Het is weer bijna zover! Het slaperige plaatsje Buñol (Valencia), verandert jaarlijks op de laatste woensdag van augustus in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met tomaten.

Als je denkt wat zonde van al die tomaten of flashbacks krijgt van je moeder die vroeger tegen je zei ‘je mag niet spelen met eten’ wees niet bang. Er worden tijdens het gevecht alleen overrijpe tomaten gebruikt die anders zouden worden weggegooid.

Gabriel-Gallo-afp1-707x471

Wat is Tomatina?

Het tomatenfestival La Tomatina draait eigenlijk om het tomatengevecht op de Plaza del Pueblo. Het festival La Tomatina begint om 10 uur ’s ochtends met de traditie om op een ingezeepte paal te klimmen. Als de bovenkant is bereikt, wint diegene die het is gelukt om de grote gerookte ham te pakken. Om 11 uur klinkt het startschot voor het gevecht. Het spektakel duurt slechts een uur – het is zelfs verboden om na 12 uur nog een tomaat te gooien. De regel is dat je eerst de tomaten moet pletten voordat je ze gooit zodat ze minder hard aankomen. Na afloop bieden behulpzame inwoners aan deelnemers om hen met kannen water of waterslangen af te spoelen. Voor de tomatengooiers is het de gewoonte na afloop om mee te helpen met de grote schoonmaak van de straten.

Biel-Alino-AFP1-707x471
Foto: AFP / Biel Alino

Tomatina staat in het Guinness Book of Records

Het festijn begon in de jaren ’40. Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de traditie. Het ene verhaal vertelt over een paar jongens die met tomaten begonnen te gooien als kattenkwaad. Anderen zeggen dat het begon als een burenruzie. In 2004 kreeg het Tomatina festival een vermelding in het Guinness Book of Records. In dat jaar gooiden 38.000 mensen een totaal van 125.000 kg aan tomaten. Buño telt slechts 10.000 inwoners, een aantal wat oploopt tijdens dit festival.

Toegangskaarten

Sinds 2013 moet je  €10 betalen vanwege de financiële crisis. Onder de inwoners worden 5.000 kaarten vergeven waarmee ze gratis toegang krijgen tot het festijn. De andere 15.000 kaarten gaan in de verkoop. Het aantal toegangskaarten is verminderd vanwege de veiligheid van de deelnemers.

Het volgende Tomatina festival is op 31 augustus 2016! Je kunt kaartjes kopen via de officiële website. Wil je Tomatina meemaken? Boek dan accommodatie in Valencia. Vanuit Valencia kun je met de auto naar Buñol rijden of ga mee met een georganiseerde tour.