Het is weer bijna zover! Het slaperige plaatsje Buñol (Valencia), verandert jaarlijks op de laatste woensdag van augustus in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met tomaten. Zo’n groot tomatengevecht vind je nergens anders ter wereld! Ben jij er op 29 augustus bij om tomaten te gooien?

Tomatina in de regio Valencia is allang geen onbekend feest meer. Duizenden toeristen komen elk jaar naar het slaperige plaatsje Buñol, dat op elke andere dag van het jaar slechts 9.000 inwoners telt. Na een ochtendje tomaten gooien zijn de straten veranderd in een grote tomatensoep. Als je denkt wat zonde van al die tomaten of flashbacks krijgt naar je moeder die je keer op keer waarschuwde om niet met je eten te spelen – geen zorgen. Er worden tijdens het gevecht alleen overrijpe tomaten gebruikt die anders zouden worden weggegooid.

Tomatina festival

Wat is Tomatina? | Tomatina tickets | Ontstaan van het tomatengevecht

Wat is Tomatina?

Het tomatenfestival La Tomatina draait om het tomatengevecht op de Plaza del Pueblo in Buñol. Het tomatenfestival vindt de laatste woensdag van augustus plaats en geen van de inwoners kijkt raar op, als er ’s ochtends tientallen vrachtwagens door het stadje rijden die overal tomaten in de menigte gooien. Overrijp moeten ze zijn, zodat tijdens het gevecht niemand gewond raakt. Voor de wilde (maar toch zachte) strijd losbarst, wordt volgens de traditie eerst een boomstam beklommen. Hongerige deelnemers stormen stipt om tien uur op de paal af of deze als snelste te bedwingen en de ham die bovenop de paal ligt te veroveren. Een merkwaardige traditie die desalniettemin een aantrekkelijk schouwspel vormt. Zodra de ham als trofee is veroverd, is het tijd om tomaten te gooien!

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Flying Atlas (@flyingatlas) am

Om elf uur barst het tomatenfestival los. Elke keer als je een tomaat in de handen gedrukt krijgt, loop het sap al langs je arm naar beneden. Overal vliegen tomaten door de lucht – niemand gaat schoon naar huis. De regel is dat je eerst de tomaten moet pletten voordat je ze gooit zodat ze minder hard aankomen. Het spektakel duurt slechts een uur – het is zelfs verboden om na 12 uur nog een tomaat te gooien. Na afloop lijken de straten verandert in een grote tomatensoep. Zodat de straten weer net zo glimmen als tevoren, is het een erezaak dat alle deelnemers meehelpen met schoonmaken. Voor iedereen die zich in de strijd heeft geworpen staan er op het station douches ter beschikking. Als je geluk hebt wordt je door een behulpzame inwoner afgespoeld met kannen water of een tuinslang.

Bezoek Tomatina festival!

Wat denk je van een stedentrip naar Valencia in augustus? Tomatina vindt plaats op slechts veertig kilometer afstand van deze bruisende kuststad. Buñol is goed te bereiken per bus of trein. Zie jij deelname aan het Tomato Festival wel zitten? Samen met 22.000 mensen boven de 18 jaar heb je de kans om 120 ton tomaten te gooien! Sinds enkele jaren is een ticket benodigd om mee te kunnen doen, deze kun je voor €12 online kopen. Je kunt dan ook direct tickets voor een goed bord paëlla, een kluisje of een zwembril kopen.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Shamsudheen Safnas (@shamsudheen_safnas) am

Tomatina staat in het Guinness Book of Records

Het festijn begon in de jaren ’40. Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de traditie. Het meest bekende verhaal is dat een paar jongens met tomaten begonnen te gooien als kattenkwaad. In 2004 kreeg het Tomatina festival een vermelding in het Guinness Book of Records. In dat jaar gooiden 38.000 mensen een totaal van 125.000 kg aan tomaten. In  recentere jaren mogen er uit veiligheidsoverwegingen echter minder mensen deelnemen aan het tomatengevecht. Tomatina is uniek in dat het geen religieuze of politieke ontstaansgeschiedenis heeft. Tijdens het tomatenfestival ken je elkaar niet en toch voel je je met elkaar verbonden. Samen lachen, samen feestvieren en samen poetsen!

Beleef Tomatina

Alle Spanje vakanties

Meer over Spanje: