Elk jaar buigen internationale experts zich over het World Happiness Report, dat rangschikt welke landen ter wereld het gelukkigst zijn. Wat is er precies nodig om gelukkig te zijn? En welke landen treden hier naar de voorgrond? De antwoorden vind je hier!

Sinds 2012 wordt er elk jaar een rapport gepubliceerd waar de gelukkigste en ongelukkigste landen ter wereld op staan. Deze lijst wordt elk jaar gepresenteerd op 20 maart, op de zogenaamde “Internationale Dag van het Geluk”. Hoe toepasselijk! De resultaten voor 2020 presenteer ik je hier vandaag in mijn Travel Magazine. Voor zover ik je nu al kan vertellen, de gelukkigste landen ter wereld lenen zich ook perfect als volgende vakantiebestemming! En ook ons eigen kikkerlandje staat in de top 10.

Landen die je gelukkig maken

World Happiness Report | De top 10 gelukkigste landen | Laagst geplaatste landen

Gelukkig zijn in de bergen

Het World Happiness Report

Het wereld geluksrapport kwam voor het eerst uit in 2012. Achter de ranking staat een internationaal team van experts en het rapport wordt gepubliceerd door het Sustainable Development Solutions Network.

Gelukselementen:
– Vrijheid
– Zorg
– Vrijgevigheid
– Eerlijkheid
– Gezondheid
– Inkomen
– Goed bestuur

Een totaal van 153 landen wordt beoordeeld op verschillende criteria om te bepalen hoe blij de mensen in het land zijn. Daarnaast werden immigranten uit 117 landen gevraagd naar hun tevredenheid. Maar hoe kun je geluk meten? Natuurlijk heeft iedereen een ander gevoel van geluk. Daarom combineert het onderzoek statistieken zoals het gemiddelde inkomen van een land met een bevolkingsonderzoek. De deelnemers krijgen vragen over hun perceptie. Voelen de inwoners zich gelukkig, denken ze dat ze hun eigen leven kunnen leiden en vertrouwen respondenten in hun regering? Deze factoren spelen een centrale rol bij het rangschikken van geluk. De landen in Noord-Europa presteren bijzonder goed en de laagste rangen worden, op enkele uitzonderingen na, ingenomen door Afrikaanse landen.

Het woord happy in het woordenboek

Wat maakt ons gelukkig?

Geluk is niet alleen een kort moment in ons leven, maar is ook deel van onze levensstijl. Vooral de kleine alledaagse genoegens, zoals de natuur en een gezond gezin, zijn cruciaal voor een gevoel van geluk. Als we ons vrij, veilig en gezond voelen associëren we dit met een gevoel van geluk. Een vaste baan met een regelmatig inkomen en het gevoel dat je kan vertrouwen op de overheid zijn beslissende factoren voor het gelukkig voelen, zeggen de auteurs van de studie.

25.10.20

Overnacht tussen de alpaca's!

Contactloos vakantiehuisje in Drenthe

Wakker worden tussen de alpaca's? Zo begin je de dag in dit vakantiehuisje in Drenthe! Overnacht deze zomer een paar dagen in dit leuke huisje - contactloos en veilig.

17.10.20

Boomhut met jacuzzi in Spanje

Uniek en luxe overnachten!

Kruip achter het stuur en vind snel je weg naar het noorden van Spanje voor een unieke overnachting in deze boomhut. Mét jacuzzi! Eensuperleuke stop tijdens een roadtrip naar het zuiden van Europa.

De 10 gelukkigste landen ter wereld

Mag ik je voorstellen? Finland is het gelukkigste land ter wereld! Het Scandinavische land stond ook vorig jaar op de eerste plaats van het World Happiness Report. Opvallend is dat de top 5 met gelukkigste landen ter wereld vrijwel volledig bestaat uit landen uit Noord-Europa. Nederland daalde 1 plekje naar een respectabele zesde plaats. Hieronder stel ik je voor aan de top 10 van de gelukkigste landen op aarde. Ik geef ook wat reistips voor deze geluksbestemmingen.

 • Plaats 1 : Finland
 • Plaats 2: Denemarken
 • Plaats 3: Zwitserland
 • Plaats 4: IJsland
 • Plaats 5: Noorwegen
 • Plaats 6: Nederland
 • Plaats 7: Zweden
 • Plaats 8: Nieuw-Zeeland
 • Plaats 9: Oostenrijk
 • Plaats 10: Luxemburg
Noorderlicht Finland

Gelukkigste land: Finland

Finland blijft Denemarken en Zwitserland voor als gelukkigste land ter wereld. Niet alleen de Finnen zijn blije inwoners, met de kerstman erbij wordt het in het noorden van Finland hartstikke gezellig. In het dorp waar de dromen van kinderen uitkomen, is het gewoon het hele jaar door Kerst. Ik begrijp wel waarom de Finnen zo blij zijn.

Finland

Plaats 2 – Denemarken

Dit jaar staat Denemarken op de tweede plaats. Vanwege de 3700 kilometer lange kustlijn, brede stranden en pittoreske hoofdstad Kopenhagen hebben ze in Denemarken alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Juist om deze reden is het land een bezoekje waard – en het is niet eens zo ver reizen om dit gelukkige land te bezoeken.

Het dal van Verzasca

Plaats 3 – Zwitserland

Als er zoiets zou bestaan als een overdaad aan frisse lucht, dan zou Zwitserland bovenaan staan. In de idyllische Zwitserse Alpen stuit je tijdens een bergwandeling op de meest pittoreske taferelen. Haal diep adem en laat de gezonde lucht door je lichaam stromen. Voel je het geluksgevoel bezit nemen van je lichaam?

Waterval in IJsland

Plaats 4 – IJsland

Vulkanen en geisers domineren het woeste landschap van de vierde plaats. In IJsland zijn de mensen ook erg blij volgens het World Happiness Report. Hier is het gevoel van gemeenschap zeer belangrijk en wordt iedereen actief ondersteund. Wie zijn doelen in het leven niet kan bereiken wordt hier alleen maar meer gesteund, want voor de IJslanders behoort onsuccesvol zijn tot een begin naar het latere succes. IJsland is magisch, alleen het geluid van de taal lijkt al uit een andere wereld te komen. Het is niet verwonderlijk dat sommige IJslanders geloven in mythische wezens. Je wilde altijd als een graag het Noorderlicht bewonderen? Dit natuurspektakel vind je in dit land.

Vakantie naar IJsland

 

Noorwegen

Plaats 3 – Noorwegen

Ondanks de langdurige duisternis in de wintermaanden leven de op twee na gelukkigste mensen ter wereld in Noorwegen. Een blik op het prachtige en gevarieerde landschap is genoeg om te worden betoverd door de prachtige omgeving van Noorwegen. Een ook de bewoners hebben niks te klagen, want naast het indrukwekkende landschap staat het land bekend om zijn grote welvaart. De meeste mensen hebben een goed inkomen en hoeven zich dus minder zorgen te maken over hun toekomst.

Het strand in Zeeland

Plek 6 : Nederland

Nederland staat dit jaar op plaats 6 van het World Happiness Report. We stijgen één plaatsje ten opzichte van vorig jaar. Wij danken deze goede notering in de ranglijst onder andere aan onze welvaart, goede gezondheidszorg en sociale zekerheid. En Nederland is natuurlijk ook gewoon heel leuk voor een staycation. Wat dacht je van een weekendje weg in Amsterdam of een paar dagen uitwaaien op Texel?

Vakantie naar Nederland

 

Deze landen eindigden op de laatste plaatsen

Helaas zijn deze mensen niet zo gelukkig als in Finland of Noorwegen. Gebrek aan sociale zekerheid, weinig en slecht betaalde banen en een regering die het volk onderdrukt en berooft van hun vrijheid. Dit zijn enkele van de redenen waardoor deze landen het erg slecht doen op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Er hebben zich bijzonder veel Afrikaanse landen verzameld op de laatste plaatsen in de lijst, maar ook India en Afghanistan behoren tot sommige van de laatste plaatsen. Dit zijn de laatste plaatsen van het World Happiness Report 2020:

 • Plaats 144: India
 • Plaats 145: Malawi
 • Plaats 146: Jemen
 • Plaats 147: Botswana
 • Plaats 148: Tanzania
 • Plaats 149: Centraal Afrikaanse Republiek
 • Plaats 150: Rwanda
 • Plaats 153: Zimbabwe
 • Plaats 151: Zuid Soedan
 • Plaats 152: Afghanistan

Reizen maakt gelukkig

Nu weet je waar de gelukkigste mensen ter wereld leven. Hoe zou het nu zijn om een stedentrip te maken naar Helsinki, of een tour te maken door Noorwegen? Laat je mee op avontuur nemen en geniet van de ongetemde gastvrijheid van het gelukkige Noorden. Maar het maakt natuurlijk niet uit waar je volgende reis je heen gaat brengen: het belangrijkste is om je vrijheid en tijd door te brengen met je beste vrienden en familie. Familie en vrienden om je heen zorgen instant voor een gelukkig gevoel!

Boek je vakantie

Meer leuke artikelen: