Haal je schaatsen van zolder, slijp de ijzers en waag je aan rondje op natuurijs! Dit zijn de mooiste plekken in Nederland voor schaatsliefhebbers.

Iet giet oan! Een flink pak sneeuw ligt er al en met een beetje geluk kunnen we deze week ook de schaatsen onderbinden voor een rondje op natuurijs. De Elfstedentocht is natuurlijk dé schaats klassieker, maar ook op veel andere plekken in Nederland vind je mooie routes voor dagje uit op het ijs.

Jan Durkspolder in Nationaal Park De Alde Feanen, Friesland

Wel of geen Elfstedentocht dit jaar? Dat blijft nog even de vraag, maar Friesland is hoe dan ook dé schaatsprovincie van Nederland. Bind de ijzers onder en glijd een rondje over het natuurijs in de Jan Durkspolder in Nationaal Park De Alde Feanen. Het water is hier ondiep en vriest daardoor redelijk snel dicht. Met een gladde ijsbaan als gevolg! Gurutip: boek een nachtje weg in een Airbnb in Friesland.

Heb jij geen schaatsen meer op zolder staan? Bestel dan snel nog een paar!

Ankeveense Plassen

De Ankeveese Plassen – centraal gelegen tussen Utrecht en Amsterdam – zijn een van de populairste plekken in Nederland om te schaatsen op natuurijs. Als het een tijdje goed vriest, zijn de omstandigheden hier redelijk snel geschikt om te schaatsen. Ook het nabijgelegen Naardermeer is een prachtige plek om de ijzers onder te binden.

Elfdorpentocht in Groningen

Groningen heeft haar eigen versie van de Elfstedentocht, de Elfdorpentocht. Deze schaatsroute begint en eindigt in Appingedam en neemt je mee over het Damsterdiep. Je kunt kiezen voor een ronde van 25 kilometer of – als je echt geen genoeg krijgt – meerdere rondjes schaatsen en wel 100 kilometer lang over het ijs glijden.

Schaatsen in Kinderdijk

Schaatsen tussen de molens van Kinderdijk; kun jij iets bedenken dat oerhollandser is dan dit? Bind de ijzers onder voor een tocht door een van de mooiste plekken van Nederland en warm vervolgens thuis lekker op met een warme chocomel met slagroom. De perfecte winterdag in eigen land!

Schaatsen natuurijs Kinderdijk

Nationaal Park Weerribben-Wieden

In zomer peddel je in een kano of op een SUP-board door het water in Nationaal Park Weerribben-Wieden, maar op een ijskoude winterdag zigzag je hier over natuurijs. De afgegraven veenplassen in dit natuurgebied in Overijssel zijn ondiep en daardoor sneller geschikt om op te schaatsen.

De grachten van Amsterdam

Het gebeurt niet vaak, maar wanneer de grachten van Amsterdam bevriezen en je door onze hoofdstad over het ijs kunt glijden, zorgt dat voor magische winterfoto’s. Draai een pirouette op het ijs tussen de Amsterdamse grachtenpanden of daag een vriend(in) uit tot een snelheidswedstrijd. Wie is als eerste bij de volgende brug?

Schaatsen op natuurijs in Amsterdam

Eijsder Beemden

Schaatsen tussen met sneeuw bestippelde bergtoppen zoals in bekende wintersportgebieden? Dat wordt in Nederland lastig. Een pirouetje draaien met uitzicht op het heuvellandschap van Limburg kan wel! Glijd over het ijs bij Eijsder Beemden, zo’n acht kilometer ten zuiden van Maastricht.

Meer uit het Travel Magazine: