Elk jaar buigen internationale experts zich over het World Happiness Report, dat rangschikt in welke landen de mensen op deze aardbol het gelukkigst zijn. Wat is er precies nodig om gelukkig te zijn? En welke landen treden hier naar de voorgrond? De antwoorden vind je hier!

Sinds 2012 wordt er elk jaar een rapport gepubliceerd waar de gelukkigste en ongelukkigste landen ter wereld op staan. Deze lijst wordt elk jaar gepresenteerd op 20 maart, op de zogenaamde “Internationale Dag van het Geluk”. Hoe toepasselijk! De resultaten voor 2021 presenteer ik je hier vandaag in mijn Travel Magazine. Ik kan je nu al vertellen dat de gelukkigste landen ter wereld┬á zich ook perfect als volgende vakantiebestemming lenen! Ook Nederland heeft weer de top 10 gehaald!

Landen die je gelukkig maken

World Happiness Report | De top 10 gelukkigste landen | Laagst geplaatste landen

Gelukkig zijn in de bergen

Het World Happiness Report

Het wereld geluksrapport kwam voor het eerst uit in 2012. Achter de ranking staat een internationaal team van experts en het rapport wordt gepubliceerd door het Sustainable Development Solutions Network.

Gelukselementen:
– Vrijheid
– Zorg
– Vrijgevigheid
– Eerlijkheid
– Gezondheid
– Inkomen
– Goed bestuur

Een totaal van 149 landen wordt beoordeeld op verschillende criteria om te bepalen hoe blij de mensen in het land zijn. Daarnaast werden immigranten gevraagd naar hun tevredenheid in het nieuwe land. Maar hoe kun je geluk meten? Natuurlijk heeft iedereen een ander gevoel van geluk. Daarom combineert het onderzoek statistieken zoals het gemiddelde inkomen van een land met een bevolkingsonderzoek. De deelnemers krijgen vragen over hun perceptie. Voelen de inwoners zich gelukkig, denken ze dat ze hun eigen leven kunnen leiden en hebben respondenten vertrouwen in hun regering? Deze factoren spelen een centrale rol bij het rangschikken van geluk. De landen in Noord-Europa presteren bijzonder goed en de laagste rangen worden, op enkele uitzonderingen na, ingenomen door Afrikaanse landen.

Het woord happy in het woordenboek

Wat maakt ons gelukkig?

Geluk is niet alleen een kort moment in ons leven, maar is ook deel van onze levensstijl. Vooral de kleine alledaagse genoegens, zoals de natuur en een gezond gezin, zijn cruciaal voor een gevoel van geluk. Als we ons vrij, veilig en gezond voelen associ├źren we dit met een gevoel van geluk. Een vaste baan met een regelmatig inkomen en het gevoel dat je kan vertrouwen op de overheid zijn beslissende factoren voor het geluksgevoel, zeggen de auteurs van de studie.

 

De 10 gelukkigste landen ter wereld

Mag ik je voorstellen? Finland is het gelukkigste land ter wereld! Het Scandinavische land stond ook vorig jaar op de eerste plaats van het World Happiness Report. Opvallend is dat de top 5 met gelukkigste landen ter wereld vrijwel volledig bestaat uit landen uit Noord-Europa. Nederland is weer terug op een respectabele vijfde plaats. Hieronder stel ik je voor aan de top 10 van de gelukkigste landen op aarde. Ik geef ook wat reistips voor deze geluksbestemmingen.

 • Plaats 1 : Finland
 • Plaats 2: Denemarken
 • Plaats 3: Zwitserland
 • Plaats 4: IJsland
 • Plaats 5: Nederland
 • Plaats 6: Noorwegen
 • Plaats 7: Zweden
 • Plaats 8: Luxemburg
 • Plaats 9: Nieuw-Zeeland
 • Plaats 10: Oostenrijk
Noorderlicht Finland

Gelukkigste land: Finland

Finland blijft Denemarken en Zwitserland voor als gelukkigste land ter wereld. Niet alleen de Finnen zijn blije inwoners, met de kerstman erbij wordt het in het noorden van Finland hartstikke gezellig. In het dorp waar de dromen van kinderen uitkomen, is het gewoon het hele jaar door Kerst. Ik begrijp wel waarom de Finnen zo blij zijn.

Finland

Plaats 2 – Denemarken

Dit jaar staat Denemarken net als vorig jaar op de tweede plaats. Vanwege de 3700 kilometer lange kustlijn, brede stranden en pittoreske hoofdstad Kopenhagen hebben ze in Denemarken alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Juist om deze reden is het land een bezoekje waard – en het is niet eens zo ver reizen om dit gelukkige land te bezoeken.

Het dal van Verzasca

Plaats 3 – Zwitserland

Als er zoiets zou bestaan als een overdaad aan frisse lucht, dan zou Zwitserland bovenaan staan. In de idyllische Zwitserse Alpen stuit je tijdens een bergwandeling op de meest pittoreske taferelen. Haal diep adem en laat de gezonde lucht door je lichaam stromen. Voel je het geluksgevoel bezit nemen van je lichaam?

Waterval in IJsland

Plaats 4 – IJsland

Vulkanen en geisers domineren het woeste landschap van de vierde plaats. In IJsland zijn de mensen ook erg blij volgens het World Happiness Report. Hier is het gevoel van gemeenschap zeer belangrijk en wordt iedereen actief ondersteund. Wie zijn doelen in het leven niet kan bereiken wordt hier alleen maar meer gesteund, want voor de IJslanders behoort onsuccesvol zijn tot een begin naar het latere succes. IJsland is magisch, alleen het geluid van de taal lijkt al uit een andere wereld te komen. Het is niet verwonderlijk dat sommige IJslanders geloven in mythische wezens. Je wilde altijd als een graag het Noorderlicht bewonderen? Dit natuurspektakel vind je in dit land.

Vakantie naar IJsland

kinderdijk

Plek 5: Nederland

Nederland staat dit jaar op plaats 5 van het World Happiness Report. We stijgen ├ę├ęn plaatsje ten opzichte van vorig jaar. Wij danken deze goede notering in de ranglijst onder andere aan onze welvaart, goede gezondheidszorg en sociale zekerheid. En Nederland is natuurlijk ook gewoon heel leuk voor een staycation. Wat dacht je van een weekendje weg in de natuur of een paar dagen uitwaaien op Texel?

Vakantie in Nederland

 

Deze landen eindigden op de laatste plaatsen

Helaas is geluk ongelijk verdeeld over de wereld. Gebrek aan sociale zekerheid, weinig en slecht betaalde banen en een regering die het volk onderdrukt zijn enkele van de redenen waardoor deze landen het niet goed doen op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Er hebben zich bijzonder veel Afrikaanse landen verzameld op de laatste plaatsen in de lijst, maar ook Afghanistan, Haiti en Jemen zijn in de onderste regionen terecht gekomen. Dit zijn de laatste plaatsen van het World Happiness Report 2021:

 • Plaats 140: Burundi
 • Plaats 141: Jemen
 • Plaats 142: Tanzania
 • Plaats 143: Haiti
 • Plaats 144: Malawi
 • Plaats 145: Lesotho
 • Plaats 146: Botswana
 • Plaats 147: Rwanda
 • Plaats 148: Zimbabwe
 • Plaats 149: Afghanistan

Reizen maakt gelukkig

Nu weet je waar de gelukkigste mensen ter wereld leven. Hoe zou het nu zijn om een stedentrip te maken naar Helsinki, of een roadtrip te maken door IJsland? Laat je mee op avontuur nemen en geniet van de ongetemde gastvrijheid van het gelukkige Noorden. Uiteindelijk maakt het niet uit waar je volgende reis je heen gaat brengen: het belangrijkste is om je tijd in alle vrijheid door te brengen met je beste vrienden en familie. Zij zorgen voor een instant geluksgevoel!

Boek je vakantie

Meer inspiratie uit het Travel Magazine: