Elke nieuwe plaats en elke nieuwe ervaring laten een klein spoor na op onze ziel. Waarom reizen gelukkig maakt en er niets mooiers is, als de zon vanuit een andere hoek van de wereld te zien opkomen en de lucht op een ander continent in te ademen, zal ik je vertellen.

Iedereen heeft zo z’n eigen redenen om z’n koffer of rugzak te pakken. Reizen maakt gelukkig, in vele opzichten. Hoeveel dagen je ook in je agenda markeert voor vakantie, en of je nou per boot, vliegtuig, trein of met de benenwagen afreist naar je bestemming – het zal je hart goed doen! Wie anders dan je Holidayguru kan je vertellen waarom reizen de allermooiste activiteit op deze wonderschone wereld is?

waarom reizen

12 redenen waarom reizen het leukste ter wereld is:

1.: Het maakt ons gelukkig. We maken ons hoofd leeg, laten de gedane arbeid achter ons, en schakelen de telefoon misschien wel helemaal uit. De beentjes gaan in de lucht en we laten een cocktail serveren aan het zwembad. Of het maakt ons volmaakt gelukkig om in een stadsbus kriskras door Mumbai te rijden, aan het strand een ijskoud biertje te drinken, of een vulkaan te beklimmen.

2.: Wat reizen nog meer zo leuk maakt? Thuiskomen. Eindelijk weer ontspannen in je eigen bedje liggen. Enkelen zijn al op de terugweg van hun reis nieuwe vakantieplannen aan het bedenken, maar zij leiden dan ook aan het reisvirus. Het is toch heerlijk om thuis te komen? Oost west, thuis best en zoals het klokje thuis tikt… enfin, je begrijpt het wel.

3.: Je kunt mensen leren kennen, die je anders nooit zou spreken. Of het nu aan het ontbijtbuffet of in de keuken van een hotel is, je leert nieuwe perspectieven kennen en hoort bijvoorbeeld wat typisch Zweeds is, of wat voor vreemde wetten er gelden op onze aardkloot.

4.: Het doet ons goed om ons te realiseren dat er meer is dan Friet van Piet. De eerste keer dat je op een wolkenkrabber staat in New York City, dat je een ritje maakt in de metro van Tokyo, in Zuid-Afrika leeuwen ziet, in Griekenland in zee springt en je in Australië de zonsondergang meemaakt bij Ayers Rock: je hart zal harder beginnen te slaan wanneer je de wereld ontdekt. Steek je hoofd boven het maaiveld, wees avontuurlijk en durf te gaan. Al is het “slechts” een weekendje weg of een wellnessvakantie – de mogelijkheden zijn eindeloos.

waarom reizen

5.: Je verkent je grenzen, krijgt een sterkere persoonlijkheid en verzamelt ervaringen die je thuis op de bank niet zou opdoen (als is BBC’s Planet Earth een waardig alternatief). Dit geldt vooral voor individuele reizigers, maar ook tijdens een all-inclusive vakantie in een resort kun je een onvergetelijke excursie maken, of bij een duikcursus van het hotel de onderwaterwereld verkennen.

6.: Door te reizen kun je je soms ook een beetje verstoppen. Een vlucht uit het leven van alledag, weg van problemen of een eentonig leven. Het maakt niet uit, langzaam loopt je hoofd leeg, voel je je vrijer en kun je weer ademen. Natuurlijk zijn je problemen daarmee niet opgelost, maar met het zand tussen de tenen en de zon op je schouders ziet de wereld er gelijk heel anders uit. Je ontvlucht gedachtes van alledag zoals: “Wie zet het vuilnis buiten?” of “Heb ik nog genoeg schone sokken?”. Je houdt je met heel andere dingen bezig, moet bepalen aan welk animatieprogramma je deelneemt of welke cocktail de volgende is. Of tijdens het backpacken, waren die muggebeten niet toch bedwantsen? En naar welk Thais eiland zal je nu gaan?

7.: Je hebt eindelijk wat te vertellen! Daarmee bedoel ik niet dat je elke zin begint met “Een keer, toen ik in Thailand was…“, maar je bent verder geweest dan de parkeerplaats van je werk en de achtertuin van je ouders. Je maag is wel eens omgedraaid nadat je op straat hebt gegeten, of je hebt een niet-alledaagse activiteit ondernomen, zoals zwemmen met varkentjes op de bahama’s. Je horizon is breder geworden, je kunt je beter inleven in anderen en je kunt dingen bekijken vanuit een ander perspectief.

8.: Je zult stinkrijk worden! Niet materieel, maar geestelijk. Je zit vol nieuwe indrukken, je dagboek is volgeschreven met nieuwe namen en adressen van interessante mensen, je love handles zijn gevuld met tortilla’s van wereldklasse, je huid straalt van de zon, en je camera is gevuld met beelden die later je wanden kunnen sieren.

waarom reizen

9.: Een andere reden dat reizen zo fijn is, is dat je tevredener bent en de dingen thuis beter op waarde weet te schatten. Je weet pas wat je hebt, als het er niet is. Als je je familie niet aan je zijde hebt, is het extra fijn ze na een lange reis weer in de armen te sluiten.

10.: Bovenal, we doen tijdens de vakantie alleen dingen die we leuk vinden. Sta je het liefst bovenop een gletsjer, flanneer je graag langs de Seine, of blijf je het liefst in de buurt? Wat het ook is, volg je hart. Laat je fascineren en verzamel indrukken om aan terug te denken tijdens de lange wintermaanden. Zorg ervoor dat je achteraf niet denkt: “had ik maar…”

11.: Vakanties zorgen er ook voor dat je op de lange termijn gelukkig bent. Je kunt altijd weer terugdenken aan je opgedane avonturen, van schitterende zonsondergangen dromen, foto’s van die onvergetelijke vakantie ophangen in huis of een nieuwe vakantie plannen.

12.: Telkens als je aan je favoriete reismoment terugdenkt, kun je weer kippenvel krijgen. Alleen al dit gevoel maakt dat reizen het allerlekkerste gevoel ter wereld geeft.

waarom reizen

Ik raak er niet over uitgepraat, zo gelukkig word ik ervan om nieuwe of oude, bekende of geheime, spannende of ontspannende plaatsen te ontdekken. Je verlaat je eigen vier muren, het is niet van belang hoeveel kilometer je hiervoor vliegt – verandering van omgeving is ook uitstekend mogelijk in eigen land. Het belangrijkste is om gewoon te gaan! Word je ook zo gelukkig van reizen als ik? Vertel me dan je mooiste belevenis in de comments!

Alle verre reizen

 

Meer uit het Travel Magazine: