Fiets door een kilometerslang urban stadspark naar het Ciudad de las Artes y las Ciencias, show je kookkunsten tijdens een paella workshop of chill met een cocktail bij een hippe beach club. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Valencia!

De derde stad van Spanje is hot, hot, hot! Heel wat toeristen weten de weg naar Valencia te vinden en cruisen een weekendje op de fiets door de kronkelende straatjes en de groene stadsparken van deze parel aan de Spaanse kust. Die ligging aan zee, samen met een mix van hypermoderne architectuur en charmante straatjes, steegjes en barretjes maakt Valencia een van de leukste steden in Europa. Maar wat is er allemaal te doen in Valencia en welke hotspots mag je echt niet overslaan? Dit zijn de 15 leukste bezienswaardigheden van Valencia.

Wat te doen in Valencia: 15x bezienswaardigheden & tips

Ciudad de las Artes y las Ciencias | Park Jardines de Turia
Bioparc ValenciaKathedraal La SeuLa Plaza de la Virgen | Kerk van San Nicolás de Bari en San Pedro Mártir de Valencia | Mercado Central | Paella workshop | Torres de Serranos | La Lonja de la Seda| Museo Nacional de Cerámica | Estacion del Norte | Strand in Valencia: Marina Beach Club Valencia | Natuurpark Albufera | Agua de Valencia

1. Ciudad de las Artes y las Ciencias

Openingstijden & prijzen: Het complex is van maandag t/m donderdag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur en van vrijdag t/m zondag van 10.00 uur tot 19.00 uur.

Ciudad de las Artes y las Ciencias prijkt op vrijwel elke ansichtkaart en is een van de bekendste bezienswaardigheden van Valencia. Dit futuristische complex, ook wel Stad van Kunst en Wetenschap genoemd, ligt net buiten het centrum van de stad en bestaat uit zeven hypermoderne gebouwen. Je vindt hier onder meer L’Oceanografic, het grootste zee aquarium van Europa, een IMAX-bioscoop, een wetenschapsmuseum en een overdekte tuin vol palmbomen. Om toegang te krijgen dien je bij de ingang of online tickets te kopen. Koop losse kaartjes of een combinatieticket van de gebouwen die je het meest interesseren.

Gurutip: huur in het centrum van Valencia een fiets en slinger door het park Jardin del Turia naar Ciudad de las Artes y las Ciencias. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een fietstour te maken, zodat je meteen alle highlights van de stad meepakt! Bij Holidayguru Trips hebben we speciaal hiervoor een stedentrip, inclusief fietstocht, naar Valencia samengesteld. Op deze manier boek je namelijk deze leuke activiteit in combinatie met een fijn verblijf en je retourvluchten met één druk op de knop.

Bekijk de trip

Woman Walking with bicyle in Valencia

2. Park Jardín del Turia

Waar voorheen de rivier de Turia dwars door Valencia stroomde, vind je nu het urban stadspark Jardín del Turia . Na een heftige overstroming in 1957 werd de rivier omgelegd naar buiten de stad en kwam een groot stuk grond vrij. Dat is nu Jardín del Turia, een negen kilometer lang stadspark dat het centrum van Valencia verbindt met het Ciudad de las Artes y las Ciencias. Het groene stadspark is de plek voor een fietstocht door Valencia, om een rondje te hardlopen of voor een picknick in de zon. Onderweg kom je ook verschillende terrassen tegen voor een welverdiende pauze met een koud drankje.

3. Bioparc Valencia

Openingstijden & prijzen: De dierentuin is elke dag tot 18.00 uur geopend en in zomer tot 20.00 of 21.00 uur. Entreekosten voor volwassenen zijn €26,90, voor kinderen (4 tot 12 jaar) €21, voor senioren €20,60 en kinderen tot 4 jaar zijn gratis.

Helemaal aan het einde van het Turia park, aan de noordkant, ligt Bioparc Valencia. Deze dierentuin opende in 2008 haar deuren en streeft ernaar om de natuurlijke habitat van dieren zo goed morgen na te bootsen. Als bezoeker lijkt het even alsof je op safari in Afrika bent. Bij Bioparc Valencia zie je onder meer gorilla’s, maki’s, slangen, luipaarden en krokodillen.

Lion in Bioparc Valencia

4. Kathedraal La Seu

Openingstijden & prijzen: In het hoogseizoen is deze geopend van maandag-vrijdag: 10.00-18.30, zaterdag 10.00-17.30 en op zon- en feestdagen 14.00 uu-17.30. In het laagseizoen zijn de openingstijden maandag-zaterdag 10.00 uur-17.30. Op zondag is het museum gesloten. Entreekosten zijn €7 voor volwassen en €5,50 voor kinderen. Op zondagen is het gratis.

Midden in het historische centrum van Valencia vind je een van de belangrijkste bezienswaardigheden: kathedraal La Seu. In de kathedraal, die voorheen ook diende als Romeinse tempel en later als moskee, zie je verschillende bouwstijlen terug. Het is ook zeker de moeite waard om La Seu van binnen te bekijken. Achter de zware deuren van de kathedraal vind je een museum. Bij een entreeticket zit ook een audiotour inbegrepen. Bezoek ook zeker de naastgelegen El Miguelete toren. Waag je aan de 207 treden tellende klim naar boven, waar een fantastisch uitzicht over Valencia op je wacht.

Plaza de la Virgin Valencia
Plaza de la Virgen. Foto: David Rota / © VisitValencia

5. La Plaza de la Virgen

De kathedraal van Valencia vind je aan La Plaza de la Virgen, het meest centrale plein in de stad. Dit is een goed startpunt voor een wandeling of een fietstocht door Valencia. Sluit bijvoorbeeld aan bij een van de free walking tours die dagelijks vanaf dit plein starten. Een lokale gids neemt je mee door het oude stadscentrum en vertelt je meer over de achtergrond van de verschillende bezienswaardigheden van Valencia. Rondom La Plaza de la Virgen vind je ook veel terrasjes en restaurants. Brunch Corner op de hoek van het plein is een aanrader voor ontbijt of lunch.

6. Kerk van San Nicolás de Bari en San Pedro Mártir de Valencia

Openingstijden & prijzen: Tussen januari-juni is de kerk open van dinsdag-vrijdag van 10.30-19.00, op zaterdag 10.00-19.00 en op zondag 13.00-18.00 uur. Van juli-september is het geopend op dinsdag-vrijdag van 10.30-19.00, op zaterdag 10.00-18.30 en op zondag van 13.00-19.00. Een combinatiekaart kost €12 en alleen de Sint-Nicolaaskerk €9.

De Kerk van San Nicolás de Bari en San Pedro Mártir de Valencia is een van de indrukwekkendste highlights van de stad. Wanneer je deze kerk in het centrum van Valencia binnenloopt, weet je niet waar je eerst moet kijken. Binnenin de kerk vind je barokke decoratie en frescos over het leven van de Heilige Nicolaas van Bari en de Heilige Petrus de Martelaar. Je kunt een combinatiekaart kopen waarmee je toegang hebt tot de kerk van San Nicolas, het zijdemuseum en de kerk van Santos Juanes of een losse ticket voor alleen de Sint-Nicolaaskerk. Let op: deze bezienswaardigheid is op maandag gesloten voor toeristen. Die dag is de kerk geopend voor mensen die de korte pelgrimstocht “Caminatas de San Nicolás” volgen.

7. Mercado Central

Openingstijden & prijzen: De markt is van maandag t/m zaterdag geopend van 07.30 uur tot 15.00 uur en op zon- en feestdagen is de markt gesloten.

Mercado Central is de bezienswaardigheid voor alle foodies! Zodra je de centrale markthal van Valencia binnenloopt komen alle kleuren en geuren van de Spaanse keuken je tegemoet. De markt vind je in het hart van het historische centrum en is maar liefst 8000 vierkante meter groot. Meer dan 1200 kramen verkopen verse streekproducten uit Valencia en omstreken. Midden in de hal vind je de Central Bar, waar je lekkere tapas en broodjes kunt proeven. Gurutip: ook de Colón Market is een leuke plek voor een hapje en een drankje.


8. Paella workshop

Valencia is de geboortestad van paella en je kunt dit heerlijke rijstgerecht overal in de stad wel bestellen. Zowel bij knusse restaurantjes in het historische stadscentrum als bij hippe hotspots aan het strand prijken verschillende varianten van paella op het menu. Vooral rond het Natuurpark Albufera, waar de rijst wordt geoogst, vind je lekkere paella in de omliggende dorpjes El Palmar en El Saler. Oja, en als je de paella echt als een local wil ervaren, eet je deze als lunch en niet als diner. Je kunt er ook voor kiezen om zelf in de keuken te duiken tijdens een paella workshop. Een Spaanse local leert je hoe je de lekkerste Paella Valenciana op tafel tovert. En natuurlijk ga je deze Spaanse lekkernij ook proeven.

Gurutip: wist je dat je bij Holidayguru Trips een stedentrip naar Valencia inclusief paella workshop kunt boeken? Deze workshop begint met een bezoek aan de markt van Rufaza, waar je de verse ingrediënten verzamelt. Vervolgens ga je met al deze ingrediënten aan de slag om jouw eigen paella te maken onder begeleiding van een echte chef!

Bekijk de trip

Paella in Valencia
Foto: Mike Water / ©VisitValencia

9. Torres de Serranos

Openingstijden & prijzen: De openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag tussen 10.00 uur en 19.00 uur en op zon- en feestdagen tussen 10.00 uur en 14.00 uur. In de winter zijn de openingstijden afhankelijk van het daglicht en regenbuien. Een kaartje voor volwassenen kost €2 en voor kinderen en senioren €1. Kinderen onder de 7 jaar mogen gratis naar binnen.

Tot ongeveer halverwege de 19e eeuw had Valencia stadsmuren rondom het centrum. Vandaag de dag staan die muren niet meer overeind, maar de Torres de Serranos staan er nog wel. Deze gotische torens aan de noordkant van Valencia dienden ook een tijdje als gevangenis. Het is zeker de moeite waard om tijdens een wandel- of fietstocht door Valencia even bij de Torres de Serranos te stoppen of om zelfs de torens te beklimmen.

10. La Lonja de la Seda

Openingstijden & prijzen: Je bent hier van maandag t/m zaterdag welkom tussen 10.00 uur en 19.00 uur en op zon- en feestdagen tussen 10.00 uur en 14.00 uur. Je betaalt hier als volwassene €2 en als kind tussen 7 en 12 jaar €1. Op zondag heb je gratis toegang.

La Lonja de la Seda is de zijdebeurs van Valencia en dateert al uit de 15e eeuw. Deze bijzondere bezienswaardigheid veroverde een plekje op de werelderfgoedlijst van Unesco en is een must-see tijdens een stedentrip in Valencia. Het imposante gebouw vormde het centrum van de zijdehandel. Inmiddels is de zijdebeurs niet meer in gebruik, maar de gebouwen en de binnenplaats zijn nog wel te bezichtigen.

La Lonja de la Seda Valencia

11. Museo Nacional de Cerámica

Openingstijden & prijzen: Het museum is geopend op dinsdag-zaterdag van 10.00-14.00 en van 16.00-20.00. Op zon- en feestdagen tussen 10.00-14.00. Op 1 januari, 1 mei, 24, 25 en 31 december is het museum gesloten. De entreeprijs kost €3. Op zaterdagmiddag en de hele zondag is het gratis. Kinderen tot 18 jaar, studenten en 65+ers hebben altijd gratis toegang.

Zin om een museum te bezoeken in Valencia? Neem een kijkje bij Museo Nacional de Cerámica, het keramiekmuseum. Niet alleen het museum zelf, maar ook het gebouw waarin het gevestigd is, kun je echte highlights van Valencia noemen. Dit museum vind je namelijk in El Palacio Marqués de Dos Aguas, een mooi paleis uit de 18e eeuw. Geen tijd om het museum te bezoeken? Loop dan tijdens een stadswandeling wel even langs het gebouw, dat ook van buiten prachtig en fotogeniek is.

12. Estacio del Norte

Wandel tijdens je stadsroute ook zeker even naar Estacio del Norte, een treinstation aan (ja, echt) de zuidkant van het centrum. Is een treinstation zo bijzonder dan, denk je misschien. Ja zeker! Het gebouw is van de buitenkant al heel mooi, maar het is ook leuk om even naar binnen te lopen. Hier vind je nog traditionele houten hokjes om een ticket te kopen. Alsof je even terug in de tijd reist!

13. Strand in Valencia: chillen bij de Marina Beach Club Valencia

Openingstijden & prijzen: Van maart t/m juni, oktober en november huur je een bedje bij het zwembad van 10.30 uur tot 17.00 uur. In juli, augustus en september kan dit van 10.30 uur tot 18.00 uur. Voor een bedje op het strand kun je hier altijd terecht tussen 10.30 uur en 17.00 uur. De prijzen zijn afhankelijk van het seizoen, de duur van je bezoek en de locatie van je bedje.

Een stedentrip Valencia is niet compleet zonder een dagje luieren aan het strand. Op de stranden van Valencia kun je voor een klein prijsje een strandbed huren en de hele dag door genieten van de Spaanse zon. Voor een echt onvergetelijke stranddag, boek je een loungebed bij de Marina Beach Club Valencia. Hier wissel je een duik in zee af met plonsen in de infinity pool en drink je de lekkerste cocktails. De DJ maakt met zijn zomerse beats het vakantiegevoel helemaal compleet. De Marina Beach Club Valencia is erg populair, dus reserveer je plek op tijd.

Strand in Valencia
Strand in Valencia

14. Natuurpark Albufera

Heb je alle bezienswaardigheden in Valencia zelf wel gezien, maar nog wat tijd over? Spring dan op de fiets naar natuurpark Albufera, dat op tien kilometer afstand van de stad ligt. Ook kun je bus 25 nemen vanuit het centrum van Valencia die meerdere malen per dag op en neer rijdt. Dit natuurgebied is 21.000 hectare groot, dus het kan zeker geen kwaad om voor deze excursie een volle dag uit te trekken. Maak een boottocht over het grootste zoetwatermeer van Spanje, wandel door de botanische tuin en sluit de dag af met Paella Valenciana in een van de dorpjes rondom natuurpark Albufera.

15. Agua de Valencia

Telt een cocktail ook als een bezienswaardigheid? Ik vind van wel! Agua de Valencia is hét drankje van de Spaanse stad en dat moet je natuurlijk even proeven. Het is een zomerse cocktail die bestaat uit sinaasappelsap, wodka, gin en cava. Best wel sterk dus! Bij veel barretjes in Valencia staat dit drankje op de kaart, maar Café de Las Horas is de plek om deze lokale specialiteit te bestellen. Dit cafe vind je vlakbij La Plaza de la Virgen in het oude stadscentrum. Een perfecte plek om neer te strijken na een tour langs alle bezienswaardigheden van Valencia.

Boek jouw stedentrip Valencia via Holidayguru

Heb jij nu ook zo’n zin in een ijskoude Agua de Valencia en om te voet of op de fiets de bezienswaardigheden van Valencia te verkennen? Boek dan een van de vlijmscherpe deals naar Valencia en ga op stedentrip naar deze te gekke Spaanse stad. We hebben de beste hotels en deals al voor je gevonden. Boeken maar!

 

Meer uit het Travel Magazine: