Beste reistijd Chili

Het klimaat in Chili

Het klimaat in Chili wordt duidelijk gevormd door de verschillende klimaatzones die je in het Zuid-Amerikaanse land treft. De uitzonderlijke lengte van Chili verandert het klimaat van zeer lage neerslag in het noorden tot ontzettend regenachtig in het zuiden. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van Europa, doordat Chili op het zuidelijk halfrond ligt. Over het algemeen zijn januari en februari de warmste maanden in Chili. De koudste maand is in juli.

Zo gevarieerd als het klimaat is ook het landschap van Chili. Je treft hier machtige bergketens als de Andes, maar ook dorre woestijn en uitgestrekte bossen kenmerken het adembenemende landschap van Chili. Beroemd is natuurlijk ook het Chileense Paaseiland in de Stille Oceaan, wat gekenmerkt wordt door talloze stenen figuren waar veel mysterieuze legendes over bestaan. In totaal strekt Chili zich uit over 4.200 kilometer langs de westkust van Zuid-Amerika. Het land grenst in het noorden aan Peru en Bolivia en in het westen en zuiden aan Argentinië.

Nieuwsgierig geworden? Leer hieronder dan meer over het spectaculaire Chili! We vertellen je precies wanneer de beste reistijd is voor Chili en welk klimaat je in de verschillende regio’s kunt verwachten.

Klimaattabel voor Chili (Santiago de Chile)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 29 28 27 23 18 15 15 16 18 22 25 28
Min. temperatuur in °C 13 12 10 8 6 4 3 4 6 8 10 12
Zonuren per dag 10 9 8 6 5 4 4 5 6 7 8 10
Regendagen per maand 0 0 1 1 4 5 5 6 3 2 1 0

Overzicht

San Pedro de Atacama Chili

Wanneer is de beste reistijd voor Chili?

Chili is het hele jaar door een populaire bestemming. Wanneer de beste reistijd voor Chili is hangt af van je routeplanning. Afhankelijk van of je je vakantie in het noorden wilt doorbrengen of de nationale parken in het zuiden van Chili wilt ontdekken, varieert de beste reistijd. Over het algemeen worden de maanden oktober tot en met december (lente tot en met vroege zomer) en april tot en met half juni (herfst tot en met vroege winter) beschouwd als de beste reistijd voor Chili. Het noorden van Chili kan het hele jaar door bezocht worden. De temperaturen zijn hier grotendeels stabiel. Voor centraal Chili en Santiago kun je het beste de maanden oktober tot en met april in je reiskalender aankruisen. In januari is het hier met 29 graden het warmst. De beste reistijd voor Zuid-Chili ligt tussen december en maart, de Zuid-Amerikaanse zomer. De watertemperatuur van de Stille Oceaan voor de Chileense kust blijft ook in de zomer koel. In het noorden warmt de zee op tot 21 graden in februari en deze koelt af tot ongeveer 16 graden in de winter. In het zuiden van Chili wordt de zee zelfs in de zomermaanden niet warmer dan 15 graden Celsius. Niet voor koukleumen dus!

 

Goed om te weten:

  • Tussen midden december en februari hebben veel lokale bewoners ook vakantie en in deze tijd reizen ze graag door Chili. Hotels zijn op dit moment vaak duurder en binnenlandse vluchten zijn snel uitverkocht.
  • In februari vinden de meeste Chileense festivals plaats, zoals de Semana Musical, de Fiesta de Candelario en Carnaval.

 

Klimaatwaarden voor Noord-Chili

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 26 26 25 23 21 19 19 18 19 21 22 24
Min. temperatuur in °C 18 18 17 16 14 14 12 13 13 14 16 17
Zonuren per dag 8 9 8 7 6 4 4 4 5 6 8 8
Watertemperatuur in °C 20 21 20 19 18 17 16 16 16 17 18 19
Regendagen per maand 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Het noorden van Chili kan het hele jaar door bereist worden. Het klimaat wordt gekenmerkt door de droogte, en neerslag is er uiterst zeldzaam. De noordelijke Atacama-woestijn wordt beschouwd als de droogste plaats ter wereld. De dagtemperaturen in het noorden zijn meestal aangenaam mild, maar ’s nachts kan de temperatuur sterk dalen. Met temperaturen tot ongeveer 26 graden zijn de maanden januari en februari het warmst. In februari kan je dagelijks uitkijken naar zo’n negen uur zonneschijn. In augustus stijgt de thermometer niet hoger dan 18 graden Celsius, en de gemiddelde minimumtemperatuur is ongeveer 13 graden Celsius. De zon schijnt gemiddeld vier uur per dag tijdens de wintermaanden van juni tot en met augustus.

Santiago de Chile

Klimaat, weer en de beste reistijd voor Centraal-Chili en Santiago

In Centraal-Chili, waar ook de Chileense hoofdstad Santiago de Chile bijhoort, tref je een mediterraans klimaat. De zomers zijn droog en warm. In de winter zijn er meer regendagen, maar ook dit seizoen is relatief mild. De maanden mei tot en met augustus gelden als de regentijd in Centraal-Chili. In januari en februari wordt het in midden-Chili het warmst met een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius. De zomer is over het algemeen droog met zeer weinig neerslag. De maanden november, maart en april hebben maar één regenachtige dag per maand! Tussen de maanden december en maart valt er heel weinig regen. De Zuid-Amerikaanse zomer is de perfecte tijd om naar Centraal-Chili te reizen. Met tot wel tien zonuren in december en januari is dit de perfecte plek om de Nederlandse winter te ontvluchten.

Chili’s Zuiden: weer- en klimaatdata

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 23 23 21 17 13 11 11 12 14 17 18 21
Min. temperatuur in °C 11 11 9 8 6 6 5 4 5 7 8 10
Zonuren per dag 8 8 7 4 2 2 2 3 4 4 6 7
Watertemperatuur in °C 14 15 15 14 12 12 11 11 11 12 12 13
Regendagen per maand 7 7 10 13 20 21 19 18 15 12 19 9

Het klimaat in het zuiden is koeler en neerslagrijker dan de rest van Chili. Januari en februari zijn met een maximumtemperatuur van 23 graden de warmste maanden in het zuiden van Chili. Vaak stijgt de thermometer echter ook in de zomer niet boven de 16 graden, wanneer je je in het diepe zuiden van het land bevindt. Met acht zonuren schijnt de zon het langst in januari en februari. De donkerste maanden zijn juni en juli met slechts twee zonuren per dag. De winter wordt gekenmerkt door hoge neerslag; zo kun je in juni rekenen op 21 regendagen. In het zuiden van Chili wacht je een waar paradijs voor Outdoor-liefhebbers en wandelaars. Talloze nationale parken, zoals Torres del Paine, laten avontuurlijke harten sneller kloppen. Aan te bevelen voor een reis in Zuid-Chili is om zeker in de zomermaanden te reizen. Met name in het diepe zuiden is de winter vaak ruw, nat en erg koud. Bovendien vinden veel reizen onder de wintertemperaturen niet plaats.

Beste reistijd voor Chili’s hoogtepunten

Chili heeft talloze hoogtepunten te bieden, en de beste reistijd hangt af van de geografische locatie. Terwijl de Atacama-woestijn het hele jaar door te bezoeken valt is het zuiden van Chili vooral in de Zuid-Amerikaanse zomer een erg interessante vakantiebestemming.

Paaseiland

Paaseiland

 

De beste reistijd om Paaseiland te bezoeken is tussen oktober en maart. Het warmste wordt het in januari en februari met maximaal 29 graden Celsius. De resterende maanden op het Paaseiland zijn iets koeler en regenachtiger, maar daardoor ook minder toeristisch. Het regent het vaakst in april en mei met een gemiddelde van 13 regendagen per maand. Het blijft relatief droog in oktober en november met negen regenachtige dagen. De watertemperatuur op Paaseiland bereikt in maart een aangename 25 graden, dus de zee is veel warmer dan de kust van de Stille Oceaan in Chili.

Patagonië in Chili en Argentinië

Torres del Paine

Patagonië’s klimaat wordt sterk beïnvloed door de Andes. De Zuid-Amerikaanse zomer is de beste reistijd voor Patagonië. Het westelijke deel van Patagonië wordt gekenmerkt door een sterke neerslag, maar ten oosten van de Andes blijft het meestal droog. Typerend voor Patagonië is de sterke en koele wind, die het hele jaar door in de hele regio kan optreden. Het hoogseizoen voor Patagonië, inclusief het nationale park Torres del Pain en het merengebied, is in december, januari en februari. Slechte weersomstandigheden, zware regenval en lage temperaturen kenmerken de wintermaanden.

Atacama-woestijn

Atacama woestijn

De Atacama-woestijn in Noord-Chili is het hele jaar door geschikt als toeristische bestemming. De zomermaanden oktober tot en met mei zijn echter het populairst als reisseizoen met aangename temperaturen. In de winter daalt de temperatuur ’s nachts tot wel -20 graden. Lagunes bevriezen en er zijn minder dieren te zien. De regio is het hele jaar door droog, neerslag is zeer zeldzaam en als het valt; dan is het in de wintermaanden

Skiën in Chili

skiën

De beste reistijd voor een skivakantie in Chili is tussen juni en augustus, en soms kun je zelfs in september nog skiën. De skigebieden in Chili doen het hart van elke wintersportfan sneller kloppen. In totaal zijn er 18 skigebieden in Chili, waarvan de grootste El Colorado / Farellones is met een hellingslengte van zo’n 50 kilometer.

Conclusie voor de beste reistijd voor Chili

Chili is het hele jaar door het reizen waard! Zuid-Amerika is perfect om te ontsnappen aan de Duitse winter. Vooral het noorden kan het hele jaar door als vakantiebestemming bereist worden. Maar ook het Paaseiland en Cantraal-Chili zijn aanlokkelijk met milde temperaturen. In de Chileense wintermaanden moet je vooral het zuiden vermijden, omdat met name in het populaire Patagonië de weersomstandigheden veel toertochten onmogelijk maken. In de winter trekken vooral de vele skigebieden liefhebbers van wintersport naar Chili. Ongeacht welk seizoen; Chili zal je zeker verrassen met haar unieke landschap en cultuur.

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk hotels in Chili

Opmerkingen

jouw mening?