Voor velen is het vinden van een vliegticket voor een goede prijs vergelijkbaar met een lange weg met velen obstakels. Het is ons allemaal gebeurt dat je een goede vlucht gevonden hebt en dan zegt dat je die de volgende dag wel zou boeken. De volgende dag sta je echter voor de verassing dat dezelfde vlucht veel duurder is geworden. Omdat ik al een aantal jaar de beste reistips voor jullie zoek, heb ik nu besloten om mijn top 10 tips voor het vinden van een goedkope vlucht met jullie te delen. Je zal zien dat het niet erg ingewikkeld is en je er toch veel op kan besparen.

1- Flexibel zijn met data

Vliegtuig tickets zijn over het algemeen 9.5% goedkoper in november en 20% duurder in augustus

We weten dat dit advies lastig te volgen is wanneer je kinderen hebt of een bepaalde tijd vakantie vanuit werk, maar je kan hier echt wat geld mee besparen. Dit betekent niet meteen dat je hoeft te vertrekken in september in plaats van juli (ook al raden we dat wel aan! De KLM werelddealweken vinden niet voor niets in september plaats). Nee, je kan het ook toepassen in dagen van de week. Je kan bijvoorbeeld geld besparen op een vliegticket indien je kiest om doordeweeks te vliegen, in plaats van in het weekend. Dus wanneer je nu op zoek gaat naar vliegtickets, let er dan op dat je kijkt met een overzicht van 3 dagen. Hiermee zie je gemakkelijk dat er erg veel verschil kan zitten in prijzen voor vertrekdata.

2 – Flexibel zijn met je bestemming

Je denkt vast dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is! Maar we hebben er soms moeite mee als je ons vraagt voor een vakantie naar een specifieke plek vanaf een specifieke luchthaven. Helaas zijn niet alle bestemmingen bereikbaar vanaf elke luchthaven. Dus, voordat je naar de prijzen van vliegtickets gaat kijken, kijk even bij de website van je dichtstbijzijnde luchthaven om te zien waar ze naartoe vliegen. Natuurlijk is het mogelijk om ergens over te stappen als je per se naar een bepaalde vakantiebestemming wil. Maar als je graag naar Sicilië op vakantie wil, en je luchthaven vliegt alleen naar Sardinië, weten we zeker dat je niks mist als je daar zal verblijven!

 

 

3 – Kies je prijs vergelijkingswebsite zorgvuldig

De eerste stap in het vinden van een vliegticket is meestal het kiezen van een website waar ze vluchten vergelijken. Onthoud goed dat ze niet allemaal even betrouwbaar zijn. Kies er een die je ook echt alle mogelijke opties laat zien en niet een die alleen je vluchten op bepaalde data laat zien. Zelf zou ik graag Momondo aanraden, deze geeft je een goed overzicht en bied ook meteen andere opties zoals het zoeken van hotels en autoverhuur.

Ik heb nog een kleine tip voor je. Wanneer je een vluchten vergelijkingswebsite hebt gevonden, raad ik je ten zeerste aan om meteen naar de website van de luchtvaartmaatschappij te gaan om daar de prijs te vergelijken. Boekingskosten zijn vaak een stuk goedkoper wanneer je een ticket direct van de luchtvaartmaatschappij boekt.

4 – Koop je ticket op het juiste moment

De beste tijd om je vliegticket te kopen is tussen 4 en 6 op een woensdag ochtend.

Nogmaals, dit is lastig uit te zoeken. Sommige zweren dat last-minute deals de beste prijs bieden, andere zeggen weer dat je ruim van tevoren moet boeken om te kunnen profiteren van vroegboekkorting. Statistieken suggereren dat je je vlucht zeven tot acht weken voor vertrek moet boeken, en langeafstandvluchten tussen de vijf maanden en de drie weken van tevoren. Je moet ook rekening houden met het feit dat luchtvaartmaatschappijen de vluchten en prijzen op zijn minst zes maanden van tevoren plaatsen, dus je hoeft geen haast te maken.

Als we het hebben over dagen van de week, meerdere statistieken laten ons zien dat het beter is een vliegticket te kopen tussen dinsdag en donderdag dan te wachten tot het weekend. Ik weet zeker dat je baas het niet erg vindt als je even vijf minuutjes pauze neemt om je ticket te boeken. 😉

5 – Pas op voor cookies

Het berichtje wat zegt ‘er zijn slechts vier stoelen over op deze vlucht’ is een leugen – ze staan er alleen zodat je snel je ticket boekt. .

Nee, dit is zeker geen mythe. De websites van luchtvaartmaatschappijen onthouden je IP adres en hierdoor kunnen ze dus elke keer een hogere prijs vragen. Ik heb hier twee oplossingen voor. De eerste is om een privé browser te gebruiken waarmee je de vluchten vergelijkt. De tweede oplossing is om via je telefoon snel te controleren of de vliegtickets er nog voor dezelfde prijs zijn. Daarna kan je je tickets kopen vanaf de computer.

6 – Kijk naar binnenlandse vluchten in het buitenland

Nu richt ik me tot degenen die ver willen reizen en voor een langere tijd. In plaats van vluchten te vergelijken naar bepaalde bestemmingen, kan je ook kijken naar vluchten naar de bekendste luchthaven in het land. Hierna kan je dan kijken naar binnenlandse vluchten. Hier heb ik een voorbeeld voor je… Je wil bijvoorbeeld graag naar Koh Samui op Thailand. In plaats van prijzen te vergelijken van Amsterdam naar Koh Samui, raad ik je aan om te kijken voor vluchten naar Bangkok. Hoofdsteden van landen hebben vaak betere en goedkopere verbindingen. Hierna kan je dan kijken naar binnenlandse vluchten in Thailand. Wist je bijvoorbeeld dat een binnenlandse vlucht in Thailand rond de €30 retour kost. Dan is de keuze snel gemaakt, toch?

7 – Maak tussenstops

Vluchten met een tussenstop zijn 25% goedkoper dan directe vluchten.

Dit advies is voor langeafstandsvluchten. Laat je niet afschrikken door het maken van tussenstops! Dit zal je niet alleen de mogelijkheid geven om even je benen te strekken en even een pauze te nemen van je 15 uur durende vlucht, maar tussenstops zullen je ook geld besparen. Als je bijvoorbeeld naar Brazilië vliegt zal ik je aanraden om over te stappen in Portugal zodat je niet zo veel hoeft te betalen. Wanneer je naar de Verenigde Staten vliegt en overstapt in Reykjavik zal je ook niet meteen je spaarpot kapot hoeven te slaan.

Een ander voordeel van het hebben van een tussenstop is dat je meteen twee bestemmingen kan ontdekken voor de prijs van een! Je kan zelfs regelen dat je tussenstop een paar dagen duurt zodat je een heel nieuw land kan ontdekken. Hoe kan je nou nee zeggen tegen een dag in Dubai, een weekendje in Bangkok of zelfs maar een paar uur in Lissabon?!

8 – Kies voor budget luchtvaartmaatschappijen

Goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden doordat ze het reizen democratischer hebben gemaakt. We kunnen alleen maar dankjewel zeggen voor een vlucht naar Palma voor slechts €20 or retourvluchten naar Marrakech onder de €60! Om nou echt goed voordeel uit deze extreem goedkope vluchten te halen hoef je niet echt veel in te leveren. Je hebt geen maaltijd nodig op een 2 uur durende vlucht. En verder ook geen koffer van 20 kilo voor je stedentrip binnen Europa.

De afgelopen jaren hebben budget vluchten zich vooral gericht op de Europese markt, maar de laatste jaren wordt het ook steeds makkelijker om een budget langeafstandsvlucht te boeken. Je kan goedkoop naar Noord Amerika vliegen met Norwegian Air en Air China verbreed je horizon naar Azië.

9 – Kijk naar vluchten met meerdere luchthavens

Als je van plan bent naar de luchthaven te rijden en je auto daar te laten tot je weer terug bent, dan hoef je niet op deze tip te letten. Voor de rest van jullie is dit wel een interessante tip. Indien je geld wil besparen, let er dan op dat je vertrek luchthaven en aankomst niet hetzelfde hoeft te zijn. Meestal heten deze tickets Open Jaw Tickets, en dit betekend dat je vertrek en luchthaven niet hetzelfde zullen zijn. Even een voorbeeldje: je vliegt vanaf Schiphol naar Bali en op de terugweg vanaf Bali naar Eindhoven. De kosten van een treinticket in Nederland zullen in het niets vallen vergeleken met wat jij zal besparen!

Passagier met koffer op het vliegveld

10 – Overweeg een klantenkaart

Als je vaak met dezelfde luchtvaartmaatschappij vliegt of vaak dezelfde vlucht neemt, moet je je zeker even laten informeren naar het Frequentflyerprogramma van de luchtvaartmaatschappijen. Door je airmiles op te tellen kan je vaak upgrades, kortingen of zelfs gratis vluchten bij elkaar verzamelen. Je kan je het beste aanmelden bij een luchtvaartmaatschappij die deel uitmaakt van een groep zodat je je miles kan gebruiken bij verschillende maatschappijen. KLM is bijvoorbeeld deel van het SkyTeam ALliance waar ook Air France, Delta, Alitalia en velen anderen onder vallen.

11 – Lees mijn tips en tricks

Ik mag mezelf toch wel een beetje promoten waar het nodig is toch? 😉 Elke dag ga ik op zoek naar de beste vakantiedeals en vluchten voor je. Ik doe al dit werk zodat jij kan genieten van de reis voor slechts een fractie van de normale prijs. Dus waarom zou je me niet gebruiken?

 

Meer uit het Travel Magazine: