Beste reistijd Sri Lanka

Het klimaat in Sri Lanka en de invloed van de moessons

Het klimaat in Sri Lanka is tropisch en wordt beïnvloed door moessons uit de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen. Warme temperaturen rond de 30 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid, gevolgd door een milde zeewind, bepalen het klimaat in Sri Lanka. Afhankelijk van de richting van de lucht, domineren andere weersomstandigheden in de grote eilandstaat. Het is regenachtig en stormachtig aan de west- en zuidwestkust door de zuidwestermoesson (Yala), maar de warme zon schijnt op hetzelfde moment in het oosten en noordoosten. Dit gebeurt van half mei tot eind september, wanneer het regenseizoen in het westen en zuidwesten van het eiland ligt. Het water uit de Indische Oceaan wordt door zuidwestenwinden op het eiland gebracht, waardoor hier zware regenbuien ontstaan. Het is ook bewolkt in het tweede deel van het jaar op Sri Lanka. Van oktober tot en met november kan je periodieke windstoten verwachten en soms zelfs cyclonen. Tussen december en maart veroorzaakt de noordoostelijke moesson (Maha), die water uit de Golf van Bengalen transporteert, het natte seizoen in het noorden en noordoosten van het eiland. In het westen en zuidwesten van Sri Lanka is het in deze tijd warm en valt er weinig regen. Van maart tot half mei is er de minste kans op een regenbui op het hele eiland. De beste reistijd voor Sri Lanka – met name voor rondreizen – zijn daarom de overgangsperioden tussen de moessons. Afhankelijk van waar je naartoe wilt, is het ene seizoen beter dan het andere. Daarom zullen we je hier uitleggen waar en wanneer een reis naar Sri Lanka het meest logisch is en welk weer je tijdens je vakantie kan verwachten. De klimaattabel geeft je de gemiddelde temperatuurmetingen van elke maand.

Klimaattabel voor Sri Lanka

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30 30 32 32 31 30 29 29 29 29 29 29
Min. temperatuur in °C 18 18 20 21 22 21 21 21 20 20 20 20
Zonuren per dag 8 9 8 7 6 5 6 6 6 7 6 8
Waterteperatuur in °C 27 27 28 29 29 29 28 28 27 27 27 27
Regendagen per maand 5 5 8 14 15 15 12 12 13 17 16 12

Overzicht

De beste reistijd voor Sri Lanka

Om de beste reistijd voor Sri Lanka te bepalen, moet je het eiland in noordoost en zuidwest verdelen. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, bepalen de twee moessons Yala (zuidwest moesson) en Maha (noordoostenmoesson) het klimaat in Sri Lanka. Als het regenachtig is aan de westkust door de zuidwestermoesson, vind je een droog klimaat aan de oostkust. Daarom is deze eilandengroep geschikt om het hele jaar te bezoeken. Wanneer de beste reistijd voor je vakantie Sri Lanka is, is afhankelijk van waar je heen gaat en wat je wilt doen. In de volgende stukjes zullen we je enkele waardevolle tips geven.

 

De beste reismaanden voor Sri Lanka in een overzicht:

 • Zuiden, zuidwesten en westen:
  • November: 29°C, 6 uur zon, 27°C watertemperatuur., 16 regendagen
  • December: 29°C, 8 uur zon, 27°C watertemperatuur., 12 regendagen
  • Januari: 30°C, 8 uur zon, 27°C watertemperatuur., 5 regendagen
  • Februari: 30°C, 9 uur zon, 27°C watertemperatuur., 5 regendagen
  • Maart: 32°C, 8 uur zon, 28°C watertemperatuur., 8 regendagen
 • Noorden, noordoosten und oosten:
  • Maart: 32°C, 8 uur zon, 28°C watertemperatuur., 8 regendagen
  • April: 32°C, 7 uur zon, 29°C watertemperatuur., 14 regendagen
  • Mei: 31°C, 6 uur zon, 29°C watertemperatuur., 15 regendagen
  • Juni: 30°C, 5 uur zon, 29°C watertemperatuur., 15 regendagen
  • Juli: 29°C, 6 uur zon, 28°C watertemperatuur., 12 regendagen
  • Augustus: 29°C, 6 uur zon, 28°C watertemperatuur., 12 regendagen
  • September: 29°C, 6 uur zon, 27°C watertemperatuur., 13 regendagen
  • Oktober: 29°C, 7 uur zon, 27°C watertemperatuur., 17 regendagen
  • November: 29°C, 6 uur zon, 27°C watertemperatuur., 16 regendagen

Beste reistijd voor de zuidwestkust, het Zuiden en Westen van Sri Lanka

Wil je een leuke vakantie aan de zuidwestkust, in het zuiden of in het westen van Sri Lanka, bijvoorbeeld in de hoofdstad Colombo? Dan kan je het beste op reis gaan in de maanden november tot en met maart. Sri Lanka behoort niet voor niets tot onze favoriete vakantiebestemmingen in januari. Voor degenen die van de hete temperaturen boven de 30 graden Celsius houden, is april ook een uitstekende maand voor de vakantie. Het hoogseizoen aan de zuidwestkust is van januari tot en met maart, wanneer het klimaat het droogst is. Reizen naar Sri Lanka is daarom duurder deze maanden en hotels zullen voller zijn. Tijdens de zuidwestelijke moesson van half mei tot eind september raden we je af op vakantie naar de zuidwestkust van Sri Lanka te gaan aan. In deze periode zijn zware aardverschuivingen en overstromingen gebruikelijk, meest recentelijk in mei 2017, toen de moesson in Sri Lanka woedde. Tijdens deze maanden zijn het oosten en het noorden van de eilandstaat geschikter voor een vakantie.

Beste reistijd voor het noorden, het oosten en het noordoosten van Sri Lanka

De beste reistijd voor een vakantie in het noorden, het oosten of het noordoosten van Sri Lanka loopt van maart tot en met november. Bezoek Jaffna, de hoofdstad van de noordelijke provincie, of beleef een onvergetelijke reis naar Trincomalee, de hoofdstad van de oostelijke provincie. In het noordoosten is het weer het hele jaar door tropisch met bijbehorende hoge luchtvochtigheid. Tijdens de noordoostmoessons in de maanden december tot maart is het regenseizoen. De buien zijn echter niet zo heftig of stormachtig zoals aan de zuidwestkust het geval is. Daardoor kun je ook tijdens het regenseizoen een mooie vakantie beleven in Sri Lanka. Vooral wie op zoek is naar een budgetvakantie, zal in deze tijd van het jaar goedkope vluchten en hotels kunnen vinden.

Naar onze deals

 

Beste reistijd voor de verschillende activiteiten in Sri Lanka

Sri Lanka is net zo populair bij strandvakantiegangers als voor snorkelaars, surfers en natuurliefhebbers. Daarom laten we je hier zien wanneer en waar je de perfecte vakantie in Sri Lanka kunt doorbrengen.

Beste reistijd voor een strandvakantie

Wanneer je op zoek bent naar de beste reistijd voor een strandvakantie in Sri Lanka, kan je in de maanden april tot en met oktober de betoverende stranden aan de oostkust bezoeken. Van november tot en met maart nodigen de stranden aan de zuid- en westkust je uit met pure zonneschijn.

Beste reistijd om te duiken en snorkelen

Duiken en snorkelen in de Indische Oceaan heeft een speciale charme. De onderwaterwereld betovert je met zijn heldere, kleurrijke kleuren. Je kunt de verschillende dier- en plantensoorten aan de zuid- en de westkust het best observeren in de maanden november tot en met april. Aan de oostkust heb je tussen april en september de meeste zichtbaarheid voor duiken en snorkelen.

Beste reistijd om zeedieren te bewonderen

Wanneer je al zover gereisd hebt, moet je natuurlijk zoveel mogelijk van het verre land te zien krijgen. Een unieke ervaring is het bekijken van dolfijnen, walvissen of schildpadden in de Indische Oceaan. De laatstgenoemde zijn waarschijnlijk te zien in de maanden september tot en met maart. Dolfijnen en walvissen zijn het beste te zien aan de oostkust tussen mei en oktober. Aan de zuidkust van Sri Lanka kan je ze zien in de maanden januari tot en met april.

Beste reistijd om te gaan surfen

Sri Lanka behoort tot een van de favoriete bestemmingen voor surfers. In het zuiden, westen en aan de zuidwestkust kun je het beste kite- of windsurfen tussen november en april. Aan de oostkust zijn de beste weersomstandigheden voor een surfvakantie tussen april en oktober.

Beste reistijd voor natuurliefhebbers en wandelaars

Als je de bergen van Sri Lanka wilt beklimmen en de hooglanden wilt bezoeken, let dan op het regenseizoen. In de hooglanden is het weer tijdens de moessonregens veel stormachtiger en regenachtiger dan in de laaglanden en aan de kust. Daarom adviseren we je de hooglanden te bezoeken in de maanden januari tot en met maart. Als je het Yala Safari Park in het zuiden van Sri Lanka wilt bezoeken tijdens het best mogelijke seizoen, vlieg dan tussen november en april naar het eiland. Hetzelfde seizoen is geschikt voor het Horton Plains National Park. Als je de bergappel Adam’s Peak wilt beklimmen, zijn de maanden december, januari, februari, maart, april en mei het beste.

Weer op Sri Lanka – tropisch warm en regenachtig

Het is warm in Sri Lanka, ongeacht het weer. Gemiddelde temperaturen van 30 graden per dag en ongeveer 20 graden ’s nachts lopen door het jaar heen. Het is over het algemeen warmer in het noordoosten dan in het zuidwesten. Net zoals het warmer is in de laaglanden dan in de hooglanden. Hoge temperaturen in de laaglanden bereiken gemakkelijk 38 graden Celsius in het droge seizoen, vooral in de maanden maart en april. De gemiddelde temperatuur in het hoogseizoen van maart tot en met juni ligt bij ongeveer 30 tot 32 graden Celsius. De koelste maanden in Sri Lanka zijn van november tot en met januari. In de kustvlakten verwacht je temperaturen tussen 26 en 31 graden Celsius, de thermometer zal zelfs ’s nachts zelden onder de 25 graden komen. In dit seizoen is de luchtvochtigheid ook erg hoog. Het meest draaglijk voor de Nederlanders is het klimaat aan de kust, omdat hier de zeebries frisse lucht geeft. In de hooglanden van Sri Lanka kan het ’s nachts wat koeler zijn. Daarom moet je warme overjassen aantrekken als je hier wilt gaan wandelen. Een must in je koffer is vooral een regenjas. Vooral degenen die een rondreis door Sri Lanka willen maken, moeten dit kledingstuk in je koffer zitten. Ondanks het klimaat kan het regenseizoen soms gunstig zijn, dus het is een goed idee om voorbereid te zijn.

Onze conclusie over de beste reistijd voor Sri Lanka

Sri Lanka is groot. Bovendien bevindt het eiland zich in de Indische Oceaan, waar het wordt beïnvloed door moessons. Om de genoemde redenen kan een optimale reistijd niet voor het hele eiland worden bepaald. Afhankelijk van waar je naartoe wilt en wat je zou willen zien van het betoverende eiland, zijn andere maanden de betere reistijd. We hebben boven de optimale reistijd voor de verschillende klimaatzones genoteerd. Reizen naar de zuid-, west- en zuidwestkust is het mooiste tussen november en maart. In het noorden, oosten en noordoosten heb je meer keuze. Hier vind je het hele jaar door goed vakantieweer. Zelfs in het regenseizoen van december tot en met maart zijn de regendouches van korte duur, dus je kunt daarna je strandvakantie voortzetten. De beste reistijd voor het noordoosten is echter tussen maart en november. Als je doelbewust naar Sri Lanka vliegt, bijvoorbeeld om Adam’s Peak te beklimmen, dan moet je tussen december en mei naar het eiland reizen. Lees de bovenstaande informatie, wanneer je de beste weersomstandigheden zoekt voor een strandvakantie, snorkelen, kijken naar dieren of surfen op het eiland. Hieronder vindt je meer Sri Lanka-tips en de beste deals voor je vakantie. We wensen je fantastische reizen met onvergetelijke ervaringen toe!

Zin in je vakantie?

Hier vind je alle Sri Lanka deals

 

De beste reistijden voor andere vakantiebestemmingen

 

Opmerkingen

jouw mening?