Beste reistijd Argentinië

Hoe is het klimaat in Argentinië?

Het klimaat in Argentinië is even divers als het land zelf. Vanwege de hoogteverschillen en de topografie van de verschillende klimaten bestaan er veel verschillen tussen het noorden, oosten, zuiden en westen van het land. Eén ding geldt voor het hele land: de seizoen zijn tegenovergesteld van Europa. Tijdens onze zomer, in juni, juli en augustus, is het winter in Argentinië en tijdens onze winter is het daar zomer. Dit komt doordat het Zuid-Amerikaanse land op het zuidelijk halfrond ligt, terwijl Europa op het noordelijk halfrond ligt. Daardoor is het over het algemeen in de zomer het warmste in Argentinië en het koudste in de Argentijnse winter.

Het klimaat en de temperaturen verschillen veel in de verschillende regio’s. In het noordoosten, waar je de Iguaza Falls vindt, heerst een tropisch klimaat met hoge temperaturen en veel regen gedurende het hele jaar. In het noorden is het klimaat nog tropischer. De oostelijke regio’s van Argentinië, zoals in Buenos Aires en La Pampa, kennen een mediterraan klimaat. In het midden van Argentinië beschermt het Andesgebergte het gebied tegen droogte. In oostelijk Pategonië lijkt het klimaat op een semi-aride woestijnklimaat. In het Andesgebergte kan het veel regenen waardoor donkere wolken zich naar het westen van Argentinië verplaatsen en het ook daar regent. Toch kent het westen het hele jaar door een mild klimaat. Op de Tierra del Fuego archipel in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika heerst een mild zeeklimaat.

Wil jij graag een Argentijns avontuur beleven en de verschillende gebieden van dit fantastische Zuid-Amerikaanse land ontdekken? Lees dan verder en ontdek wat de beste reistijd is voor de verschillende regio’s van dit adembenemende land. Op basis van klimaattabellen en weerinfo laat ik je zien wat de beste reistijd is voor Argentinië.

Wat is de beste reistijd voor Argentinië?

Als je wilt weten wat de beste reistijd is voor Argentinië, moet je de verschillende regio’s in het Zuid-Amerikaanse land apart bekijken. Het klimaat kan per regio verschillen, afhankelijk van factoren zoals de hoogte en de wind. De beste reistijd voor het noorden en noordoosten is over het algemeen van april tot september. Hoofdstad Buenos Aires, in het oosten van het land, bezoek je het beste in het voor- of najaar. De beste reistijd voor het westen van Argentinië, dat een groot deel van oostelijk Patagonië beslaat, is tussen oktober en april. Voor een vakantie naar de archipel Tierra del Fuego op het zuidelijkste puntje van het continent raad ik december tot halverwege maart aan. Wil je op wintersport in Argentinië, dan is halverwege juni tot halverwege oktober de beste tijd. Juli is de populairste maand voor wintersport in Argentinië.

De beste reistijd voor Argentinië per regio en soort vakantie

Beste reistijd Klimaat
Noorden/Noordoosten april tot september Subtropisch/tropisch
Oosten (Buenos Aires) september tot november & halverwege maart tot mei Mediterraan
Centraal Argentinië (Oost Patagonië) oktober tot april Semi-aride
Westen (San Carlos de Bariloche) december tot februari Mild-regenachtig
Tierra del Fuego (Zuiden) december tot halverwgee maart Zeeklimaat
Wintersport juli (Skiseizoen: halverwege juni tot halverwege oktober)

Hieronder vind je meer informatie over de klimaten in de verschillende regio’s van Argentinië! Aan de hand van deze klimaattabelen kun je eenvoudig beslissen welke tijd van het jaar het beste is voor jouw vakantie naar Argentinië.

Buenos Aires in Argentinie

 

Beste reistijd voor Buenos Aires in het oosten van Argentinië

De overgangsmaanden tussen september en november en tussen halverwege maart en mei vormen de beste reistijd voor Buenos Aires dat in het oosten van Argentinië ligt. De voornaamste reden hiervoor is dat het in de zomer erg warm wordt in de stad, wat veel mensen niet prettig vinden.

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië en is het politieke, culturele en economische centrum van het Zuid-Amerikaanse land. De meeste reizigers landen op het internationale vliegveld van de stad. Daarnaast ligt hier ook Aeroparque, een kleiner vliegveld met enkel binnenlandse vluchten en vluchten naar buurlanden. Buenos Aires is het transportknooppunt voor je vakantie in Argentinië. Daarom is het fijn dat het klimaat hier het hele jaar door mild is. Waar je ook bent in Argentinië, je komt nooit een klimaat tegen met milde zomers én milde winters. Hier aan de Atlantische Oceaan heerst een mediterraan klimaat dat het hele jaar door zorgt voor aangename temperaturen rond de 20 graden Celcius. In december, januari en februari kan het af en toe heel erg warm worden. De temperaturen stijgen overdag dan tot 29 graden Celcius. ’s Nachts koelt het af tot een minimum van 19 graden Celcius. De koudste maand van het jaar in Buenos Aires is juli met overdag temperaturen rond de 15 graden en ’s nachts rond de 8 graden.

Klimaattabel voor Buenos Aires (Hoofdstad van Argentinië)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 29 28 26 22 19 16 15 17 19 22 25 28
Min. temperatuur in °C 21 20 19 15 12 9 8 9 11 14 17 19
Zonuren per dag 9 6 7 7 5 5 6 6 6 6 8 10
Regendagen per maand 10 9 10 10 8 9 9 8 9 12 10 11

Bariloche in Argentinie

 

Beste reistijd voor San Carlos de Bariloche in het westen van Argentinië

De beste reistijd voor San Carlos de Bariloche in het westen van Argentinië is de Argentijnse zomer: december, januari en februari. Het klimaat in deze regio is het hele jaar door mild met temperaturen van 22 graden Celcius overdag in januari en februari en een minimumtemperatuur van ongeveer 6 graden Celcius in juli, de koudste maand. San Carlos de Bariloche ligt in de provincie Rio Negro en dus in het oosten van Patagonië.

 

Klimaattabel voor San Carlos de Bariloche (Provincie Rio Negro)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 22 22 19 15 10 7 6 8 11 14 17 20
Min. temperatuur in °C 6 6 4 2 1 -1 -1 -1 0 1 4 5
Zonuren per dag 11 10 8 6 4 4 4 5 6 8 10 11
Regendagen per maand 4 4 4 6 11 12 11 10 7 6 4 4

De Iguazu watervallen

 

Beste reistijd voor de Iguazu Falls in het noordoosten van Argentinië

Wie de beroemde Iguazu Falls in de provincie Misiones wil bezoeken, doet dat het beste in de winter tussen april en september. De zomermaanden zijn in dit tropische gebied onaagenaam. De temperaturen stijgen tot 33 graden Celcius en de luchtvochtigheid is hoog wat samen zorgt voor een oncomfortabel weer. Máár vind je dit niet erg, ga dan juist wél in deze tijd naar de Iguazu Falls want de prijzen liggen dan veel langer. In het hoogseizoen in de winter is het vaak erg druk en veel duurder.

Klimaattabel voor de Iguazu Falls (in de provincie Misiones)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 33 33 32 30 26 25 24 26 28 30 31 33
Min. temperatuur in °C 22 21 20 18 14 13 12 13 15 18 19 20
Zonuren per dag 12 12 12 11 11 10 11 11 12 12 12 12
Regendagen per maand 12 10 9 9 9 9 6 7 9 12 10 10

Ushuaia

 

Beste reistijd voor Tierra del Fuego in het zuiden van Argentinië

Op het meest zuidelijke puntje van Argentinië vind je het betoverende eiland Tierra del Fuego. De beste reistijd voor dit eiland is van december tot halverwege maart. Dankzij het milde zeeklimaat is het hier het hele jaar door vrij koud. Sneeuw en regen zijn hier vrij gebruikelijk. De beste maanden zijn daarom ook de zomermaanden met een temperatuur van 14 graden Celcius overdag. De populairste stad op Tierra del Fuego is Ushuaia. Hieronder vind je meer details over het klimaat in deze stad.

Klimaattabel voor Ushuaia (De regio van Tierra del Feugo)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 14 14 12 10 7 5 4 6 8 11 12 13
Min. temperatuur in °C 5 5 4 3 0 -1 -2 -1 0 2 4 5
Zonuren per dag 6 5 4 3 2 1 2 3 4 6 6 6
Watertemperatuur in °C 7 7 6 6 5 5 4 4 4 5 5 6
Regendagen per maand 10 9 9 10 8 10 8 8 7 9 9 9

Mijn conclusie over de beste reistijd voor Argentinië

Argentinië is een land met verschillende klimaten. Als je op zoek gaat naar de beste reistijd voor Argentinië moet je naar de verschillende regio’s kijken. Zoals je al gelezen hebt, is september tot november en halverwege maart tot mei de beste reistijd voor Buenos Aires. De beste reistijd voor het oosten van Patagonië is van oktober tot april. Het milde westen en het koude zuiden van Argentinië bezoek je het beste tijdens de zomer, van december tot februari. Gedurende deze tijd van het jaar liggen de temperaturen hoger en is de neerslag lager. Wil je op wintersport in Argentinië dan is de winter absoluut de beste reistijd. De beste tijd om te skiën is van halverwege juni tot halverwege oktober.

Beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?