Sterren tellen, verdwalen in de Melkweg of met een beetje geluk zelfs het Noorderlicht spotten? Hiervoor hoef je echt niet ver te reizen. Nederland lijkt misschien overbelicht, toch zijn er plekken waar het echt donker wordt. Ga je mee op sterrenavontuur aan de Waddenkust?

Je ziet het vaak in films: romantisch staren naar een fonkelende sterrenhemel. Wil jij dit nou ook zo graag? Dan zul je naar een écht donkere plek moeten gaan. En nee, daarvoor hoef je heus niet naar uitgestrekte gebieden als Canada of IJsland af te reizen, het kan gewoon in Nederland! Nederland mag dan klein zijn met veel lichtvervuiling, ook in ons kikkerlandje is het op bepaalde plekken echt wel heel donker! Op de Waddeneilanden en langs de Waddenkust vind je de enige twee Dark Sky Parken in Nederland. Hier heb je in Nederland ook de meeste kans om het Noorderlicht (ja, echt!) te spotten, maar wel met een flinke portie geluk natuurlijk.

Lauwersmeer
Foto: Ewoud Rooks / Visit Wadden

Wat is een Dark Sky Park?

Even een kleine introductie. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar niet elke ‘donkere plek’ is ook daadwerkelijk een Dark Sky Park. Lichtvervuiling wordt een steeds groter probleem in de meeste Westerse landen en dit zorgt voor veel nadelen voor natuur én mens. In 1988 is daarom de International Dark-Sky Association opgericht. Deze non-profitorganisatie zet zich in voor het behoud van duisternis én de verbetering van donkere plekken om zo lichtvervuiling tegen te gaan. Wereldwijd zijn er zo’n tachtig officiële Dark Sky Parken waarvan de meerderheid in Noord-Amerika te vinden is. Nederland telt twee van dit soort parken. En dat is best bijzonder, want Nederland staat bekend als één van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Sinds 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer officieel bestempeld als Dark Sky Park. Op Terschelling bij de Boschplaat vind je sinds 2015 het eerste Dark Sky Park van Nederland.

Dark Sky Nederland
Foto: Ruben Smit / Visit Wadden

Een date met de sterren

Een van de voordelen van een Dark Sky Park is dat het ook ’s nachts toegankelijk is voor publiek. Zo mag je in het Nationaal Park Lauwersmeer ook in het donker vrij wandelen op de paden en wegen. Dit zijn de leukste activiteiten onder de sterren!

1. Wandelen in het donker

Niets is romantischer dan wandelen onder een fonkelende sterrenhemel. Er zijn verschillende routes die je op eigen houtje kunt lopen. Deze vijf routes zijn onze persoonlijke favorieten:

  • Lopend langs de haven van Lauwersoog kijk je uit over de betoverende lichtjes van de boten en de sluis. Helemaal in de verte heb je zelfs uitzicht op Schiermonnikoog.
  • Vanuit Bungalowpark Suyderoogh loop je in noordelijke richting naar de duisternis van het Ballastplaatbos. Een beetje mysterieus, maar absoluut een aanrader!
  • Een indrukwekkend uitzicht over de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne en de molen van Vierhuizen heb je tijdens een wandeling vanaf de Strandweg langs de Zoutkamperril.
  • Tijdens een rondje Ezumazijl, in het Friese gedeelte van het Lauwersmeer, wandel je langs donkere wateren, door graslanden en zie je onder andere de gasvlam van Oostmahorn.
  • Ook nabij Esonstad ervaar je wat écht donker is. Ga een blokje om bij de Nije Faert voor een strandwandeling of loop over de dijk.

2. Op excursie met de boswachter

Wil je meer weten over het nachtleven in de natuur en de sterren? Ga dan op excursie met een echte gids. Staatsbosbeheer organiseert activiteiten voor jong en oud. Hier leer je alles over de sterrenbeelden, spot je vallende sterren, ga je op zoek naar vleermuizen en nachtvlinders of maak je een wandeling door het donkere bos. Stuk voor stuk even bijzonder!

Dark Sky Park
Foto: Visit Wadden

3. Het donkerste fietspad van Nederland

Nog een bijzonder uitje is het donkerste fietspad van Nederland. Wauw! Misschien niet om over te fietsen, maar een wandeling in het donker is zeker de moeite waard. Ondanks de vage lichtgloed van Groningen en de gasvlam van Grijpskerk, is het fietspad van de Kwelderweg tot aan de Hooge Zuidwal echt aardedonker!

4. Hemels uitzicht

Overdag is het rondom het Lauwersmeer een walhalla voor vogelspotters dankzij de verschillende uitkijkpunten. Maar in het donker, wanneer veel vogels een tukkie doen, zijn deze platforms perfect om eindeloos naar de sterren te turen. Er zijn twee officiele hemelplatforms: vanuit Suyderoogh bereik je te voet de uitkijktoren Achter de Zwarten en nabij Jachthaven Noordergat vind je hemelplatform Vlinderbalg. Een groot voordeel aan het laatste platform is dat je de zijwanden kunt kantelen tot een hoofdsteuntje.

5. Ulrum Sterrenwacht

Is astronoom zijn jouw droomberoep? Ga dan zeker even een kijkje nemen bij de Sterrenwacht in Ulrum (alleen mogelijk op afspraak). Met een professionele telescoop zie je niet alleen sterren en planeten, maar ook nevels en gaswolken. Wauw!

Darky Sky Lauwersmeer
Foto: Visit Wadden

Bonustip: Nacht van de Nacht

Jaarlijks vindt in het laatste weekend van oktober de ‘Nacht van de Nacht‘ plaats. In deze nacht wordt er extra stilgestaan bij de overbodigheid van overmatig kunstlicht. Veel gemeenten en bedrijven doen hier aan mee door het onnodige kunstlicht uit te doen. Hierdoor is het nóg donkerder dan normaal. Onder andere in het Activiteitencentrum Lauwersmeer vinden er duistere activiteiten plaats.

 

Meer uit het Travel Magazine: