Sri Lanka is een prachtig, divers eiland met ongelooflijk aardige mensen. Na het einde van de burgeroorlog in 2009 is het toerisme in Sri Lanka langzaam weer opgekomen – dus het is tijd om het groene eiland tot in detail te onderzoeken. Kijk uit naar oude tempels, afgelegen stranden en grote nationale parken. Welkom in Sri Lanka!

Sri Lanka is een echte droombestemming in de Indische Oceaan. Met eindeloze zandstranden, dichte palmbossen en felgroene theeplantages nodigt het eiland uit om uitgebreid rond te reizen. Sinds de burgeroorlog eindigde in 2009 is dit groene juweeltje een populaire bestemmingen geworden voor backpackers en andere vakantiegangers. In ons artikel nemen we je mee naar de mooiste plekken in Sri Lanka. We hebben tijdens onze reis over het eiland veel nuttige tips verzameld die je reis onvergetelijk zullen maken. Alle informatie over de aankomst, de valuta, de vaccinaties, de bezienswaardigheden op het eiland en nog veel meer vind je hier. Let’s go!

Een rondreis over Sri Lanka

Goed om te weten: Vooraf regelen en aankomst | Valuta | Beste reistijd

Reis naar de highlights van Sri Lanka

Sri Lanka’s noorden | Het midden van Sri Lanka

Zuid- en Westkust van Sri Lanka | Nationale parken

Maussakelle reservoir in Sri Lanka

Vooraf regelen en aankomst op Sri Lanka

Nederlandse en Belgische burgers hebben een paspoort en visum nodig om Sri Lanka binnen te komen. Maak je echter maar geen zorgen hoor, je kunt het gemakkelijk online aanvragen en binnen enkele minuten ben je de bureaucratie al doorgekomen. Na maximaal twee werkdagen kun je het visum al in je hand houden en uitkijken naar je reis naar Sri Lanka. De vliegtijd naar Sri Lanka vanaf Nederland is ongeveer 11 uur, mits het een directe vlucht betreft. De internationale luchthaven van Colombo is de grootste en meest bekende luchthaven in Sri Lanka. Vanaf hier rijden ook de meeste transferbussen, mocht je een pakketreis geboekt hebben inclusief transfer. Goedkope vluchten naar Sri Lanka zoek je in onze vluchtenzoeker.

Thuparamaya-dagoba in Anuradhapura

Valuta op Sri Lanka

In Sri Lanka betaal je met de Srilankaanse rupee (LKR). De wisselkoers van Srilankaanse rupee naar Euros is ongeveer 190 LKR staat gelijk aan €1. Over het algemeen is Sri Lanka iets duurder dan bijvoorbeeld Thailand of Indonesië, maar nog steeds liggen de prijzen erg laag. Bovendien is het prijsverschil tussen de kustgebieden en het binnenland duidelijk zichtbaar. Het gemiddelde inkomen in Sri Lanka is slechts €260 per maand.

De beste reistijd voor Sri Lanka

Het klimaat varieert sterk afhankelijk van de regio waar je bent, waardoor het moeilijk te zeggen is wanneer je het beste kunt gaan. Voor het zuiden of westen van het land is tussen november en maart de ideale periode. Voor het noorden, oosten, of noordosten kun je het beste tussen maart en november reizen. Voor meer informatie verwijzen we je door naar onze beste reistijd voor Sri Lanka artikel!

Bezienswaardigheden in Sri Lanka

Sri Lanka is gewoon fascinerend, en het is werkelijk altijd een bezoek waard. Wat je als reiziger allemaal kunt zien en beleven, met name ook buiten de toeristische strandgebieden om, laten we je hieronder weten met onze Sri Lanka tips! We nemen je mee op een rondleiding en laat je de mooiste kanten van het land zien. Dompel jezelf onder in de unieke wereld van Sri Lanka en raak gefascineerd!

Sri Lanka’s noorden

Anuradhapura | Polonnaruwa | De grottempel van Dambulla | Lion Rock Sigiriya

toeristen bij Dambulla

Een bezoek aan de ruïnes in Anuradhapura

De historische stad Anuradhapura werd in 400 voor Christus gesticht en het was een van de belangrijkste steden van Sri Lanka. Vandaag de dag wordt het historische Anuradhapura – een UNESCO World Heritage Site – met haar goed bewaarde en indrukwekkende ruïnes bezocht door vele pelgrims en toeristen. De stad is het best te bezoeken met de fiets of per tuk tuk, omdat veel van de ruïnes door de stad verspreid liggen.

Polonnaruwa – de vergeten stad

Polonnaruwa maakt deel uit van de Noordelijke Centrale Provincie en ligt op zo’n 65 kilometer van Dambulla. De ruïnes van de voormalige koningsstad werden ontdekt in de 19e eeuw door Britse archeologen, nadat de stad in de 13e eeuw door Tamils was binnengevallen. Sindsdien was de stad verlaten. Hoofd bezienswaardigheid is Gal Vihara, een stenen tempel met een 14 meter breed liggende Boeddha, gehouwen uit één enkele rots: een uiterst indrukwekkend beeld! Het is onvoorstelbaar als je erover nadenkt dat deze stad met het oude koninklijke paleis en de tempels met zijn vele Boeddhabeelden eeuwenlang was vergeten.

Ruïnes in de oude stad Polonarruwa

De grottempel van Dambulla

De stad Dambulla is centraal gelegen in Sri Lanka en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De grottempel van Dambulla met de vijf verschillende grotten is het grootste tempelcomplex in Sri Lanka en het bevindt zich in een 150 meter hoge granieten rots. Het werd gemaakt door de voormalige koning Vattagamini Abhaya, wie zich hier jaren lang verstopte voor de binnengevallen indianen in het land. Hij werd door de monniken in de tempel van onderdak voorzien. Uit dankbaarheid voor de hulp liet hij het complete tempelcomplex uiteindelijk bouwen. In elke grot zijn beelden van Boeddha in verschillende groottes te zien. Nog een mooi extraatje: nadat je de klim hebt gemaakt heb je een werkelijk prachtig uitzicht! Daarnaast zijn de talloze apen die rond de tempel te vinden zijn ook erg vermakelijk en ze zorgen voor leuke vakantiefoto’s natuurlijk!

Dambulla grottentempel

Uniek uitzicht vanaf de leeuwenrots “Sigiriya”

Slechts 21 kilometer van Dambulla vandaan vind je Sigiriya (ook wel bekend als Lion Rock), een UNESCO werelderfgoed. Deze 200 meter hoge granieten rots torent hoog boven het landschap uit en is vanuit het vliegtuig te zien. Hierboven vind je de ruïnes van de voormalige vesting van koning Anuradhapura. Een bezienswaardigheid hier zijn de “wolkenmeisjes”; goed bewaarde fresco’s van vrouwen. De hele klim duurt ongeveer 1,5 uur en het is aan te raden om stipt om 08.00 uur bij de deur te staan voor tickets (ongeveer 30 USD) zodat je niet enkel minder toeristen om je heen hebt, maar ook van het wolkeloze uitzicht vanaf de top kunt genieten.

Lion's rock, Sigiriya

Pidurangala Rock

Het mooiste uitzicht op de Sigiriya heb je van de dichtbij gelegen Pidyrangala-rots. Bij de ingang vind je een kleine tempelcomplex, waarvoor je ook toegang moet betalen. Tickets zijn echter aanzienlijk goedkoper dan voor Lion’s Rock.

Zoek naar een leuke plek en geniet van dit gigantische uitzicht.

Voor de beklimming moet je goed schoeisel hebben. Nadat je het begin per trap omhoog bent gegaan moet je het laatste stuk nog stevig klimmen. Over het algemeen heb je ongeveer een half uur nodig om de top te bereiken. Het uitzicht is overweldigend mooi: de leeuwenrots torent hoog boven een groene zee van bomen. Zoek een goed zitplekje op en geniet van het gigantische uitzicht. Je kunt ook een paar apen spotten die langs de bomen lopen of ook gewoon van het uitzicht genieten. Prachtig!

Sigiriya Rock

Het centrum van Sri Lanka

Kandy | Adam’s Peak | Horton-Plains & World’s End | Nuwara Eliya | Ella | Sinharaja Forest

Kandy

Kandy is de hoofdstad van de centrale provincie. De stad is omringd door schilderachtige bossen en theeplantages en is daardoor een echte blikvanger.

Goed om te weten:

Samen met Anuradhapura en Polonnaruwa vormt Kandy de zogeheten culturele driehoek van Sri Lanka

Je kunt hier het beste twee of drie dagen doorbrengen. Bezoek de vele tempels, de prachtige botanische tuin, en leer meer over de Sri Lankaanse cultuur. Het klimaat van Kandy is koeler dan in het zuiden, omdat de plek hoger ligt. Het is echter overdag ook gewoon erg warm. Vergeet niet je zonnebrand op te smeren!

Tandentempel “Sri Dalada Maligawa”

De tandentempel “Sri Dalada Maligawa” is een boeddhistische tempel waarin de tand van Boeddha bewaard zou worden. Toegang bedraagt 1.000 LKR. Als je er rond 17.00 uur probeert te zijn dan heb je 1,5 uur om het tempelcomplex te bezichtigen voordat de beroemde ceremonie begint om 18.30 uur. Hiervoor wordt een raam geopend met uitzicht op het gouden heiligdom waar de tand ligt. De gelovigen leggen vervolgens – onder begeleiding van trommels en muziek – offers neer.

De tandentempel

Royal Botanical Garden Peradeniya – een van de mooiste tuinen in Azië

De Royal Botanical Garden Peradeniya ligt aan de zuidelijke rand van Kandy en wordt beschouwd als een van de mooiste tuinen van Azië. De tuin dateert uit de 14e eeuw. Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar is de botanische tuin erg populair en trekt zelfs veel inwoners aan die graag een dag met de familie in het park doorbrengen. Het 60 hectare grote park met haar verschillende tuinen biedt een grote verscheidenheid aan bomen, vruchten en dieren; zoals verschillende soorten vogels of reptielen.

botanische tuin

Trein van Kandy naar Ella

Van Kandy moet je zeker met de trein naar Ella reizen. Je kunt de tickets een paar dagen van tevoren reserveren als je eerste klas wilt reizen. Last minute kan je ook nog een kaartje voor de tweede of derde klas kopen op het station. Kaarten voor de derde klasse kosten tussen de één en twee euro: een echt koopje! De trein slingert door de vele palmbossen en theeplantages, het uitzicht is werkelijk uniek. Nieuwsgierige kinderen staan in het veld en zwaaien enthousiast, terwijl fruit- en banketverkopers moeizaam door de compartimenten dringen. Van Kandy naar Ella duurt de trein ongeveer zeven uur over. Vooral Hatton en Nuwara Eliya zijn een mooie tussenstop op je reis.

een adembenemende treinreis

Adam’s Peak – beklimmen voor de zonsopkomst

Adam’s Peak is een 2.243 meter hoge berg in de centrale hooglanden, die een speciale betekenis heeft voor al de vier wereldgodsdiensten: Boeddhisme, Islam, Christendom en Hindoeïsme.

Er wordt gezegd dat de voetafdruk van Boeddha zichtbaar is op de top van de berg. Dat is onder meer de reden waarom veel pelgrims de beklimming maken.

Gurutip:

Breng zeker een warme jas en pet mee voor de klim naar Adam’s Peak. Het kan erg guur zijn op de top van de berg en wachtend op de zonsopgang is zonder warme kleren echt een uitdaging!

Vooral in het weekend kan het hier erg druk zijn, dus je kunt de beklimming beter ergens in de week plannen. Om de zonsopgang van dichtbij te ervaren kun je het beste rond 02.30 uur ’s nachts al beginnen met de klim. Onderweg vind je vele kleine hutjes waar je hapjes en drankjes kunt kopen. Af en toe korte pauzes is altijd een goed idee tijdens deze steile beklimming. De bijna drie uur durende klim met meer dan 5.000 treden is zonder meer een uitdaging die vrijwel zeker spierpijn veroorzaakt. Maar als je eenmaal op de top van de berg bent aangekomen dan vergeet je de pijn meteen. Om je heen zie je talloze bergketens, omringd door een mysterieuze zee van wolken. Een onvergetelijk uitzicht!

Adam's peak Sri Lanka

Horton-Plains Nationaal Park en World’s End

Als je het Horton Plains National Park in de buurt van Nuwara Eliya wilt bezoeken, moet je er om 06.00 uur zijn voor de opening van het park. De negen kilometer lange tocht voert via geweldige landschappen en grazende herten naar de drie attracties “Small World’s End”, “Big World’s End” en “Bakersfall”. Zorg wel echt dat je er op tijd bent, want de wolken beginnen zich al vroeg te vormen!

Degenen die het einde van de wereld te laat bereiken zullen bestraft worden met een zee van wolken wat je uitzicht zal bederven. Je moet overigens geen hoogtevrees hebben. Zo is het bij Small World’s End ongeveer 270 meter naar beneden: een tikkeltje gevaarlijk, maar het biedt een prachtig uitzicht over de theevelden en bergketens. Zoals de naam al doet vermoeden wordt dit echter overtreft door Big World’s End. Een stukje gevaarlijker, met een beetje grotere diepte: een ongelofelijke 870 meter steil de diepte in! Leuningen? Nergens voor nodig! Uitzicht? Werkelijk overweldigend!

Baker's Falls in Horton Plains National Park

Theeplantages in en rond Nuwara Eliya

Sri Lanka staat bekend om haar thee en is een van de grootste thee-exporteurs ter wereld.

In Nuwara Eliya is het klimaat koud en regent het vaak

Geen wonder dat het landschap in veel regio’s van het land wordt gekenmerkt door theeplantages. Vooral in de gebieden rondom Nuwara Eliya en Hatton zijn vele prachtige theeplantages te bewonderen. Naast de theeplantages kun je ook de vele theefabrieken in het gebied bezoeken en een rondleiding krijgen. Daar leer je alles over theeteelt en verwerking van bladeren tot het uiteindelijke eindproduct: de thee zoals jij ‘m graag drinkt!

theeplantage met zonsondergang

Ella – Nine Arches Bridge, bergen en watervallen

Ella is de laatste tussenstop voor veel backpackers en reizigers, voordat je naar de ontelbare stranden op Sri Lanka gaat. Veel Tuk Tuk chauffeurs wachten op nieuwe klanten op het station van Ella. De prijzen lijken hier uitzonderlijk hoog te liggen; dus dit is dé plek om je onderhandelingsvaardigheden aan het werk te zetten! In een paar minuten bereik je het centrum van Ella. Hier bruist het van de backpackers, struinend door de menigte. Het wemelt hier van de kleine cafés en restaurants. Als je van goede koffie houdt of op zoek bent naar een westerse maaltijd dan ben je in Ella aan het goede adres.

De Nine Arches Bridge
De Nine Arches Bridge

Ella is vooral beroemd vanwege de Nine Arches Bridge, een imposant viaduct wat een plaatselijke vallei overbrugt. Als je geluk hebt steekt een rode of blauwe trein de pittoreske brug over om de foto perfect te maken. In Ella kun je ook Little Adam’s Peak beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht op het bergachtige landschap. Daarnaast is Ella Rock ook populair onder wandelaars. Voor de beklimming is het echter wel aan te raden om een gids te nemen. Verder is een korte stop bij de waterval Ravana ook echt een aanrader. Vanaf de weg kun je de waterval al spotten, die maar liefst 25 meter de diepte in stort. Je dagje wandelen kun je afsluiten met een heerlijk biertje of wijntje in de avond in een van de kleurrijke restaurants.

Ella in Sri Lanka
Foto: ksl / Shutterstock.com

Sri Lanka’s regenwoud – Sinharaja Forest

Het Sinharanja-woud is een 100 km² groot regenwoud in het zuidwesten van Sri Lanka. Het wordt beschouwd als het laatste grote aaneengesloten regenwoud op het eiland. Vooral de biodiversiteit aan planten en dieren maken dit regenwoud prachtig. Om het woud te ontdekken is een gids echt noodzakelijk.

De zuid- en westkust van Sri Lanka

Tangalle | Mirissa | Weligama, Midigama en Unawatuna | Galle

Tangalle

Voor veel reizigers is het kustplaatsje Tangalle de eerste strandstop. Tangalle staat bekend om haar vele verborgen stranden. Vanaf hier is het niet ver naar het schildpaddenstrand van Rekawa. Veel zeeschildpadden komen naar het strand om hier hun eieren te leggen. Pas tijdens het broedseizoen (van november tot en met mei) wel op dat je niet te dicht bij de nesten komt!

Goyambokka in Tangalle

Mirissa

Mirissa ligt ten westen van Tangalle en het is een zeer populaire badplaats. Het lange strand trekt zowel zon zoekende backpackers als surfers aan.

Gurutip:

Bestel een smoothie bowl voor lunch in Aloha Coffee Gallery; werkelijk heerlijk!

Er zijn veel cafés, restaurants en bars aan het strand. ’s Avonds zie je het relaxte cafétafereel van overdag veranderen in een levendige drukte en op het strand zijn veel mensen de nachtelijke feesten in de clubs aan het promoten. Genoeg vermaak in Mirissa!

Smoothie bowl

De zee in Mirissa is trouwens zeer geschikt om in te zwemmen en bij de kliffen groepen de surfers samen op jacht naar de volgende golf. Als je de toeristische drukte niet erg vindt dan is Mirissa perfect voor je! Daarnaast kun je vanaf hier trouwens ook een excursie boeken voor walvissen spotten. Met een beetje geluk krijg je de gigantische blauwe vinvissen van dichtbij te zien!

Weligama, Midigama en Unawatuna

Tussen Mirissa en het Fort van Galle liggen ontelbaar veel zandstranden, en eigenlijk zou je bij allemaal even een korte stop moeten maken. Vooral Weligama en Medigama zijn erg populair bij surfers. Pak een bord en ga meegenieten. Beginners kunnen vertrouwd raken met de basisprincipes van surfen onder begeleiding van een surfinstructeur. Unawatuna lijkt op Mirissa met haar drukke boulevard, en de zee is hier veel rustiger dan aan de surfstranden.

Een wandeling door de havenstad Galle

De oude havenstad Galle wordt beschouwd als de poort naar het zuiden en is gemakkelijk bereikbaar met de bus vanaf Mirissa en Kogalla Beach. Galle staat bekend om het fort wat hier gebouwd is door de Portugezen en Nederlanders: Galle Fort. De oude muren omringen het oude centrum en zijn ideaal voor een korte wandeling. Gurutip: Poonie’s Kitchen serveert heerlijke ijskoffie en de ontbijt- en lunchmenu’s zijn werkelijk hemels!

Galle Fort

Talloze kleine cafés, musea en souvenirwinkels domineren het straatbeeld van Galle Fort, dus gewoon een wandeling maken door de straten is sowieso al goed voor een paar uur vermaak. Geniet van de unieke sfeer van 300-400 jaar oude huizen en zorgvuldig gerestaureerde koloniale huizen. Galle Fort is perfect voor een dagje uit en het is een welkome afwisseling van de vaak hectische steden in Sri Lanka.

Dagtocht naar het Yala National Park

Het Yala National Park ligt in het zuidoostelijke deel van Sri Lanka en biedt een mooie dagtocht vanaf de stranden. Om zo’n hoog mogelijke kans te hebben om de 35 luipaarden te zien vertrekken de meeste touroperators van Tissamaharama (kortweg: Tissa) al om 05.00 uur in de ochtend. Naast luipaarden kun je hier olifanten, hagedissen, apen, herten, buffers, krokodillen en een verscheidenheid aan verschillende vogels spotten. De excursie brengt je daarnaast door een groot landschap vol rotsformaties, meren, moerassen en kuststrook; wat het al met al echt een prachtige beleving maakt. Vanwege de grootte van het park (>1.250 km²) raden we je zeker een dagtour aan.

olifanten in Yala National Park

Op safari door het Udawalawe National Park

Het Udawalawe National Park ligt tussen Ella en Tangalle en is daarom perfect voor een tussenstop op je reis. Vooral olifantenliefhebbers kunnen uitkijken naar een bezoek aan het nationale park, omdat veel van de zachte dikhuiden hier wonen. Hoewel het Udawalawe National Park inmiddels geen geheim meer is, is het toch een stuk minder druk dan het beroemde Yala National Park. Safari’s vinden plaats bij zonsopgang en zonsondergang en kosten ongeveer 5.000 roepies. Mis het niet!

Een olifant

Pinnawala Elephant Orphanage – een weeshuis voor olifanten

Het Pinnawala olifanten weeshuis werd 40 jaar geleden opgericht om verlaten olifantenbaby’s op te voeden, wiens ouders werden gedood (bijvoorbeeld in de strijd met boeren). Inmiddels worden ook gewonde of zieke dieren opgevangen en verzorgd. In totaal worden zo’n 70 dieren verzorgd door de dierenverzorgers. De dieren zijn allemaal ondergebracht in grote buitenverblijven. Vooral de voeding van de olifanten is interessant voor bezoekers: voor een beetje geld krijg je de mogelijkheid om zelf de olifanten te voeren.

Pinnawala Elephant Orphanage

Avontuur op Sri Lanka

Sri Lanka is niet voor niets een van de trendy bestemmingen voor een strandvakantie, dankzij de vele adembenemende stranden langs de kust van de Indische Oceaan. Toch vind je in Sri Lanka niet alleen palmbomen en stranden, maar ook een fascinerende mix van tempels, spectaculaire landschappen, bergen, theeplantages en nationale parken. Denk bij een vakantie op Sri Lanka dus niet enkel aan een zonvakantie vanuit een luxe resort, maar ga zeker ook verder het land in om de diversiteit van dit unieke land beter te leren kennen en ervaren.

Zin in een vakantie naar Sri Lanka?

Sri Lanka vakantie

 

Meer uit het Travel Magazine: