Met de wind in je haren en je voeten in de modder baan je je een weg door de Waddenzee. Zoek het avontuur op in eigen land en ga wadlopen!

Met de zoute zeelucht die door mijn haren wappert, til ik mijn rechtervoet naar voren. Mijn linkervoet blijft steken in het slik en zakt verder in het natte zand. Met een beetje extra kracht loop ik verder over de bodem van de Waddenzee en spot ik een stukje verderop zeehonden. Wie zegt dat je voor avontuur en wildlife ver moet reizen? Wadlopen móet je een keer gedaan hebben en is de manier om dit unieke stukje Nederland – niet voor niets staat de Waddenzee op de Unesco Werelderfgoedlijst – te ontdekken.

Wat is wadlopen? | Waar kun je wadlopen? |Wadlooptochten & arrangementen

Wat is wadlopen?

Maar wadlopen, wat is dat eigenlijk? Tijdens wadlooptochten ga je te voet op avontuur in de Waddenzee. Bij eb valt een deel van de Waddenzee droog en kun je wandelen over de bodem. Samen met een gids ga je op pad over het wad en loop je over over de zeebodem. Zorg dus dat je kleding aan doet die wel vies mag worden, want je staat regelmatig met je enkels in het water en voor je het weet zijn je kniën zwart van het slik en de modder. Maar dat maakt wadlopen juist leuk!

Praktische tips voor wadlopen: wat neem je mee en doe je aan?

 • Draag hoge gymschoenen zoals oude All Stars die wel vies mogen worden. Met lage schoenen of laarzen blijf je sneller in het slik steken.
 • Wadlopen is lekker in een korte of driekwart broek. Neem voor je bovenkleding voldoende laagjes mee, zoals een extra trui en wind- of regenjack.
 • Een waterdichte tas is handig om je smartphone en camera in op te bergen.
 • Neem genoeg water en wat snacks mee, wadlopen is een flinke workout!
 • Zeker niet vergeten: zonnebrand.
 • Een schoon en droog setje kleding is fijn voor de terugweg naar huis.
Wadlopen
Foto: shutterstock.com

Waar kun je wadlopen?

Je kunt urenlang ploeteren over het wad en van het vasteland oversteken naar Ameland of Texel, maar wadlopen hoeft geen lange, zware zwerftocht te zijn. Wadlopen is er voor elk niveau; of je nu een beginnende wadloper bent of wel vaker met je voeten in het slik staat. Ga wel altijd met een ervaren gids op pad, deze heeft een opleiding van twee jaar gevolgd en kent de Waddenzee- en kust door en door. Je gids kan het wad goed lezen, houdt de weersomstandigheden in de gaten en zorgt dat je veilig het wad oversteekt. Een ervaren wadloopgids vertelt je ook alles over de natuur van de Wadden; van welke krabben over de zeebodem langs je voeten kruipen tot welke kwallen in het water zwemmen. Als onervaren wadloper kun je het beste kiezen voor een tocht vanaf het vasteland naar Schiermonnikoog of Ameland. Ook wadlooptochten naar Rottumeroog, Engelsmansplaat en Simonszand zijn goede opties als je nog geen ervaring hebt. Een tocht vanaf het vasteland naar Texel, Terschelling of Vlieland is alleen weggelegd voor zeer ervaren wadlopers.

Wadlooptochten: excursies & arrangementen

Wadlopen
Foto: Elroy Spelbos / Waddenkust Noord-Holland

Zin om op avontuur te gaan in de Waddenzee? Boek een wadloopexcursie bij een van de verschillende aanbieders in het Waddengebied en ontdek een van de mooiste stukjes natuur van Nederland.

 • Wadloopavonturen biedt excursies aan voor kleine groepen. Van een exclusieve eilandwandeling naar Schiermonnikoog tot wadlopen bij zonsopkomst. Of durf jij het aan om ‘s nachts bij volle maan over de zandplaten te zwoegen?
 • Wadloopcentrum Pieterburen verzorgt wadlooptochten voor alle leeftijden en niveau’s. Je kunt meegaan met een zwerftocht over het Pieterburenwad, de oversteek maken naar een van de Waddeneilanden of naar Simonszand lopen, een zandplaat ten oosten van Schiermonnikoog.
 • Noordpolderzijl in Groningen is een perfect beginpunt voor een tocht over het Groninger wad. Verschillende organisaties bieden hier wadlooptochten en arrangementen aan.
 • Bij Wadloopcentrum Fryslân ben je aan het juiste adres voor tochten die vertrekken vanuit het waddengebied in Friesland.
 • De Groot Recreatie biedt wadlooptochten in Noord-Holland aan. Met een gids ga je vanuit het voormalig eiland Wieringen op avontuur.

 

Meer uit het Travel Magazine: