Beste reistijd Koh Samui

De beste reistijd voor Koh Samui

Koh Samui is een eiland in de Golf van Thailand, dat ook wel bekend staat als Ko Samui en Samui. Samen met Koh Tao en Koh Phangan en nog honderden andere eilanden maakt Koh Samui deel uit van de Samui-archipel. Het op één na grootste eiland van Thailand behoort tot de provincie Surat Thani. Net als Phuket is dit een van de populairste vakantiebestemmingen van Thailand. Reizigers die een droomvakantie willen meemaken, doen er goed aan een ticket richting Koh Samui te boeken. Ik vertel je hieronder alles over het weer en klimaat van Koh Samui en geef je handige tips.

Wat is de beste reistijd voor Koh Samui?

Het op één na grootste eiland van Thailand is het hele jaar door een mooie bestemming. Van januari tot december liggen de temperaturen op Koh Samui rond de 30 graden Celsius. Bepaalde maanden zijn echter beter voor een vakantie naar dit Thaise eiland dan andere. Dit zijn de maanden januari, februari en maart. De reden hiervoor is simpel: het weer is gedurende deze maanden perfect.

De temperaturen zijn non-stop hoog. ’s Nachts wordt het niet koeler dan 24 graden Celsius maar gelukkig beschikt je hotelkamer over airconditioning. De watertemperatuur ligt tijdens deze maanden tussen de 27 en 28 graden Celsius. Verkoeling zoeken in zee biedt weinig uitkomst! Een andere reden waarom deze maanden perfect zijn voor een vakantie op Koh Samui is de geringe regenval. Februari heeft met 4 regendagen de minste neerslag. In maart zijn er 5 regendagen en in januari 8. Als het regent in Thailand, zijn de buien vaak kort maar hevig. Ter vergelijking: in het regenseizoen telt Koh Samui 20 regendagen per maand. Nog een goede reden om in januari, februari of maart het eiland te bezoeken: de zee is kalm en daardoor ideaal om in te zwemmen.

 

 

Overzicht van de beste reistijd Koh Samui:

    • Beste reistijd: Januari, Februari, Maart
    • Goede, maar warme reistijd: April tot Augustus/September

Beste reistijd Koh Samui

Zijn hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en grote kans op regen voor jou geen probleem, dan kun je ook in maart, april, mei, juni, juli of augustus naar Koh Samui reizen. In deze maanden is het weer op het eiland ook prachtig. De temperaturen liggen hoger dan in december, januari en februari maar ervaren reizigers kunnen dit prima aan. Zwemmen in de zee kan ook nog steeds heel goed. De watertemperatuur is het hele jaar door constant en ligt rond de 27 en 28 graden Celsius. Er is maar één nadeel: de kans op regen is groter. Vanaf april neemt het aantal regendagen toe tot 13 en september telt zo’n 19 regenachtige dagen. Bovendien daalt het aantal zonuren naar 5 per dag. De temperaturen blijven hoog en liggen rond de 32 graden Celsius.

Beste reistijd voor eilandhoppen: Koh Samui, Koh Phangan und Koh Tao

Ga je op vakantie naar Koh Samui dan kun je net zo goed ook Koh Phangan en Koh Tao bezoeken. Eilandhoppen! Verblijf in een hotel op een van de eilanden of kies voor een dagtour, de keuze is aan jou. In beide gevallen vormen de maanden januari, februari en maart de beste reistijd. Kun je de hitte goed verdragen, dan zijn ook de maanden april tot september geschikt om te eilandhoppen. Het klimaat en weer op de drie eilanden is vergelijkbaar.

Klimaat en weer op Koh Samui

Het eiland Samui (Koh en Ko betekenen eiland) ligt in een tropische klimaatzone. Het klimaat is het hele jaar door wisselvallig en vochtig. De temperatuur is constant en ligt het gehele jaar rond de 30 graden Celsius. Tussen maart en augustus kan de temperatuur richting 40 graden Celsius stijgen. De luchtvochtigheid is altijd hoog waardoor deze warme temperaturen veel reizigers zwaar vallen.

Koh Samui kent verschillende seizoenen, maar deze zijn minder uitgesproken dan op het vasteland. Op het eiland wordt onderscheid gemaakt in drie seizoenen, waarbij vooral de neerslag verschilt en niet zo zeer de temperatuur of luchtvochtigheid. De moesson beïnvloedt het hele eiland en zorgt ervoor dat het tussen september/oktober en december veel regent. De maanden september, oktober, november en december worden daarom beschouwd als het regenseizoen op Koh Samui. Deze maanden tellen tussen de 14 en 20 regendagen. De piek met de meeste neerslag is november. Sterke moessonregens komen regelmatig voor. Hoewel mei niet in het regenseizoen valt, maar in het hete seizoen, kan het dan toch veel regenen. Het hete seizoen loopt van maart tot september. Hoge temperaturen, veel regenachtige dagen en een hoge luchtvochtigheid kenmerken deze maanden. Temperaturen van wel 40 graden Celsius zijn niet ongewoon. De watertemperatuur ligt rond de 28 of 29 graden Celsius waardoor de zee aanvoelt als een warme badkuip. Het derde seizoen op Koh Samui is het koele seizoen. Dit is van november tot februari en overlapt met het regenseizoen. Koel betekent niet dat de temperaturen niet zomers zijn. Integendeel zelfs! Net als in de rest van het jaar kan het in november, december, januari en februari tot wel 30 graden Celsius worden. In deze maanden is het af en toe wat koeler, met dagen waarbij de temperatuur daalt naar zo’n 26 graden Celsius, maar het blijft warm met een hoge luchtvochtigheid.

 

 

De seizoenen in één oogopslag:

Koel seizoen november – februari
Heet seizoen maart – september
Regenseizoen september/oktober – december

 

Klimaattabel Koh Samui

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 29 29,5 31 32 32,5 32 32 32 31,5 31 29,5 29
Min. temperatuur in °C 24 25 26 26 26 26 25 25 25 24,5 24 24
Zonuren per dag 8 7 8 10 8 6 5 5 5 6 7 8
Watertemperatuur in °C 27 28 28 29 29 29 28 28 28 28 28 27
Regendagen per maand 8 4 5 13 16 17 16 16 19 20 20 14

Tips voor regenachtige dagen op Koh Samui

In januari, februari en maart is het aantal regendagen op Koh Samui laag vergeleken met andere maanden van het jaar. In de maanden die volgen neemt de kans op regen toe. Ben je in die maanden op vakantie op Koh Samui en regent het, blijf dan niet de hele dag op je hotelkamer zitten. Er is genoeg te doen op regenachtige dagen!

Thaise kookles

Een regenachtige dag leent zich perfect voor een kookcursus. In de keuken leer je de culinaire kant van Koh Samui kennen en ontdek je samen met medereizigers de lekkerste Thaise gerechten.

Thaise Spa

Een andere tip voor een regenachtige dag is een dagje wellness. Op Koh Samui vind je geweldige spa’s. Vaak hebben hotels zelfs hun eigen wellnessfaciliteiten. Kies je ervoor om tijdens het regenseizoen naar Koh Samui te gaan, dan raad ik je aan een hotel met spa te boeken. Laat je masseren, onderga een gezichtsbehandeling en laat je even helemaal in de watten leggen. De tropische regen ben je zo vergeten!

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Koh Samui

Je kunt het hele jaar door op vakantie naar Koh Samui in Thailand. Wil je het eiland zonder regen verkennen, dan is de beste reistijd tussen januari en maart. Houd er wel rekening mee dat dit het hoogseizoen is op Koh Samui. Veel toeristen bezoeken het eiland in deze periode waardoor de prijzen voor hotels en vluchten stijgen. Voor echte zonaanbidders zijn ook de maanden april tot augustus geschikt. Let wel op: gedurende deze maanden kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden Celsius. Met deze warme temperaturen biedt zelfs een duik in het warme water van de Golf van Thailand geen verkoeling. Toch is dit hete seizoen populair onder toeristen, onder meer omdat dit tijdens de zomervakantie in Europa valt.

Veel reisplezier! 

Vind hier alle Thailand deals

Meer info over Koh Samui en Thailand

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?