Koningsdag 2019

Koningsdag 2019

Wat te doen op Koningsdag 2019? De festivals en feesten, de vrijmarkt, de grachten in Amsterdam gevuld met oranje boten, of toch gewoon thuis voor de buis voor de Koningsdagtrekking? Hier vind je (zodra er meer informatie beschikbaar is) een complete gids met alle informatie – de feitjes, de feesten en de festivals – voor Koningsdag 2019. Waar vier jij Koningsdag dit jaar?

Wat is Koningsdag? | Wanneer is Koningsdag? | Koningsdag vrije dag? | Wat te doen op Koningsdag? | Koningsdag Amsterdam | Overige Koningsdag feesten | Rommelmarkt Koningsdag | Route van de Koning in Groningen

koningsdag

Wat is Koningsdag?

Laat ik beginnen bij het begin: wat is Koningsdag? Momenteel is het de nationale feestdag in Nederland waarop de verjaardag van Koning Willem-Alexander gevierd wordt, maar de traditie is niet bij hem begonnen. Ik leg je hieronder kort uit wanneer de eerste Koningsdag was en hoe de traditie zich over de afgelopen jaren ontwikkeld heeft.

De traditie van Koningsdag begon op 31 augustus 1885, maar niet als de viering van een Koning. Het bejubelde lid van het koningshuis was namelijk de kleine prinses Wilhelmina. Ter ere van haar vijfde verjaardag werd er een speciale Prinsessedag voor het meisje georganiseerd, hetgeen vervolgens een jaarlijkse traditie werd. Prinsessedag was in het leven geroepen als een idee om de nationale eenheid in Nederland te bevorderen.

Geschiedenis van Koningsdag:

 • Ontstaan op 31 augustus 1885 als Prinsessedag (voor Prinses Wilhelmina)
 • 23 november 1981 verandering naar Koninginnedag (Koningin Wilhelmina)
 • 1948 verandert naar 30 april (Koningin Juliana)
 • 1981: Koningin Beatrix behoudt 30 april als Koninginnedag
 • 27 april 2013: de eerste Koningsdag (Koning Willem-Alexander)
 • Totaal aantal gevierde vorsten: vier
 • Vrijdag 27 april 2018: datum Koningsdag 2018! 🙂

Toen Koning Willem III overleed, op 23 november 1890, volgde Prinses Wilhelmina hem op en werd ze Koningin Wilhelmina. Men besloot de feestdag op haar verjaardag te behouden, maar de naam werd veranderd in Koninginnedag. In het begin was het nog geen groot volksfeest, maar dit veranderde op 31 augustus 1902 toen de dag gepaard ging met het blijde bericht dat Koningin Wilhelmina een ernstige ziekte te boven was gekomen. Sindsdien betekende de dag een landelijk feest. In 1948 werd Koningin Juliana de nieuwe Koningin van Nederland. Net als haar moeder besloot ze het feest op haar verjaardag te houden: 30 april. Als extra besloot ze, samen met haar familie, een defilé af te geven op Paleis Soestdijk. Evenals de rest van de feestelijke activiteiten groeide het defilé flink in populariteit en het werd een jaarlijks fenomeen. Het was ook in deze tijd dat Koninginnedag een nationale feestdag werd en een officiële vrije dag in het teken van de saamhorigheid tussen Nederlanders. De dag was werkelijk een volksfeest in heel Nederland.

De volgende verandering kwam in 1981 toen Koningin Beatrix de troon besteeg. In plaats van de dag te veranderen naar haar verjaardag besloot ze, om haar moeder te eren, Koninginnedag nog steeds op 30 april te laten plaatsvinden. Een verandering die ze wel doorvoerde was dat het koninklijk defilé niet meer op het paleis zou plaatsen, maar dat de koninklijke familie telkens naar een plaats in Nederland zou gaan om het te vieren.

Koningsdag Datum Dag van de week  Weeknummer
Koningsdag 2019 27 april 2019 Zaterdag 17
Koningsdag 2020 27 april 2020 Maandag 18
Koningsdag 2021  27 april 2021 Dinsdag 17
Koningsdag 2022  27 april 2022 Woensdag 17
Koningsdag 2023 27 april 2023 Donderdag 17

Als Koningsdag op een dinsdag of donderdag valt kun je deze perfect gebruiken om een lang weekend te bouwen. Lees hier hoe je extra veel vrij krijgt door gebruik te maken van feestdagen en brugdagen!

In 2013 trad Koningin Beatrix af om plaats te maken voor haar zoon, Willem-Alexander. Hij besloot de datum naar zijn verjaardag te veranderen en sindsdien vieren wij Koningsdag in plaats van Koninginnedag. Koning Willem-Alexander is op 27 april 1967 geboren (hij wordt dit jaar 52) en dit beantwoord dan ook de vraag wanneer is Koningsdag : op 27 april!

Wist je dat Koningsdag nooit op een zondag gevierd wordt? Valt 27 april op een zondag dan wordt Koningsdag de dag ervoor – op zaterdag 26 april – gevierd!

koningsdag

Is Koningsdag een vrije dag voor iedereen?

Een vraag die velen van ons natuurlijk bezighoudt is: moet ik werken met Koningsdag, of is Koningsdag een vrije dag? Het antwoord: dat hangt ervan af…

Koningsdag (dat wil zeggen 27 april) is een officiële landelijke feestdag in Nederland. Dit betekent echter niet dat iedereen deze dag ook vrij heeft van werk. De meeste mensen overigens wel, maar vraag het altijd voor de zekerheid na bij je werk, school of opleiding.

 • Als werknemer (ook voor ambtenaren):

Waarschijnlijk heb je vrij op Koningsdag en krijg je zelfs doorbetaald ook, omdat het geldt als een nationale feestdag. Om echter 100% zeker te zijn van je zaak kun je het beste je cao of contract eventjes nalezen, of het gewoon aan je baas vragen. Werk je echter als bijvoorbeeld politieagent(e) of in het ziekenhuis dan is er een grote kans dat de regels voor jou iets anders liggen. Bespreek dit met je baas en collega’s!

 • Als scholier of student:

Heb je als student of scholier vrij op Koningsdag? In 99% van de gevallen wel! Onderwijsinstanties sluiten normaliter altijd voor Koningsdag (zo vroeger ook voor Koninginnedag). In principe wil ik zeggen dat je vrij hebt, maar er is echter altijd de minuscule mogelijkheid dat jouw school besluit de deuren toch open te houden (zou wel erg gemeen zijn overigens!). Check dus altijd voor de zekerheid nog eventjes bij je onderwijsinstantie.

Begin van de meivakantie

Leuk extraatje om te vermelden is trouwens dat zaterdag 27 april 2019, Koningsdag dit jaar, tevens het begin van de meivakantie inluidt! Beter kan je de meivakantie haast niet beginnen toch?!

Infographic KoningsdagInfografic from www.holidayguru.nl

Wist je dat…? Koningsdag fun facts:

 • De gemiddelde straatverkoper verdient maar liefst €90 met Koningsdag; laat dat geld maar binnenstromen!

 

 • Koningsdag is de meest gefilmde gebeurtenis uit onze geschiedenis.

 

 • Tijdens de Duitse bezetting was Koninginnedag verboden. Gelukkig bleef men het stiekem vieren en hield de traditie stand.

 

 • Met de trein naar Koningsdag Amsterdam? Jij en maar liefst 250.000 anderen!

 

 • Eet jij ook elk jaar een oranje tompouce? De verkoop voor banketbakkers stijgt op Koningsdag met zo’n 600%!

 

 • In 2001 kon het koninklijk bezoek aan Drenthe niet doorgaan door een mond-en-klauwzeer uitbraak en werd het verplaatst naar Amsterdam.

 

 • Ook op Aruba, Bonaire en Curaçao wordt Koningsdag gevierd.

Wat te doen op Koningsdag?

Let op: onderstaande informatie gaat nog over Koningsdag 2018. Zodra er meer informatie is over Koningsdag 2019 voeg ik het hier direct toe. Houd mijn pagina de komende maanden dus in de gaten voor de laatste updates over Koningsdag 2019!

Misschien wel de belangrijkste vraag: wat te doen op Koningsdag? Welke feesten en festivals zijn er? Wat is er bijvoorbeeld allemaal te doen met Koningsdag in Amsterdam dit jaar? Of wat dacht je van hard gaan bij Koningsdag in Arnhem, met dit jaar de laatste editie van de Koningsdag knaller Beat the Bridge, onder de John Frostbrug?! In Eindhoven – of in Best beter gezegd – vind je dit jaar ook weer het gigantische festival Supersized Kingsday en in Nijmegen heb je het gezellige Oranjepop waar je voor maar €7,50 naar binnen wandelt voor een relaxt dagje feest. Vergeet daarnaast zeker niet Kingsland Festival 2018; het festival wat plaatsvindt in zowel Amsterdam, Den Bosch, Groningen en Twente met Nederlands elektronische grootheden als bijvoorbeeld Hardwell of Tiësto; de line-up wordt later nog bekend gemaakt!

Pfff, wat een feesten! En dat is maar het topje van de ijsberg, want er zijn er nog veel, veel meer te vinden verspreid over heel ons land. Als dat nog niet genoeg is zijn er ook nog de speciale activiteiten tijdens Koningsdag, zoals bijvoorbeeld de vrijmarkten. Deze vrijmarkt – of rommelmarkt – wordt traditiegetrouw in vrijwel elke grote stad (maar ook in veel kleine dorpen) in Nederland gehouden tijdens Koningsdag. In de lange lijst met overige Koningsdag evenementen vind je natuurlijk ook het defilé (wat ik hierboven al kort noemde). Waar is het Koningsdag defilé 2018? Of breder gezegd: waar is de Koning met Koningsdag?

Over het hele land is het een groot feest en vrijwel elke stad heeft wel wat festivals of feesten voor je in petto. Ik probeer ze hier allemaal op te noemen, maar let wel dat voor veel van de festivals de volledige line-up nog niet bekend is en dat er soms nog wat informatie ontbreekt. Ik zal dit artikel zo vaak mogelijk voor je updaten, zodra er weer nieuwe namen bekend zijn. Houd deze pagina dus geregeld in de gaten voor de laatste informatie over de feesten en artiesten met Koningsdag 2018! Hieronder geef ik een zo compleet mogelijk overzicht met alle feesten, festivals en overige evenementen die je verspreid door ons land kunt vinden. Staat jouw favoriete feest er niet tussen, of ben ik ergens wat informatie vergeten? Laat dan een bericht achter op mijn Facebook pagina en dan pas ik het zo snel mogelijk aan; alvast bedankt! 🙂

 

Koningsdag Amsterdam

Let op: onderstaande informatie gaat nog over Koningsdag 2018. Zodra er meer informatie is over Koningsdag 2019 voeg ik het hier direct toe. Houd mijn pagina de komende maanden dus in de gaten voor de laatste updates over Koningsdag 2019!

Laat ik beginnen met de hoofdstad; de festivals en feesten tijdens Koningsdag 2018 in Amsterdam. Om je een handig overzicht te geven heb ik de belangrijkste evenementen op de kaart hieronder aangegeven. Naar mate we dichter bij de verjaardag van Willem-Alexander komen zal ik hier meer informatie aan toevoegen.

Zoals elk jaar is er voor ieder wat wils tijdens Koningsdag, voor eenieder wel een feest of festival om op los te gaan en volop van te genieten met vrienden en/of familie. Of je nou wilt feesten alsof het je laatste is, of dat je de avond ervoor al hard gaat tijdens koningsnacht en voor de dag zelf een iets rustiger feest zoekt: je vindt het allemaal in Amsterdam.

Sinds Koninginnedag 2012 worden er – zoals je op het kaartje hierboven ook kunt zien – geen grote evenementen meer in het centrum van Amsterdam gehouden. Voorheen vonden er veel grote (gratis) evenementen plaats in de binnenstad, zoals het jaarlijks terugkerende Koninginnedagfeest van Radio 538, gehouden op het Museumplein. De gemeente Amsterdam nam dit besluit vanwege zorgen om het toenemende alcoholgebruik in Amsterdam tijdens Koninginnenacht en Koninginnedag. Het handhaven van de orde, en zo een veilige situatie creëren voor de bijna 1 miljoen bezoekers (vanuit heel Nederland en daarbuiten), was volgens de gemeente in het gedrang. Sindsdien zijn de feesten en festivals buiten het centrum te vinden en vindt er voor de meeste evenementen een reguliere kaartverkoop plaats.

Hierboven op het kaartje zie je precies aangegeven waar je de grootste/leukste feesten vindt rondom de hoofdstad. Alles wat er te doen is tijdens de verjaardag van Willem-Alexander vind je hier. Hieronder licht ik er een paar ietsje meer toe.

Kingsland Festival
Locatie: RAI Amsterdam

Tijd: 12.00 – 20.00 uur
Artiesten: o.a. Hardwell, Yellow Claw, Broederliefde, Headhunterz en veel meer
Ticketprijs: regular ticket voor €37,90
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Kingsland Festival is het grootste Koningsdag festival, verspreid over maar liefst vier steden! Naast Amsterdam vindt het ook plaats in Den Bosch, Groningen en Twente (zie meer informatie later in dit artikel). Kingsland Amsterdam vindt plaats in de RAI en er zijn optredens van onder andere Hardwell, Yellow Claw, Broederliefde, Jeugd van Tegenwoordig, Headhunterz, Lost Frequencies en nog veel meer.

Een andere groot terugkerend festival is Loveland van Oranje. Dit grootschalige elektronische festival vindt tijdens Koningsdag 2018 voor de 23ste keer plaats! Je vindt hier zoals gebruikelijk top dj’s uit binnen en buitenland; sommigen van de grootste namen binnen de techno en house zijn hier vertegenwoordigd. Tijdens deze editie kun je een dansje wagen op onder andere Pan-Pot, Skream, Benny Rodrigues en Skream.

Loveland van Oranje
Locatie: Meerpark, Radioweg 64

Tijd: 11.00 – 20.00 uur
Artiesten: o.a. Pan-Pot, Skream, Alan Fitzpatrick
Ticketprijs: standaard ticket voor €25
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Oranjebloesem
Locatie: Blijburg aan Zee

Tijd: 12.00 – 20.00 uur
Artiesten: o.a. Colin Benders, Dekmantel Soundsystem, Fjaak
Ticketprijs: standaard ticket voor €37,50
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Zelf noemen ze dit feest “het alternatief op Koningsdag”. Met een aantal heerlijke namen en een uiterst relaxte sfeertje belooft Oranjebloesem weer een aanrader te worden voor eenieder die tijdens Koningsdag in Amsterdam even de drukte van de dagjesmensen wilt ontsnappen en wilt genieten van een goed festival. Met namen als Colin Benders en Dekmantel Soundsystem moet dat wel lukken!

Wat is Koningsdag in Amsterdam zonder de mogelijkheid om eraan te ontsnappen in de unieke omgeving van de NDSM-werf?! Zoals elk jaar staat de werf weer in teken van NDSM Vrijhaven en zoals elk jaar kun dit feest in Amsterdam-Noord ook weer gratis bezoeken. Van dansjes wagen bij These Guys tot de kindervrijmarkt van de IJ-hallen; bij NDSM Vrijhaven vind je een gevarieerd Koningsdagsfeest voor jong en oud!

NDSM Vrijhaven
Locatie: NDSM-werf
Artiesten: o.a. These Guys met o.a. Steve Motto, Upsammy, G-String
Ticketprijs: GRATIS
Kijk hier voor meer informatie.

Urban Music Festival
Locatie: Stadspodium Amsterdam

Tijd: 12.00 – 20.00 uur
Artiesten: Avalon & Friends, many more to be announced
Ticketprijs: early bird €16,50
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Ook dit festival is een terugkerend fenomeen; ook dit jaar kleurt het stadspodium in Amsterdam tijdens Koningsdag oranje voor het Urban Music Festival. Dit festival is the place to be voor fans van urban, hiphop, R&B, Afro en alles daaraan gerelateerd; of voor eenieder die gewoon op zoek is naar een gezellig festival!

Verdere Koningsdag activiteiten in Amsterdam

Let op: onderstaande informatie gaat nog over Koningsdag 2018. Zodra er meer informatie is over Koningsdag 2019 voeg ik het hier direct toe. Houd mijn pagina de komende maanden dus in de gaten voor de laatste updates over Koningsdag 2019!

Naast de grote festivals hierboven beschreven is er vanzelfsprekend ook in andere delen van Amsterdam genoeg bedrijvigheid met de gezelligste, gekste en gemoedelijkste feesten. Wat dacht je van het knotsgekke Terug naar Toen Koningsdag feest aan de Vijzelgracht bij Le Patron, waar je terugkeert naar – zo zeggen ze het zelf – “die gouwe ouwe vertrouwde Beatrix tijd”. De grootste hits uit de jaren 90 en 00 passeren hier de revue; tijd om te dansen! Gaan de Spice Girls en Backstreet Boys je toch echt iets te traag, of wil je na een rustige Koningsdag de nacht nog eventjes flink doorhalen? Ga dan helemaal los op de lompste beats en drops tijdens 50HURTZ x Circus Records in de Melkweg voor een snoeiharde party. Voor een overzicht van alle feestjes kun je een kijkje nemen op mijn plattegrond hierboven waar ik heb geprobeerd alles wat er te doen is in kaart te brengen!

Heb je een gezin en ben je op zoek naar een meer kindvriendelijke Koningsdag activiteit? Dan kan ik je naast de bekende vrijmarkt in het Vondelpark ook de speciale kindervrijmarkten op het Artisplein en die in de IJ-Hallen aanraden. Die in de IJ-Hallen is onderdeel van het grotere NDSM Vrijhaven (hierboven al kort beschreven) en ook de rest van dit gratis festival biedt een kindervriendelijke feestomgeving. Daarnaast kan ik bezoekers met kinderen zeker het gezellige Bredewegfestival aanraden!

Het gratis festival Terug naar Toen Koningsdag brengt je terug naar “de tijd dat Koning Willem Alexander nog gewoon Prins Pils was.”

Leuke hotels in Amsterdam

Leuke Airbnbs in Amsterdam

Goedkoop naar Koningsdag Amsterdam met Flixbus

Reis goedkoop naar Koningsdag in Amsterdam met Flixbus. Al vanaf €5 reis je met Flixbus vanuit verschillende steden in Nederland naar Amsterdam. Boek je bustickets snel en profiteer tussen 23 en 27 april 2018 van deze Koningsdag aanbieding. Je kunt onder andere in Den Haag, Rotterdam, Groningen, Maastricht en Eindhoven vanaf €5 met de bus naar Amsterdam.

flixbus

Koningsdag festivals en feesten in de rest van Nederland

Let op: onderstaande informatie gaat nog over Koningsdag 2018. Zodra er meer informatie is over Koningsdag 2019 voeg ik het hier direct toe. Houd mijn pagina de komende maanden dus in de gaten voor de laatste updates over Koningsdag 2019!

Veel mensen zien de hoofdstad misschien als het epicentrum van al het feestgedruis, maar overal in ons land kleurt het oranje met het ene feest nog leuker dan het andere. Laat ik net als voor het overzicht van Amsterdam weer beginnen met alles in kaart te brengen. Deze map hieronder bevat de grootste evenementen in Nederland tijdens Koningsdag 2018. Wat is er te beleven tijdens Koningsdag Rotterdam? Of Koningsdag Eindhoven? Wat dacht je van Zwolle, Den Haag, Utrecht of Tilburg? Hieronder probeer ik ze allemaal in kaart te brengen voor je.

Zoals je kunt zien is het land weer vol met feest en dit is natuurlijk nog lang niet alles, want bijna elk dorp doet wel iets extra’s met Koningsdag! Net als bij mijn vorige overzicht van evenementen tijdens Koningsdag zeg ik dan ook hier weer erbij: dit is nog niet alles en mocht je nog een tip hebben die er echt in moet, stuur me dan even een berichtje op Facebook dan voeg ik het toe! 🙂

Laat me hieronder even de belangrijkste/grootste festivals in Nederland apart benoemen met wat extra informatie. De populairste is misschien wel Supersized Kingsday tijdens Koningsdag in Eindhoven, maar ook Koningsdag in Arnhem belooft met Beat the Bridge (laatste editie!) weer flink los te gaan. Koningsdag Tilburg had vorig jaar de koninklijke familie nog op bezoek, maar zal het stokje (of de familie) dit jaar door geven aan Groningen. Desalniettemin zal ook dit jaar Koningsdag Tilburg goed gevierd worden. Koningsdag Zwolle zal dit jaar net als voorgaande jaren weer vooral bezoekers trekken met het Kingdance festival, met namen als Dirtcaps en The Partysquad, maar ook wat harde draaiers als Radical Redemption en Frequencerz. Koningsdag Den Bosch heeft naast Kingsland Festival (dat feest verspreid over vier steden waar ik het hierboven ook al over had) ook wederom het Oranjekade Festival op de planning staan. Met namen als Fresku en Luuk van Dijk is dit festival op de Tramkade ook dit jaar vast en zeker weer een succes! Een paar uitgelichte festivals:

Supersized Kingsday
Locatie: Aquabest, Eindhoven

Tijd: 12.00 – 23.00 uur
Artiesten: o.a. Angerfist, B-Front & Frequencerz, Zany
Ticketprijs: €29,75 (earlybird)
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Supersized Kingsday Festival 2018, het jaarlijks terugkerende feest op Aquabest bij Eindhoven, belooft weer volop stampen te worden met de grootste namen en de dikste line-up binnen de harder styles. Hardstyle, hardcore, en alles daaraan gerelateerd passeert hier de revue. Tickets zijn inmiddels al verkrijgbaar voor slechts €29,75!

Binnen dezelfde muziekstijlen vinden we ook Beat the Bridge in Arnhem, waarvan het ditmaal de laatste editie is helaas! Breek nog eenmaal de tent (of de brug..?) af met je beste maatjes op deze laatste editie van Beat the Bridge tijdens Koningsdag (en Koningsnacht). Naast het feest onder de brug kun je ook weer mee (ook tijdens Koningsnacht!) met de Crazy Cruise.

Beat the Bridge
Locatie: John Frostbrug, Arnhem

Tijd: 12.00 – 00.00 uur
Artiesten: o.a. Radical Redemption, Miss K8, Warface
Ticketprijs: €22,50 (earlybird)
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Oranjepop
Locatie: Hunnerpark, Nijmegen

Tijd: 12.00 – 00.00 uur
Artiesten: o.a. Birth of Joy, Fresku en Luwten
Ticketprijs: €7,50 en tot 16 gratis!
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Voor wie geen zin heeft in enkel hardstyle, techno of andere elektronische genres biedt Oranjepop in Nijmegen een goed alternatief. Dit kleinschalige, gemoedelijke festival biedt elk jaar weer een gevarieerde line-up; van bandjes tot singer-songwriters tot ook wat dj’s. Voorverkoop voor de kaarten is er niet en €7,50 kost je ook de kop niet. Blijf hier op de hoogte van het programma van Oranjepop Nijmegen 2018.

Het is weer zover; 538 is terug met een van de grootste feesten tijdens de verjaardag van de koning; 538Koningsdag 2018! Ga helemaal los op het Chasséveld in Breda op de muziek van grootheden als Armin van Buuren en Hardwell, maar ook Lucas & Steve en Dré Hazes! Het belooft een knalfeest te worden dus zorg wel dat je op tijd je tickets scoort. De voorverkoop begint vrijdag 23 maart 2018.

538Koningsdag
Locatie: Chasséveld, Breda

Tijd: 12.00 – 00.00 uur
Artiesten: o.a. Armin van Buuren, Hardwell, Dré Hazes
Ticketprijs: €26
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Slam! Koningsdag
Locatie: AFAS stadion, Alkmaar

Tijd: 12.00 – 22.00 uur
Artiesten: o.a. Blasterjaxx, Boef, Lil Kleine, Lucas & Steve, Yellow Claw
Ticketprijs: €20
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

Koningsdag Breda? Dat doe je natuurlijk bij Slam! Koningsdag 2018! Met namen als Yellow Claw, Lil’ Kleine en Lucas & Steve – en met twee stages met plek voor maar liefst 30.000 bezoekers – belooft dit weer een groot feest te worden op het Chasséveld in Breda. Wie op zoek is naar een party is tijdens Koningsdag in Breda bij Slam! aan het juiste adres!

Ook Koningsdag in Zwolle belooft weer een knaller te worden met naast 25.000 bezoekers verspreid over 2 areas ook nog eens een line-up om je vingers bij af te likken. Op het ene podium hoor je de meest relaxte house tunes voorbij komen, terwijl er van het andere podium weinig heel zal blijven zodra de verzameling aan top-dj’s de (raw) hardstyle uit de speakers laat blazen. Zwolle bereid je voor: Kingdance 2018 gaat los!

Kingdance
Locatie: Grote Voort, Zwolle

Tijd: 14.00 – 00.00 uur
Artiesten: o.a. Lil Kleine, Radical Redemption, Mr. Polska, Digital Punk
Ticketprijs: €15
Kijk hier voor tickets en meer informatie.

De komende weken ga ik hier nog veel meer informatie aan toevoegen. In de tussentijd: heb je een tip dan stuur me gerust een berichtje op Facebook dan voeg ik het toe! 🙂

koningsdag

Rommelmarkt Koningsdag

Let op: onderstaande informatie gaat nog over Koningsdag 2018. Zodra er meer informatie is over Koningsdag 2019 voeg ik het hier direct toe. Houd mijn pagina de komende maanden dus in de gaten voor de laatste updates over Koningsdag 2019!

Een vaste traditie met Koningsdag – en voorheen met Koninginnedag – is natuurlijk de rommelmarkt. De Koningsdag rommelmarkt, ook wel vrijmarkt genaamd, is al jaren lang een traditie verbonden aan deze dag. Traditiegetrouw hoeven burgers tijdens deze dag namelijk geen vergunning te hebben om iets op straat te verkopen; hetgeen gedurende de rest van het jaar wel nodig is. Een keer per jaar kan dus iedereen die het wil op straat haar/zijn spullen gaan verkopen. Je vindt deze traditie – soms ook wel kleedjesmarkt genoemd – terug in vrijwel elke stad (en vrijwel elk dorp) in Nederland. De naam kleedjesmarkt komt dan weer voort uit het feit dat mensen altijd met een kleed op de grond gaan zitten en daar hun te verkopen goederen op uitstallen.

De vrijmarkt is een typische Koningsdag traditie, omdat burgers op deze dag geen vergunning nodig hebben om spullen op straat te verkopen!

De grootste en bekendste versies van deze rommelmarkt zijn toch wel de vrijmarkt Amsterdam – in het Vondelpark – en de vrijmarkt Utrecht – verspreid over het centrum van de stad.  Voor veel Nederlanders is het een traditie om het hele jaar door oude spullen te bewaren en die vervolgens met Koningsdag allemaal op straat te verkopen. Met name onder kinderen is het populair. Zo laten veel ouders de kinderen vaak met hun kleedje op de vrijmarkt de spullen verkopen. De kinderen vinden het ontzettend leuk, ze leren al vroeg ondernemerschap, en vaak laten de ouders ze de opbrengsten (deels) houden. Een vrijmarkt is echter vooral gewoon voor het plezier, en om zo te voorkomen dat dingen weggegooid moeten worden. Dit vinden de meeste Nederlanders namelijk toch maar zonde! 😉

De route van de koning in Groningen tijdens Koningsdag 2018

Let op: onderstaande informatie gaat nog over Koningsdag 2018. Zodra er meer informatie is over Koningsdag 2019 voeg ik het hier direct toe. Houd mijn pagina de komende maanden dus in de gaten voor de laatste updates over Koningsdag 2019!

Zoals elk jaar is de koning weer ergens in het land te vinden. Vorig jaar was dit in het zuiden van het land in Tilburg, dit jaar vind je de koninklijke familie in Groningen. Het stadsbezoek van Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, de kinderen en andere leden van de familie zal in totaal ongeveer zo’n twee uur duren. De familie begint bij de Prinsenhof en zal vervolgens een route van ongeveer 1.2 kilometer lopen. Op de route van de koning tijdens Koningsdag worden onder andere de Martinikerk, de Waag en de Vismarkt gepasseerd.

De burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, en commissaris van de Koning René Paas zullen gezamenlijk de koninklijke familie ontvangen bij de ingang van de Prinsenhof, om 11.00 uur ’s ochtends op Koningsdag. Vervolgens zullen jonge Groningers de de familie workshops geven en meer vertellen over hoe zij Groningen zien en beleven. Ook bondscoach Ronald Koeman – opgegroeid in Groningen – zal hier een workshop geven. Andere activiteiten langs de route zijn bijvoorbeeld een voorstelling van het Noord Nederlands Toneel in de Martinikerk en een optreden van singer-songwriter Arnold Veeman op de Vismarkt. Voor de volledige route kun je op het kaartje hierboven terecht.

Burgemeester den Oudsten van Groningen verwacht tijdens Koningsdag zo’n 80.000 bezoekers in de stad te mogen ontvangen. Langs de route van de koning is er plaats voor ongeveer 30.000 toeschouwers.

Wil je weten welke evenementen en festivals nog meer plaatsvinden in april in binnen- en buitenland? Bekijk dan mijn favoriete vakantiebestemmingen in april!

Bestemmingen april

Het team van Holidayguru.nl wenst je een fijne Koningsdag!

Teamfoto Holidayguru Koningsdag

Opmerkingen

jouw mening?