Beste reistijd Indonesië

Indonesië – het land der vulkanen

Indonesië ligt voor een groot deel op het Aziatische en voor een klein deel op het Australische continent. Het land bestaat uit 17.508 eilanden en is daarmee de grootste eilandenstaat ter wereld. Voor een gedetailleerder overzicht van de diverse klimaten in Indonesië, vind je hieronder informatie over het weer in de verschillende regio’s van het land. Je leest hier over de beste reistijd voor Bali, Java, Sumatra, Komodo, Flores, Borneo en Sulawesi. Ook doen we suggesties voor activiteiten die je tijdens je verblijf in het land der duizend eilanden kunt uitproberen.

Als je tijdens je reis wilt eilandhoppen, kun je dit artikel gebruiken om uit te zoeken welke weersomstandigheden je kunt verwachten op de verschillende eilanden. Tijdens het regenseizoen is het lastiger om van het ene naar het andere eiland te hoppen, omdat de zee dan ruiger en gevaarlijker is. Als alternatief kun je binnenlandse vluchten nemen om je tussen de verschillende eilanden te bewegen. Deze vluchten zijn over het algemeen erg gunstig in Indonesië en nemen niet zo veel tijd in beslag als overtochten per boot. Heb je al een route uitgestippeld? Lees dan verder wat de beste reistijd is voor je vakantie naar Indonesië.

Wanneer is de beste reistijd voor Indonesië?

1 beste reistijd is er niet voor Indonesië. Daarvoor is het land veel te groot. Samengevat zijn voor de meeste eilanden de maanden van mei tot en met oktober de beste reistijd voor Indonesië. In deze droge periode valt de minste neerslag. In Indonesië is het het hele jaar heet, de temperatuur is er over het hele jaar vrij stabiel. Het regenseizoen zorgt voor wisselvallig weer. Warme, hevige regenbuien brengen tijdens het regenseizoen een hoge luchtvochtigheid met zich mee. Voor Europeanen zijn deze omstandigheden niet goed te verdragen. De buien duren vaak enkele uren, waarna de zon weer hoog aan de hemel staat te stralen. Voordelen van naar Indonesië reizen in het laagseizoen zijn naast de goedkope vliegtickets ook de ruime keus in hotels en vakantiehuizen. In het laagseizoen kun je spontaan besluiten waar je gaat overnachten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de accommodaties vol zijn.

Beste reistijd Indonesië per regio:

Regio Beste Reistijd
Bali, Lombok, Gili Mei – oktober
Java Mei – oktober
Sumatra April – oktober
Komodo, Flores April – november
Borneo (Kalimantan) Juni – september
Noord-Sulawesi Juli – oktober
Midden-Sulawesi December – maart
Zuid-Sulawesi Juli – september
Rijstterassen op Bali

De beste reistijd voor Bali, Lombok en de Gili eilanden

Bali is het populairste eiland voor een vakantie in Indonesië. Op het eiland heb je te maken met een droge tijd en een regenseizoen. De beste reistijd voor Bali ligt in de droge tijd en omvat de maanden van mei tot en met oktober. Bali heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 31 graden Celsius. Voor een strandvakantie zijn augustus en september het meest geschikt. In deze maanden schijnt de zon gemiddeld acht uur per dag. Een ander pluspunt van de droge tijd is de lage luchtvochtigheid, die goed te verdragen is voor Europeanen. Let erop dat het droge seizoen hoogseizoen is en de hotels snel volgeboekt kunnen zijn. De prijzen schieten de hoogte in in de zomer. Kijk hier eens voor een vakantie naar Bali, zodat je voordelig op vakantie kunt. De noordwest moesson brengt het regenseizoen naar Bali, dat duurt van november tot en met maart. De meeste regen valt in de maanden januari en februari. Het beste kun je je vakantie om deze maanden heen plannen. Zie je het zitten om wat te eilandhoppen, bezoek dan zeker de naburige eilanden Lombok en de hemelse Gili eilanden. Deze eilanden liggen in dezelfde klimaatzone als Bali, waardoor de weersomstandigheden vergelijkbaar zijn. Warme temperaturen wachten je op deze eilanden het hele jaar door. De beste reistijd voor Lombok en de Gili eilanden zijn de maanden van mei tot en met september.

De beste reistijd voor Bali in een overzicht:

 • Mei: 32°C, 7h zon, 28°C watertemp., 5 regendagen, 83% luchtvochtigheid
 • Juni: 31,5°C, 7,5h zon, 27,5°C watertemp., 4 regendagen, 82% luchtvochtigheid
 • Juli: 31°C, 7,5h zon, 27°C watertemp., 3 regendagen, 82% luchtvochtigheid
 • Augustus: 31,5°C, 8h zon, 27,5°C watertemp., 2 regendagen, 82% luchtvochtigheid
 • September: 32°C, 8h zon, 28°C watertemp., 2 regendagen, 84% luchtvochtigheid
 • Oktober: 32,5°C, 7h zon, 28°C watertemp., 4 regendagen, 84% luchtvochtigheid

Alle Bali deals

 

Activiteiten voor de beste reistijd op Bali, Lombok en de Gili eilanden

Op Bali kun je een ontzettend veelzijdige vakantie doorbrengen. Wat zeker niet mag missen op je to-do lijstje zijn de rijstterrassen van Tegalalang. De natuur ziet hier prachtig groen en het is leuk om over de smalle paadjes langs de terrassen te wandelen. Als je al vroeg op pad gaat en tot de eerste bezoekers van de dag behoort, heb je de terrassen vrijwel voor jezelf. Op de terrassen kun je kleine struiken tegenkomen waar ananassen aan groeien.

Tijdens de beste reistijd, van mei tot en met oktober, kun je ook de vulkanen op het eiland beklimmen. Vanaf de Gunung Batur en Gunung Agung heb je beide spectaculair uitzicht. Kuta en Canggu zijn van mei tot oktober populaire spots om te surfen op Bali. Of je nu beginner of gevorderde bent, hier treft eenieder goede golven. Meer tips voor bezienswaardigheden op Bali vind je in ons Travel Magazine.

Het kleine zusje van Bali, Lombok, wordt minder overlopen door toeristen als het bekendste Indonesische eiland. Op Lombok kun je tijdens de beste reistijd genieten van ongerepte natuur en nieuwsgierige aapjes van dichtbij bekijken.

De Gili eilanden liggen een half uur varen van Lombok. Let erop dat de boten bij slecht weer, meestal in het regenseizoen, niet uitvaren. Rond om de Gili eilanden liggen wonderschone plekken om te duiken en snorkelen. Met wat geluk kom je tijdens het duiken of snorkelen schildpadden tegen. Bezoek je de eilanden tussen mei en oktober, dan is de zee rustiger en kun je heerlijk zonnen op het strand.

Klimaattabel voor Java

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 29 29 30 31 31 31 31 31 31 31 30 29
Min. temperatuur in °C 23 23 23 24 24 23 23 23 23 23 23 23
Zonuren per dag 6 7 8 9 8 9 9 10 10 9 8 7
Watertemperatur in °C 26 27 28 28 28 26 25 25 25 27 27 27
Regendagen per maand 18 17 15 11 9 7 5 4 5 8 12 14

De beste reistijd voor Java

Java behoort tot de grote Sunda eilanden en ligt in de buurt van de evenaar. De hoofdstad van Indonesië, Jakarta, ligt op Java, dat een oppervlakte telt van 126,650 vierkante kilometer. Op Java is het klimaat tropisch met de daarbij behorende droge en natte seizoenen. De beste reistijd voor Java zijn de maanden mei, juni, juli, augustus, september en oktober. In deze tijd wachten je temperaturen rond de 31 graden Celsius en tot 10 zonuren per dag. Plan je een strandvakantie, dan kun je je verheugen op een watertemperatuur van 25 – 26 graden Celsius. Het regenseizoen begint over het algemeen half november en duurt tot in maart. De westelijke moesson is verantwoordelijk voor de vele regen. Ook tijdens de regentijd kun je het groene eiland bereizen maar moet je je instellen op korte, heftige regenbuien en een hoge luchtvochtigheid. De temperaturen schommelen heel weinig op Java, waardoor de temperaturen het hele jaar door hoog liggen. Je kunt dan ook het hele jaar door naar Java reizen.

 

Beste reistijd voor Java in een maandoverzicht:

Mei: 31°C, 8h zon, 28°C watertemp., 9 regendagen, 84% luchtvochtigheid

Juni: 31°C, 9h zon, 26°C watertemp., 7 regendagen, 83% luchtvochtigheid

Juli: 31°C, 10h zon, 25°C watertemp., 5 regendagen, 80% luchtvochtigheid

Augustus: 31°C, 10h zon, 25°C watertemp., 4 regendagen, 78% luchtvochtigheid

September: 31°C, 10h zon, 25°C watertemp., 5 regendagen, 77% luchtvochtigheid

Oktober: 31°C, 9h zon, 27°C watertemp., 8 regendagen, 79% luchtvochtigheid

 

Activiteiten tijdens de beste reistijd op Java

Probeer een van de vele watersporten zoals wildwater rafting of surfen of bezoek het wereldberoemde tempelcomplex van Borobudur. Hoe eerder op de dag je het complex bezoekt, hoe stiller en ontzagwekkender de plek is. Als je bijna in je eentje aan de stoepa’s voorbij wandelt, besef je je past goed hoe veel rust en eerbied de plaats uitstraalt. Ook het beklimmen van de Bromo vulkaan is een populaire activiteit bij toeristen. Bij sommige excursies vertrek je in het holst van de nacht om de vulkaan te beklimmen, zodat je ’s ochtends de zonsopkomst kunt meemaken vanaf de vulkaan. Een onvergetelijke ervaring.

Klimaattabel voor Sumatra

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 31 32 32 33 33 33 33 32 32 31 31 31
Min. temperatuur in °C 21 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22
Zonuren per dag 4 4 4 4 4 4 5 4 3 4 3 4
Watertemperatuur in °C 27 28 28 29 29 29 28 28 28 28 28 27
Regendagen per maand 11 7 10 12 13 12 13 14 17 20 17 15

De beste reistijd voor Sumatra

Sumatra is het grootste eiland van Indonesië. De evenaar heeft invloed op het klimaat en loopt dwars over het eiland. Op het eiland heerst een tropisch, altijd vochtig klimaat zonder typische droge en natte tijd. Dankzij de zuidwest moesson kan er het hele jaar regen vallen op het eiland. De meeste regen valt tussen eind oktober en begin maart, waardoor deze periode als regenseizoen aangeduid wordt en je deze maanden beter kunt vermijden. Als beste reistijd voor Sumatra gelden de maanden van eind april tot half oktober. Tussen april en augustus zijn de temperaturen op z’n hoogst met gemiddeld 33 graden Celsius en vier tot vijf uren zon per dag. De temperatuurschommelingen zijn minimaal maar de verschillen in luchtvochtigheid zijn goed te merken. Verheug je je op een duik in zee, dan kun je je het hele jaar door instellen op een watertemperatuur van tussen de 27 en 29 graden Celsius.

De beste reismaanden voor Sumatra in een overzicht:

 • April: 33°C, 4h zon, 29°C watertemp., 12 regendagen, 73% luchtvochtigheid
 • Mei: 33°C, 4h zon, 29°C watertemp., 13 regendagen, 72% luchtvochtigheid
 • Juni: 33°C, 4h zon, 29°C watertemp., 12 regendagen, 74% luchtvochtigheid
 • Juli: 33°C, 5h zon, 28°C watertemp., 13 regendagen, 77% luchtvochtigheid
 • Augustus: 32°C, 4h zon, 28°C watertemp., 14 regendagen, 76% luchtvochtigheid
 • September: 32°C, 3h zon, 28°C watertemp., 17 regendagen, 75% luchtvochtigheid
 • Oktober: 31°C, 4h zon, 28°C watertemp., 20 regendagen, 75% luchtvochtigheid

Jungle in Sumatra

Activiteiten tijdens de beste reistijd op Sumatra

Sla tijdens een bezoek aan Sumatra zeker nationaal park Gunung Leuser niet over. Het nationaal park werd opgericht om de schoonheid van het regenwoud te behouden en de daar levende en bedreigde diersoorten te beschermen. Een safari door de jungle trekt voorbij aan lianen die in bomen hangen en door rivieren. Als je geluk hebt, zie je orang-oetans en tijgers in hun natuurlijke habitat. Het beste ga je op pad met een gids, deze weet waar je het beste op de uitkijk kunt staan om de dieren te kunnen zien. Vaak kun je de tour individueel plannen en met een privé gids op pad. Zo kun je zelf bepalen hoe ver je wilt gaan ivm je eigen fitheid en hang naar avontuur. Geniet van de overweldigende natuur!

Klimaattabel Labuan Bajo (Flores)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 31 31 31 32 31 30 31 30 31 31 31 31
Min. temperatuur in °C 23 23 23 21 21 20 20 20 22 22 23 23
Zonuren per dag 5 4 5 6 6 6 7 7 6 6 6 4
Regendagen per maand 15 14 11 8 7 4 3 2 2 6 11 15

Beste reistijd Komodo, Flores

De beste reistijd voor de eilanden Komodo en Flores is de droge tijd in de maanden van half april tot half november. In deze maanden kun je veel zonnestralen en weinig tot geen regen verwachten. Zeker augustus en september zijn droge maanden met gemiddeld maar twee regendagen per maand. In de overgangsmaanden april en november schijnt de zon nog steeds zo’n zes uur per dag, al regent het wel wat vaker. Een groot probleem is dat niet, gezien de buien kort en heftig zijn en je de rest van de dag weer van prachtig weer genieten kunt. Van december tot en met maart trekken moessonwinden over de eilanden, waardoor de eilanden meer last hebben van regen en wind. Deze maanden zijn dan ook minder geschikt voor een reis naar Indonesië.

 

Maandoverzicht voor Labuan Bajo (Flores):

 • April: 32°C, 6h zon, 8 regendagen
 • Mei: 31°C, 6h zon, 29°C, 7 regendagen
 • Juni: 30°C, 6h zon, 4 regendagen
 • Juli: 31°C, 7h zon, 3 regendagen
 • Augustus: 30°C, 7h zon, 2 regendagen
 • September: 31°C, 6h zon, 2 regendagen
 • Oktober: 31°C, 6h zon, 6 regendagen
 • November: 31°C, 6h zon, 11 regendagen

Komodo varanen in Indonesie

Activiteiten tijdens de beste reistijd in Komodo en Flores

Komodo is vooral bekend dankzij de lokale bewoners. Veel toeristen komen naar Komodo om de Komodo varanen in hun natuurlijke habitat te observeren. De beste reistijd om deze indrukwekkende dieren te bekijken is in de droge tijd. In het regenseizoen zijn de dieren minder actief en komen ze alleen ’s middags tevoorschijn om zon te tanken. Als alternatief kun je ook het minder toeristische buureiland Rinca bezoeken. Ook hier heb je de mogelijkheid Komodovaranen te bewonderen. Een garantie dat je ze daadwerkelijk tegen het lijf loopt bestaat natuurlijk niet. Omdat je op Komodo niet kunt overnachten, worden veel excursies met overnachting op de boot aangeboden. Rondom Komodo en Flores zijn veel mooie duikgebieden te vinden. Waarom niet een excursie naar de komodovaranen combineren met een duikcursus? Duikscholen en passende excursies kun je boeken in Flores. Omdat Flores maar een klein eiland is, kun je een hotel of appartement het beste al geruime tijd van tevoren boeken.

Klimaattabel Borneo (Kalimantan)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 31 31 31 32 31 31 30 31 31 31 31 31
Min. temperatuur in °C 23 23 23 22 20 19 20 20 21 22 23 23
Zonuren per dag 5 5 5 6 6 6 6 6 6 6 6 5
Regendagen per maand 15 14 11 8 7 4 3 2 2 6 11 15

Beste reistijd voor Borneo (Kalimantan)

Het eiland Borneo wordt opgedeeld in drie landen: Indonesië, Maleisië en Brunei. Het Indonesische deel wordt ook wel Kalimantan genoemd. Deze regio wordt in west, zuid, oost, noord en midden Kalimantan opgedeeld. In Borneo heerst een tropisch klimaat, dat zich kenmerkt door warme temperaturen, hoge regenval en een hoge luchtvochtigheid. De beste reistijd voor Borneo bestaat uit de maanden juni, juli, augustus en september. In deze tijd valt er minder neerslag als in de rest van het jaar en kun je je verheugen op gemiddeld zes uur zon per dag. De heetste temperaturen gaan gepaard met hoge luchtvochtigheid en zijn niet altijd goed te verdragen. Denk eraan veel te drinken en je op het heetst van de dag terug te trekken in de schaduw.

 

Maandoverzicht voor Borneo (Kalimantan):

  • Juni: 31°C, 6h zon, 4 regendagen
  • Juli: 30°C, 6h zon, 3 regendagen
  • Augustus: 31°C, 6h zon, 2 regendagen
  • September: 31°C, 6h zon, 2 regendagen

De beste reistijd voor Sulawesi

Sulawesi ligt ten zuidwesten van de Filipijnen. Het eiland kan op grond van haar vorm opgedeeld worden in Noord-Sulawesi, Centraal-Sulawesi en Zuid-Sulawesi. Duiken is er een zeer populaire bezigheid. De beste reistijd voor Sulawesi is moeilijk vast te stellen, omdat de weersomstandigheden zo van elkaar verschillen in de verschillende regio’s. In het noorden van Sulawesi, waar de hooglanden liggen, valt er door de aanwezigheid van de bergen meer neerslag als in het zuiden. Een overzicht van het klimaat in de verschillende regio’s van Sulawesi vind je hieronder.

 • Beste reistijd voor het noorden van Sulawesi

In het noorden van het eiland is het van oktober tot en met april regenseizoen. Je kunt in deze maanden tot wel 17 regendagen per maand verwachten. De beste reistijd voor het noorden van Sulawesi bestaat uit de maanden juli, augustus, september en begin oktober. Ook in deze periode zal het nog op minstens zeven dagen per maand regenen. In augustus kun je echter genieten van zo’n negen uur zon per dag. De watertemperatuur ligt het hele jaar door tussen de 27 en 29 graden Celsius. Echt veel afkoeling levert een frisse duik dus niet op maar het is in ieder geval een welkome afwisseling. Het noorden van Sulawesi heeft een van de mooiste duikspots van Indonesië te bieden. Hier wachten je koraal, felgekleurde vissen en langzaam voorbij zwemmende schildpadden. Ontdek het bonte kleurenpalet onder water en geniet van de ongerepte natuur. Een beter overzicht van de temperaturen, het aantal regendagen, zonuren en de watertemperatuur vind je in onderstaande klimaattabel van Manado.

Klimaattabel voor Manado (Noord-Sulawesi):

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 29 29 30 31 31 31 31 32 32 32 31 30
Min. temperatuur in °C 22 22 22 22 22 21 21 21 21 21 22 22
Zonuren per dag 5 6 6 8 7 7 8 9 8 7 7 7
Regendagen per maand 17 16 14 13 13 13 10 7 8 9 13 16
 • Beste reistijd Centraal Sulawesi

De beste reistijd voor Centraal-Sulawesi is van december tot en met maart. In het centrum van Sulawesi is het het hele jaar door vochtig en kan het op elk moment van de dag beginnen te regenen. De droogste maanden zijn december, januari, februari en maart. De gemiddelde jaartemperatuur is 27 graden Celsius. In het centrum van Sulawesi ligt het Lore Lindu Nationaal Park. Het land is er vlak en het regenwoud dicht. Het nationale park staat bekend om de grote verscheidenheid in diersoorten. Zeker vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken. Wandelend door het dichte regenwoud ervaar je de natuur in z’n volle kracht. De hoofdstad van de provincie Sulawesi Tengah, dus het midden van Sulawesi, is Palu. Hieronder vind je de klimaattabel voor Palu, dat je kunt gebruiken om je te oriënteren op het weer in Centraal Sulawesi.

Klimaattabel voor Palu (Centraal Sulawesi):

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 30 31 31 31 31 30 29 31 31 32 31 31
Min. temperatuur in °C 23 23 23 23 24 23 22 23 23 23 23 23
Neerslag in mm 101 88 90 102 130 157 158 147 164 109 110 76
 • Beste reistijd voor het zuiden van Sulawesi

De beste reistijd voor het zuiden van Sulawesi is in de maanden juli, augustus en september. Ook in de overgangsmaanden juni en oktober kun je het nog treffen met het weer. Het klimaat in Zuid-Sulawesi wordt beïnvloed door de jaarlijkse moessonwinden. Het regenseizoen valt in Zuid-Sulawesi van november tot en met april. Zeker de natte maanden november en december kun je beter vermijden als je naar het zuiden van Sulawesi wilt reizen. In augustus, september en oktober kun je daarentegen tot 10 uur zon per dag verwachten. De hoofdstad van de provincie Zuid-Sulawesi is Makassar. Hier ligt de gemiddelde temperatuur boven de 30 graden. De klimaattabel voor Makassar geeft een overzicht van het weer dat je kunt verwachten in het zuiden van Sulawesi.

Klimaattabel voor Makassar (Zuid-Sulawesi):

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 31 31 31 32 32 33 32 34 35 35 34 34
Min. temperatuur in °C 23 23 23 24 23 23 22 20 21 22 23 23
Zonuren per dag 5 6 6 8 8 8 9 10 10 10 9 5
Watertemperatuur in °C 29 29 30 29 29 28 28 28 28 29 30 30
Regendagen per maand 27 26 23 20 17 8 4 2 4 7 24 25

Natuurfenomenen in Indonesië

Als je een reis plant naar Indonesië moet je er rekening mee houden dat het land te maken heeft met meerdere natuurfenomenen. Indonesië ligt tussen de Indisch-Australische en de Euraziatische plaat, die constant in beweging zijn. Als de platen zich verschuiven, kunnen er aardbevingen ontstaan. Als de aardbeving onder water plaatsvindt, kan daaruit een tsunami ontstaan. Met waarschuwingssystemen die mogelijke tsunamis herkennen wordt de bevolking van Indonesië gewaarschuwd voor de hoge golven. In de kustgebieden zijn hoge reddingsgebouwen ingericht waar wegwijzers naartoe wijzen. Als je op je vakantiebestemming aankomt, schaadt het niet om je even vertrouwd te maken met de omgeving en de mogelijke vluchtroutes.

Met circa 150 actieve vulkanen heeft Indonesië het grootste aantal actieve vulkanen ter wereld. Zo nu en dan barst een vulkaan uit. De bekendste en hoogste vulkaan van Bali is de Gunung Agung. Indonesië ligt in de zogenaamde “Ring of Fire”, in het Nederlands de Pacifische Ring van Vuur genoemd. In dit hoefijzervormige gebied rondom de Grote Oceaan zijn ongeveer 62% van alle actieve vulkanen ter wereld te vinden. De “ring” is ontstaan op de plaatsen waar de tektonische platen over elkaar heen schuiven.

Vulkanen in Indonesie

Onze conclusie over de beste reistijd voor Indonesië

Nu je een overzicht hebt van de verschillende eilanden in Indonesië en hun klimaten, is het je vast duidelijk geworden dat het moeilijk is om een beste reistijd voor Indonesië vast te stellen. Gezien de temperatuur het hele jaar door hoog ligt, kun je in elke maand van het jaar naar Indonesië reizen. Als je je op de droge tijd van het jaar richt, kun je tijdens het eilandhoppen met volle teugen van de verschillende landschappen genieten. Zoek de eilanden uit die bij jou interesses passen, van het groene Borneo en het “eiland van 1000 tempels” Bali tot de hemelse Gili eilanden en plan een onvergetelijke vakantie naar het land der vulkanen!

Heb je reiskoorts gekregen?

Hier vind je alle Indonesië deals

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?