Elk jaar buigen internationale experts zich over het World Happiness Report, dat rangschikt welke landen ter wereld er het gelukkigst zijn. Wat is er precies nodig om gelukkig te zijn? En welke landen treden hier naar de voorgrond? De antwoorden vind je hier!

Sinds 2012 wordt er elk jaar een rapport gepubliceerd waar de gelukkigste en ongelukkigste landen ter wereld op staan. Deze lijst wordt elk jaar gepresenteerd op 20 maart, op de zogenaamde “Internationale Dag van het Geluk”. Hoe toepasselijk! De resultaten voor 2018 presenteer ik je hier vandaag in mijn Travel Magazine. Voor zover ik je nu al kan vertellen, de gelukkigste landen ter wereld lenen zich ook perfect als volgende vakantiebestemming!

Landen die je gelukkig maken

World Happiness Report | De top 10 gelukkigste landen | Laagst geplaatste landen

Gelukkig zijn in de bergen

Het World Happiness Report

Het wereld geluk report kwam voor het eerst vijf jaar geleden uit, in 2012. Achter de ranking staat een internationaal team van experts en het rapport wordt gepubliceerd door het Sustainable Development Solutions Network.

Gelukselementen:
– Vrijheid
– Zorg
– Vrijgevigheid
– Eerlijkheid
– Gezondheid
– Inkomen
– Goed bestuur

Een totaal van 156 landen worden beoordeeld op verschillende criteria om te bepalen hoe blij de mensen in het land zijn. Daarnaast werden immigranten uit 117 landen gevraagd naar hun tevredenheid. Maar hoe kun je geluk meten? Natuurlijk heeft iedereen een ander gevoel van geluk. Daarom combineert het onderzoek landgegevens zoals het gemiddelde inkomen samen met een bevolkingsonderzoek. De deelnemers krijgen vragen over hun perceptie. Voelen de inwoners zich gelukkig, denken ze dat ze hun eigen leven kunnen leiden, en vertrouwen respondenten in hun regering? Deze factoren spelen een centrale rol bij het rangschikken van geluk. De landen in Noord-Europa presteren bijzonder goed, met de laagste rangen, op enkele uitzonderingen na, ingenomen door Afrikaanse landen.

Het woord happy in het woordenboek

Wat maakt ons gelukkig?

Geluk is niet alleen een kort moment in ons leven, maar is ook deel van onze levensstijl. Vooral de kleine alledaagse genoegens, zoals de natuur en een gezond gezin, zijn cruciaal voor een gevoel van geluk. Als we ons vrij, veilig en gezond voelen associëren we dit met een gevoel van geluk. Een vaste baan met een regelmatig inkomen en het gevoel dat je kan vertrouwen op de overheid zijn beslissende factoren voor het gelukkig voelen, zeggen de auteurs van de studie.

De 10 gelukkigste landen ter wereld

Mag ik je voorstellen? Finland is het gelukkigste land ter wereld! Dit jaar kon het prachtige land het opnemen tegen de winnaar Noorwegen van vorig jaar, hoewel de landen erg dicht bij elkaar lagen. De gelukkigste landen ter wereld zijn allemaal te vinden in Noord-Europa, met als enige uitzondering Zwitserland op de 5e plaats. Nederland heeft een uitstekende 6e plaats veroverd en dat is lang niet slecht op een lijst met 156 landen. Ik heb voor jou de top 10 van de gelukkigste landen samengesteld. Ik vertel je ook enkele reistips voor deze geluksbestemmingen.

 • Plaats 1 : Finland
 • Plaats 2: Noorwegen
 • Plaats 3: Denemarken
 • Plaats 4: IJsland
 • Plaats 5: Zwitserland
 • Plaats 6: Nederland
 • Plaats 7: Canada
 • Plaats 8: Nieuw-Zeeland
 • Plaats 9: Zweden
 • Plaats 10: Australië

Gelukkigste land: Finland

Finland heeft dit jaar Noorwegen van de troon gestoten als gelukkigste land ter wereld. En niet alleen de Finnen zijn blije inwoners, met de kerstman erbij wordt het in het noorden van Finland hartstikke gezellig. In het dorp waar de dromen van kinderen uitkomen, is het gewoon het hele jaar door Kerst. Hemels gewoon!

Finland

Plaats 2 – Noorwegen

Ondanks de langdurige duisternis in de wintermaanden leven de op een na gelukkigste mensen ter wereld in Noorwegen. Een blik op het prachtige en gevarieerde landschap is genoeg om te worden betoverd door de prachtige omgeving van Noorwegen. Een ook de bewoners hebben niks te klagen, want naast het indrukwekkende landschap staat het land bekend om zijn grote welvaart. De meeste mensen hebben een goed inkomen, en hoeven zich dus minder zorgen te maken over hun toekomst.

Noorwegen
Vakantie naar Noorwegen

Plaats 3 – Denemarken

Dit jaar moet Denemarken genoegen nemen met een derde plaats. Maar dit is absoluut geen probleem voor de vrolijke Denen. Vanwege de 3700 kilometer lange kustlijn, brede stranden en pittoreske hoofdstad Kopenhagen hebben ze in Denemarken alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Juist om deze reden is het land een bezoekje waard – en het is niet eens zo ver reizen om dit gelukkige land te bezoeken.

Denemarken
Foto: istock.com/Fotovoyager

Vakantie naar Denemarken

Plaats 4 – IJsland

Vulkanen en geisers domineren het woeste landschap van de vierde plaats. In IJsland zijn de mensen ook erg blij volgens het World Happiness Report. Hier is het gevoel van gemeenschap zeer belangrijk en wordt iedereen actief ondersteund. Wie zijn doelen in het leven niet kan bereiken wordt hier alleen maar meer gesteund, want voor de IJslanders behoord onsuccesvol zijn tot een begin naar het latere succes. IJsland is magisch, alleen het geluid van de taal lijkt al uit een andere wereld te komen. Het is niet verwonderlijk dat sommige IJslanders geloven in mythische wezens. Je wou altijd als een graag het Noorderlicht bewonderen? Dit natuurspektakel vind je in dit land.

IJsland

Vakantie naar IJsland

Plek 5 : Zwitserland

De Zwitsers voelen zich op en top in hun land. Het eersteklas paradijs, met sprankelende en kristalheldere meren en grote berg landschappen die uitnodigen voor een lange wandeling in de zomer en een ski tocht in de winter. Er wordt hier veel aangeboden met het prachtige landschap, maar ook de hoge standaard van leven en factoren als tevredenheid met het inkomen en met de regering spelen een belangrijke rol.

Zwitserland

 

Deze landen eindigen op de laatste plaatsen

Helaas zijn deze mensen niet zo gelukkig als in Finland of Noorwegen. Gebrek aan sociale zekerheid, weinig en slecht betaalde banen en een regering die het volk onderdrukt en beroofd van hun vrijheid. Dit zijn enkelen van de redenen waardoor deze landen het erg slecht doen op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Er hebben zich bijzonder veel Afrikaanse landen verzameld op de laatste plaatsen in de lijst, maar ook Syrië, Afghanistan, Haïti en Oekraïne behoren tot sommige van de laatste plaatsen. Dit zijn de laatste plaatsen van het World Happiness Report 2018:

 • Plaats 147: Malawi
 • Plaats 148: Haiti
 • Plaats 149: Liberia
 • Plaats 150: Syrië
 • Plaats 151: Ruanda
 • Plaats 152: Jemen
 • Plaats 153: Tanzania
 • Plaats 154: Zuid-Soedan
 • Plaats 155: Centraal-Afrikaanse Republiek
 • Plaats 156: Burundi

Reizen maakt gelukkig

Nu weet je waar de gelukkigste mensen ter wereld leven. Hoe zou het nu zijn om een stedentrip te maken naar Helsinki, of een tour te maken door Noorwegen? Laat je mee op avontuur nemen en geniet van de ongetemde gastvrijheid van het gelukkige Noorden. Maar het maakt natuurlijk niet uit waar je volgende reis je heen gaat brengen: het belangrijkste is om je vrijheid en tijd door te brengen met je beste vrienden en familie. Omdat familie en vrienden om je heen hebben altijd zorgt voor een gelukkig gevoel!

Boek je vakantie

Meer leuke artikelen: