Tegenwoordig zien we steeds meer voordelige vakanties met vertrek vanaf Duitse luchthavens ontstaan. Maar waarom is vliegen vanaf Duitsland zoveel voordeliger dan vliegen vanaf Nederlandse luchthavens? Wij vertellen het je in dit Travel Magazine! 

Vliegen vanaf Duitsland is vaak een goedkopere optie dan vliegen vanaf Schiphol of Rotterdam The Hague Airport. Daarnaast zijn de kleinere Duitse luchthavens vaak een stuk minder druk dan het overweldigende Schiphol, waardoor je gemakkelijk de hectiek ontvlucht door te vliegen vanaf Duitsland. Omdat Duitsers vaak net zo dol zijn op de bestemmingen die wij ook maar al te graag van onze bucketlist strepen, vlieg je ook vanaf Duitsland naar populaire vakantiebestemmingen, zoals Spanje, Griekenland en Turkije.

Vliegen vanaf duitsland

Is vliegen vanaf Duitsland echt goedkoper?

Scrol eens door de beste reisaanbiedingen en je komt er al snel achter dat de beste deals als vertrekluchthaven een Duits vliegveld hebben. Dit kan soms wel honderden euro’s schelen ten opzichte van vliegen vanaf Nederlandse luchthavens. Natuurlijk is dit niet iets waar je nu standaard vanuit moet gaan, maar het is wel handig om de voordelen van vliegen vanaf Duitsland scherp te hebben. Maar waarom is vliegen vanaf Duitsland nou zoveel goedkoper dan vanaf Nederland? Daar geven we hieronder antwoord op:

1. De vliegbelasting is lager

Zowel in Nederland als in Duitsland geldt een vliegbelasting, ook wel de “vliegtaks” genoemd. In 2024 is de vliegbelasting verhoogd naar €29,05 ten opzichte van €26,43 in 2023. Nu lijkt dit in eerste instantie geen mega verhoging, maar als we het vergelijken met de vliegbelasting in Duitsland, zien we toch een aardig verschil. Hier betaal je namelijk slechts €12,73 vliegbelasting over een korte vlucht. Bij een goedkoop retourtje in Europa merk je hier dus al snel het verschil van.

2. Verschillende vakantieperiodes

Dat de prijzen flink omhoog schieten in de vakantieperiode, is voor niemand een geheim. Als je een vakantie zoekt voor een bepaalde schoolvakantie, zie je al snel dat de reizen vanaf Duitsland een stuk goedkoper zijn. Dit komt omdat de vakantieperiodes verschillen per land. Ben je dus gebonden aan de schoolvakanties, dan kan vliegen vanaf Duitsland voor jou een voordeliger alternatief zijn.

3. Kosten kleinere luchthavens zijn lager

Schiphol is een enorm grote luchthaven vergeleken tot haar kleine zusjes Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De kosten voor Schiphol zijn dan ook een stuk hoger en dit wordt doorberekend in de vliegprijs. Aan de Duitse grens vind je meerdere kleinere luchthavens die dan ook gebonden zijn aan lagere kosten. Hierdoor vlieg je vanaf deze vliegvelden relatief voordeliger dan vanaf een Schiphol.

Goedkope vluchten zoeken

Alternatieve luchthavens ten opzichte van Schiphol

Wil je binnenkort graag op vakantie, maar heb je geen zin om torenhoge prijzen te betalen? Bekijk hier onder dan de alternatieve luchthavens via onze interactieve map die ervoor zorgen dat jij de vakantie toch iets minder in je portemonnee voelt.

Kaart alternatieven Schiphol

Alternatieve Duitse luchthavens

Keulen-Bonn

Voor de koopjesjagers onder ons is de luchthaven van Keulen-Bonn een interessant alternatief. Het vliegveld heeft een groot aanbod aan zowel Europese als verre bestemmingen en de tickets worden voor zeer aantrekkelijke prijzen aangeboden.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
120 Reistijd: 2 uur en 30 minuten
Kosten p.p: € 35,50
Reistijd: 3 uur en 10 minuten
Kosten p.p: vanaf € 20
22% goedkoper dan Schiphol Airport

Düsseldorf Airport

Op een steenworp afstand van de Nederlandse grens vind je Düsseldorf Airport, een vliegveld dat populair is bij veel Nederlandse reizigers. De luchthaven is relatief klein, waardoor de wachtrijen vaak korter zijn en de weg naar je vliegtuig makkelijk te vinden is. Ook is de luchthaven vanuit Nederland makkelijk te bereiken, zowel per openbaar vervoer als met de auto.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
180 Reistijd: 2 uur
Kosten p.p: € 28
Reistijd: 2 uur en 30 minuten
Kosten p.p: vanaf € 20
6% goedkoper dan Schiphol Airport

Münster-Osnabrück

Ondanks dat luchthaven Münster-Osnabrück de kleinste luchthaven uit het rijtje is, biedt ook dit vliegveld interessante voordelen. Zo kun je naar diverse populaire zonbestemmingen vliegen voor voordelige prijzen. Daarnaast is het hier mogelijk om goedkoop te parkeren en ben je razendsnel ingecheckt op het vliegveld. Wel biedt de luchthaven maar een beperkt aanbod aan bestemmingen vergeleken met de bovenstaande luchthavens.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
52 Reistijd: 2 uur en 30 minuten
Kosten p.p: € 33,50
Reistijd: 3 uur en 30 minuten
Kosten p.p: vanaf € 20
18% goedkoper dan Schiphol Airport

Alternatieve Nederlandse luchthavens

Eindhoven Airport

Als één na grootste luchthaven van Nederland is Eindhoven Airport een ideaal alternatief voor Schiphol. Doordat het Brabantse vliegveld over slechts één terminal met 12 gates beschikt, is het nooit lang zoeken naar de juiste gate. Daarnaast hoef je door het beperkt aantal vluchten nooit heel lang te wachten op je bagage. Ondanks dat de luchthaven een stuk kleiner is, kun je toch kiezen tussen een groot aantal (zon)bestemmingen! Door het aanbod van veel budgetproof luchtvaartmaatschappijen kun je hier vaak voordelige vluchten scoren.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets*
85 Reistijd: 1 uur
Kosten p.p: € 13,50
Reistijd: 1 uur en 30 minuten
Kosten p.p: vanaf € 17
6% goedkoper dan Schiphol Airport

Rotterdam The Hague Airport

Dit compacte vliegveld tussen Rotterdam en Den Haag wordt in de afgelopen jaren door steeds meer reizigers gevonden. Ook hier geldt dat de grootte van de luchthaven voor aardig wat voordelen zorgt. Zo kun je bijvoorbeeld vlak bij de aankomst- en vertrekhal parkeren en ben je relatief snel door de incheckprocedure heen. Wel wordt er vanaf Rotterdam The Hague Airport naar een stuk minder bestemmingen gevlogen, waardoor de luchthaven niet altijd een mogelijk alternatief is. Ook zien we bij Rotterdam The Hague Airport vaak juist hogere prijzen dan bij Schiphol.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
50 Reistijd: 45 minuten
Kosten p.p: € 10
Reistijd: 1 uur en 5 minuten
Kosten p.p: vanaf € 12
28% duurder dan Schiphol Airport

Alternatieve Vlaamse luchthavens

Brussel Zaventem

De grootste luchthaven van België biedt ontelbaar veel bestemmingen, waardoor je eigenlijk altijd wel een vlucht kunt vinden richting jouw droombestemming. Omdat er vaak meerdere vluchten per dag naar dezelfde bestemming gaan, kun je daarnaast ook makkelijk kiezen voor een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Qua prijs liggen Brussel Zaventum en Schiphol erg dicht bij elkaar.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
200 Reistijd: 2 uur
Kosten p.p: € 26
Reistijd: 2 uur en 30 minuten
Kosten p.p: vanaf € 29
1% duurder dan Schiphol Airport

Brussels South Charleroi Airport

Op een uurtje afstand van de Belgische hoofdstad is nog een andere grote luchthaven te vinden: Brussels Charleroi Airport. Vanaf deze luchthaven vertrekken veel vluchten van voordelige luchtvaartmaatschappijen, waardoor je vliegkosten een stuk lager uit kunnen vallen.

 

Aantal bestemmingen Vervoer per auto naar airport Vervoer per trein naar airport Prijsverschil vliegtickets 
190 Reistijd: 3 uur
Kosten p.p: €36
Reistijd: 3 uur en 30 minuten
Kosten p.p: vanaf € 21,50
16% goedkoper dan Schiphol Airport

* De kosten voor vervoer per auto zijn gebaseerd op een enkele reis en op benzine als brandstof. De kosten voor de trein zijn gebaseerd op een enkele reis. Voor het prijsverschil in vliegtickets is gekeken naar een onderzoek met als vertrekmaand augustus 2022.

Boek voordelig je vakantie

Meer lezen over vliegreizen?