Wadlopen, fietsen en zonnebaden op het strand, het Waddengebied is een geweldige adresje voor een actieve en ontspannen vakantie. Maar wist je dat het ook een gewéldige bestemming is voor echte foodies? Ik neem je mee op een culinaire route langs de Waddenkust, een van de meest smakelijke regio’s van Nederland!

Na een lange dag wadlopen, fietsen en zelfs zonnebaden is er niets lekkerder dan heerlijk bijkomen met een hapje en drankje. Van ijskoude speciaalbiertjes op een hete zomerdag tot een proeverij met verse kreeft, oesters en gerookte paling, de Waddenkust zit vol culinaire verrassingen. Deze lokale topproducten en smaakvolle uitjes mag je zeker niet overslaan tijdens je vakantie aan de Waddenkust!

 

Dineren met uitzicht | Paling roken | Wijnproeverij | Garnalen vangen | Waddenijs | Zeewierkaas | Outdoor cooking | Groningse eierbal | Bierbrouwerij | Zelf mosterd maken | De Bessenschuur

 

't havenmantsje
't Havenmantsje | Foto: shutterstock ©

1. Culinair genieten aan de Friese waddenkust

Voor een gastronomische avond met een waanzinnig uitzicht over de Waddenkust schuif je aan tafel in ’t Havenmantsje. De monumentale veste in Friesland bestaat uit meerdere zalen met ieder een andere beleving. Geniet van een ontspannen loungesessie in de huiskamers onder het genot van een verse koffie of thee, smul van borrels en bites in de sfeervolle serre en plop de fles wijn op het zonnige buitenterras. Waar en voor welke gelegenheid je ook neerploft, het fenomenale uitzicht vanuit ’t Havenmantsje tilt dit culinaire uitje naar hoog niveau!

Openingstijden:
Dagelijks vanaf 12.00 uur

Locatie:
Havenplein 1
8861 XA, Harlingen

 

 

 

 

2. De Lekkerste Paling in Noord-Holland

Vanaf de Afsluitdijk zie je ze al van heinde en verre aan het werk: de duurzame vissers van De Lekkerste Paling. In de zomer wordt deze Waddenpaling op eerlijke wijze naar binnen gehengeld en rechtstreeks vervoerd naar de foodtruck in vissersdorpje Den Oever. Stuk voor stuk wordt de paling zorgvuldig gepekeld en gerookt op beuken- en eikenhout. Verser dan dit krijg je het nergens anders! Geen wonder dat hier de lekkerste paling van Nederland wordt gevangen en gerookt.

Openingstijden:
Vrijdag en zaterdag

Locatie: 
Havenweg 12
1779 XT, Den Oever

Paling roken
Paling roken | Foto: shutterstock ©

3. Wijntjes proeven op Texel

Een glaasje wijn gaat er altijd wel in, maar heb je ook wel eens een wijntje van eigen bodem geproefd? Op Texel vind je een van de mooiste wijngaarden van Nederland van maar liefst drie hectare groot! Bij Wijngaard de Kroon word je meegenomen in de geschiedenis van de wijngaard, leer je over de druivenrassen en het gehele wijnmaakproces. Natuurlijk moet er ook geproefd worden en geniet je aan het einde van de rondleiding van een unieke proeverij van de lokale wijnen. Heerlijk!

Openingstijden:
Mei t/m september
Dinsdag om 11.00 uur
Vrijdag om 14.00 uur
Zaterdag om 11.00 uur

Locatie: 
Rozendijk 32
1791 DE, Den Burg

 

 

4. Vis, pel en proef garnalen in Noord-Holland

Wat is er avontuurlijker dan vissen naar je eigen maaltijd? Stap aan boord en ga op pad met de garnalenvissers van De Groot Recreatie. Vaar door de vissershaven van Den Oever en kom meer te weten over het leven en het werk van de garnalenvissers. Op weg naar de spuisluizen in de Afsluitdijk geniet je van een schitterend uitzicht op de Waddenkust, waar de vrolijke zeehonden je vanaf de zeebank groeten. Inmiddels wordt buiten de haven het net uitgezet en kun je de vangst bewonderen. Tijdens de terugtocht richting de haven wordt een deel van de vangst gekookt, gepeld en geproefd. Heb je ooit versere garnalen geproefd?

Openingstijden:
Afhankelijk van het tij

Prijs:
Volwassenen: €14,50
Kinderen < 10 jaar: €12

Locatie:
Gemeenelandsweg 50
1777 NN Hippolytushoef

TX10-Garnalenvisser-Texel-Jonathan-Andrew
Garnalenvisserij | Foto: Jonathan Andrew ©

5. Waddenijsjes eten op Schiermonnikoog

Culinair genieten met het ultieme huiskamergevoel, dat doe je in Restaurant Ambrosijn op Schiermonnikoog. Het voormalige woonhuis is geheel omgetoverd tot een sfeervol restaurant waar je geniet van huisgemaakte lekkernijen. Verse soepen en salades, speciale koffies en zoete gebakjes – alles is puur natuur, streekgebonden en om van te smullen. Maar de grootste hit van Restaurant Ambrosijn is het huisgemaakte schepijs, een waar begrip op het eiland. Met maar liefst 25 verschillende smaken is er voor ieder wat wils; van klassiekers als vanille, chocolade en pistache tot de bijzondere smaaksensatie van een bolletje kaneelsuikerbroodijs of met eilanderhoning-smaak. Dit móet je proeven!

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag:
12.00 – 21.30 uur

Zaterdag – zondag:
11.00 – 21.30 uur

Locatie: 
Langestreek 13
9166 LA, Schiermonnikoog

 

 

 

 

6. Vlielandse zeewierkaas

Wie denkt dat zeewier alleen geschikt is voor sushi, heeft nog nooit de Vlielandse zeewierkaas geproefd! De zwierige waterplanten zitten bomvol vitamines en mineralen en het is ook nog eens een hartstikke duurzaam product. Rondom Vlieland groeien diverse soorten, maar tot voor kort werd er weinig mee gedaan. Tot kaasmaker Nils Koster met het idee kwam om het is in zijn verse kazen te verwerken: de Vlielander Zeewierkazen. De kaaswielen worden gerijpt in een oude bunker onder de grond, waardoor ze extra veel smaak krijgen. Proef het zelf tijdens een kaasproeverij of leer zelf je eigen (zeewier)kaas maakt tijdens een workshop.

Openingstijden:
Dagelijks geopend*

*rondleiding momenteel niet beschikbaar i.v.m. het coronavirus

Prijs:
Volwassenen: €17,50
Kinderen < 12 jaar: €12,,50

Locatie:
Vuurboetsduin 5
8899 AT, Vlieland

Wezenspyk-Texel-Jonathan-Andrew
Zeewierkaas | Foto: Jonathan Andrew ©

7. Outdoor Cooking op Vlieland

Tover jij het liefst zelf je culinaire hoogstandjes tevoorschijn, schuif dan aan bij de Outdoor Cooking op Vlieland! In de frisse buitenlucht ga jij onder begeleiding van ervaren chefs aan de slag met verse ingrediënten uit de zee en van het land. Van stevige soepen en lichte salades tot zoete taarten, de keuze is volledig aan jou. Ben je een liefhebber van seafood? Vang je eigen kokkels en oesters en maak ze klaar met geurende kruiden en specerijen boven het fonkelende kampvuur. Dit is de ultieme smaak van de Wadden!

Data:
Van juni t/m september

Gezelschap:
4 t/m 12 personen

Locatie:
Havenweg 10
8899BB Vlieland

 

 

8. Must eat: de Groningse eierbal

Het is misschien wel de meest bijzondere snack van het land: de Groningse eierbal! De krokant gefrituurde bol lijkt van buitenaf een enorme bitterbal, maar verrast van binnen met een compleet ei. Of je het een culinair hoogstandje kunt noemen, laat ik in het midden, maar een uniek streekproduct is het zeker! Tijdens een bezoek aan Groningen mag je dan ook een eierbal absolúút niet overslaan.

eierbal
Eierbal | Foto: shutterstock ©

9. Bier brouwen op Texel

De speciaalbieren van Texel smaken nergens lekkerder dan op hun thuisbasis Texel. Laat je meenemen door het brouwproces tijdens een rondleiding door de Texels brouwerij en ontdek met eigen ogen, neus en mond wat deze bieren zo bijzonder maakt. Van een frisse Springtij tot een stevige Bock, ze komen allemaal voorbij. Aan het einde van de rondleiding is dan eindelijk het moment waar je op gewacht hebt: het is tijd om biertjes te proeven! Geniet van maar liefst vier verschillende Texels bieren in het proeflokaal en krijg na afloop een origineel Texels bierglas cadeau.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag*
10.30 – 18.00 uur

*per seizoen verschillend

Prijs:
€12,50 per persoon

Locatie:
Schilderweg 214 b
1792 CK Oudeschild

 

 

10. Mosterd maken op Ameland

Landbouw is hot op Ameland! De rijpe zandgrond van het Waddeneiland is perfect voor het verbouwen van ambachtelijke streekproducten, zoals rogge en de beroemde aardappels van De Suihoek, maar ook mosterdzaad. In tegenstelling tot veel andere plekken in Nederland, wordt op Ameland het mosterdzaad puur biologisch en zonder chemische pesticiden verbouwd. In kustplaats Hollum vind je de oude korenmolen De Verwachting, waar ze de mosterdzaden ambachtelijk met behulp van molenstenen en zonder chemische toevoegingen vermalen. De mosterd van Ameland is ecologisch, duurzaam en puur natuur en dat proef je terug! Wist je dat je bij De Verwachting ook een workshop kunt volgen om je eigen mosterd te maken? Heerlijk bij een bitterbal of blokjes Amelander kaas!

Tickets:
Verkrijgbaar via VVV Ameland

Prijs:
Volwassene € 3,50 p.p.
Kind (5 t/m 12 jaar) € 3,00 p.p.

Locatie: 
Molenweg 6
9161 AW, Hollum

 

 

 

 

 

11. Een zoete break op Terschelling

Zoetekauwen zitten gebakken op Terschelling. Het Waddeneiland staat bekend om haar zoete cranberries, die volgens de legende in 1845 na een schipbreuk op het Wad zijn aangespoeld. Of het waar is of niet, tot op de dag van vandaag kleuren de bessen ieder najaar de duinen van Terschelling weer rood! De locals op het eiland weten wel raad met de cranberry en verwerken ze in de lekkerste streekproducten. Zo ook in Koffie- en Theehuys de Bessenschuur. Geniet van een heerlijk kopje cranberrythee en een punt cranberrygebak voor een zoete break tussen het wandelen of fietsen door. Vergeet ook niet wat zoete soevenirs te komen in de Cranberrywinkel om het ultieme Waddengevoel ook thuis te proeven!

Openingstijden:
Vrijdag t/m zondag:
10.00 – 16.00 uur

Locatie:
Badweg 1
8881 HG, West-Terschelling

Lokaal-Terschelling-Jonathan-Andrew
De Bessenschuur | Foto: Jonathan Andrew ©

Meer uit het Travel Magazine: