Vakantie aan de Waddenkust

 

Deals voor een vakantie aan de Waddenkust

 

De Wadden: meer dan de eilanden

Denk jij bij een vakantie aan de Wadden vooral aan Texel, Ameland en de andere eilanden? Think again! Het Waddengebied heeft nog zoveel meer te bieden. Deze bijzondere regio in Nederland bestrijkt Groningen, Friesland en een deel van Noord-Holland en telt veel highlights. Van een date met de sterren in een Dark Sky Park tot wadlopen over het Pieterburenwad en een dagje uit in het mooiste dorp van Nederland. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden en beste deals aan de Waddenkust en ga op avontuur in eigen land!

Waddenkust kaart

 

Bezienswaardigheden & activiteiten aan de Waddenkust

 • Rijd via de Afsluitduik naar de Friese Waddenkust en stop onderweg bij het Afsluitdijk Wadden Centre, waar je meer te weten komt over het Waddengebied.
 • Net voorbij de Afsluitduik vind je het Friese havenstadje Harlingen. Struin door het met monumenten gevulde oude stadscentrum of geniet van een hapje en drankje met uitzicht op de Waddenzee bij restaurant ‘t Havenmantsje.
 • Ga ook een middagje naar Franeker en bezoek het Koninklijke Eisa Eisinga Planetarium, waar je een model van het zonnestelsel kunt bewonderen.
 • Maak een stadswandeling door Dokkum, dat wel 140 rijksmonumenten telt. Een leuk stadje met veel historie!
 • Kijk uit over de Waddenzee vanaf de Noordkaap in Groningen, het meest noordelijk gelegen stukje vasteland van Nederland.
 • Tuur naar de sterren tijdens een nachtwandeling door het Dark Sky Park Lauwersmeer.
 • Vogels spotten doe je bij vogelkijkhut de Kiekkaaste in Dollard in Groningen.
 • Ga een middagje naar Winsum, dat door de ANWB is uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland.

Waddenkust
Foto: Marcel van Kammen

 

 De mooiste wandel & fietsroutes

 • Het Pieterpad slingert van Groningen het land door naar Maastricht, maar het startpunt is in Pieterburen. Loop de eerste twee etappes en eindig je tocht in de stad Groningen.
 • De Elfstedentocht ken je natuurlijk, maar heb je ook al eens van de 11fountains wandelroutes gehoord? Deze 11 korte wandelingen leiden je in een middagje rond door de 11 Friese steden, waaronder Dokkum, Franeker, Harlingen en Sneek.
 • Stap op de fiets voor een rondje Lauwersmeer, een prachtig natuurgebied en nationaal park op de grens van Groningen en Friesland.
 • Ontdek lokale streekproducten tijdens de Waddengoud Food-wandelroute. Deze culinaire audiotour neemt je mee door de provincie Groningen.
 • Voor geschiedenisliefhebbers: volg de Napoleonroute door Den Helder. Deze wandeltocht is bijna 12 kilometer lang.

Wadlopen

 

Een culinaire tocht langs de Wadden

Heb je na een lange wandeling of fietstocht trek gekregen in wat lekkers? Ga op culinaire tour langs de Waddenkust. Bezoek op zaterdagochtend De Zeeverse Vismarkt in Den Oever, zet je tanden in een Groningse eierbal of ga mee op pad met garnalenvissers. Of schuif lekker aan bij restaurant ‘t Havenmantsje in Harlingen voor een diner met uitzicht op de Waddenzee. Ook liefhebbers van bier zitten aan de Waddenkust goed. Proef een lokaal biertje bij Stadsbrouwerij Bonifatius in Dokkum of bij brouwerij Helderse Jongens, gelegen in een historisch fort in Den Helder.

TX10-Garnalenvisser-Texel-Jonathan-Andrew
Garnalenvisserij | Foto: Jonathan Andrew ©

 

Meer inspiratie uit het Travel Magazine

 

Waddenkust Noord-Holland

Van visjes eten in havenplaatsen Den Helder en Den Oever tot wandelen door het Mariëndal en langs historische plaatjes; de Waddenkust van Noord-Holland is een bijzonder stukje Nederland waar je een afwisselend weekendje weg aan zee beleeft. Gurutip: huur een kano en verken Den Helder en Julianadorp vanaf het water!

Waddenkust Friesland

De waddenkust van Friesland begint bij de Afsluitduik en slingert daarna langs de Waddenzee naar het Lauwersmeer. Hiertussen vind je weidse landschappen, oude vissersdorpjes en historische steden zoals Harlingen, Franeker, Leeuwarden en Dokkum. Ook kun je in Friesland een kijkje nemen bij het Afsluitdijk Wadden Centre of wadlopen. Aan de Friese Waddenkust is genoeg te zien, dus boek gerust een van deze leuke Airbnb’s in Friesland!

Waddenkust Groningen

Ook het deel van de Waddenkust dat in Groningen ligt, barst van de hoogtepunten. Hier kun naar de sterren staren in het Dark Sky Park Lauwersmeer, wandelen naar het meest noordelijke stukje vasteland van Nederland of een kijkje nemen bij het zeehondenopvang Pieterburen. Of gewoon lekker uitwaaien aan het wad!