Koningsdag 2020

*Update: Alle festiviteiten rondom Koningsdag 2020 zijn afgelast vanwege het coronavirus*

Wat te doen op Koningsdag 2019? De festivals en feesten, de vrijmarkt, de grachten in Amsterdam gevuld met oranje boten, of toch gewoon thuis voor de buis voor de Koningsdagtrekking? Hier vind je een complete gids met alle informatie – de feitjes, de feesten en de festivals – voor Koningsdag 2019. Waar vier jij Koningsdag dit jaar?

Route van de Koning in Amersfoort | Wat te doen op Koningsdag? | Koningsdag Amsterdam | Overige Koningsdag feesten | Rommelmarkt Koningsdag | Wat is Koningsdag? | Wanneer is Koningsdag? | Koningsdag vrije dag?

De route van de koning in Amersfoort tijdens Koningsdag 2019

Zoals elk jaar is de koning weer ergens in het land te vinden om zijn verjaardag te vieren. Vorig jaar was dit in de noordelijkste stad van het land, Groningen, dit jaar vind je de koninklijke familie in Amersfoort. Het stadsbezoek van Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, de kinderen en andere leden van de familie zal in totaal ongeveer zo’n twee uur duren. De familie begint op de Kleine Haag en zal vervolgens een route van ongeveer 1.3 kilometer lopen. De route van de koning tijdens Koningsdag zal onder andere de Onze Lieve Vrouwetoren passeren en via de Westsingel richting het Eemplein, waar een spetterende eindshow zal plaatsvinden.

Tijdens deze Koningsdag 2019 staan persoonlijke verhalenvertellers een centrale rol. Zij delen namelijk het verhaal van Wij Amersfoort en waarom Amersfoort zo bijzonder is. Omstreeks 11:00 wordt de koninklijke familie hartelijk ontvangen door de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, op de Kleine Haag. Via de Zuidsingel loopt het koninklijk gezelschap door naar de Krankeledenstraat waar de Cliniclowns, waarvan de thuisbasis Amersfoort is, voor rijkelijk vermaak zullen zorgen met onder andere poppenspeler Lejo. Bij de Onze Lieve Vrouwetoren gaan de voetjes van de grond met de muzikale klanken van het Amersfoorts Jeugd Orkest en Street Arts Festival Spoffin. Verder vermaak wordt verzorgd door onder meer het Holland Opera, een regioquiz met teams uit de gemeente en een theatersspektakel met een scène van Caspar van Wittel en Johan van Oldenbarnevelt. Op het Oranje Festival wachten allerlei leuke activiteiten zoals taart proeven van Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz, kun je je buikje rond eten bij de verschillende foodtrucks en je heupen losschudden tijdens de vele optredens. De verjaardag van de koning wordt afgesloten met een spetterend einde op het Eemplein waar iedereen samen komt en de familie weer wordt uitgezwaaid.

Wat te doen op Koningsdag?

Misschien wel de belangrijkste vraag: wat te doen op Koningsdag? Welke feesten en festivals zijn er? Wat is er bijvoorbeeld allemaal te doen met Koningsdag in Amsterdam dit jaar? Of wat dacht je van hard gaan bij Koningsdag in Arnhem? Ookal wordt Beat the Bridge niet meer georganiseerd dit jaar, het is alsnog de moeite waard om naar Arnhem te gaan. Dit jaar wordt namelijk het grootste gratis(!) hardstyle evenement van Nederland georganiseerd onder de John Frostbrug; XXlerator Kingsday. In Eindhoven – of in Best beter gezegd – vind je dit jaar ook weer het gigantische festival Supersized Kingsday en in Nijmegen heb je het gezellige Oranjepop waar je voor maar €7,50 naar binnen wandelt voor een relaxt dagje feest. Vergeet daarnaast zeker niet Kingsland Festival 2019; het festival wat plaatsvindt in zowel Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Rotterdam en Twente met Nederlands elektronische grootheden als bijvoorbeeld Hardwell of Tiësto. Dit jaar zijn onder andere Jonas Blue, Lil Kleine, Afrojack en Alesso van de partij!

Pfff, wat een feesten! En dat is maar het topje van de ijsberg, want er zijn er nog veel, veel meer te vinden verspreid over heel ons land. Als dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog de speciale activiteiten tijdens Koningsdag, zoals bijvoorbeeld de vrijmarkten. Deze vrijmarkt – of rommelmarkt – wordt traditiegetrouw in vrijwel elke grote stad (maar ook in veel kleine dorpen) in Nederland gehouden tijdens Koningsdag. In de lange lijst met overige Koningsdag evenementen vind je alles wat er te doen is tijdens Koningsdag 2019.

Over het hele land is het een groot feest en vrijwel elke stad heeft wel wat festivals of feesten voor je in petto. Ik probeer ze hier allemaal op te noemen, maar let wel dat voor veel van de festivals de volledige line-up nog niet bekend is en dat er soms nog wat informatie ontbreekt. Ik zal dit artikel zo vaak mogelijk voor je updaten, zodra er weer nieuwe namen bekend zijn. Houd deze pagina dus geregeld in de gaten voor de laatste informatie over de feesten en artiesten met Koningsdag 2019! Hieronder geef ik een zo compleet mogelijk overzicht met alle feesten, festivals en overige evenementen die je verspreid door ons land kunt vinden. Staat jouw favoriete feest er niet tussen, of ben ik ergens wat informatie vergeten? Laat dan een bericht achter op mijn Facebook pagina en dan pas ik het zo snel mogelijk aan; alvast bedankt! 🙂

Koningsdag Amsterdam

Wil jij graag Koningsdag in Amsterdam vieren? Dat is natuurlijk ieder jaar een fantastisch idee. Wist je dat sinds Koninginnedag 2012 er echter geen grote evenementen meer worden gehouden in het centrum van Amsterdam? Gelukkig zijn er nog wel genoeg leuke kleinere feestjes die plaatsvinden tussen de grachten. De grote festivals vind je buiten het centrum. Wil je weten waar je deze kunt vinden en welke feestjes je absoluut niet mag missen? Lees dan snel mijn complete Koningsdag Amsterdam 2019 gids en vind zo jouw perfecte feestje!

De grootste festivals tijdens Koningsdag in Amsterdam zijn dit jaar:

 • Loveland van Oranje | Locatie: Meerpark, Radioweg 64
 • Oranjebloesem | Locatie: Olympisch Stadion Amsterdam
 • NDSM Vrijhaven | Locatie: NDSM-werf
 • Urban Music Festival | Locatie: Stadspodium Amsterdam
 • Kingsland Festival | Locatie: RAI Amsterdam
 

 

Zoek je een plek om te overnachten tijdens Koningsdag Amsterdam 2019 of wil je er gelijk een stedentripje aan vastplakken omdat het toch meivakantie is? Houdt dan mijn website in de gaten! Ik vind regelmatig leuke hotelarrangementen in Amsterdam.

Koningsdag festivals

Veel mensen zien de hoofdstad misschien als het epicentrum van al het feestgedruis, maar overal in ons land kleurt het oranje met het ene feest nog leuker dan het andere. Laat ik net als voor het overzicht van Amsterdam weer beginnen met alles in kaart te brengen. Deze map hieronder bevat de grootste evenementen in Nederland tijdens Koningsdag 2019. Wat is er te beleven tijdens Koningsdag Rotterdam? Of Koningsdag Eindhoven? Wat dacht je van Zwolle, Den Haag, Utrecht of Tilburg? Hieronder probeer ik ze allemaal in kaart te brengen voor je.

Zoals je kunt zien is het land weer vol met feest en dit is natuurlijk nog lang niet alles, want bijna elk dorp doet wel iets extra’s met Koningsdag! Net als bij mijn vorige overzicht van evenementen tijdens Koningsdag zeg ik dan ook hier weer erbij: dit is nog niet alles en mocht je nog een tip hebben die er echt in moet, stuur me dan even een berichtje op Facebook dan voeg ik het toe! 🙂

Laat me hieronder even de belangrijkste/grootste festivals in Nederland apart benoemen met wat extra informatie. De populairste is misschien wel Supersized Kingsday tijdens Koningsdag in Eindhoven, maar ook Koningsdag in Arnhem belooft met XXlerator Kingsday (vervanger van Beat the Bridge) flink los te gaan. Zing de longen uit je lijf tijdens Koningsdag Tilburg bij Tilburg Zingt. Koningsdag Zwolle zal dit jaar net als voorgaande jaren weer vooral bezoekers trekken met het Kingdance festival, met namen als FamkeLouise en The Partysquad, maar ook wat harde draaiers als Radical Redemption en Warface. Koningsdag Den Bosch heeft naast Kingsland Festival (dat feest verspreid over vier steden waar ik het hierboven ook al over had), ook wederom het Oranjekade Festival op de planning staan. Van hiphop en house tot metal en singer/songwriter, dit festival op de Tramkade wordt ook dit jaar vast en zeker weer een succes! Een paar uitgelichte festivals:

Supersized Kingsday
Locatie: Aquabest, Eindhoven

Tijd: 12.00 – 23.00 uur
Artiesten: o.a. Angerfist, Radical Redemption, Zany
Ticketprijs: €34,95 (earlybird)
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Supersized Kingsday Festival 2019, het jaarlijks terugkerende feest op Aquabest bij Eindhoven, belooft weer volop stampen te worden met de grootste namen en de dikste line-up binnen de harder styles. Hardstyle, hardcore, en alles daaraan gerelateerd passeert hier de revue. Tickets zijn inmiddels nog verkrijgbaar voor slechts €34,50!

Binnen dezelfde muziekstijlen vinden we ook XXlerator Kingsday (de voorganger van Beat the Bridge) in Arnhem! Breek de tent (of de brug..?) af met je beste maatjes op deze eerste editie van XXlerator Kingsday tijdens Koningsdag (en Koningsnacht). Lekker stampen op de hardste artiesten tijdens dit gratis(!) Oranjefeest.

XXlerator Kingsday
Locatie: John Frostbrug, Arnhem

Tijd: 12.00 – 00.00 uur
Artiesten: o.a. Wildstylez, Atmozfears, Frequencerz
Ticketprijs: Gratis!
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Oranjepop
Locatie: Hunnerpark, Nijmegen

Tijd: 12.00 – 00.00 uur
Artiesten: o.a. Thomas Azier, Pip Blom, Tusky
Ticketprijs: €7,50 en tot 16 gratis!
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Voor wie geen zin heeft in enkel hardstyle, techno of andere elektronische genres biedt Oranjepop in Nijmegen een goed alternatief. Dit kleinschalige, gemoedelijke festival biedt elk jaar weer een gevarieerde line-up; van bandjes tot singer-songwriters tot ook wat dj’s. Voorverkoop voor de kaarten is er niet en €7,50 kost je ook de kop niet. Blijf hier op de hoogte van het programma van Oranjepop Nijmegen 2019.

Het is weer zover; 538 is terug met een van de grootste feesten tijdens de verjaardag van de koning; 538Koningsdag 2019! Ga helemaal los op het Chasséveld in Breda op de muziek van (internationale) sterren als Di-rect, Lucas & Steve en Nielson. Het belooft een knalfeest te worden en de voorverkoop is inmiddels begonnen, dus wees er snel bij want voorgaande jaren was het 538 Koningsdag helemaal uitverkocht!

538Koningsdag
Locatie: Chasséveld, Breda

Tijd: 12.00 – 00.00 uur
Artiesten: o.a. Di-rect, Sunnery James & Ryan Marciano, Davina Michelle
Ticketprijs: €26,50 (early bird)
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Slam! Koningsdag
Locatie: AFAS stadion, Alkmaar

Tijd: 12.00 – 22.00 uur
Artiesten: o.a. Jay Hardway, Bassjackers, Nicky Romero
Ticketprijs: €25 (Regulier)
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Koningsdag Alkmaar? Dat vier je natuurlijk bij Slam! Koningsdag 2019! Met namen als Lucas & Steve, Mula B en La Fuente – en met twee stages met plek voor maar liefst 30.000 bezoekers – belooft dit weer een groot feest te worden in het AFAS stadion in Alkmaar. Wie op zoek is naar een party is tijdens Koningsdag in Alkmaar bij Slam! aan het juiste adres!

Ook Koningsdag in Zwolle belooft weer een knaller te worden met naast 25.000 bezoekers verspreid over 2 areas ook nog eens een line-up om je vingers bij af te likken. Op het ene podium hoor je de meest relaxte house tunes voorbij komen, terwijl er van het andere podium weinig heel zal blijven zodra de verzameling aan top-dj’s de (raw) hardstyle uit de speakers laat blazen. Zwolle bereid je voor: Kingdance 2019 gaat los!

Kingdance
Locatie: Grote Voort, Zwolle

Tijd: 14.00 – 00.00 uur
Artiesten: o.a. Radical Redemption, Bizzey, B-Front
Ticketprijs: €18,50
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

De komende weken ga ik hier nog veel meer informatie aan toevoegen. In de tussentijd: heb je een tip dan stuur me gerust een berichtje op Facebook dan voeg ik het toe! 🙂

koningsdag

Rommelmarkt Koningsdag

Een vaste traditie met Koningsdag – en voorheen met Koninginnedag – is natuurlijk de rommelmarkt. De Koningsdag rommelmarkt, ook wel vrijmarkt genaamd, is al jaren lang een traditie verbonden aan deze dag. Traditiegetrouw hoeven burgers tijdens deze dag namelijk geen vergunning te hebben om iets op straat te verkopen; hetgeen gedurende de rest van het jaar wel nodig is. Een keer per jaar kan dus iedereen die het wil op straat haar/zijn spullen gaan verkopen. Je vindt deze traditie – soms ook wel kleedjesmarkt genoemd – terug in vrijwel elke stad (en vrijwel elk dorp) in Nederland. De naam kleedjesmarkt komt dan weer voort uit het feit dat mensen altijd met een kleed op de grond gaan zitten en daar hun te verkopen goederen op uitstallen.

De vrijmarkt is een typische Koningsdag traditie, omdat burgers op deze dag geen vergunning nodig hebben om spullen op straat te verkopen!

De grootste en bekendste versies van deze rommelmarkt zijn toch wel de vrijmarkt Amsterdam – in het Vondelpark – en de vrijmarkt Utrecht – verspreid over het centrum van de stad.  Voor veel Nederlanders is het een traditie om het hele jaar door oude spullen te bewaren en die vervolgens met Koningsdag allemaal op straat te verkopen. Met name onder kinderen is het populair. Zo laten veel ouders de kinderen vaak met hun kleedje op de vrijmarkt de spullen verkopen. De kinderen vinden het ontzettend leuk, ze leren al vroeg ondernemerschap, en vaak laten de ouders ze de opbrengsten (deels) houden. Een vrijmarkt is echter vooral gewoon voor het plezier, en om zo te voorkomen dat dingen weggegooid moeten worden. Dit vinden de meeste Nederlanders namelijk toch maar zonde! 😉

Wat is Koningsdag?

Allemaal leuk en aardig die feestjes en (gratis) festivals, maar waarom is het nou eigenlijk zo’n belangrijke dag? Wat is Koningsdag? Momenteel is het de nationale feestdag in Nederland waarop de verjaardag van Koning Willem-Alexander gevierd wordt, maar de traditie is niet bij hem begonnen. Ik leg je hieronder kort uit wanneer de eerste Koningsdag was en hoe de traditie zich over de afgelopen jaren ontwikkeld heeft.

De traditie van Koningsdag begon op 31 augustus 1885, maar niet als de viering van een Koning. Het bejubelde lid van het koningshuis was namelijk de kleine prinses Wilhelmina. Ter ere van haar vijfde verjaardag werd er een speciale Prinsessendag voor het meisje georganiseerd, hetgeen vervolgens een jaarlijkse traditie werd. Prinsessendag was in het leven geroepen als een idee om de nationale eenheid in Nederland te bevorderen.

Geschiedenis van Koningsdag:

 • Ontstaan op 31 augustus 1885 als Prinsessendag (voor Prinses Wilhelmina)
 • 23 november 1981 verandering naar Koninginnedag (Koningin Wilhelmina)
 • 1948 verandert naar 30 april (Koningin Juliana)
 • 1981: Koningin Beatrix behoudt 30 april als Koninginnedag
 • 27 april 2013: de eerste Koningsdag (Koning Willem-Alexander)
 • Totaal aantal gevierde vorsten: vier
 • Vrijdag 27 april 2019: datum Koningsdag 2019! 🙂

Toen Koning Willem III overleed, op 23 november 1890, volgde Prinses Wilhelmina hem op en werd ze Koningin Wilhelmina. Men besloot de feestdag op haar verjaardag te behouden, maar de naam werd veranderd in Koninginnedag. In het begin was het nog geen groot volksfeest, maar dit veranderde op 31 augustus 1902 toen de dag gepaard ging met het blijde bericht dat Koningin Wilhelmina een ernstige ziekte te boven was gekomen. Sindsdien betekende de dag een landelijk feest. In 1948 werd Koningin Juliana de nieuwe Koningin van Nederland. Net als haar moeder besloot ze het feest op haar verjaardag te houden: 30 april. Als extra besloot ze, samen met haar familie, een defilé af te geven op Paleis Soestdijk. Evenals de rest van de feestelijke activiteiten groeide het defilé flink in populariteit en het werd een jaarlijks fenomeen. Het was ook in deze tijd dat Koninginnedag een nationale feestdag werd en een officiële vrije dag in het teken van de saamhorigheid tussen Nederlanders. De dag was werkelijk een volksfeest in heel Nederland.

De volgende verandering kwam in 1981 toen Koningin Beatrix de troon besteeg. In plaats van de dag te veranderen naar haar verjaardag besloot ze, om haar moeder te eren, Koninginnedag nog steeds op 30 april te laten plaatsvinden. Een verandering die ze wel doorvoerde was dat het koninklijk defilé niet meer op het paleis zou plaatsen, maar dat de koninklijke familie telkens naar een plaats in Nederland zou gaan om het te vieren.

Koningsdag Datum Dag van de week  Weeknummer
Koningsdag 2019 27 april 2019 Zaterdag 17
Koningsdag 2020 27 april 2020 Maandag 18
Koningsdag 2021  27 april 2021 Dinsdag 17
Koningsdag 2022  27 april 2022 Woensdag 17
Koningsdag 2023 27 april 2023 Donderdag 17

Als Koningsdag op een dinsdag of donderdag valt kun je deze perfect gebruiken om een lang weekend te bouwen. Lees hier hoe je extra veel vrij krijgt door gebruik te maken van feestdagen en brugdagen!

In 2013 trad Koningin Beatrix af om plaats te maken voor haar zoon, Willem-Alexander. Hij besloot de datum naar zijn verjaardag te veranderen en sindsdien vieren wij Koningsdag in plaats van Koninginnedag. Koning Willem-Alexander is op 27 april 1967 geboren (hij wordt dit jaar 52) en dit beantwoord dan ook de vraag wanneer is Koningsdag : op 27 april!

Wist je dat Koningsdag nooit op een zondag gevierd wordt? Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag de dag ervoor – op zaterdag 26 april – gevierd!

koningsdag

Is Koningsdag een vrije dag voor iedereen?

Een vraag die velen van ons natuurlijk bezighoudt is: moet ik werken met Koningsdag, of is Koningsdag een vrije dag? Het antwoord: dat hangt ervan af…

Koningsdag (dat wil zeggen 27 april) is een officiële landelijke feestdag in Nederland. Dit betekent echter niet dat iedereen deze dag ook vrij heeft van werk. De meeste mensen overigens wel, maar vraag het altijd voor de zekerheid na bij je werk, school of opleiding.

 • Als werknemer (ook voor ambtenaren):

Waarschijnlijk heb je vrij op Koningsdag en krijg je zelfs doorbetaald ook, omdat het geldt als een nationale feestdag. Om echter 100% zeker te zijn van je zaak kun je het beste je cao of contract even nalezen, of het gewoon aan je baas vragen. Werk je echter als bijvoorbeeld politieagent(e) of in het ziekenhuis, dan is er een grote kans dat de regels voor jou iets anders liggen. Bespreek dit met je baas en collega’s!

 • Als scholier of student:

Heb je als student of scholier vrij op Koningsdag? In 99% van de gevallen wel! Onderwijsinstanties sluiten normaliter altijd voor Koningsdag (zo vroeger ook voor Koninginnedag). In principe wil ik zeggen dat je vrij hebt, maar er is echter altijd de minuscule mogelijkheid dat jouw school besluit de deuren toch open te houden (zou wel erg gemeen zijn overigens!). Check dus altijd voor de zekerheid nog even bij je onderwijsinstantie.

Begin van de meivakantie

Leuk extraatje om te vermelden is trouwens dat zaterdag 27 april 2019, Koningsdag dit jaar, tevens het begin van de meivakantie inluidt! Beter kan je de meivakantie haast niet beginnen toch?!

Infographic KoningsdagInfografic from www.holidayguru.nl

Wist je dat…? Koningsdag fun facts:

 • De gemiddelde straatverkoper verdient maar liefst €90 met Koningsdag; laat dat geld maar binnenstromen!

 

 • Koningsdag is de meest gefilmde gebeurtenis uit onze geschiedenis.

 

 • Tijdens de Duitse bezetting was Koninginnedag verboden. Gelukkig bleef men het stiekem vieren en hield de traditie stand.

 

 • Met de trein naar Koningsdag Amsterdam? Jij en maar liefst 250.000 anderen!

 

 • Eet jij ook elk jaar een oranje tompouce? De verkoop voor banketbakkers stijgt op Koningsdag met zo’n 600%!

 

 • In 2001 kon het koninklijk bezoek aan Drenthe niet doorgaan door een mond-en-klauwzeer uitbraak en werd het verplaatst naar Amsterdam.

 

 

Wil je weten welke evenementen en festivals nog meer plaatsvinden in april in binnen- en buitenland? Bekijk dan mijn favoriete vakantiebestemmingen in april!

Bestemmingen april Meivakantie uitjes

Holidayguru.nl wenst je een fijne Koningsdag 2020!

 

Holidayguru NL Koningsdag

 

Opmerkingen

jouw mening?