Felgroene, paarse en rode lichten flitsen door de pikzwarte hemel boven je. Het Zuiderlicht – ook wel bekend als Aurora Australis – danst door de donkere nacht. Zorg dat je op het juiste moment op de juiste plek bent en bewonder dit zeldzame natuurverschijnsel.
Staat het noorderlicht ook bovenaan jouw bucketlist of heb je deze bijzondere lichtshow in Scandinavië misschien wel al met eigen ogen mogen bewonderen? Reis dan nu mee naar het zuidelijk halfrond en maak kennis met het minder bekende broertje van de aurora borealis: het zuiderlicht! Op verschillende plekken ten zuiden van de evenaar verandert dit poollicht de donkere nachten in een waar kleurspektakel. Je moet afreizen naar afgelegen eilanden of zelfs Antarctica om dit zuidelijke poollicht te zien, maar het is de moeite waard!
Het zuiderlicht: alle ins en outs
Wat is het zuiderlicht? | Waar is het zuiderlicht te zien?
Tasmanië | Stewart Island | South Georgia Island | Ushuaia | Antarctica
Wanneer kun je het zuiderlicht zien? |Tips & Tricks
Wat is het zuiderlicht?
Een groene gloed lijkt wel door de lucht te dansen, met hier en daar een flits van paars, rood of goud. Waanzinnig mooi, maar wat is het zuiderlicht (aurora australis) nu eigenlijk? Het zuidelijke poollicht wordt, net als haar tegenhanger op het noordelijk halfrond, veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die de atmosfeer van de aarde binnenkomen. Via het magnetische veld van de aarde komen deze deeltjes bij de zuidpool terecht. Wanneer de deeltjes vervolgens in aanraking komen met atomen uit onze atmosfeer ontstaat de kleurrijke lichtshow.
Waar kun je het zuiderlicht zien?
Tasmanië – Australië
Een van de beste én meest toegankelijke plekken om het zuiderlicht te zien is het Australische eiland Tasmanië. Vanaf Melbourne vlieg je in een uurtje naar Tassie waar een bijzonder natuurspektakel op je wacht. Om het poollicht goed te kunnen zien, moet het een heldere nacht zijn met zo min mogelijk kunstmatig licht. Juist dat maakt Tasmanië zo geschikt: het eiland is dunbevolkt en kent geen écht grote steden.
In principe kan je – met veel geluk, dat wel – het zuiderlicht op het hele eiland zien. De algemene regel is: hoe zuidelijker je gaat, hoe groter je kans. De 1271 meter hoge Mount Wellington die over Hobart uittorent is een populaire plek om het poollicht te spotten, net als de South Arm Peninsula, 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, en Cockle Creek, het meest zuidelijke punt van Australië dat je met de auto kunt bereiken. Houd je ogen open, je camera bij de hand en fingers crossed!
Stewart Island – Nieuw-Zeeland
Nóg zuidelijker dan Tasmanië ligt Stewart Island, na het Noordereiland en het Zuidereiland het derde – en wellicht ook minst bekende – eiland van Nieuw-Zeeland. Stewart Island telt slechts een paar honderd inwoners en is door haar geïsoleerde ligging een goede plek om de aurora australis te zien. Het Rakiura National Park beslaat meer dan de helft van het eiland waardoor hier nauwelijks lichtvervuiling is.
Net iets noordelijker, op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, vind je ook een paar goede uitkijkpunten om het poollicht te bewonderen. Hier ligt namelijk het Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve, een gebied van 4300 vierkante kilometer waar kunstmatig licht zoveel mogelijk beperkt wordt zodat de sterren, de Melkweg en de Southern Lights schitteren tegen de pikzwarte hemel.
South Georgia Island
Stewart Island en Tasmanië zijn relatief makkelijk te bereiken. Ja, je zit meer dan twintig uur in een net wat te krappe vliegtuigstoel, maar dat is niets vergeleken met de reis naar de volgende zuiderlicht-bestemming. South Georgia Island ligt aan de andere kant van de aardbol, ingenesteld tussen Zuid-Amerika, de Zuidpool én een dikke laag ijs. De helft van het eiland is permanent bedekt met ijs en het is dan ook geen verrassing dat dit eiland, dat officieel bij Groot-Brittannië hoort, geen permanente inwoners heeft.
Zie je het zitten om de verre reis over het ijs te maken, dan wordt je inspanning beloond met een fantastische reiservaring. Je gaat pinguïns en walvissen spotten én, als het geluk aan je zijde is, ook het dansende poollicht. We duimen voor je!
Ushuaia – Argentinië
We blijven nog even in Zuid-Amerika. Ushuaia, om precies te zijn, de meest zuidelijk gelegen stad op aarde. In de wintermaanden – onze zomer – is het in dit zuidelijke puntje van Argentinië maar liefst 17 uur per dag donker. Zoals je kunt lezen in de beste reistijd voor Argentinië is dit niet ideaal voor een stedentrip, wél top als je op zoek bent naar het zuiderlicht.
Helaas verstoren wolken vaak je uitzicht in de Argentijnse stad en moet je geluk hebben en hopen op een heldere nacht. Het voordeel van Ushuaia is dat de stad zowel per trein als het vliegtuig te bereiken is. En de echte die-hard stapt hier op een cruiseschip naar de zuidpool!
Antarctica
En laat Antarctica nou net de beste plek zijn om het zuiderlicht te zien. In de winter verandert de aurora australis de hemel boven de zuidpool in een regenboog aan kleuren. Helaas zakt de temperatuur dan ook ver onder het vriespunt en is de zuidpool in deze barre, koude temperaturen vrijwel ontoegankelijk voor reizigers.
Enkel onderzoekers varen in hartje winter naar het meest zuidelijke punt op aarde, maar sommige cruiseschepen brengen je net daarvoor, in maart, nog naar Antarctica. Eén ding staat vast: deze unieke reiservaring doet bijna niemand je na!
Wanneer kun je het zuiderlicht zien?
In tegenstelling tot het noorderlicht, dat je kunt spotten tijdens onze winter, schittert het zuiderlicht in de Europese zomer aan de hemel. De grootste kans om dit zeldzame natuurfenomeen met eigen ogen te zien heb je tussen maart en september. Het is dan winter op het zuidelijk halfrond wat betekent dat de nachten lang en donker zijn.
Helaas zijn poollichten enorm onvoorspelbaar en moet je nou eenmaal heel veel geluk hebben dat je op het juist moment op de juiste plaats staat om het zuiderlicht te zien schitteren. Een handige hulpmiddel bij het plannen van je reis is de website Service Aurora waar je een voorspelling per uur kunt vinden over waar en wanneer het zuiderlicht te spotten is.
Tips & tricks om het zuiderlicht te zien
We weten nu wat het zuiderlicht is, waar het te zien is en wat de beste reistijd is om dit natuurfenomeen te bewonderen. Tijd om in actie te komen en deze droomreis werkelijkheid te maken! Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië zijn relatief eenvoudig met het vliegtuig te bereiken. Maar hoe kom je op de afgelegen, zuidelijke eilanden en op Antarctica?
- Hoe kom je op Tasmanië? Stap in Melbourne op het vliegtuig en je landt een uur later in hoofdstad Hobart of de tweede stad van Tasmanië, Launceston. Je kunt er ook voor kiezen om met de Spirit of Tasmanië naar het eiland te reizen. Deze boot brengt je in 11 uur naar het Australische eiland. De ferry is meestal niet goedkoper dan vliegen, maar is wel handig als je een auto mee wilt nemen.
- Hoe kom je op Stewart Island? Stewart Island is ook per vliegtuig en ferry te bereiken. Vanaf Invercargill vlieg je in 20 minuutjes naar het eiland – met onderweg een fantastisch uitzicht! De ferry doet er een uur over.
- Hoe kom je op South Georgia Island? Dit onbewoonde en afgelegen eiland is alleen over zee bereikbaar. Op het eiland zijn geen accommodaties voor reizigers en dus kun je het eiland alleen met een cruiseschip bezoeken.
- Hoe kom je op Antarctica? Op eigen houtje naar de Zuidpool reizen is natuurlijk niet mogelijk, maar Antarctica kun je wel met een cruiseschip vanuit Argentinië, Chili en Zuid-Afrika bezoeken. Het is ook mogelijk om vanaf Chili naar Antarctica te vliegen.
Ga je toch liever op zoek naar het noorderlicht? Lees hier wat de 5 beste landen zijn om een aurora borealis te zien!