Binnenkort op stedentrip naar de Litouwse hoofdstad? Wij geven je de beste (insider)tips voor Vilnius!

Opzoek naar een originele stedentrip? Zoek niet verder, want Vilnius is jouw bestemming! Als je dacht dat de steden in de Baltische Staten grauw en grijs waren, bewijst deze Litouwse hoofdstad het tegendeel. De mooie straatjes met gekleurde panden, prachtige kerken, knusse restaurantjes en veel interessante bezienswaardigheden maken dit een stad waar je niet snel uitgekeken raakt. Ook zijn er vanuit Vilnius een aantal leuke uitstapjes te maken, zodat je de mooie omgeving ook meteen meepakt! Weten wat je niet mag missen tijdens een stedentrip op deze toffe bestemming? Bekijk dan onze beste tips voor Vilnius!

1. Palace of the Grand Dukes of Lithuania

De stad vierde onlangs haar 700e verjaardag en dat brengt een behoorlijke geschiedenis met zich mee. Wil je hier meer over te weten komen? Dan is het Palace of the Grand Dukes of Lithuania de place to be. Dit paleis is in de 15e eeuw begonnen als een politiek, diplomatiek, administratief en cultureel centrum van het Groothertogdom Litouwen. Later werd het paleis verwoest en pas in 2013 weer gerestaureerd. Je leert hier aan de hand van drie tentoonstellingen meer over het ontstaan van de stad en de rol die Litouwen had binnen de Sovjet-Unie. Deze tentoonstellingen zijn verdeeld in drie onderdelen: bewapening van het kasteel, dagelijks leven van de bewoners en het muzikale erfgoed.

Gurutip: Ga tijdens je bezoek ook even naar de top van het paleis, want vanaf daar heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad!

Tips voor vilnius Palace of the Grand Dukes of Lithuania

2. Pilies Street

Vanaf het grote Kathedraalplein loop je direct door naar de gezellige straat Pilies Street (Pilies Gatvé). Dit was vroeger een belangrijke straat, waar je vanuit de ene kant naar het kasteel liep en via de andere kant naar het zuiden richting Polen en Rusland. Je vindt hier allerlei leuke eettentjes en authentieke winkels in gekleurde panden. Dus slenter lekker rond en scoor meteen een leuke souvenir voor thuis!

Gurutip: loop even naar binnen bij het knusse restaurant Etno Dvaras voor een duik in de Litouwse keuken. Bestel hier Cepelinai (aardappels gevuld met gehakt, groente of kaas) voor de ultieme local experience! Is het al borreltijd? Ga dan voor een lekker biertje met kepta duona (gefrituurd brood). Yum! 

Tips voor vilnius Pilies Street

3. Kathedraal van Vilnius

De Kathedraal van Vilnius is te vinden op, je raadt het misschien al, het Kathedraalplein. Dit prachtige gebouw ligt naast de Palace of the Grand Dukes of Lithuania en is een opvallende verschijning. Naast de kathedraal zie je de 57 meter hoge klokkentoren, dat niet mag ontbreken als één van de must-sees in Vilnius. Even een klein lesje geschiedenis: de eerste bouwstenen werden al in de 13e eeuw gelegd. Ook zijn er in de catacomben van de kathedraal behoorlijk wat stoffelijke resten geborgen, zoals die van de groothertog van Litouwen en de koning van Polen Alexander. Door meerdere branden, oorlogen en een onstabiele grond is de kathedraal al een aantal keer herbouwd. Gelukkig maar, want dit is toch een van de pareltjes van de stad!

Tips Vilnius Kathedraal van Vilnius
Vilnius Cathedral Square - ©Julius Adomavičius_Lithuania Travel

4. Lukiškės Prison

Een van onze persoonlijke favorieten is de Lukiškės Prison, een voormalige gevangenis die tot 2019 nog in gebruik was! Wat begon als een klooster, werd in de 19e eeuw omgetoverd tot een gevangenis waar op 26 juni 1904 de eerste gevangenen naar toe werden gebracht. In de gevangenis zaten misdadigers, politieke gevangenen en mensen die ontsnapten aan ballingschap opgesloten. In de gevangenis vind je onder andere een orthodoxe kerk en een katholieke kapel. Voorheen was er ook een joodse synagoge aanwezig, maar die is tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest toen Vilnius werd bezet door Duitse troepen. Ondanks het lugubere verleden heeft de gevangenis tegenwoordig een wat vrolijkere bestemming. Door de architectuur is dit een aantrekkelijke locatie voor buitenlandse advertenties en filmproducties. Wist je dat zelfs seizoen 4 van de beroemde Netflix-serie Stranger Things hier werd opgenomen? Hoe cool! Ook kun je er regelmatig terecht voor verschillende festivals en evenementen of een drankje aan de bar. In de winter laat je je beste schaats skills zien op de schaatsbaan.

Gurutip: bezoek de gevangenis onder begeleiding van een gids. Zo krijg je de kans om elk plekje van de gevangenis te bezoeken (inclusief de cellen) en hoor je alle achterliggende verhalen. Voor de echte waaghalzen is er een nachttour, waarbij je met flitslicht een tour krijgt door het gebouw en de verhalen over ronddwalende geesten hoort.

 

5. Architectuur

We gaan je niet vervelen met een lange lijst van alle prachtige gebouwen, maar de architectuur in Vilnius verdient wel zeker een plaats in deze lijst. Waarom? In de stad zijn minstens 100 kerken te vinden in allerlei verschillende bouwstijlen, zoals gotisch, barok en renaissance. Naast de verschillende bouwstijlen, zijn de kerken ook het huis van verschillende religies. Dit komt doordat de stad altijd erg open heeft gestaan voor andere volken en godsdiensten. Kortom: in Vilnius zou je een hele dag kunnen wijden aan het spotten van kerken. Sla hierbij zeker de Sint-Annakerk, de St John’s kerk en de kerk van St Catherine niet over!


6. Gediminas Kasteel

Het letterlijke hoogtepunt van de stad is de Gediminas kasteeltoren, op de Gediminas-heuvel. Je kunt de toren te voet bereiken, maar ook een treintje of kabelbaan behoren tot de opties. Eenmaal aangekomen op de top, beklim je de toren voor een panoramisch kiekje over de stad gevuld met rode daken, kerktorens en smalle straatjes. Daarnaast vind je binnenin een tentoonstelling met allerlei historisch iconisch materiaal van de oude stad. Ook is er een interactieve tentoonstelling, waarbij je als bezoeker een realistisch beeld krijgt van een aanval van kruisvaarders en hoe de stad er in de tijd van de Renaissance uitzag. Zo kun je je goed inbeelden welke veranderingen de stad al heeft doorgemaakt van de 14e eeuw tot nu. Op de derde verdieping ervaar je hoe het voelde om deel te zijn van de Baltic Way, een van de meest gedenkwaardige anti Sovjet-demonstraties. Tijdens deze demonstratie sloegen ongeveer 2 miljoen mensen de handen ineen om een menselijke ketting te vormen van Tallin via Riga naar Vilnius.

7. Paupys Market

Alle foodies verzamelen! Zorg dat je genoeg ruimte in je maag hebt, want Paupys Market staat op het programma! Midden in de natuur en rust vind je deze tuin vol eetkraampjes met de meest verse producten. Til je je smaakpapillen naar een hoger level met een reis langs allerlei internationale keukens. Ga jij voor Chineze dumplings of smul je liever van een Indiase curry? Ook kun je hier je eigen proefdiner samenstellen, hoe leuk? De chef-koks doen er alles aan om jou een unieke culinaire ervaring te bezorgen. Naast het lekkere eten is het hier ook nog eens heel gezellig, dat is nog eens een win-win situatie! Er worden ook regelmatig muziek- en dansavonden en presentaties van kunstwerken georganiseerd, waardoor je hier keer op keer verrast zult worden.

8. Luchtballonvaart

Ondanks dat je uren door het centrum van Vilnius kunt slenteren is het minstens zo leuk om de stad vanuit de lucht te ontdekken! En hoe doe je dit nu op een betere manier dan met een luchtballon? Hoe hoger je komt hoe meer je van de oude binnenstad en haar prachtige omgeving kunt bewonderen. Kun jij het Kasteel van Trakai spotten? Geniet tijdens een drankje van het waanzinnige uitzicht en deze unieke ervaring. Houd ook zeker je camera in de aanslag, want deze kiekjes moeten een plek krijgen in je fotoalbum! De luchtballonnen stijgen alleen op net ná zonsopgang en net vóór zonsondergang, zodat je het landschap in allerlei verschillende kleuren ziet schitteren.

9. Trakai

Niet alleen in de stad zelf, maar ook in de omgeving van Vilnius valt genoeg te ontdekken! Een van de leukste plekken in de omgeving is Trakai. In de zomer is dit de perfecte plek om te varen over het meer of voor een romantische picnick in het gras. Ook in de winter is dit een heerlijke plek voor een lange wandeling of (met een beetje geluk) om te schaatsen! En nu je er toch bent, loop dan even naar binnen in het restaurant Kybynlar. Neem plaats en ontdek alle smaken uit Karaïtische keuken. Dit zegt je misschien niet zoveel, maar de Karaiten zijn een kleine Turkse etnische groep die al meer dan 600 jaar in Litouwen wonen. Bestel een typische kybyn of maak ze zelf tijdens een workshop! Een activiteit dat niet seizoensgebonden is, is het bezoeken van het Trakai Kasteel. Je loopt via een lange houten brug gemakkelijk naar het gotische kasteel, dat op een eiland in het meer van Galve ligt. In het kasteel kom je meer te weten over Groothertogen van Litouwen en bewonder je allerlei archeologische vondsten. Ben je hier in de zomer? Dan vinden er regelmatig middeleeuwse festivals en concerten plaats op de binnenplaats van het kasteel. Met de auto bereik je Trakai binnen ongeveer 40 minuten. Ook rijden er regelmatig bussen van Vilnius naar Trakai.

10. Užupis

We gaan door naar Užupis, de kleinste wijk van Vilnius gelegen in het oude stadsdeel. Deze plek wordt zelfs vaak vergeleken met Montmatre in Parijs en is onmisbaar voor iedere art lover. Wat ooit begon als een wat grauwe buurt is tegenwoordig een kleurrijke buurt vol creatieve kunstenaars en ondernemers. Dit is te danken aan een kleine groep studenten die in een huis naast de rivier de Vilnelė een kunstgemeenschap oprichtten. De gemeenschap werd snel populair waardoor later de Užupis Art Incubator werd opgericht. Op deze plek vind je allerlei kunstgalerijen, kunststudio’s en cafés. Ook zijn er verschillende openluchtsculpturen en -installaties te vinden die continu veranderen. De bewoners hebben zichzelf uitgeroepen als onafhankelijke staat met een eigen vlag, president en zelfs een leger bestaande uit 12 man.

Gurutip: als je er toch bent, loop dan onder Užupisbrug door en waag een poging op de Swing of Destiny en zwaai even naar de zeemeermin van Užupis.

 

Nog opzoek naar een accommodatie in Vilnius?

Meer weten over Litouwen? Bezoek dan de officiële Lithuania Travel website:

Lees meer uit het Travel Magazine