Beste reistijd Brazilië

Beste reistijd Brazilië

Brazilië, het grootste land van Zuid-Amerika, is een must-see voor elke reiziger. Sommige landschappen die je in Brazilië tegenkomt, zijn niet alleen uniek voor Zuid-Amerika maar voor de hele wereld. De Amazone en de Pantanal zijn enorm populair bij natuurliefhebbers en eco-touristen. En dan is er natuurlijk nog het carnaval in Rio de Janeiro. Voordat je op vakantie gaat naar Brazilië is het slim om te kijken wat de beste reistijd is. Brazilië is zo groot dat er veel verschillende klimaatzones zijn. Hierdoor verschilt de beste reistijd voor Brazilië per regio. In dit artikel vind je informatie over de beste reistijd voor de Amazone, de Pantanal, Rio de Janeiro en andere regio’s in Brazilië. Aan de hand van weerinfo en klimaattabellen ontdek je wat de beste tijd is voor jouw vakantie naar Brazilië.

Wat is de beste reistijd voor Brazilië?

Het is niet eenvoudig om het beste moment te vinden voor een vakantie naar Brazilië. Het land is gigantisch en kent verschillende klimaten. De korte samenvatting: je kunt Brazilië het hele jaar door bezoeken. Over het algemeen kent het hele land hoge temperaturen. Sommige gebieden vergen echter wat meer voorbereiding zodat je niet wordt verrast door het regenseizoen. Hieronder vind je de beste reistijd voor de populairste regio’s van Brazilië.

De beste reistijd voor Rio de Janeiro

Een bezoek aan Rio de Janeiro is onmisbaar bij elke vakantie naar Brazilië. In deze kuststad in het zuiden van het land vind je tal van attracties, bezienswaardigheden en wereldberoemde stranden. Rio is een topbestemming op elk moment van het jaar. Deze metropool heeft het hele jaar ideale temperaturen van 25 tot 30 graden Celcius. Ben je geen fan van zulke hoge temperaturen, bezoek Rio de Janeiro dan tijdens de Europese zomer. De beste maanden voor een citytrip in Rio de Janeiro zijn mei, juni, juli, augustus en september. Het is dan niet zo warm als in de zomer met temperaturen rond de 25 graden Celcius. De zon schijnt veel en het regent in deze periode zelden in de stad. In dit heerlijke weer verken je de bekendste bezienswaardigheden van Rio de Janeiro zoals Christus de Verlosser en de Suikerbroodberg. Neem ook een kijkje bij de beroemde stranden van Copacabana en Ipanema. De watertemperatuur is het hele jaar door warm dus maak daar gebruik van en duik de zee in. ’s Nachts koelt het overigens wel flink af.

Daarnaast is ook de Braziliaanse zomer populair onder toeristen. De voornaamste reden hiervoor is het carnaval in Rio de Janeiro. De temperaturen en de luchtvochtigheid zijn in deze tijd van het jaar erg hoog. Vind je dit niet erg, reis dan tussen december en februari naar Rio de Janeiro. Weet wel dat de Brazilianen zelf ook vrij hebben met carnaval en dat de hotelprijzen erg hoog kunnen liggen.

De beste reistijd voor de Amazone

Een van de grootste rivieren ter wereld bezoeken, wie droomt er niet van? De Amazone ligt in het noorden van Brazilië en wordt omringd door tropisch regenwoud. Je bezoekt de Amazone het beste tussen mei en augustus. Hoewel de temperaturen, luchtvochtigheid én neerslag in deze periode hoog liggen, is het toch een fantastische tijd om de Amazone te ontdekken. Deze periode is ook ideaal om een riviercruise te doen over de Amazone. Wil je ontspannen op de stranden, dan is mei tot augustus ook een goede reistijd. Hoewel het waterniveau hoog is, zijn de stranden niet overstroomd en dus kun je lekker relaxen in de zon. Over zon gesproken, deze periode kent ook de meeste zonneschijn!

Bezoek je de Amazone tijdens het droge seizoen dan staat je een bijzondere reiservaring te wachten. Van boottochten tot waanzinnige natuurgebieden en wildlife. Onthoud wel dat het ook in het droge seizoen regent in de Amazone. Meestal valt de regen rond de middag. Ervoor en erna is de lucht helderblauw met een stralende zon.

De beste reistijd voor de Pantanal

De Pantanal is een facinerend draslandgebied dat ook nog eens het grootste ter wereld is. De Pantanal ligt in het zuidwesten van Brazilië en heeft een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Reis je naar Brazilië dan moet je dit bijzondere natuurgebied echt bezoeken. De beste reistijd voor Pantanal is van april tot september. Het droge seizoen start in april en kent betere temperaturen dan het regenseizoen. Bovendien regent het minder in de maanden april, mei, juni, juli, augustus en september. Hierdoor droogt de Pantanal langzaam op en verzamelen de dieren zich rond de overgebleven waterputten. Maak je geen zorgen over het vervoer. De wegen zijn droog en je kunt eenvoudig met een auto door het drasland rijden.

De beste reistijd voor Brazilië per regio

Regio Beste reistijd
Noordkust Juli – December
Amazone Mei – Augustus
Pantanal April – September
Rio de Janeiro Mei – September, December – Februari
Zuiden Maart – Mei, September – November
Recife September – Februari
Sao Paulo Maart – Mei, September – November
Noordkust Juli – December
Belem Juni – November
Salvador September – Februari

Klimaat en weer in Brazilië

Doordat Brazilië zo groot is, heeft het land veel verschillende klimaatzones. De meeste regio’s kennen een tropisch of subtropisch klimaat. De seizoenen zijn in Brazilië tegenovergesteld van Europa. Wanneer het bij ons zomer is, is het in Brazilië winter en vice versa. Over het algemeen geldt dat hoe dichter een gebied bij de evenaar ligt, hoe minder temperatuurverschillen er zijn en hoe hoger de luchtvochtigheid is. In het zuiden van Brazilië zijn de temperatuurverschillen tussen de seizoenen groter.

Klimaat en weer in het zuiden van Brazilië

Het klimaat in het zuiden van Brazilië is subtropisch. Hier vind je onder meer de stad Porto Alegre. Verder naar het oosten liggen Rio de Janeiro en Sao Paolo. De zomer is heet met temperaturen tussen de 27 en 31 graden Celcius. Januari en februari zijn de heetste maanden en hebben ook een hoge luchtvochtigheid. ’s Nachts dalen de temperaturen tot ongeveer 10 graden Celcius. Het aantal regendagen is tijdens de zomermaanden vergelijkbaar met de rest van het jaar: tussen de 7 en 11. In het zuiden van Brazilië is het van juni tot augustus winter. Tijdens deze periode liggen de temperaturen een stuk lager dan in de zomer. De thermometer komt overdag gemiddeld niet boven de 20 graden Celcius. ’s Nachts kan het best fris zijn met een graad of 10. We raden aan om warme kleding mee te nemen, want vorst is niet ongewoon. De watertemperatuur ligt gemiddeld rond de 21 graden waardoor je het hele jaar goed kunt zwemmen.

Klimaattabel Porto Alegre

Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 31 31 29 26 22 19 19 20 21 23 27 29
Min. Temperatuur in °C 19 20 19 17 13 10 9 10 12 13 16 18
Zonuren per dag 8 8 7 6 6 5 5 6 6 7 8 9
Watertemperatuur in °C 25 25 26 25 24 23 22 22 21 22 23 24
Regendagen per maand 8 8 8 9 9 10 9 11 10 10 8 7

Klimaat en weer in het zuidwesten van Brazilië

In het zuidwesten van Brazilië vind je de populaire regio van de Pantanal. Het is klimaat in het zuidwesten van Brazilië is tropisch en opgedeeld in een droog seizoen en een regenseizoen. Het regenseizoen loopt van oktober tot maart en het droge seizoen van april tot september. De temperaturen verschillen niet veel van elkaar in deze seizoenen. Het grootste verschil is de neerslag. In het regenseizoen kunnen zware regenbuien vallen waardoor wegen onbegaanbaar worden. De maximum temperatuur tijdens het regenseizoen is ongeveer 32 graden Celcius. Hetzelfde geldt voor het droge seizoen, maar het regent dan minder en ’s nachts koelt het wat verder af. De maanden april tot september kennen de meeste zonuren. In het regenseizoen is de zon veel minder aanwezig.

Klimaat en weer voor het noorden van Brazilië

Het noorden van Brazilië en de Amazone hebben een tropisch klimaat. Het is hier altijd warm met een hoge luchtvochtigheid. Hetzelfde geldt voor het droge seizoen, wat loopt van juli tot december. De maximumtemperaturen liggen het hele jaar door boven de 30 graden Celcius. Gemiddeld is het zo’n 24 graden. Het regenseizoen telt gemiddeld tot wel 19 regendagen per maand. In het droge seizoen regent het weliswaar minder, maar alsnog vrij regelmatig. Maar de zon maakt dit allemaal goed. Houd er wel rekening mee dat de luchtvochtigheid in het noorden van Brazilië en de Amazone altijd hoog is, rond de 90%. Onderstaande klimaattabel laat de weersomstandigheden in het noorden van Brazilië zien.

Klimaattabel voor het noorden van Brazilië (Manaus)

Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 31 31 31 31 31 31 32 33 33 33 32 31
Min. temperatuur in °C 24 24 24 24 24 24 24 24 24 24 24 24
Zonuren per dag 4 4 4 4 5 7 8 8 8 7 6 5
Regendagen per maand 19 19 19 19 19 11 8 6 7 11 12 16

Klimaat en weer in het noordoosten van Brazilië

Het klimaat aan de kust in het noordoosten van Brazilië is vergelijkbaar met dat in het noorden. De temperaturen liggen hier hele hele dag rond de 30 graden Celcius, maar door de zeewind is het goed uit te houden en voelt het minder warm dan het is. ’s Nachts blijft het warm en daalt de temperatuur niet onder de 23 graden. In het noordoosten van Brazilië loopt het regenseizoen van het begin van het jaar tot ongeveer halverwege het jaar. Vooral in de maanden januari, februari, maart en april regen het veel – er zijn dan ongeveer 26 regendagen per maand. Vanaf juli wordt het droger en valt er veel minder neerslag dan in het regenseizoen. De watertemperatuur is constant en ligt rond de 27 graden Celcius. In het regenseizoen is het vaak bewolkt. In het droge seizoen heeft het noordoosten van Brazilië de meeste zonuren. Onderstaande klimaattabel geeft je meer informatie over het weer in dit deel van Brazilië.

Klimaattabel voor Belem

Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 31 31 30 31 31 32 32 32 32 32 32 32
Min. temperatuur in °C 22 22 22 23 23 22 22 22 22 22 22 22
Zonuren per dag 4 4 3 4 6 8 8 8 7 7 7 6
Watertemperatuur in °C 27 27 27 27 27 27 27 27 27 27 27 27
Regendagen per maand 25 24 26 25 22 18 15 15 16 13 13 18

 

Onze conclusie voor de beste reistijd voor Brazilië

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is er niet één beste reistijd voor Brazilië maar hangt dat af van de regio die je bezoekt. Het noorden en zuidwesten kun je het beste vermijden in het regenseizoen. De evenaar beïnvloedt het klimaat in het noorden waar het altijd warm is met een hoge luchtvochtigheid. Bezoek het noordoosten in de tweede helft van het jaar, want in het begin van het jaar regent het veel. Voor het zuiden van Brazilië raden we het voor- en najaar aan. Onthoud wel dat de seizoenen in Brazilië tegenovergesteld zijn van Nederland.

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?