Koningsdag 2024

Wat te doen op Koningsdag 2024? De festivals en feesten, de vrijmarkt, de grachten in Amsterdam gevuld met oranje boten, of toch gewoon thuis voor de buis voor de Koningsdagtrekking? Hier vind je een complete gids met alle informatie – de feitjes, de feesten en de festivals – voor Koningsdag 2024. Waar vier jij Koningsdag dit jaar?

Route van de Koning in Emmen | Wat te doen op Koningsdag? | Koningsdag Amsterdam | Overige Koningsdag feesten | Rommelmarkt Koningsdag | Wat is Koningsdag? | Wanneer is Koningsdag? | Koningsdag vrije dag?

De route van de koning in Emmen tijdens Koningsdag 2024

De route voor Koningsdag 2024 is nog niet bekend, maar de Emmenaren zijn al volop ideeën aan het verzamelen. De voorbereidingen zijn dus al in volle gang! Van lokale bewoners tot aan mensen uit het bedrijfsleven: de hele stad komt met de tofste ideeën om Koningsdag 2024 te laten slagen. De ideeën variëren van koffie drinken met de koning tot aan kunst, dans en muziek.

Wat te doen op Koningsdag?

Misschien wel de belangrijkste vraag: wat te doen op Koningsdag? Welke feesten en festivals zijn er? En wat is er allemaal te doen met Koningsdag in Amsterdam dit jaar?

Door het hele land verspreid worden de vetste feesten georganiseerd, waardoor je er gelukkig altijd eentje bij je in de buurt kunt vinden. En als dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog de speciale activiteiten tijdens Koningsdag, zoals bijvoorbeeld de vrijmarkten. De vrijmarkt – of rommelmarkt – wordt traditiegetrouw in vrijwel elke grote stad (maar ook in veel kleine dorpen) in Nederland gehouden tijdens Koningsdag. In de lange lijst met overige Koningsdag evenementen vind je alles wat er te doen is tijdens Koningsdag 2024.

Koningsdag Maastricht

Koningsdag Amsterdam

Wil jij graag Koningsdag in Amsterdam vieren? Dat is natuurlijk ieder jaar een fantastisch idee. Wist je dat sinds Koninginnedag 2012 er echter geen grote evenementen meer worden gehouden in het centrum van Amsterdam? Gelukkig zijn er nog wel genoeg leuke kleinere feestjes die plaatsvinden tussen de grachten. Voor de grote festivals moet je echter buiten het centrum zijn. Wil je weten waar je deze kunt vinden en welke feestjes je absoluut niet mag missen? Lees dan snel onze complete Koningsdag Amsterdam 2024 gids en vind zo jouw perfecte feestje!

De grootste festivals tijdens Koningsdag in Amsterdam zijn dit jaar:

 • Loveland van Oranje | Locatie: Meerpark, Radioweg 64
 • Oranjebloesem | Locatie: Olympisch Stadion Amsterdam
 • Cartel Kingsday | Locatie: Westerunie
 • Kingsland Festival | Locatie: RAI Amsterdam
 

Hotel Koningsdag Amsterdam

Zoek je een plek om te overnachten tijdens Koningsdag Amsterdam 2024 of wil je er gelijk een stedentripje aan vastplakken ? Houdt dan onze website in de gaten! Wij delen regelmatig leuke hotelarrangementen in Amsterdam. Of boek nu al gewoon jouw hotel in Amsterdam tijdens Koningsdag!

Koningsdag festivals

Veel mensen zien de hoofdstad misschien als het epicentrum van al het feestgedruis, maar overal in ons land kleurt het oranje met het ene feest nog leuker dan het andere. Wat is er te beleven tijdens Koningsdag Rotterdam? Of Koningsdag Eindhoven? Wat dacht je van Zwolle, Den Haag, Utrecht of Tilburg? Op de kaart laten we de grootste evenementen van Koningsdag 2024 zien. Zoals je kunt zien is het land weer vol met feest en dit is natuurlijk nog lang niet alles, want bijna elk dorp doet wel iets extra’s met Koningsdag!

 

 

Hieronder delen we graag nog de belangrijkste/grootste festivals in Nederland met wat extra informatie. De populairste is misschien wel Supersized Kingsday tijdens Koningsdag in Eindhoven, maar ook 538 Koningsdag in Breda belooft flink los te gaan. Koningsdag Zwolle zal dit jaar net als voorgaande jaren weer vooral bezoekers trekken met het Kingdance festival, met namen als Kriss Kross Amsterdam en Broederliefde, maar ook wat harde draaiers als Radical Redemption en Angerfist. Koningsdag Den Bosch heeft wederom het Oranjekade Festival op de planning staan. Van hiphop en house tot metal en singer/songwriter, dit festival op de Tramkade wordt ook dit jaar vast en zeker weer een succes!

Uitgelichte festivals

Supersized Kingsday
Locatie: Aquabest, Eindhoven

Tijd: 12.00 – 23.00 uur
Artiesten: nog niet bekend
Ticketprijs: v.a. €54,95
Kijk hier voor tickets en meer informatie

Supersized Kingsday Festival 2024, het jaarlijks terugkerende feest op Aquabest bij Eindhoven, belooft weer volop stampen te worden met de grootste namen en de dikste line-up binnen de harder styles. Hardstyle, hardcore, en alles daaraan gerelateerd passeert hier de revue. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €54,95! Vorig jaar stonden er bekende namen in de line-up, zoals Warface, Vertile en Dimitri K.

Kingsworld
Locatie: Zuiderpark, Den Haag

Tijd: 12.00 – 23.00 uur
Artiesten: nog niet bekend
Ticketprijs: €41,85
Kijk hier voor tickets en meer informatie

Het grootste Koningsdag festival in Den Haag vind je in het Zuiderpark, hier wordt elk jaar het gezellige Kingsworld georganiseerd. Het fijne aan dit festival is dat alle muziekgenres langskomen, waardoor iedereen zich hier goed kan vermaken. Een kaartje voor Kingsworld scoor je nu voor €41,85. Vorig kon je genieten van optredens van o.a. Donnie, Outsiders en John West.

Oranjepop
Locatie: Hunnerpark, Nijmegen

Tijd: 12.00 – 00.00 uur
Artiesten: nog niet bekend
Ticketprijs: €10
Kijk hier voor tickets en meer informatie

Voor wie geen zin heeft in enkel hardstyle, techno of andere elektronische genres biedt Oranjepop in Nijmegen een goed alternatief. Dit kleinschalige, gemoedelijke festival biedt elk jaar weer een gevarieerde line-up; van bandjes tot singer-songwriters tot ook wat dj’s. In 2023 genoot je bijvoorbeeld van de muziek van WIES en Personal Trainer.

538 Koningsdag
Locatie: Chasséveld, Breda

Tijd: 12.00 – 22.30 uur
Artiesten: nog niet bekend
Ticketprijs: €37,50
Kijk hier voor tickets en meer informatie

Het is weer zover; 538 is terug met een van de grootste feesten tijdens de verjaardag van de koning; 538 Koningsdag 2024! Ga helemaal los op het Chasséveld in Breda op de muziek van bekende sterren. Het belooft weer een knalfeest te worden! Voorgaande jaren was 538 Koningsdag helemaal uitverkocht, dus sla je slag voor alle tickets weg zijn!

Oranjebloesem
Locatie: Olympisch Stadion, Amsterdam

Tijd: 11.00 – 20.00 uur
Artiesten: Amelie Lens, DYEN, Joris Voorn, Michel de Hey
Ticketprijs: v.a. €58,50
Kijk hier voor tickets en meer informatie

Wil je Koningsdag graag vieren met wat alternatiefs? Dan is Oranjebloesem het festival voor jou! In onze hoofdstad geniet je van een mix van alternatieve dance, house en techno. Met namen als Amelie Lens, DYEN, Joris Voorn en Michel de Hey belooft dit weer een groot feest te worden in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Kingdance
Locatie: Grote Voort, Zwolle

Tijd: 14.00 – 23.00 uur
Artiesten: o.a. Freddy Moreira, Dikke Baap, Zoë Tauran en Jebroer
Ticketprijs: v.a. €29,50
Kijk hier voor tickets en meer informatie

Ook Kingdance in Zwolle belooft weer een knaller te worden met een groot feest op zowel koningsnacht als Koningsdag. Op beide dagen is er een line-up om je vingers bij af te likken! Op het ene podium hoor je de meest relaxte house tunes voorbij komen, terwijl er van het andere podium weinig heel zal blijven zodra de verzameling aan top-dj’s de (raw) hardstyle uit de speakers laat blazen. Zwolle bereid je voor: Kingdance 2024 gaat los!

koningsdag

Rommelmarkt Koningsdag

Een vaste traditie met Koningsdag – en voorheen met Koninginnedag – is natuurlijk de rommelmarkt. De Koningsdag rommelmarkt, ook wel vrijmarkt genaamd, is al jaren lang een traditie verbonden aan deze dag. Traditiegetrouw hoeven burgers tijdens deze dag namelijk geen vergunning te hebben om iets op straat te verkopen; hetgeen gedurende de rest van het jaar wel nodig is. Een keer per jaar kan dus iedereen die het wil op straat haar/zijn spullen gaan verkopen. Je vindt deze traditie – soms ook wel kleedjesmarkt genoemd – terug in vrijwel elke stad (en vrijwel elk dorp) in Nederland. De naam kleedjesmarkt komt dan weer voort uit het feit dat mensen altijd met een kleed op de grond gaan zitten en daar hun te verkopen goederen op uitstallen.

De vrijmarkt is een typische Koningsdag traditie, omdat burgers op deze dag geen vergunning nodig hebben om spullen op straat te verkopen!

De grootste en bekendste versies van deze rommelmarkt zijn toch wel de vrijmarkt Amsterdam – in het Vondelpark – en de vrijmarkt Utrecht – verspreid over het centrum van de stad.  Voor veel Nederlanders is het een traditie om het hele jaar door oude spullen te bewaren en die vervolgens met Koningsdag allemaal op straat te verkopen. Een vrijmarkt is vooral voor het plezier, maar natuurlijk ook om te voorkomen dat dingen weggegooid moeten worden. Dit vinden de meeste Nederlanders namelijk toch maar zonde! 😉

Wat is Koningsdag?

Leuk al die feestjes, maar waarom is het eigenlijk zo’n belangrijke dag? Wat is Koningsdag? Momenteel is het de nationale feestdag in Nederland waarop de verjaardag van Koning Willem-Alexander gevierd wordt, maar de traditie bestaat al vele jaren.

De oorsprong van deze koninklijke feestdag begon op 31 augustus 1885, toen voor de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina een Prinsessendag werd georganiseerd. Dit veranderde al snel in een jaarlijkse traditie. De feestdag droeg bij aan het groeiende nationalisme in Nederland en Prinsessendag werd met open armen ontvangen.

Geschiedenis van Koningsdag:

 • 31 augustus 1885: Prinsessendag voor verjaardag Wilhelmina
 • 23 november 1890: Prinsessendag wordt Koninginnedag
 • 6 september 1948: Koninginnedag schuift naar 30 april voor verjaardag Koningin Juliana
 • 30 april 1980: Koningin Beatrix behoudt 30 april als datum
 • 27 april 2013: Koningsdag op verjaardag Willem-Alexander

Toen Wilhelmina in 1890 tot Koningin werd gekroond, veranderde ook de naam van de feestdag naar Koninginnedag. Toch werd het pas in 1902 een groot volksfeest, toen het blijde bericht kwam dat Koningin Wilhelmina was genezen van een ernstige ziekte. In 1948 werd Juliana de nieuwe Koningin van Nederland en de dag werd verplaatst naar haar eigen verjaardag op 30 april. Ook werd er een defilé georganiseerd op Paleis Soestdijk, welke flink in populariteit groeide en zelfs een jaarlijks fenomeen werd. Het was ook in deze tijd dat Koninginnedag een nationale feestdag én officiële vrije dag werd.

In 1980 besteeg Koningin Beatrix de troon. Zij besloot haar moeder te eren en Koninginnedag op 30 april te houden. Wel besloto ze dat het koninklijk defilé vanaf nu elk jaar op een andere plek in Nederland zou plaatsvinden in plaats van op het paleis.

In 2013 trad Koningin Beatrix af om plaats te maken voor haar zoon, Willem-Alexander. Hij besloot de datum naar zijn verjaardag te veranderen en sindsdien vieren wij op op 27 april Koningsdag in plaats van Koninginnedag.

 

Koningsdag Datum Dag van de week  Weeknummer
Koningsdag 2023 27 april 2023 Donderdag 17
Koningsdag 2024 27 april 2024 Zaterdag 18
Koningsdag 2025  26 april 2025 Zaterdag 17
Koningsdag 2026  27 april 2026 Maandag 17
Koningsdag 2027 27 april 2027 Dinsdag 17

Als Koningsdag op een dinsdag of donderdag valt kun je deze perfect gebruiken om een lang weekend te bouwen. Lees hoe je extra veel vrij krijgt in ons artikel over feestdagen en brugdagen!

Wist je dat Koningsdag nooit op een zondag gevierd wordt? Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag de dag ervoor – op zaterdag 26 april – gevierd!

koningsdag

Is Koningsdag een vrije dag voor iedereen?

Een vraag die velen van ons natuurlijk bezighoudt: moet ik werken met Koningsdag of is Koningsdag een vrije dag? Het antwoord hangt een beetje af van je persoonlijke situatie…

Koningsdag (dat wil zeggen 27 april) is een officiële landelijke feestdag in Nederland. Dit betekent echter niet dat iedereen deze dag ook vrij heeft van werk. De meeste mensen overigens wel, maar vraag het altijd voor de zekerheid na bij je werk, school of opleiding.

 • Als werknemer (ook voor ambtenaren)

Waarschijnlijk heb je vrij op Koningsdag en krijg je zelfs doorbetaald, omdat het geldt als een nationale feestdag. Om echter 100% zeker te zijn van je zaak kun je het beste je cao of contract even nalezen, of het gewoon aan je baas vragen. Werk je echter als bijvoorbeeld politieagent(e) of in het ziekenhuis, dan is er een grote kans dat de regels voor jou iets anders liggen. Bespreek dit met je baas en collega’s!

 • Als scholier of student

Heb je als student of scholier vrij op Koningsdag? In 99% van de gevallen wel! Onderwijsinstanties sluiten normaliter altijd voor Koningsdag. In principe wil dit zeggen dat je vrij hebt, maar er is echter altijd de minuscule mogelijkheid dat jouw school besluit de deuren toch open te houden (zou wel erg gemeen zijn overigens!). Check dus altijd voor de zekerheid nog even bij je onderwijsinstantie.

Infographic KoningsdagInfografic from www.holidayguru.nl

Wist je dat…? Koningsdag fun facts

 • De gemiddelde straatverkoper verdient maar liefst €90 met Koningsdag; laat dat geld maar binnenstromen!
 • Koningsdag is de meest gefilmde gebeurtenis uit onze geschiedenis
 • Tijdens de Duitse bezetting was Koninginnedag verboden. Gelukkig bleef men het stiekem vieren en hield de traditie stand
 • Voordat Willem-Alexander koning werd had Nederland maar liefst 123 jaar een koningin! Dit waren Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix.
 • Ga jij ook met de trein naar Koningsdag Amsterdam? Dan heb je hetzelfde idee als maar liefst 250.000 anderen!
 • Er wordt elk jaar zo’n 100 miljoen euro uitgegeven aan oranje decoratie, shirts en andere spullen
 • Eet jij ook elk jaar een oranje tompouce? De verkoop voor banketbakkers stijgt op Koningsdag met zo’n 600%!
 • In 2001 kon het koninklijk bezoek aan Drenthe niet doorgaan door een mond-en-klauwzeer uitbraak en werd het verplaatst naar Amsterdam
 • Ook op de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao wordt Koningsdag gevierd

 

Wil je weten welke evenementen en festivals nog meer plaatsvinden in april in binnen- en buitenland? Bekijk dan onze favoriete vakantiebestemmingen in april!

Bestemmingen april Meivakantie uitjes

Holidayguru.nl wenst je een fijne Koningsdag 2024!

 

Holidayguru NL Koningsdag

 

Opmerkingen

jouw mening?