Elk jaar buigen internationale experts zich over het World Happiness Report, dat rangschikt welke landen ter wereld het gelukkigst zijn. Wat is er precies nodig om gelukkig te zijn? En welke landen treden hier naar de voorgrond? De antwoorden vind je hier!

Sinds 2012 wordt er elk jaar een rapport gepubliceerd waar de gelukkigste en ongelukkigste landen ter wereld op staan. Deze lijst wordt elk jaar gepresenteerd op 20 maart, op de zogenaamde “Internationale Dag van het Geluk”. Hoe toepasselijk! De resultaten voor 2019 presenteer ik je hier vandaag in mijn Travel Magazine. Voor zover ik je nu al kan vertellen, de gelukkigste landen ter wereld lenen zich ook perfect als volgende vakantiebestemming! En ook ons eigen kikkerlandje staat in de top 10.

Landen die je gelukkig maken

World Happiness Report | De top 10 gelukkigste landen | Laagst geplaatste landen

Gelukkig zijn in de bergen

Het World Happiness Report

Het wereld geluk report kwam voor het eerst zeven jaar geleden uit, in 2012. Achter de ranking staat een internationaal team van experts en het rapport wordt gepubliceerd door het Sustainable Development Solutions Network.

Gelukselementen:
– Vrijheid
– Zorg
– Vrijgevigheid
– Eerlijkheid
– Gezondheid
– Inkomen
– Goed bestuur

Een totaal van 156 landen wordt beoordeeld op verschillende criteria om te bepalen hoe blij de mensen in het land zijn. Daarnaast werden immigranten uit 117 landen gevraagd naar hun tevredenheid. Maar hoe kun je geluk meten? Natuurlijk heeft iedereen een ander gevoel van geluk. Daarom combineert het onderzoek landgegevens zoals het gemiddelde inkomen samen met een bevolkingsonderzoek. De deelnemers krijgen vragen over hun perceptie. Voelen de inwoners zich gelukkig, denken ze dat ze hun eigen leven kunnen leiden, en vertrouwen respondenten in hun regering? Deze factoren spelen een centrale rol bij het rangschikken van geluk. De landen in Noord-Europa presteren bijzonder goed en de laagste rangen worden, op enkele uitzonderingen na, ingenomen door Afrikaanse landen.

Het woord happy in het woordenboek

Wat maakt ons gelukkig?

Geluk is niet alleen een kort moment in ons leven, maar is ook deel van onze levensstijl. Vooral de kleine alledaagse genoegens, zoals de natuur en een gezond gezin, zijn cruciaal voor een gevoel van geluk. Als we ons vrij, veilig en gezond voelen associëren we dit met een gevoel van geluk. Een vaste baan met een regelmatig inkomen en het gevoel dat je kan vertrouwen op de overheid zijn beslissende factoren voor het gelukkig voelen, zeggen de auteurs van de studie.

De 10 gelukkigste landen ter wereld

Mag ik je voorstellen? Finland is het gelukkigste land ter wereld! Het Scandinavische land stond ook vorig jaar op de eerste plaats van het World Happiness Report. Opvallend is dat de top 5 met gelukkigste landen ter wereld vrijwel volledig bestaat uit landen uit Noord-Europa. En Nederland! Ons eigen land steeg dit jaar van de 6e naar de 5e plaats op de ranglijst. Ik heb voor jou de top 10 van de gelukkigste landen samengesteld. Ik vertel je ook enkele reistips voor deze geluksbestemmingen.

 • Plaats 1 : Finland
 • Plaats 2: Denemarken
 • Plaats 3: Noorwegen
 • Plaats 4: IJsland
 • Plaats 5: Nederland
 • Plaats 6: Zwitserland
 • Plaats 7: Zweden
 • Plaats 8: Nieuw-Zeeland
 • Plaats 9: Canada
 • Plaats 10: Australië
25.03.20

Flexibel boeken bij Center Parcs

Boek nu en wijzig gratis tot 21 december!

Eindeloze zomeravonden, lange herfstwandelingen of winters genieten in de natuur? Het kan bij Center Parcs! Boek nu jouw cottage en profiteer van eenmalig gratis wijzigen tot het einde van het jaar!

20.03.20

Korting op National Geographic Traveler abonnement

Ontdek de wereld vanuit je huiskamer!

Ontdek de wereld vanuit je huiskamer met een abonnement op National Geographic Traveler of Magazine. Nu met korting!

Gelukkigste land: Finland

Finland heeft dit jaar Denemarken en Noorwegen van de troon gestoten als gelukkigste land ter wereld. En niet alleen de Finnen zijn blije inwoners, met de kerstman erbij wordt het in het noorden van Finland hartstikke gezellig. In het dorp waar de dromen van kinderen uitkomen, is het gewoon het hele jaar door Kerst. Hemels gewoon!

Finland

Plaats 2 – Denemarken

Dit jaar staat Denemarken op de tweede plaats. Vanwege de 3700 kilometer lange kustlijn, brede stranden en pittoreske hoofdstad Kopenhagen hebben ze in Denemarken alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Juist om deze reden is het land een bezoekje waard – en het is niet eens zo ver reizen om dit gelukkige land te bezoeken.

Noorwegen
Vakantie naar Noorwegen

Plaats 3 – Noorwegen

Ondanks de langdurige duisternis in de wintermaanden leven de op twee na gelukkigste mensen ter wereld in Noorwegen. Een blik op het prachtige en gevarieerde landschap is genoeg om te worden betoverd door de prachtige omgeving van Noorwegen. Een ook de bewoners hebben niks te klagen, want naast het indrukwekkende landschap staat het land bekend om zijn grote welvaart. De meeste mensen hebben een goed inkomen en hoeven zich dus minder zorgen te maken over hun toekomst.

Denemarken
Foto: istock.com/Fotovoyager

Vakantie naar Denemarken

Plaats 4 – IJsland

Vulkanen en geisers domineren het woeste landschap van de vierde plaats. In IJsland zijn de mensen ook erg blij volgens het World Happiness Report. Hier is het gevoel van gemeenschap zeer belangrijk en wordt iedereen actief ondersteund. Wie zijn doelen in het leven niet kan bereiken wordt hier alleen maar meer gesteund, want voor de IJslanders behoort onsuccesvol zijn tot een begin naar het latere succes. IJsland is magisch, alleen het geluid van de taal lijkt al uit een andere wereld te komen. Het is niet verwonderlijk dat sommige IJslanders geloven in mythische wezens. Je wilde altijd als een graag het Noorderlicht bewonderen? Dit natuurspektakel vind je in dit land.

IJsland

Vakantie naar IJsland

Plek 5 : Nederland

Nederland staat dit jaar voor het eerst in de top 5 van het World Happiness Report. We stijgen één plaatsje ter vorig jaar en nemen ten koste van Zwitserland de vijfde plek in. Wij danken deze goede notering in de ranglijst onder andere aan onze welvaart, goede gezondheidszorg en sociale zekerheid. En Nederland is natuurlijk ook gewoon heel leuk voor een staycation. Wat dacht je van een weekendje Amsterdam of een paar dagen uitwaaien op Texel?

Weekendje Amsterdam

Vakantie naar Nederland

Deze landen eindigen op de laatste plaatsen

Helaas zijn deze mensen niet zo gelukkig als in Finland of Noorwegen. Gebrek aan sociale zekerheid, weinig en slecht betaalde banen en een regering die het volk onderdrukt en berooft van hun vrijheid. Dit zijn enkele van de redenen waardoor deze landen het erg slecht doen op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Er hebben zich bijzonder veel Afrikaanse landen verzameld op de laatste plaatsen in de lijst, maar ook Syrië, Afghanistan en Haïti behoren tot sommige van de laatste plaatsen. Dit zijn de laatste plaatsen van het World Happiness Report 2019:

 • Plaats 147: Haïti
 • Plaats 148: Botswana
 • Plaats 149: Syrië
 • Plaats 150: Malawi
 • Plaats 151: Jemen
 • Plaats 152: Ruanda
 • Plaats 153: Tanzania
 • Plaats 154: Afghanistan
 • Plaats 155: Centraal-Afrikaanse Republiek
 • Plaats 156: Zuid-Sudan

Reizen maakt gelukkig

Nu weet je waar de gelukkigste mensen ter wereld leven. Hoe zou het nu zijn om een stedentrip te maken naar Helsinki, of een tour te maken door Noorwegen? Laat je mee op avontuur nemen en geniet van de ongetemde gastvrijheid van het gelukkige Noorden. Maar het maakt natuurlijk niet uit waar je volgende reis je heen gaat brengen: het belangrijkste is om je vrijheid en tijd door te brengen met je beste vrienden en familie. Omdat familie en vrienden om je heen hebben altijd zorgt voor een gelukkig gevoel!

Boek je vakantie

Meer leuke artikelen: