Beste reistijd voor Myanmar

Wat is de beste reistijd voor Myanmar?

Myanmar, dat ook wel bekendstaat als Birma of Burma, staat nog niet zo lang op de radar van reizigers. Maar de interesse in dit land groeit en steeds meer toeristen bezoeken Myanmar. Niet zo gek, want dit land in Zuid-Oost Azië, dat grenst aan Thailand, Laos, Bangladesh, India, China en de Golf van Bengalen, heeft veel te bieden. Je vindt hier een prachtig landschap vol tempels en vriendelijke mensen. Wil je Myanmar bezoeken en ontdekken, lees dan hieronder meer over de beste reistijd vor Myanmar. Bepaalde maanden zijn ideaal voor een reis naar Myanmar, maar in principe kun je het hele jaar door naar Zuid-Oost Azië reizen. Ik laat je kennismaken met de verschillende seizoenen en klimaten en vertel welke maanden het beste zijn voor een bezoek aan dit mooie land.

Beste reistijd voor Myanmar

Wanneer je een vakantie plant naar dit nog grotendeels onontdekte land, vormen de maanden november tot februari de beste reistijd voor Myanmar. Dit is het zogenaamde koele seizoen. De temperaturen zijn hoog, maar toch aangenaam vanwege de lage luchtvochtigheid. Hierdoor voelt het minder warm aan. In Mandalay, een van de grootste steden gelegen in het midden van het land, ligt de maximum temperatuur tussen de 32 en 35 graden Celcius. ’s Nachts kunnen de temperaturen dalen tot 18 graden Celcius in het koele seizoen. In januari en februari zijn er geen regendagen en in november en december slechts tussen de 1 en de 4.

De beste reistijd, van november tot februari, valt vanwege het goede weer midden in het hoogseizoen in Myanmar. Je zult niet de enige toerist zijn bij de bezienswaardigheden van Myanmar. Wanneer je liever reist wanneer het minder druk is, raad ik de maanden maart en april aan. Er is echter wel een reden dat weinig toeristen Myanmar in deze tijd van het jaar bezoeken: de temperaturen liggen extreem hoog. Het kan tot wel 40 graden Celcius worden. Afhankelijk van in welke regio je bent, kan het zelfs wel 45 graden Celcius worden. De andere weersomstandigheden zijn echter nog steeds ideaal. In maart en april regent het zelden, dalen de temperaturen ’s nachts niet tot onder de 22 graden Celcius en kun je rekenen op wel negen of tien zonuren per dag. Kun je de extreme hitte niet aan, vermijd het land dan in dit seizoen. Of kies voor een bestemming in het noorden of oosten van Myanmar waar de temperaturen iets minder extreem zijn.

Beste reistijd voor de Banana Pancake Trail: Bagan, Yangon, het Inlemeer en Mandalay

De Banana Pancake Trail staat voor de routes en bestemmingen die veel backpackers tijdens hun rondreizen door Zuid-Oost Azië bezoeken. Deze routes lopen bijvoorbeeld door Thailand, Vietnam, Indonesië en Cambodja. Myanmar heeft ook bestemmingen die reizigers steeds vaker bezoeken. Dit zijn onder andere Bagan, Yangon, het Inlemeer en Mandalay. Deze plaatsen zijn goed toegankelijk voor toeristen en misschien nog wel belangrijker: ze zijn ingesteld op het toerisme. Dit geldt niet voor alle regio’s en steden in Myanmar.

Beste reistijd voor Bagan

Bagan is een van de culturele hoogtepunten voor elke toerist die Myanmar bezoekt. De stad ligt aan de oostoever van de Irrawaddy rivier en geeft een karakteristiek beeld van Myanmar. Hier vind je meer dan 2000 tempels en pagodes. Het ene gebouw is nog mooier dan het andere. De beste reistijd voor Bagan is gelijk aan de beste reistijd voor heel Myanmar. Bezoek Bagan in de maanden november, december, januari of februari en je kunt rekenen op de beste weersomstandigheden. Overdag ligt de temperatuur tussen de 30 en 35 graden Celsius en ’s nachts tussen de 18 en 23 graden. Het aantal zonuren is negen per dag. De kans op regen is laag – in November regent het maximaal vier dagen per maand en in januari en februari helemaal niet. Natuurlijk kunnen er altijd regenbuien voordoen, maar met de hoge temperaturen zijn die meer dan welkom. Kun je wel tegen hete temperaturen, dan kun je Bagan ook in maart of april bezoeken. De temperaturen stijgen dan tot de 40 graden Celcius, wat veel mensen te warm vinden.

Klimaattabel Bagan

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 32 35 35 37 33 30 30 30 30 32 32 31
Min. temperatuur in °C 18 19 22 24 25 25 25 25 24 24 23 19
Zonuren per dag 9 9 9 9 6 4 3 3 5 7 9 9
Regendagen per maand 0 0 1 2 14 25 26 26 20 11 4 1

Beste reistijd voor Yangon

De miljoenenstad Yangon, die ook wel bekendstaat onder de oude koloniale naam Rangoon, ligt in het zuiden van Myanmar. Opnieuw geldt dat de beste reistijd voor Yangon gelijk is aan de algemene beste reistijd voor het land. De temperaturen liggen de hele dag rond de 30 graden Celcius, maar door de lage luchtvochtigheid in november, december, januari en februari is de warmte goed uit te houden. In deze maanden regent het weinig en schijnt de zon veel. De beste reistijd voor Yangon kun je verlengen tot maart en april, als je tegen de hitte kan. De temperaturen stijgen dan opnieuw tot de 40 graden Celcius. De luchtvochtigheid is echter nog steeds laag, waardoor de hitte minder benauwd aanvoelt dan in het regenseizoen.

Klimaattabel Yangon

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 32 35 36 37 33 30 30 30 30 32 32 32
Min. temperatuur in °C 18 19 22 24 25 25 24 24 24 24 22 19
Zonuren per dag 9 9 9 9 6 4 3 3 5 7 10 9
Watertemperatuur in °C 26 26 28 28 29 29 28 28 28 28 27 27
Regendagen per maand 0 0 0 2 12 25 26 26 20 11 5 0

Beste reistijd voor het Inlemeer

Het Inlemeer ligt niet voor niets aan de Banana Pancake Trail. Het is een van de mooiste plekken die je op een rondreis door Myanmar tegenkomt. Het landschap is een feest om naar te kijken en de bewoners van dit gebied zijn eveneens interessant. Hun hele leven draait rondom het meer. Een kennismaking met hun manier van leven is een onmisbare ervaring tijdens je reis. Je kunt deze mooie regio het hele jaar door bezoeken, omdat de temperaturen altijd rond de 30 graden Celcius liggen en nooit hoger. Desondanks, raad ik de maanden november, december, januari en februari aan. Het is dan droog en de warme temperaturen zijn dankzij de lage luchtvochtigheid goed uit te houden. In maart en april stijgen de temperaturen, wat veel toeristen niet aangenaam vinden. Maar er zijn ook reizigers die bewust deze tijd van het jaar kiezen, omdat het dan minder druk is en het weer nog wel goed is.

Beste reistijd voor Mandalay

Mandaly is de op een na grootste stad van het land en ligt het in midden van Myanmar. Een bezoek aan deze stad moet je zeker op je to-do list zetten. Tempels en pagodes, het Koninklijk Paleis, levendige markten en vele andere bezienswaardigheden wachten hier op je. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien, is de beste reistijd voor Mandalay tussen november en februari. Heb je geen probleem met extreem hoge temperaturen, dan kun je ook in maart of april Mandalay bezoeken. Kies je echter voor de beste reistijd, dan geniet je van zomerse temperaturen tussen de 32 en 35 graden. De lage luchtvochtigheid maakt dit het ideale moment om op ontdekkingstocht te gaan in de stad. Veel zonuren per dag en weinig regendagen per maand maken dit de beste tijd voor een stop in Mandalay tijdens je vakantie in Myanmar.

Klimaattabel voor Mandalay

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 32 35 36 37 33 31 30 30 30 32 32 32
Min. temperatuur in °C 18 19 23 24 25 25 24 24 25 23 22 19
Zonuren per dag 9 9 10 9 6 4 3 4 5 6 10 9
Regendagen per maand 0 0 1 2 14 25 26 26 20 11 4 1

Stranden in Myanmar en de beste reistijd voor een strandvakantie

Mandaly, Yangon, Bagan en het Inlemeer zijn klassieke vakantiebestemmingen in Myanmar. Daarnaast vind je in dit land in Zuid-Oost Azië ook veel paradijselijke stranden. Helaas, of misschien ook niet, zijn niet alle stranden ontwikkeld voor toeristen. Nog niet zo lang geleden had je als reiziger geen toegang tot het zuiden van Myanmar en dat is nou net waar je de mooiste stranden vindt. Hier liggen onder meer de Mergui-archipel en het strand van Maungmagan. Nabij Yangon vind je Chaungtha en Ngwe Saung Beach. Maar het allermooiste strand van Myanmar is Ngapali Beach. Sommige van deze stranden worden slechts door een handjevol toeristen bezocht, andere zijn drukker en hebben ook accommodaties in de omgeving.

 

De beste reistijd voor een strandvakantie naar de ontwikkelde stranden van Myanmar is tussen november en februari. Met een temperatuur van 30 graden of hoger is het aangenaam vertoeven op het strand. Houd wel rekening met tropische regenbuien en een hoge luchtvochtigheid. Door de vele zonuren per dag geniet je hier van lange dagen op het strand met zo nu en dan een duik in het warme water van de Golf van Bengalen.

Ngapali Beach

Klimaat in Myanmar

In Myanmar heerst een tropisch klimaat. Net als in veel andere tropische landen kent Myanmar twee seizoenen: een droog seizoen en een regenseizoen. Het droge seizoen is ook nog op te delen in een koel en een heet seizoen. De seizoenen bepalen de moessonwinden, maar het verschil in temperatuur tussen de seizoenen is klein. Het is het hele jaar door warm in Myanmar, ook in het regenseizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober. In juli en augustus valt de meeste regen. Zoals je kunt zien in de klimaattabellen, tellen deze maanden 26 regendagen. In de kustregio’s regent het over het algemeen meer dan in het binnenland. Hierdoor overstromen veel wegen en plaatsen aan de kust wat ze onbegaanbaar maken. Het regent ook vaak in hogergelegen regio’s in het noorden en het oosten van het land. Hier kan het ook flink afkoelen en heb je met name ’s avonds warme kleding nodig.

 

Het droge seizoen loopt van november tot apil en is opgesplitst in een koel en een heet seizoen. November, december, januari en februari vormen het koele seizoen met temperaturen tussen de 30 en 35 graden Celcius. ’s Avonds dalen de temperaturen niet onder de 18 graden. Daarnaast is de luchtvochtigheid laag, wat reizen in deze tijd aangenaam maakt. Het hete seizoen duurt van maart tot april. De temperatuur stijgt dan tot boven de 45 graden Celcius. Hoewel de luchtvochtigheid nog steeds laag is, kun je in deze extreme hitte weinig doen. Zowel het koele als het hete seizoen kennen veel zonuren per dag en weigen regen.

Mijn conclusie voor de beste reistijd voor Myanmar

In Myanmar liggen de temperaturen het hele jaar door erg hoog. Daarom raad ik het koele seizoen aan als beste reistijd. Dit zijn de maanden november, december, januari en februari. Dit is de beste reistijd voor all regio’s, plaatsen en steden in Myanmar. Het daaropvolgende hete seizoen, dat ook onder het droge seizoen valt, is lang niet voor iedereen geschikt. Vanwege de extreem hete temperaturen raad ik alleen ervaren reizigers in Zuid-Oost Azië aan om Myanmar in deze tijd te bezoeken. Ook het regenseizoen is geen ideale reistijd voor Myanamr. De temperaturen liggen weliswaar rond de 30 graden, maar het hoge aantal regendagen maakt deze periode minder geschikt voor een vakantie. Met name in juli en augustus regen het vaak kort, maar hard. Je moet dan altijd voorbereid zijn op slecht weer. In de kustregio’s zijn overstromingen niet ongewoon. Daarom raad ik je af om tijdens het regenseizoen naar Myanmar te reizen.

Reiskriebels?

Hier vind je alle Azië deals

 

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?