Beste reistijd Cambodja

Alle informatie over de beste reistijd voor Cambodja

Cambodja ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan Laos, Thailand, Vietnam en de Golf van Thailand. Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en ligt in het zuiden van het land. Het koninkrijk met de zich snel ontwikkelende economie heeft niet alleen culturele schatten maar ook prachtige eilanden en stranden. Je kunt er sightseeingtours combineren met een strandvakantie. Heb je het land met het tragische verleden op je bucket-list staan, dan kun je hier meer te weten komen over de beste reistijd voor Cambodja. De temperaturen in Cambodja zijn altijd hoog en zomers maar sommige maanden lenen zich beter voor een vakantie dan andere. Ik vertel je hier over de droge tijd en het regenseizoen en in de klimaattabel kun je de weersverwachting per maand bekijken.

Wanneer is de beste reistijd voor Cambodja

Als je door Cambodja wilt reizen onder de beste weersomstandigheden, raad ik de maanden november tot en met februari aan als de beste reistijd voor Cambodja. De temperaturen zijn het hele jaar hoog in het land in Zuidoost-Azië maar buiten de beste reistijd zijn de omstandigheden niet optimaal.

In november, december, januari en februari is de temperatuur niet te hoog, waardoor het goed reisweer is. December en januari zijn de koelste maanden met een temperatuur van ongeveer 26 graden Celsius. In de regel bereikt de thermometer in deze maanden echter ook de 30 graden. In maart ligt de maximumtemperatuur rond de 34 graden Celsius. Dankzij de lage luchtvochtigheid (minder dan 50%) kunnen ervaren Europeanen deze temperaturen goed verdragen. Vanaf april zal het echt heet zijn en bereikt het kwik snel de 40 graden Celsius. Ondanks de lage luchtvochtigheid raad ik een vakantie in april en mei af. Voor wie deze temperaturen niet gewend is, zal de vakantie geen ontspannende ervaring zijn.

Tijdens de beste reistijd om naar Cambodja te reizen blijft het ook ’s nachts warm en koelt het maar weinig af. ’s Nachts kun je rekenen op een temperatuur van 21 tot 23 graden Celsius. Airconditioning in het hotel en een luchtige pyjama komen van pas tijdens warme nachten. Een ander belangrijk kenmerk van de beste reistijd voor Cambodja zijn het gebrek aan regenachtige dagen. Als je in november, december, januari, februari of maart reist, kun je er zeker van zijn dat je vakantie niet in het water valt. Het regent maximaal 1 tot 7 dagen in deze maanden. Januari, februari en maart worden beschouwd als de droogste maanden. Het regent meestal maar 1 dag per maand. Deze waarden zijn natuurlijk indicatief, er is niets zo veranderlijk als het weer, ook in Cambodja. Ook het aantal zonuren nemen we mee bij het bepalen van de beste reistijd. Tussen november en maart schijnt de zon 7 tot 9 uur per dag. Ideaal om te loungen op het strand en om op excursie te gaan. Over het strand gesproken: de watertemperatuur van de Golf van Thailand is het hele jaar door aangenaam, zodat je na het zonnebaden in zee kunt springen.

Beste reistijd voor Cambodja per maand:

  • November: 30°C, 7h zon, 7 regendagen, minder dan 50% luchtvochtigheid
  • December: 30°C, 8h zon, 2 regendagen, minder dan 50% luchtvochtigheid
  • Januari: 31°C, 8h zon, 1 regendagen, minder dan 50% luchtvochtigheid
  • Februari: 32°C, 8h zon, 1 regendagen, minder dan 50% luchtvochtigheid

Alternatieve maar hete reismaand:

  • Maart: 34°C, 9h zon, 1 regendag, minder dan 50% luchtvochtigheid

Wanneer is de beste reistijd voor Angkor Wat?

De populairste bezienswaardigheid in Cambodja is Angkor Wat. Het tempelcomplex is het meest herkenbare gebouw van het land en een must-see tijdens een rondreis. Waar je ook bent in Cambodja, Angkor Wat moet je bekijken. Het enorme complex bevindt zich in Angkor, een regio op 240 kilometer afstand van Phnom Penh en in de buurt van Siem Reap. Het grote meer Tonle Sap ligt ongeveer 20 kilometer verderop. De beste reistijd voor Angkor Wat is gelijk aan de beste reistijd voor heel Cambodja. Van november tot februari profiteer je van het beste weer om het tempelcomplex te bezoeken. De zon schijnt, de temperaturen zijn hoog en de lage luchtvochtigheid helpt je om 30 graden of meer te verdragen. Met deze ideale omstandigheden is het dan ook hoogseizoen in Cambodja waardoor er veel toeristen zullen zijn.

Guru tip: je kunt ook in de zomer naar Ankor Wat reizen. Doordat het vaker regent zal de weelderige vegetatie in volle bloei staan en is het omringende regenwoud op z’n mooist. Ook zullen de waterbekkens en kunstmatige meren gevuld zijn met water. In de wintermaanden is dit niet het geval omdat het dan zelden regent. Als je tussen april en oktober naar Cambodja reist is het laagseizoen en zal het rustiger zijn bij Angkor Wat.

Beste reistijd voor rondreizen: Cambodja, Vietnam en Thailand

Omdat Cambodja onder andere grenst aan Thailand en Vietnam, biedt zich de mogelijkheid aan om ook een bezoek aan deze landen te brengen tijdens een reis door Cambodja. Alle drie de landen bevinden zich in vergelijkbare klimaten, zodat de beste reistijd voor CambodjaThailand en Vietnam overlapt. Dat komt goed uit als je een rondreis door Thailand, Vietnam en Cambodja wilt maken. In onderstaande tabel heb ik de beste reistijd voor Cambodja, Thailand en Vietnam genoteerd. De dik gedrukte maanden markeren de beste reistijd voor een rondreis waarbij je het beste weer kunt verwachten.

Land en regio Beste reistijd
Cambodja November, december, januari, februari, maart
Noorden van Thailand November, december, januari, februari
Midden van Thailand November, december, januari, februari, maart
Zuiden van Thailand December, januari, februari, maart, april
Zuidoosten van Thailand Januari, februari, maart, april, juli, augustus, september
Noorden van Vietnam November, december, januari, februari, maart, april
Midden van Vietnam Februari, maart, april, mei
Zuiden van Vietnam December, januari, februari, maart, april

Klimaat en weer in Cambodja

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat. Vanwege de nabijheid tot de evenaar is het in Cambodja altijd warm tot heet. Temperaturen onder de 30 graden Celsius zijn zeldzaam en treden meestal op in december en januari. Dit zijn de koudste maanden van het jaar. April is de warmste maand, met temperaturen die regelmatig 40 graden Celsius bereiken. Het land bestaat uit uitgestrekte vlaktes die twee derde van het land beslaan. Deze Cambodjaanse bekken wordt omgeven door bergen en plateaus. Bijna driekwart van het land bestaat uit regenwoud. Regionaal zijn er geen significante verschillen in klimaat. Het temperatuurverschil tussen het noorden en zuiden bedraagt maximaal 1 tot 2 graden Celsius. In de laaglanden ligt de temperatuur overdag rond de 30 graden, in de hoger gelegen gebieden kan het frisser zijn.

Zoals de meeste landen in Zuidoost-Azië, staat Cambodja onder invloed van de moesson. Deze verdeelt het jaar in een droog en een regenseizoen. Hieronder vertel ik je wat je van het weer kunt verwachten tijdens deze jaargetijden.

Droge tijd in Cambodja

Beste Reisezeit Kambodscha

Het droge seizoen in Cambodja is niet zonder reden de meest populaire reistijd voor een reis naar Cambodja. De beste weersomstandigheden van het jaar heersen in het droge seizoen. Van november tot half mei brengt de noordoostelijke moesson koele en droge lucht. Koel betekent in deze context dat de temperaturen niet zo hoog zijn als in de Cambodjaanse zomer, maar het zal nog steeds erg warm zijn. Met name de maanden maart, april en mei hebben niets te maken met associaties die je maakt met het woord “winter”. Zij behoren tot het hete droge seizoen. Door temperaturen tot wel 40 graden kun je last hebben van de bloedsomloop. November, december, januari en februari pieken bij 30 tot 32 graden overdag en 21 tot 23 graden Celsius ’s nachts. De droge tijd krijgt zijn naam vanwege de geringe regenval. Regen valt er gemiddeld slechts 1 dag per maand in januari, februari en maart. Met dank aan de lage luchtvochtigheid (minder dan 50%), zijn de hoge temperaturen beter te verdragen en voelt de lucht minder benauwend en vochtig aan. De zon schijnt zo’n 7 tot 9 uur per dag in de droge tijd. In mei begint de moessonwisseling en kondigt het regenseizoen zich aan.

Regentijd in Cambodja

Beste reisezeit Kambodscha

In juni is het volop regenseizoen in Cambodja, met dank aan de zuidwest moesson, die regen uit de zee naar het land brengt. Oktober is de natste maand van het jaar. Gemiddeld regent het op 16 dagen deze maand. Gelukkig eindigt het regenseizoen na oktober. In de andere maanden van het regenseizoen – van juni tot en met september – regent het 10 tot 15 dagen. Meestal valt de regen ’s middags of in de avond- en nachtelijke uren. Rond Tonle Sap, het grootste meer van het land in het westen, valt de minste regen. Desalniettemin groeit het meer enorm tijdens het regenseizoen. Enorme hoeveelheden water stromen dankzij de vele regenval door de Mekong, een van de 12 grootste rivieren ter wereld. Als gevolg hiervan verandert de Tonle Sap-rivier zijn richting en vult het meer zich met water. In de rest van de laaglanden rond Tonle Sap is er minimale regenval. In de hogere delen, vooral op de westelijke berghellingen, regent het vaker dan normaal, maar in het olifantengebergte valt de meeste regen. Het meest onplezierige kenmerk van het regenseizoen is de extreme luchtvochtigheid. Bij meer dan 90% luchtvochtigheid en temperaturen tot 35 graden is permanent zweten onvermijdelijk.

Klimaattabel voor Cambodja – Phnom Penh

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 31 32 34 35 34 33 32 32 31 30 30 30
Min. temperatuur in °C 21 22 23 24 24 24 24 25 25 24 23 22
Zonuren per dag 8 8 9 8 7 6 5 6 4 7 7 8
Regendagen per maand 1 1 1 5 10 12 13 13 15 16 7 2

Conclusie: de beste reistijd voor Cambodja

Het adembenemende landschap van Cambodja met al zijn historische tempels, regenwouden en vele andere hoogtepunten, kun je het beste bezoeken in het droge seizoen. De beste reistijd voor Cambodja bestaat dan ook uit de maanden novemberdecemberjanuarifebruari en, voor ervaren Azië reizigers, maart. Het is in deze periode warm maar door de lage luchtvochtigheid heb je niet continu het zweet op je voorhoofd staan. De zon schijnt vele uren per dag en regen valt er slechts zelden. Of het nu gaat om een rondreis of een strandvakantie op een prachtig strand: van november tot februari / maart kun je genieten van alle schoonheid van het land. Het regenseizoen heeft als voordeel dat je kunt profiteren van gunstige hotelprijzen en minder toeristen. Veel regen kan echter een streep door de rekening betekenen. Zware regenval maakt veel wegen onbegaanbaar in Cambodja. Onder een blauwe hemel en stralende zon is een vakantie in Cambodja veel leuker!

Zin om op reis te gaan?

Hier vind je alle verre reizen

Meer informatie over Azië

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?