Rodelen, winterwandelen, of toch skisafari? Lees hier alles over de beste winteractiviteiten in Tirol in Oostenrijk, naast skiën en snowboarden natuurlijk. Wat is jouw favoriet?

Als je op vakantie gaat naar Tirol in Oostenrijk ga je waarschijnlijk om te snowboarden of skiën, maar wist je dat er nog veel meer winteractiviteiten zijn die je kunt doen voor de afwisseling? Van winterwandelen tot rodelen tot het maken van een zogenaamde skihuttentocht (ook wel skisafari genaamd). Ik laat je hieronder kennismaken met de leukste winterse activiteiten voor een actieve vakantie in Tirol, voor als je even genoeg hebt van het skiën en snowboarden!

RodelenSkisafari

Winterwandelen | Schaatsen | Langlaufen

Winterwandelen in Tirol
Winterwandelen in Tirol ©Foto: Tirol

Rodelen in Tirol

In Tirol heb je talloze mogelijkheden voor de leukste winteractiviteiten. De eerste suggestie op mijn lijstje: rodelen! Voor rodelen ben je in de bergen van Oostenrijk helemaal op je plek. Rodel jij straks jodelend over de rodelbaan? Laat me je kort iets meer vertellen over rodelen en wat vragen voor je beantwoorden; wat is rodelen? Wat is het verschil tussen rodelen en bobsleeën (en skeleton)? Ik vertel je er alles over en heb daarnaast een mooi filmpje voor je om je helemaal in de stemming te krijgen! 😉

Wat is rodelen?

Nu denk je misschien bij jezelf; rodelen, is dat niet gewoon sleetje rijden? Toegegeven, dat was ook mijn eerste gedachte, totdat ik voor het eerst echt ging rodelen in Tirol. Ten eerste ga je niet zomaar even met een slee van een willekeurig stuk heuvel naar beneden, maar is er daadwerkelijk een heel parcours om af te leggen. Ten tweede kan je met een traditionele slee zoals wij die ook in Nederland kennen niet sturen. Bij sleeën glij je gewoon in een recht stuk naar beneden; bij rodelen manoeuvreer je op hoge snelheid over een rodelbaan heen. Klinkt ineens al een stuk toffer, toch?! Geen wonder dat rodelen een Olympische Sport is!

Rodelen, bobsleeën en skeleton

Misschien heb je ook al eens van bobsleeën en skeleton gehoord en vraag je je nu af; wat is het verschil? Rodelen heb ik je hierboven kort uitgelegd, tijd om je te vertellen wat die andere twee Olympische Wintersporten precies inhouden.

Bobsleeën is waarschijnlijk de bekendste sleesport. Hierbij ga je met twee of vier personen in een grote bestuurbare – gesloten – slee van een zogeheten bobbaan af. De term bobsleeën is afgeleid van het Engelse to bob, wat op en neer bewegen betekent. Om sneller te gaan op rechte stukken bewogen de bobsleeërs zich namelijk op en neer in de slee.

Bobsleeën als sport werd in 1993 ineens een stuk bekender door de film Cool Runnings, een hilarische film over het eerste Jamaicaanse bobsleeteam!

Skeleton is misschien wat minder bekend, maar dit is de oudst bekende sleesport! Deze sport werd al in 1884 in Zwitserland geïntroduceerd. Anders dan bij de andere sleevormen lig je bij skeleton op je buik op de slee met het hoofd naar voren: doodeng! De naam skeleton is afgeleid van de kale, skeletachtige slee die werd gebruikt voor de sport. Deze deed men namelijk denken aan een skelet.

Rodelbanen in Tirol

Sta je inmiddels al te springen om te gaan rodelen? Dat snap ik! Op zoek naar een geschikte rodelbaan in Oostenrijk? Ook dat snap ik; en gelukkig kan ik je daar ook mee helpen! Er zijn eigenlijk zoveel rodelbanen te vinden dat het niet moeilijk is om er een te vinden, dicht bij jouw skioord in de buurt. Zo vind je alleen in de regio Tirol al tientallen rodelbanen.

Elke rodelbaan heeft natuurlijk een eigen moeilijkheidsgraad, lengte, duur en hoogteverschil. Daarnaast kan je bij sommigen gemakkelijk terug omhoog met een stoeltjeslift, terwijl je bij anderen zelf weer even omhoog moet wandelen. Sommige banen zijn geschikt voor kinderen, anderen kan je ook ’s nachts vanaf roetsjen!

Zie je door de dennenbomen het winterse bos niet meer? Kijk dan bijvoorbeeld op de website van Visit Tirol, waar je een handig overzicht hebt van de beste rodelbanen in Tirol!

rodelen
Rodelen in Tirol ©Foto: Tirol

Huttentochten en Skisafari in Tirol

Je leest het goed, een skisafari! Tijdens een skisafari – ook wel skihuttentocht genoemd – reis je van skigebied naar skigebied, van berghut naar berghut, van hoogtepunt naar hoogtepunt (letterlijk). Op deze manier ski je elke dag weer op een andere plek, zodat geen vakantiedag hetzelfde is. Een rondreis voor skiliefhebbers dus!

Er zijn veel verschillende soorten skisafari’s te organiseren in Oostenrijk en in Tirol. Zo kan je met een groep boeken, maar kan je bijvoorbeeld ook in je eentje aansluiten bij een groepsreis. Dit kan dan ook een ideale wintersportvakantie zijn voor singlereizigers!

Je kunt een skihuttentocht maken die aansluit bij jouw skiniveau. Onder begeleiding van ski-experts en skileraren daal jij verschillende skigebieden af tijdens één skivakantie. De deskundigen laten jou precies de beste plekjes zien die precies passen bij jouw niveau. Ideaal toch? Daarnaast is bij de gebruikelijke skisafari alles tot in de puntjes voor je geregeld. Van het hotel (of de berghut) tot de skipas en het transport naar de pistes. Het enige wat jij nog hoeft te doen is skiën! Klinkt heerlijk toch, zo’n huttentocht in Oostenrijk!

St. Anton am Arlberg skiën
Skiën in St. Anton am Arlberg ©Foto: Tirol

Winterwandelen

Bij een wandelvakantie in Oostenrijk denken de meeste mensen misschien alleen aan de zomertijd. In je korte broek en met goede wandelschoenen hiken door de Alpen. Heerlijk, maar heb je weleens gedacht aan wandelreizen tijdens de winter? Dit kan je gewoon met je eigen stevige schoenen doen, of met speciale sneeuwschoenen (en wandelstokken) om de dikke laag poedersneeuw wat beter te trotseren.

Zowel winterwandelen als sneeuwschoenwandelen is gemakkelijk zelf te ondernemen; zonder al te veel planning of het boeken van een gids. Online kan je ontzettend veel suggesties voor mooie wandelroutes vinden, zodat je zeker bent van de beste wandelingen door de Tiroler Alpen.

Daarnaast kan je natuurlijk ook besluiten om onder begeleiding van een gecertificeerde berggids het winterwonderland in te wandelen. Deze kan je niet alleen de juiste wandeltechniek aanleren – zodat je straks rondstapt alsof er geen sneeuw onder je voeten te bekennen is – maar zal je ook uitgebreid vertellen over de omgeving waar je doorheen wandelt.

Hike door de bergen, verken de mooiste natuurparken, en geniet van een prachtige wandelvakantie in Tirol!

sneeuwschoenwandelen
Sneeuwschoenwandelen in Tirol ©Foto: Tirol

Schaatsen in Tirol

In Nederland kunnen we als we geluk hebben ongeveer twee weken per jaar schaatsen op natuurijs, maar ga je naar Tirol dan kun je rekenen op flink wat meer schaatszekerheid. Schaatsen in Oostenrijk kan op sommige plaatsen de hele winter lang en op de meest adembenemende bevroren meren. Laat me je kort voorstellen aan een paar van de beste plekken in Tirol om te schaatsen. Als je deze schaatsmeren ziet kan je niet wachten om de ijzers uit het vet te halen en gelijk je schaatsvakantie naar Tirol te boeken!

Ik dacht, ik kan je vertellen over wat elk meer zo mooi maakt, maar wat werkt er beter dan je gewoon foto’s te laten zien. Scroll dus lekker door de fotogalerij en oordeel zelf, wat is jouw favoriete schaatsmeer in Tirol?

Langlaufen in Tirol

Een eerste alternatieve wintersportactiviteit die je kunt doen is langlaufen. De bergen in Oostenrijk zijn ideaal voor een langlaufvakantie door de flinke laag sneeuw in de Alpen in de winter.

Langlaufen betekent letterlijk “lang lopen”

Daarnaast is er tussen de bergen een eindeloos aanbod aan prachtige routes, zowel vooraf gebaande paden (loipen) als zelf te bepalen routes. Alleen in Tirol vind je al zo’n groot aanbod aan routes dat je ongetwijfeld genoeg te laufen hebt!

Voordat je op de ski’s springt, de stokken erbij pakt, en maar in het wilde weg gaat wandelen moet je eerst weten welke langlauftechniek het beste bij jou past. De techniek die je kiest bepaalt wat voor een soort skiuitrusting je nodig hebt. Bepaal dit dus voor jezelf voordat je begint. Er zijn twee verschillende varianten: klassieke stijl en skaten (ook wel ‘vrije stijl’ genoemd). Klassiek langlaufen is het beste voor beginners. Deze techniek is vrij rustig en daardoor beter voor beginnende langlaufers of ouderen. De skate-stijl is meer voor gevorderden.

Fun fact: het populaire Nordic walking is ontstaan in Finland als een zomerse training voor langlaufers

De beste langlaufgebieden in Tirol

In Tirol – en in het grootste deel van Oostenrijk wat dat betreft – kun je op vele locaties langlaufen. Maar wat zijn nou de beste langlaufgebieden in Tirol? Hiervoor moet je bij een zogeheten “Tiroler langlaufspecialist” zijn. Nee, dit is geen Oostenrijker die je vertelt waar je het beste kunt gaan langlaufen. Dit is een speciaal keurmerk wat aan gebieden wordt gegeven. Het garandeert dat een plek voldoet aan de beste langlaufomstandigheden. In Tirol vind je vijf langlaufspecialisten.

Langlaufspecialist Lengte Informatie
Olympiaregion Seefeld 250 km De Olympische Winterspelen werden hier al 3x gehouden. Er is zelfs een hondenloipe!
Tannheimer Tal 200 km In een prachtig dal; perfect voor beginners.
Achensee 200 km Rondom het grootste meer van Tirol; eveneens perfect voor beginners.
Kitzbüheler Alpen 750 km Het ‘bolwerk van de Nordische skisport’ en thuishaven van de biatlon!
Osttirol 400 km Zeer uitgebreid (en gevarieerd) loipennetwerk verspreid van 673 tot 2.052 meter hoogte!
langlaufen in tirol
Langlaufen in Tirol ©Foto: Tirol

 

Wil je nog meer informatie?

Lees verder over Tirol
[/col]

Oostenrijk vakantie
[/col]

Meer over wintersport in Oostenrijk: