Je droomt er al zo lang over maar nog altijd heb je je spullen nog niet ingepakt om de wijde wereld in te trekken. Dit is jouw kans! Backpacken is een avontuur en het kan eng zijn om de eerste stap te zetten maar als je op de juiste plaatsen begint is er niets aan de hand. 

Waar zal mijn eerste of volgende reis heen gaan? Welke landen zijn geschikt? In dit artikel geef ik je antwoord! Er zijn landen die vooral geschikt zijn voor de beginnende backpacker en er zijn landen die juist geschikt zijn voor de ervaren avonturiers. Speciaal voor jou heb ik een overzicht gemaakt zodat je precies kunt zien welke bestemming het beste bij je past.

Backpacken: welke bestemmingen zijn geschikt voor mij?

Zowel beginners als ervaren backpackers starten met hetzelfde uitgangspunt: ze staan open voor nieuwe ideeën, talen en culturen. Een beetje basiskennis van de vreemde taal die gesproken wordt in de landen waar je naartoe gaat komt altijd van pas. Voor beginners is het aan te raden te beginnen in een land waarvan de cultuur dichtbij de onze licht. Zo is de cultuurshock niet te groot en kun je langzaam wennen aan je bestaan als backpacker.

Deze bestemmingen zijn ideaal voor beginnende backpackers

Australië | Nieuw Zeeland | USA | Europa | Thailand | Bali

Een beginnende backpacker kijkt uit over de klif

Australië – van de outback tot aan de grote steden

Het kleinste continent ter wereld is gemaakt voor backpackers. Je struikelt hier bijna over deze rugzak avonturiers. De Australische cultuur is goed te vergelijken met die in Nederland, een cultuurshoc zul je hier dus niet krijgen. Australië is een fantastische keuze voor reizigers die voor de eerste keer gaan backpacken, de mensen zijn hier namelijk hartstikke vriendelijk en behulpzaam. Hoewel Australië (of eigenlijk Oceanië) het kleinste continent is, kun je er maandenlang rondtrekken en de prachtige natuur en steden ontdekken. Sydney en Melbourne zijn beroemde startpunten voor je reis naar de andere kant van de wereld.

De vele nationale parken laten je sprakeloos. Je kunt veel van de nationale parken in Australië gratis bezoeken. Waar parken zijn, zijn wilde dieren. Ongeveer 90% van de dieren in Australië zijn uniek en kun je alleen hier vinden. Ontdek de Australische outback, woestijn, regenwouden en nog veel en veel meer –  je kunt er het beste een roadtrip van maken. De bucket-list van must-sees is oneindig in Australië – en deze stopt niet op het land. Kijk je ogen uit op de prachtige stranden en in de kleurrijke onderwaterwereld van het Great Barrier Reef. Als backpacker heb je alle tijd om watersporten als duiken, snorkelen, zeilen en surfen uit te proberen. ’s Nachts kun je met reizigers van over de hele wereld het Australische nachtleven ontdekken.

Bondi Beach nabij Sydney

De goedkoopste accommodaties in Australië

De goedkoopste accommodaties voor backpackers zijn hostels en die zijn niet moeilijk te vinden in Australië. Natuurlijk variëren de prijzen per locatie. Als je een beetje buiten de grote steden verblijft, betaal je rond de 25$ per nacht tijdens de zomer. In de groten steden zoals Melbourne en Sydney liggen de kosten voor een hostel overnachting rond de 40-50 Australische Dollar. Mocht je even krap bij kas zitten, dan kun je er ook voor kiezen te gaan kamperen in Australië. Er zijn vele campings waar je je tentje kunt opzetten of je camper kunt parkeren. Let op: in veel nationale parken is wildkamperen verboden. De Australische natuur

Ondanks dat het extreem populair is, is Australië een relatief dure backpackbestemming. Om te beginnen helpt het al namelijk niet dat de vluchten zo duur zijn en daarbij komen nog de overige kosten. Door de hoge kosten is het goed om van tevoren al in te schatten hoe lang je ongeveer in Australië kunt blijven. Het zou zonde zijn als je niet al je reisdoelen hebt bereikt omdat je niet goed hebt gebudgetteerd en verrast bent door de hoge leefkosten in het land. Aan de andere kant kun je je afvragen of het de moeite waard is om minder dan drie weken in het land te blijven. Als je graag uit gaat voor een hapje of een drankje, kan de rekening je feestje behoorlijk verpesten. Eten kopen in de supermarkt is uiteraard vele malen goedkoper dan dineren in een restaurant, dan nog ligt het prijsniveau voor voedsel ongeveer 30% hoger dan in Nederland. Ook excursies kunnen hier flink duurder zijn dan wat je gewend bent op andere bestemmingen. Zorg dus dat je spaarvarken voor vertrek al flink gevuld is. Mijn tip: probeer zoveel mogelijk te besparen op je accommodatie en geef wat meer geld uit aan tours en excursies.

 • Australië is een perfecte bestemming voor beginnende backpackers. Je zult je er meteen thuis voelen en zeker ook andere backpackers ontmoeten.
 • Neem een goed gevulde portemonnee mee op reis, zodat je niet al na een week in het park hoeft te slapen.
 • Hier lees je alles over de beste reistijd voor Australië.

Alle Australië aanbiedingen

De Australische kust

Nieuw Zeeland – Het land voor natuurliefhebbers

Nieuw Zeeland, met haar Northern en Southern eiland, is een razend populaire bestemming voor backpackers. Het heeft grote steden zoals Auckland en Wellington maar ook geweldige stranden, vooral op het Noordereiland. Naast de prachtige kustlijn heeft Nieuw-Zeeland ook vulkanen, gletsjers en grotten te bieden. Natuurliefhebbers komen hier maximaal aan hun trekken – de omgeving is simpelweg overweldigend. Net als Australië zul je ook in Nieuw-Zeeland geen cultuurshock ervaren. Het land is erg westers en je komt er volop toeristen tegen. Je mede-backpackers kunnen je vast wat goede tips geven over bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen.

Lake Matheson in Nieuw Zeeland

Hostels in Nieuw Zeeland zijn relatief goedkoop

Je goedkoopste overnachtingsmogelijkheid is een hostel en deze vind je over het hele land verspreid. De beste tijd om door nieuw Zeeland te reizen is tussen december en februari, aangezien het er dan zomer is. Het beste kun je je accommodatie in deze tijd van het jaar al van tevoren boeken, gezien het dan hoogseizoen is. De goedkoopste hotels zijn vaak als eerste volgeboekt. Helaas ligt ook het prijsniveau in Nieuw Zeeland erg hoog maar met goed plannen en prioriteren kom je een heel eind.

Alle Nieuw-Zeeland deals

Queenstown in Nieuw Zeeland

USA – Het land van de oneindige mogelijkheden

Van skiën in de Rocky Mountains tot zonnen onder de palmbomen van Californië, in de USA zijn de mogelijkheden oneindig! De Verenigde Staten zijn een goede bestemming voor backpackers die voor het eerst (alleen) op reis gaan. Geen cultuurschok, vriendelijke mensen en geen heftige taal barrière die je moet overwinnen. De Verenigde Staten hebben iconische steden, zonnige stranden en een unieke natuur te bieden. Neem bijvoorbeeld de wereldberoemde Route 66 of reis langs de mooiste nationale parken rond de driehoek LA, Las Vegas en San Francisco. Nationale Parken als Yosemite, de Grand Canyon, de Kenai Fjords in Alaska en ook Yellowstone laten je vol verwondering achter. Doordat de afstanden erg groot zijn moet je ervoor waken dat je niet teveel wilt zien in te korte tijd.

Backpacken beginners

Als je op zoek bent naar een accommodatie dan kun je comfortabel en goedkoop overnachten in één van de vele hostels. Als je lange afstanden wilt verkennen kan ik je vervoer per vliegtuig aanraden. Natuurlijk is het de eerste paar dagen leuk om per Greyhound bus of Amtrack trein het landschap te bewonderen maar schroom niet om ook het vliegtuig te nemen en een paar honderd kilometer af te leggen in een uur tijd. Als je langere tijd in de Verenigde Staten blijft, loont het zich om een auto te huren of er eentje te kopen. Aan het einde van jouw reis kun je die auto dan weer doorverkopen aan de volgende road tripper of backpacker.

 • Waak ervoor om te grote afstanden te willen afleggen in te korte tijd. Op de landkaart lijken LA en Vegas misschien niet zo ver uit elkaar te liggen maar elke dag 500 kilometer rijden gaan je niet in de koude kleren zitten.
 • De Verenigde Staten vormen een perfecte afwisseling tussen wereldsteden en indrukwekkende nationale parken.
 • Hier lees je meer over de beste reistijd voor Californië.

Alle Amerika aanbiedingen

Las Vegas bij nacht

Backpacken voor beginners in Europa

Zie je er tegenop om lange afstanden te reizen en ver weg van huis te zijn? Dan begin je toch gewoon in Europa?! Bovendien heb je voor de Europese bestemmingen geen last van een helse papierwinkel want hier is geen visum nodig. Daarnaast is het dankzij de goede infrastructuur erg gemakkelijk om je per vliegtuig, bus of trein tussen de verschillende landen te verplaatsen. Flixbus, Eurolines en Ouibus zorgen ervoor dat je al voor enkele euro’s per enkele reis door Europa kunt reizen. In de bus ontmoet je tal van andere reizigers van over de hele wereld. “Minpunten” van reizen door Europa zijn het hoge prijsniveau in West-Europa in vergelijking met Azië en Zuid-Amerika en de vele verschillende talen die er worden gesproken.

Tips voor backpacken in Oost-Europa

In Oost-Europa zijn de levenskosten een stuk lager. We hebben het dan bijvoorbeeld over de landen op de Balkan. Ook in Polen kun je dankzij de gunstige koers van de euro tegenover de Zloty goed de bloemetjes buitenzetten. Weet je niet goed wat je kunt verwachten? Laat je verrassen tijdens een reis door Montenegro of ga op avontuur tijdens een rondreis door Albanië. De beste reistijd voor backpacken in Oost-Europa is tijdens de lente en herfst, in de winter kan het erg koud zijn.

Lovcen in montenegro

Tips voor backpacken in Scandinavië

Scandinavië is ideaal voor backpackers die voor het eerst reizen. De indrukwekkende kustlijnen, bossen, meren en gletsjers maken dat je hier je ogen uitkijkt. Dankzij de goede infrastructuur is het gemakkelijk om je te verplaatsen en door de rustige wegen en vele vliegvelden kun je gemakkelijk heen en weer reizen tussen de grote steden. Ook kun je je vaak per boot verplaatsen, al zijn de tickets voor de ferries niet bepaald goedkoop. Kijk niet vreemd op als het hier een stuk prijziger is om een auto te huren als in Nederland. Vooral in Noorwegen ligt het prijsniveau erg hoog. Een goed alternatief is de Eurail Scandinavia Pass waarmee je met korting kunt rondreizen.

 • Dichtbij huis spotgoedkoop backpacken? Daarvoor moet je in Oost-Europa zijn. Het hele voormalige Oostblok en de Balkan zijn ruwer parels waar je voor een habbekrats kunt rondreizen.
 • Liefhebbers van kou zijn op hun plaats in Scandinavië maar let op: drank is hier waanzinnig duur. Als je een blik op Bergen, de Lofoten of het noorderlicht hebt geworpen weet je: deze reis is onbetaalbaar!
 • Reykjavik wordt steeds bekender en is daarom de perfecte bestemming voor een stedentrip of voor jouw backpack-vakantie!

Noorwegen Zweden Finland

De Lofoten in Noorwegen

Thailand – De Nr. 1 bestemming voor backpackers

Thailand is zonder twijfel HET land voor backpackers! Het land is er helemaal op ingesteld, miljoenen rugzaktoeristen komen elk naar naar het Aziatische land om de adembenemende eilanden te bewonderen. Het zijn er zelfs zo veel dat de Thaise regering maatregelen heeft genomen om de negatieve gevolgen van massatoerisme tegen te gaan. Maya Bay is bijvoorbeeld delen van het jaar gesloten voor toeristen. De lage prijzen voor accommodaties en eten maken het voor backpackers erg aantrekkelijk om hier rond te reizen. Bovendien is afdingen een nationale sport in Thailand. Dit gaat natuurlijk alleen als je alles ter plekken regelt en niet vooraf online. Een ander voordeel van ter plekke je accommodatie boeken, is dat je deze met eigen ogen kunt bekijken.

Backpacken door Thailand is niet compleet zonder de hagelwitte stranden van de eilanden te hebben bewonderd. Met de ferry kun je snel en goedkoop eilandhoppen naar de mooiste stranden van Thailand. Bekende eilanden als Phuket en de Phi Phi eilanden en onbekendere pareltjes met minder toeristen laten een onuitwisbare indruk achter.

 • Backpacken in Thailand is extreem goedkoop. Probeer een voordelige vlucht op de kop te slaan en vlieg naar Bangkok. De lokale bevolking is helemaal ingesteld op toerisme en ontvangt je met open armen.
 • In Thailand verschilt het weer per streek! Hier lees je meer over het regenseizoen en de beste reistijd voor Thailand.

Alle reizen naar Thailand

koh phi phi

De geweldige cultuur op Bali

Met meer dan 17.000 eilandjes is er zoveel te ontdekken in Indonesië. Een belangrijk aspect voor elke reiziger hier is de benodigde tijd. Je kunt namelijk niet alle eilanden bezoeken binnen een korte tijd of bepaalde periode. Daarom kun je de focus het beste leggen op enkele van deze eilanden en juist deze goed ontdekken. Een eiland dat enorm aan te raden is Bali! Het eiland van de goden heeft vele kleurrijke tempels en een prachtige natuur.

Je kunt snel van A naar B verplaatsen via boten of zelfs speedboten. Op het land kun je het beste een scooter huren of de bus nemen. Het leven in Indonesië is erg goedkoop. Het eten in restaurants kan je soms maar 50 cent kosten! Het huren van een bromfiets kost je hier ongeveer €50 per maand en als je interesse hebt in een strandhuisje kun je deze al voor €120 huren! Met Engels kun je vaak prima uit de voeten op Bali, en zo niet, dan kun je altijd nog handgebaren gebruiken :-). In mijn uitgebreide artikel over het eiland lees je uit eerste hand over een reiservaring op Bali.

 • Bali heeft schitterende tempels, rijstvelden, jungle, vulkanen, brutale aapjes en parelwitte stranden. De perfecte combinatie van zonvakantie, cultuur en natuur?
 • De beste reistijd voor Bali is van april tot oktober. Het klimaat is in deze tijd van het jaar ideaal en de zon schijnt volop. Van november tot april is het regentijd en kun je extra goedkoop naar Bali reizen. Na een hevige tropische bui klaart het snel weer op en kun je je strandhanddoek weer uitleggen op het strand.  

Alle Indonesië deals

Tempels op Bali

Klaar voor het avontuur?

Dus, welk land spreekt jou het meeste aan? De keuze kan soms moeilijk zijn, maar mijn advies: ga voor het avontuur en aarzel niet! Al deze bestemmingen zijn ideaal voor beginnende backpackers. Tijdens je reis ontmoet je volop gelijkgestemden en kun je samen verder reizen. De ontmoetingen met de lokale bevolking, creatieve mensen en andere culturen zorgt ervoor dat je terugkomt als een rijker mens, ook als je portemonnee aan het eind van de rit leeg is.

Alle verre reizen

Meer uit het Travel Magazine: