Beste reistijd Khao Lak

Alle informatie over de beste reistijd voor Khao Lak

Khao Lak haalde in 2004 helaas het wereldnieuws vanwege de tsunami. De vakantieregio werd zwaar getroffen door de enorme golf. De daadkrachtige en volhardende lokale bevolking slaagde erin om Khao Lak te herbouwen. De regio is vandaag de dag misschien zelfs mooier dan vóór de verwoestende natuurramp, met vele kleine dorpjes en de prachtige stranden aan de Andaman Zee. Het rustige Khao Lak ligt op ongeveer 60 kilometer van het toeristische centrum Phuket in het zuiden van Thailand. Voordat je het Thaise paradijs bezoekt moet je zeker even onze beste reistijd voor Khao Lak advies hieronder lezen. Sommige maanden zijn zeker het beste waarin de vakantieregio op haar best is en je optimaal van je Thailand vakantie kunt genieten. Hieronder vertellen we je de beste reistijd voor Khao Lak, geven we je informatie over het droge en regenseizoen en presenteren we je een klimaattabel voor alle belangrijke waarden.

Wanneer is de beste reistijd voor Khao Lak?

Wanneer de winter aanbreekt bij ons en in de rest van Europa, tref je op Khao Lak werkelijk geweldige weersomstandigheden voor een onvergetelijke zonvakantie. Het hoogseizoen voor de Thaise vakantieregio is tevens ook de beste reistijd voor Khao Lak; dit valt van november tot en met april. Aangezien november het einde van het regenseizoen is en april het begin kan je de beste reistijd nog iets verder inperken. Voor wie zeker wil zijn van perfect weer tijdens een Khao Lak vakantie is de beste reistijd in december tot en met maart.

Het weer in Khao Lak tijdens de beste reistijd is indrukwekkend. Tussen november en april tref je dagtemperaturen tussen 30 en 35 graden Celsius. De nachttemperaturen liggen rond de 24 en 25 graden Celsius. Dit is allesbehalve koud, dus zorg er bij het boeken van je reis zeker voor dat je kamer een airconditioner heeft! Het aantal zonuren ligt vooral in de maanden januari, februari, maart en april ontzettend hoog. De zon schijnt tot wel 10 uur per dag. Februari is de zonnigste maand van het jaar. Nog een voordeel van deze reistijd is dat de kans op regen en het aantal regendagen per maand zeer laag ligt. Van december tot en met maart regent het elke maand ongeveer 3 tot 8 dagen. In februari kun je de minste hoeveelheid neerslag (3 dagen per maand) verwachten.

In april en november ligt het aantal regendagen hoger. In november eindigt het Thaise regenseizoen en kan het tot 16 dagen per maand regenen. Daarom kun je het beste de voorkeur geven aan een reis vanaf/na november. Het regenseizoen begint eind april. Dan kan het maximaal 11 dagen per maand regenen. Als je in deze maand wilt reizen, dan raden we je aan in het begin of midden april te gaan. November en april vallen in principe nog wel binnen de beste reistijd voor Khao Lak, met algeheel gunstige weersomstandigheden, maar desalniettemin moet je wel rekenen op veranderende weersomstandigheden en toegenomen regenval. De temperatuur van het water hoef je je tijdens de beste reistijd geen zorgen te maken: die ligt het hele jaar door tussen de 27 en 29 graden Celsius. Baden en zwemmen is dus niet perse een verfrissing, maar het zorgt zeker voor plezier met mooi weer. Door de geringe regenval is de zee mooi rustig, dus is het ook voor kinderen veilig om hier rond te spetteren.

 

Beste reistijd voor Khao Lak in het maandoverzicht:

  • November: 31°C, 5u zon, 27°C  watertemp., 16 regendagen
  • December: 32°C, 6u zon, 27°C watertemp., 8 regendagen
  • Januari: 32°C, 8u zon, 27°C watertemp., 4 regendagen
  • Februari: 33°C, 9u zon, 28°C watertemp., 3 regendagen
  • Maart: 34°C, 9u zon, 28°C watertemp., 6 regendagen
  • April: 34°C, 9u zon, 29°C watertemp., 11 regendagen

Khao Lak

Klimaat en weer op Khao Lak

In het vakantieparadijs Khao Lak vind je een vochtig-tropisch klimaat. Het is vergelijkbaar met het klimaat van Phuket, wat slechts 60 kilometer verderop ligt. Moessonveranderingen bepalen het klimaat en daarmee het weer in Khao Lak. De klassieke seizoenen zoals we die bij ons en in vele delen van Europa kennen – winter, lente, zomer en herfst – kent Khao Lak niet. De dagtemperaturen bereiken doorgaans de 30 graden grens en liggen vaak daarboven. Met andere woorden: sterke temperatuurschommelingen vind je hier niet. Noch voor de lucht, noch voor de watertemperatuur. Het is nooit koud in deze regio van Thailand! Er zijn twee seizoenen op Khao Lak: het regenseizoen en het droge seizoen. Het weer verandert tweemaal per jaar tijdens de seizoenswisselingen. De veranderingen duren een paar weken. Gedurende deze tijd tref je wisselvallig weer.

Droge seizoen in Khao Lak

strand op Khao Lak

Tussen oktober en november vindt een moessonwisseling plaats op Khao Lak. Het droge seizoen begint en duurt van november tot en met april. Het kan een paar dagen – dan niet weken – duren voordat het weer volledig veranderd is naar het droge seizoen. Wanneer het droge seizoen er eenmaal is kun je vele positieve veranderingen verwachten. Vanaf november neemt het aantal uren zonneschijn gedurende de dag toe. In november schijnt de zon gemiddeld 5 uur per dag. In februari, maart en april is er 9 uur zon per dag. Een ander kenmerk van het droge seizoen is het lage aantal regendagen. Februari is de droogste maand van allemaal. Het regent slechts 3 dagen. Let echter wel op: deze waarden zijn natuurlijk de gemiddeldes; er zijn altijd uitzonderingen op de regel mogelijk. Met het Thaise weer kun je het beste altijd op alles voorbereid zijn. De moessonwisseling brengt droge en koele lucht mee. De luchtvochtigheid is veel lager dan tijdens het regenseizoen. Dit helpt je om extreme temperaturen tot wel 34 graden Celsius te kunnen verdragen, in maanden als maart en april.

Conclusie: tijdens het droge seizoen in Khao Lak kun je rekenen op weinig regen, veel zon, lage luchtvochtigheid en hoge zomerse temperaturen.

Regenseizoen in Khao Lak

Khao Lak

Nog een moessonverandering, en daarmee een verandering in het weer, vindt plaats tussen april en mei. Het gaat van het droge naar het regenseizoen. Het regenseizoen begint langzaamaan te komen in april, met een verhoging van de luchtvochtigheid. In mei tref je eindelijk het regenseizoen in Khao Lak en krijg je de onaangename kant van het Thaise weer te zien. De moesson behoudt zijn greep en brengt tot oktober veel en zware regenval met zich mee. Het kan kort en hard regenen, maar het kan ook dagen onafgebroken regenen. In de maanden september en oktober regent het 22 tot 23 dagen per maand. Daarnaast zijn er veel onweersbuien en harde wind. Dit alles leidt tot een onrustige zee, waardoor zwemmen soms onmogelijk wordt. De temperaturen liggen nog steeds op 30 graden Celsius of meer. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid kan dit leiden tot problemen met de bloedsomloop. De lucht is benauwend en vochtig. Zelfs ’s nachts koelt het niet af.

Conclusie: tijdens het regenseizoen is er veel regenval, hoge luchtvochtigheid en een paar uur zonneschijn. De temperaturen van lucht en water liggen hoog.

Klimaattabel voor Khao Lak

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 32 33 34 34 33 32 32 32 31 32 31 32
Min. temperatuur in °C 24 24 25 25 25 25 25 25 24 24 24 24
Zonuren per dag 8 9 9 9 8 7 7 7 6 6 5 6
Watertemperatuur in °C 27 28 28 29 29 28 28 28 28 28 27 27
Regendagen per maand 4 3 6 11 20 19 20 19 23 22 16 8

Onze conclusie over de beste reistijd voor Khao Lak

Als je Khao Lak, bij het zuiden van Thailands vasteland, wilt bezoeken dan raden we het droge seizoen als beste reistijd aan. Deze periode loopt van eind november tot en met half april. Deze maanden worden door veel reizigers gezien als de beste reistijd voor Khao Lak. Veel mensen maken gebruik van de kerst- of paasvakantie om naar deze prachtige vakantieregio aan de Andamanse Zee te reizen. Dit betekent daardoor dus wel dat er op dat moment veel toeristen in de omgeving zijn. Als je geen zin hebt in een toeristenmassa, dan moet je misschien buiten het vakantieseizoen om naar Khao Lak reizen. Je zult niet compleet alleen zijn in het paradijs, maar er zijn wel minder toeristen. Je profiteert daarnaast ook van lagere hotel- en vluchtkosten. We raden het regenseizoen af als de beste reistijd voor Khao Lak. Hoewel de temperaturen geweldig zijn en de prijzen goedkoper zijn loop je wel het risico dat je vakantie in het water valt. Het kan dagen aan een stuk regen, wat een echte domper op je droomreis kan zijn. Wil je dat niet riskeren, dan raden we je aan om de maanden mei tot en met oktober te vermijden als reistijd voor Khao Lak.

Verdere informatie over Khao Lak en Thailand

De beste reistijd voor andere vakantiebestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?