtemperaturen liggen in deze zomermaanden op respectievelijk 18 en 20 graden. Het hete weer zet in september door met een gemiddelde van 28 graden Celsius. Oktober en november zijn milder met gemiddeld 20 graden. De winter begint in Rome in december en loopt tot en met februari. Het kwik op de thermometer kan in deze maanden dalen naar 4 tot 6 graden. Met gemiddeld negen regenachtige dagen zijn de wintermaanden dan ook het guurst.

Klimaattabel voor Rome

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 12 13 16 20 23 28 31 31 28 22 17 13
Min. temperatuur in °C 4 4 6 8 12 14 18 20 18 12 9 5
Zonuren per dag 4 4 5 7 8 10 11 10 7 6 5 4
Regendagen per maand 9 9 8 7 7 4 2 2 5 8 9 10

De beste reistijd voor Rome

Afhankelijk van de verwachtingen die je hebt van een stedentrip in Rome, zijn er verschillende optimale reistijden. In de gouden herfst, met zes tot zeven uur zon per dag en milde temperaturen, kun je de talrijke bezienswaardigheden van de grootste stad van Italië bewonderen. Hoewel het vijf tot acht dagen per maand kan regenen, zijn zowel de prijzen voor hotels als de rijen voor bezienswaardigheden als het Colosseum en de St. Pieter klein. Vanaf half augustus hebben de Romeinen zomervakantie. Sommige hotels, restaurants en winkels kunnen dan gesloten zijn. Als je graag bij milde temperaturen door de stad flaneert, zijn de maanden april en mei aantrekkelijke opties. Je kunt een aangename temperatuur van 20-23 graden Celsius verwachten. Met zo’n zeven regenachtige dagen per maand doe je er goed aan evengoed je paraplu mee te nemen. Houd er bij het plannen van je vakantie rekening mee dat veel pelgrims naar Rome reizen voor de christelijke feestdagen zoals Pasen en Pinksteren. Ondanks het laagseizoen leidt dit tot stijgende prijzen en veel drukte in de stad.

 

 

Beste reistijd Rome per maand:

 • April: 20°C, 7h zon, 7 regendagen
 • Mei: 23°C, 8h zon, 7 regendagen
 • September: 28°C, 7h zon, 5 regendagen
 • Oktober: 22°C, 6h zon, 8 regendagen

Rome

Meer Rome aanbiedingen

Het weer in Rome in zomer en winter

Omdat iedereen zijn eigen verwachtingen heeft van een citytrip naar Rome is er niet DE beste reistijd. In de zomer staat de zon hoog aan de hemel maar is het ook erg druk op straat en kunnen de wachtrijen voor de bezienswaardigheden lang zijn. In de winter zijn de weersomstandigheden niet ideaal, maar zijn de prijzen laag en de straten leeg. Je kunt het beste zelf bepalen wanneer je de Eeuwige Stad wilt bewonderen.

Het weer in Rome in de zomer

Tijdens de zomer is het erg heet en droog in Rome. Temperaturen boven de 30 graden Celsius zijn geen uitzondering in juni, juli en augustus. Het is duidelijk hoogseizoen in deze maanden. Je kunt tien tot elf uur zonneschijn per dag verwachten en er valt bijna geen regen. Perfecte temperaturen voor een ambachtelijk gemaakte Italiaanse gelato. Strijk neer bij een van de vele cafés en geniet met volle teugen van la Dolce Vita. Lunchtijd kun je het beste in de schaduw doorbrengen want het wordt snel heet en klam. Besluit je toch door de stad te wandelen, dan raad ik je aan een lege waterfles mee te nemen. Bij de vele bronnen in Rome kun je kosteloos je flesje vullen met fris water. Tijdens de hete middaguren is het aangenaam koel in de musea. Als de zon begint te zakken kun je er weer op uit trekken en is de stad op z’n mooist, vooral in het “golden hour” voor zonsondergang. Kun je goed tegen hete temperaturen in een grote stad en krijg je het niet benauwd van grote mensenmassa’s, dan kun je kiezen voor een citytrip in de zomer.

 

Het weer in Rome in de zomermaanden

 • Juni: 28°C, 10h zon, 4 regendagen
 • Juli: 31°C, 11h zon, 2 regendagen
 • Augustus: 31°C, 10h zon, 2 regendagen

trevifontein rome

Zomerse activiteiten in Rome

In Rome vinden de hele zomer door ontzettend veel activiteiten plaats. Ik stel je voor aan mijn favorieten zodat je de leukste activiteiten niet mist. Met slechts twee tot vier regenachtige dagen per maand zijn juni, juli en augustus de perfecte maanden voor evenementen in de open lucht. In Rome heeft men dit niet over het hoofd gezien. Er worden dan ook allerlei open-air concerten. Bezoek zeker een concert in een van de vele forums en archeologische vindplaatsen. Deze plekken dragen niet alleen bij aan een geweldige sfeer, er komen ook nog eens artiesten uit heel Italië optreden. Ook een zonsopkomst of zonsondergang moet je eens meemaken in Rome. Als de zon achter het Colosseum verdwijnt en alles in een gouden licht baadt, toont de Eeuwige Stad haar grootste schoonheid. Een activiteit die vooral vrouwen verrukt, is de jaarlijkse zomeruitverkoop. Deze begint in juli en geeft je de mogelijkheid om een It-piece op de kop te slaan voor een schijntje.

 

Activiteit in de zomer Beste reistijd
Open-Air voorstellingen juni, juli en augustus
Zonsopkomst en zonsondergang juni, juli en augustus
Zomeruitverkoop juli en augustus

Het weer in Rome in de winter

Tijdens de wintermaanden van november tot maart is het koeltjes in Rome. De thermometer zakt zo nu en dan onder de tien graden Celsius. Bovendien valt er tot tien dagen per maand regen. Hierdoor kun je in deze periode erg goedkoop naar Rome reizen en een wonderschoon hotel in het centrum regelen voor een lage prijs. Een ander voordeel van een bezoek aan Rome in de winter is de feestelijke periode rondom kerst. Bezoek de kerstmarkten en bewonder de vele uitgestalde kribbes. Als je bereid bent om wat regen te accepteren, dan kun je ook in de winter een wonderschone tijd doorbrengen in Rome.

Het weer in Rome in de wintermaanden

 • November: 17°C, 5h zon, 9 regendagen
 • December: 13°C, 4h zon, 10 regendagen
 • Januari: 12°C, 4h zon, 9 regendagen
 • Februari: 13°C, 4h zon, 9 regendagen
 • Maart: 16°C, 5h zon, 8 regendagen

stedentrip Rome

Winterse activiteiten in Rome

Een van de meest voor de hand liggende activiteiten in de winter is een bezoek aan een van de kerstmarkten in Rome. Laat je betoveren door de prachtige decoraties en laat je bedwelmen door de geur van geroosterde amandelen die door de straten waait. Een ander hoogtepunt in de wintermaanden is het vieren van oudejaarsavond in Rome. De stad baadt in de bonte kleuren van het vuurwerk en je kunt je verheugen op een uitgelaten sfeer. In januari en februari heb je bovendien de grootste kans om het Vaticaan te zien zonder grote mensenmassa’s. Zelfs als het regent kun je hier ontspannen rondkijken en de unieke sfeer op je in laten werken.

 

 

Activiteit in de winter Beste reistijd
Kerstmarkten december en januari
Oud en nieuw 31 december
Vaticaan bezoeken januari en februari

Conclusie: de beste reistijd voor een stedentrip Rome

De beste reistijd om Rome te bezoeken zijn de maanden april, mei, september en oktober, ofwel de lente en de herfst. Het gematigde klimaat in Rome zorgt ervoor dat je het hele jaar door een mooie stedentrip kunt maken naar de stad op de zeven heuvels. Elk seizoen heeft zijn eigen voordelen en een zekere flair. Vooral de zomer is populair bij toeristen die door de straten van Rome willen flaneren bij droog en warm weer. De prijzen voor hotels liggen echter op hun top in dit seizoen en ook is het erg druk in de stad. In het voorjaar en najaar kun je een stuk goedkoper naar Rome reizen en is het een stuk rustiger. In het laagseizoen kan het echter voorkomen dat sommige hotels en winkels gesloten zijn of dat je wordt verrast door een regenbui. Wie zich hierdoor niet afschrikken laat, gaat een prachtige tijd tegemoet in Rome. De antieke schatten en cultuur van Rome zijn altijd een bezoek waard, ongeacht het weer. De hoofdstad van Italië is in ieder jaargetijde een lust voor het oog.

Zin in een citytrip?

Hier vind je alle Rome deals

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?