Wadlopen, fietsen en zonnebaden op het strand, het Waddengebied is een geweldige adresje voor een actieve en ontspannen vakantie. Maar wist je dat het ook een gewéldige bestemming is voor echte foodies? Ik neem je mee op een culinaire route langs de Waddenkust, een van de meest smakelijke regio’s van Nederland!

Na een lange dag wadlopen, fietsen en zelfs zonnebaden is er niets lekkerder dan heerlijk bijkomen met een hapje en drankje. Van ijskoude speciaalbiertjes op een hete zomerdag tot een proeverij met verse kreeft, oesters en garnalen, de Waddenkust zit vol culinaire verrassingen. Deze lokale topproducten en smaakvolle uitjes mag je zeker niet overslaan tijdens je vakantie aan de Waddenkust!

 

Dineren met uitzicht | Wijnproeverij | Garnalen vangen | Waddenijs | Zeewierkaas | Outdoor cooking | Nostalgische break | De Bessenschuur | Zelf mosterd maken |  Bierbrouwerij

 

1. Culinair genieten aan de Friese waddenkust

Voor een gastronomische avond in een historisch pand schuif je aan tafel in Eetcafé Nooitgedagt. In één van de oudste pakhuizen van oude handelsstad Harlingen begin je de dag onder het genot van een verse koffie of thee, smul je ’s middags van heerlijk belegd brood en sluit je de dag goed af met een ambachtelijk gerecht bereidt met lokale producten. Waar en voor welke gelegenheid je hier ook neerploft, in dit sfeervolle restaurant til je jouw culinaire uitstapje naar een hoog niveau!

Openingstijden:
Dagelijks vanaf 10.30 uur

Locatie:
Grote Bredeplaats 35
8861 BA, Harlingen

2. Wijntjes proeven op Texel

Een glaasje wijn gaat er altijd wel in, maar heb je ook wel eens een wijntje van eigen bodem geproefd? Op Texel vind je een van de mooiste wijngaarden van Nederland van maar liefst drie hectare groot! Bij Wijngaard de Kroon word je meegenomen in de geschiedenis van de wijngaard, leer je over de druivenrassen en het gehele wijnmaakproces. Natuurlijk moet er ook geproefd worden en geniet je aan het einde van de rondleiding van een unieke proeverij van de lokale wijnen. Heerlijk!

Openingstijden:
Mei t/m september
Woensdag om 19.30 uur
Donderdag om 15.30 uur
Vrijdag om 15.30 uur

Locatie: 
Rozendijk 32
1791 DE, Den Burg

3. Vis, pel en proef garnalen in Noord-Holland

Wat is er avontuurlijker dan vissen naar je eigen maaltijd? Stap aan boord en ga op pad met de garnalenvissers van De Groot Recreatie. Vaar door de vissershaven van Den Oever en kom meer te weten over het leven en het werk van de garnalenvissers. Op weg naar de spuisluizen in de Afsluitdijk geniet je van een schitterend uitzicht op de Waddenkust, waar de vrolijke zeehonden je vanaf de zeebank groeten. Inmiddels wordt buiten de haven het net uitgezet en kun je de vangst bewonderen. Tijdens de terugtocht richting de haven wordt een deel van de vangst gekookt, gepeld en geproefd. Versere garnalen dan dit zul je niet snel eten!

Openingstijden:
Afhankelijk van het tij

Prijs:
Volwassenen: €17,50
Kinderen < 10 jaar: €12,50

Locatie:
Gemeenelandsweg 50
1777 NN, Hippolytushoef

TX10-Garnalenvisser-Texel-Jonathan-Andrew
Garnalenvisserij | Foto: Jonathan Andrew ©

4. Waddenijsjes eten op Schiermonnikoog

Culinair genieten met het ultieme huiskamergevoel, dat doe je in Restaurant Ambrosijn op Schiermonnikoog. Het voormalige woonhuis is geheel omgetoverd tot een sfeervol restaurant waar je geniet van huisgemaakte lekkernijen. Verse soepen en salades, speciale koffies en zoete gebakjes – alles is puur natuur, streekgebonden en om van te smullen. Maar de grootste hit van Restaurant Ambrosijn is het huisgemaakte schepijs, een waar begrip op het eiland. Met maar liefst 25 verschillende smaken is er voor ieder wat wils; van klassiekers als vanille, chocolade en pistache tot de bijzondere smaaksensatie van een bolletje kaneelsuikerbroodijs of met eilanderhoning-smaak. Dit móet je proeven!

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag:
12.00 – 21.30 uur

Zaterdag – zondag:
11.00 – 21.30 uur

Locatie: 
Langestreek 13
9166 LA, Schiermonnikoog

5. Vlielandse zeewierkaas

Wie denkt dat zeewier alleen geschikt is voor sushi, heeft nog nooit de Vlielandse zeewierkaas geproefd! De zwierige waterplanten zitten bomvol vitamines en mineralen en het is ook nog eens een hartstikke duurzaam product. Rondom Vlieland groeien diverse soorten, maar tot voor kort werd er weinig mee gedaan. Tot kaasmaker Nils Koster met het idee kwam om het is in zijn verse kazen te verwerken: de Vlielander Zeewierkazen. De kaaswielen worden gerijpt in een oude bunker onder de grond, waardoor ze extra veel smaak krijgen. Neem deel aan een leuke tour door de bunker en proef naderhand zelf de lekkerste kazen tijdens een proeverij.

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag:
13.00 – 16.30 uur
Zaterdag:
10.00 – 16.30 uur

Prijs:
Volwassenen: €17,50
Kinderen < 12 jaar: €12,,50

Locatie:
Vuurboetsduin 5
8899 AT, Vlieland

Wezenspyk-Texel-Jonathan-Andrew
Zeewierkaas | Foto: Jonathan Andrew ©

6. Outdoor Cooking op Vlieland

Tover jij het liefst zelf je culinaire hoogstandjes tevoorschijn, schuif dan aan bij de Outdoor Cooking op Vlieland! In de frisse buitenlucht ga jij onder begeleiding van ervaren chefs aan de slag met verse ingrediënten uit de zee en van het land. Van stevige soepen en lichte salades tot zoete taarten, de keuze is volledig aan jou. Ben je een liefhebber van seafood? Vang je eigen kokkels en oesters en maak ze klaar met geurende kruiden en specerijen boven het fonkelende kampvuur. Dit is de ultieme smaak van de Wadden!

Data:
Van juni t/m september

Gezelschap:
4 t/m 12 personen

Locatie:
Havenweg 10
8899 BB, Vlieland

7. Nostalgische break in Groningen

Stap even terug in de tijd tijdens een welverdiende break bij ’t Zielhoes, een kleinschalig café gelegen in de oude sluiswachterswoning van Noordpolderzijl. Vlak naast de zeedijk kun je hier terecht voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een lekker broodje of een ouderwetse stamppot. Of warm na een stevige wandeling over de dijk of het wad op met een warme chocolademelk met slagroom. Het historische interieur van dit gezellige cafeetje geeft je direct een nostalgisch gevoel; de tijd lijkt hier lange tijd stil gestaan te hebben! En nog een leuke extra: ’t Zielhoes ligt in het gebied dat deel uitmaakt van Dark Sky Park Lauwersmeer, dé plek om vallende sterren te spotten (en soms zelfs het Noorderlicht!).

Openingstijden:
Woensdag & donderdag:
11:00 – 17:00 uur
Vrijdag & zondag:
11:00 – 18:00 uur
Zaterdag:
10:00 – 18:00 uur

Locatie:
Badweg 1
8881 HG, West-Terschelling

8. Een fruitige break op Terschelling

Terschelling staat bekend om haar heerlijke cranberries. Volgens een legende zijn deze in 1845 na een schipbreuk aangespoeld op het Wad, waardoor struiken met de kleine rode besjes vanzelf in de duinen opdoken. Of het waar is of niet, tot op de dag van vandaag kleuren de bessen ieder najaar de duinen van Terschelling weer rood! De locals op het eiland weten wel raad met de cranberry en verwerken ze in de lekkerste streekproducten. Zo ook in Koffie- en Theehuys de Bessenschuur. Geniet van een heerlijk kopje cranberrythee en een punt cranberrygebak voor een lekkere break tussen het wandelen of fietsen door. Vergeet ook niet wat heerlijke souvenirs te kopen in de Cranberrywinkel om het ultieme Waddengevoel ook thuis te proeven!

Openingstijden:
Vrijdag t/m zondag:
10.00 – 16.00 uur

Locatie:
Zijlweg 4
9988 TD, Usquert

Lokaal-Terschelling-Jonathan-Andrew
De Bessenschuur | Foto: Jonathan Andrew ©

9. Mosterd maken op Ameland

Landbouw is hot op Ameland! De rijpe zandgrond van het Waddeneiland is perfect voor het verbouwen van ambachtelijke streekproducten, zoals rogge en de beroemde aardappels van De Suihoek, maar ook mosterdzaad. In tegenstelling tot veel andere plekken in Nederland, wordt op Ameland het mosterdzaad puur biologisch en zonder chemische pesticiden verbouwd. In kustplaats Hollum vind je de oude korenmolen De Verwachting, waar ze de mosterdzaden ambachtelijk met behulp van molenstenen en zonder chemische toevoegingen vermalen. De mosterd van Ameland is ecologisch, duurzaam en puur natuur en dat proef je terug! Wist je dat je bij De Verwachting ook een workshop kunt volgen om je eigen mosterd te maken? Heerlijk bij een bitterbal of blokjes Amelander kaas!

Tickets:
Verkrijgbaar via VVV Ameland

Prijs:
Volwassene € 3,50 p.p.
Kind (5 t/m 12 jaar) € 3,00 p.p.

Locatie: 
Molenweg 6
9161 AW, Hollum

10. Bier brouwen op Texel

De speciaalbieren van Texel smaken nergens lekkerder dan op hun thuisbasis. Laat je meenemen door het brouwproces tijdens een rondleiding door de Texels brouwerij en ontdek met eigen ogen, neus en mond wat deze bieren zo bijzonder maakt. Van een frisse Springtij tot een stevige Bock, ze komen allemaal voorbij. Aan het einde van de rondleiding is dan eindelijk het moment waar je op gewacht hebt: het is tijd om biertjes te proeven! Geniet van maar liefst vier verschillende Texels bieren in het proeflokaal en krijg na afloop een origineel Texels bierglas cadeau.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag*
10.30 – 18.00 uur

*per seizoen verschillend

Prijs:
€12,50 per persoon

Locatie:
Schilderweg 214 b
1792 CK, Oudeschild

Meer uit het Travel Magazine: