Feest- en brugdagen 2024

Brugdagen – alle informatie in één overzicht

Wil je dit jaar profiteren van zoveel mogelijk vrije dagen? Door je vakantiedagen in 2024 slim in te zetten kun je met 18 vakantiedagen genieten van maar liefst 38 vrije dagen. Hierbij gaan we er wel van uit dat de zaterdagen en zondagen als vaste vrije dagen worden gerekend. Is dit het geval voor jou? Lees dan snel hoe je met de zogenoemde ‘brugdagen‘ je vakantieperiodes in 2024 optimaliseert. Om het je extra makkelijk te maken, delen we ook direct welke reisbestemmingen het beste zijn in deze periodes. Zo sleep  jij de beste brugdagen deals binnen voor onvergetelijke trips in 2024!

Brugdagen 2024 – kalenderoverzicht

Brugdagen 2024

Lange weekenden in 2024

Ook als je geen plannen hebt om op vakantie te gaan, is een lang weekend altijd mooi meegenomen. Lekker thuis luieren of een paar dagen een weekendje weg om op adem te komen. In onderstaande tabel zie je precies wanneer je vrij moet nemen om af en toe van een extra lang weekend te genieten.

Feestdag Brugdagen Wanneer vrij nemen?
Pasen zondag 31 maart + maandag 1 april 2024 4 brugdagen 2, 3, 4, 5 april 2024
Hemelvaart donderdag 9 mei 2024 4 brugdagen 6, 7, 8, 10 mei 2024
Pinksteren zondag 19 mei + maandag 20 mei 2024 5 brugdagen 13, 14, 15, 16, 17 mei 2024
Kerst en nieuwjaar woensdag 25 + donderdag 26 december 2024, woensdag 1 januari 2025 5 brugdagen 23, 24, 27, 30, 31 december 2024

Hoe werken brugdagen?

Gemiddeld hebben Nederlanders elk jaar recht op 25 vakantiedagen. Ongeacht het aantal vakantiedagen dat je per jaar hebt, kun je met de brugdagen 2024 een stuk meer vakantie krijgen. En dit terwijl je minder vakantiedagen hoeft op te nemen!

Wat zijn brugdagen?

Een brugdag is een officiële Vlaamse term voor het opnemen van vakantiedagen om bestaande feestdagen aan elkaar te linken tot een langere vakantieperiode. Brugdagen zijn in Nederland nog niet zo populair, in bijvoorbeeld Duitsland is dit veel meer het geval. Toch zou het zonde zijn geen gebruik te maken van deze vakantieverlengingen, daarom vertellen we je hier graag meer over!

Feestdagen in Nederland

Hieronder volgt allereerst een overzicht van alle feestdagen in 2024. Met dit overzicht kun je goed zien op welke dagen je brugdagen zou kunnen bouwen. Hemelvaartsdag valt bijvoorbeeld altijd op een donderdag – een ideale gelegenheid om de vrijdag vrij te nemen en zo van een extra lang weekend te profiteren. Ook de vrije dag op Koningsdag kun je zo nu en dan gebruiken om een extra lang weekend te nemen. Onder het overzicht delen we een aantal suggesties die je kunnen helpen om extra vakantie op te nemen zonder veel vakantiedagen in te hoeven leveren.

Dit zijn de feestdagen in 2024. Let op: de feestdagen met een sterretje (*) zijn niet voor iedereen een vrije dag. Controleer goed in je CAO en bij de baas of je daadwerkelijk vrij bent op onderstaande feestdagen.

Feestdag datum 2024
Nieuwjaarsdag Zondag 1 januari 2024
Goede Vrijdag* Vrijdag 29 maart 2024
Eerste paasdag Zondag 31 maart 2024
Tweede paasdag Maandag 1 april 2024
Koningsdag Zaterdag 27 april 2024
Bevrijdingsdag* Zondag 5 mei 2024
Hemelvaartsdag Donderdag 9 mei 2024
Eerste pinksterdag Zondag 19 mei 2024
Tweede pinksterdag Maandag 20 mei 2024
Eerste kerstdag Woensdag 25 december 2024
Tweede kerstdag Donderdag 26 december 2024
Oudjaarsdag* Dinsdag 31 december 2024

 

Meer weten over de feestdagen? Bekijk hier waar de leukste feestjes en activiteiten plaatsvinden op Oud & Nieuw, Koningsdag en 5 mei.

 

Feestdagen in april 2024 – 9 dagen lang Pasen vieren

Pasen valt dit jaar in het eerste weekend van april. Hierdoor kan je door slechts 4 vakantiedagen op te nemen genieten van een vakantie van 9 dagen. Dit jaar wordt het dan geen paaseieren zoeken met de familie in de achtertuin, maar lekker op het strand liggen op de Canarische Eilanden bijvoorbeeld. Nu de eerste zonnestralen van het jaar doorbreken kan je natuurlijk een geweldige actieve vakantie in Nederland beleven. Maak een fiets- of wandeltocht door de Veluwe of over Texel.

Ook stedentrips zijn razend populair rond Pasen. Het is dan niet te warm voor de rondleidingen langs de bezienswaardigheden, maar warm genoeg om te genieten van het laaggeprijsde verblijf in het laagseizoen. Ben je een Mallorca liefhebber? Dan kun je je verheugen op een gunstige vakantie naar de Balearen met een heerlijke 24 °C en een watertemperatuur van 18 °C. Als je het nog warmer wil zoeken, dan is een vakantie naar Egypte een hele goede keuze.

Feestdagen in mei 2024 – Hemelvaart en Pinksteren brengen je 17 dagen vakantie

In mei kun je met 9 verlofdagen een vakantie van 17 dagen boeken. Hemelvaartsdag valt op een donderdag en tweede pinksterdag op een maandag. Door de tussenliggende dagen (vrijdag tot en met vrijdag) op te nemen, kun je jezelf een lange voorjaarsvakantie schenken. Wat nu de beste bestemmingen zijn voor deze lange vakantie? Rond deze periode van het jaar beginnen de temperaturen in Europa al mooi op te lopen, waardoor je al een mooie vakantie aan het Gardameer of in Toscane kunt doorbrengen. Een andere nog vrij onontdekte maar toch bijzonder mooie vakantiebestemming is het bloemeneiland Madeira. Verder zijn vakanties aan de kusten van Spanje, Portugal en Italië erg goed te doen in deze periode.

Wanneer je kiest voor een verkorte versie van de vakantie in mei, dan kan je voor een mooie stedentrip kiezen. Mei is een populaire maand voor korte uitstapjes naar bijvoorbeeld Londen, Parijs of Barcelona. Voor de hete zonnestralen en het bruine kleurtje ga je in het voorjaar op vakantie naar Mexico, Cuba, Bali. Waar je uiteindelijk ook voor kiest, door gebruik te maken van deze extra vakantiedagen heb je zo een lang vakantieseizoen!

Feestdagen in december 2024 – Vakantie tijdens kerst en Oud en Nieuw

Aan het eind van 2024 hebben we weer een lange vakantieperiode voor de boeg. Eerste en tweede kerstdag vallen dit jaar op woensdag en donderdag en 1 januari de week daarna op een woensdag. Hierdoor hoef je slechts 5 vakantiedagen op te nemen om zo een kerstvakantie van 12 dagen in te kunnen plannen. Dat is bijna een verdrievoudiging van je vakantiedagen! Tijdens deze periode van het jaar is het in Nederland regenachtig en koud, daarom kiezen veel mensen voor een verre reis. Een vakantie naar Cuba is rond deze tijd populair en kan ook nog eens voordelig uitpakken.

Veelgestelde vragen over brugdagen

Wat is een brugdag?

Een brugdag is een dag tussen een feestdag en het weekend, in Nederland is de term brugdag nog niet erg populair. Door deze dag op te nemen als vakantiedag, geniet je van een langere vakantieperiode.

Zijn deze brugdagen werkvrije dagen?

Nee, deze ‘tussendagen’ zijn geen vrije dagen. Op scholen worden wel vaker brugdagen ingezet. Veel van de feestdagen vallen daarnaast in schoolvakanties, waardoor kinderen en leraren dan sowieso al vrij zijn. Werknemers dienen voor de brugdagen een vakantiedag aan te vragen indien ze in deze periode vrij willen zijn.

Vakantie met vrije dagen in 2024 – Hoe krijg je de meeste dagen vrij?

Wil jij in 2024 zo veel mogelijk vrije dagen hebben? Creëer dan alle brugdag-vakanties die er zijn via de eerder getoonde tabel. Hiermee profiteer je van langere vakantieperiodes door slechts een aantal vakantiedagen op te nemen. Hierdoor kun je ook vaak op vakantie gaan in het midden van de week, wat veelal goedkoper is dan vluchten zoeken in het weekend. Je weet natuurlijk wel waar je goedkope vakanties kunt vinden. 😉

Meer uit de reiskalender

Vakantiebestemmingen januari

Vakantiebestemmingen februari

Vakantiebestemmingen maart

Vakantiebestemmingen april

Vakantiebestemmingen mei

Vakantiebestemmingen juni

Vakantiebestemmingen juli

Vakantiebestemmingen augustus

Vakantiebestemmingen september

Vakantiebestemmingen oktober

Vakantiebestemmingen november

Vakantiebestemmingen december

 

Opmerkingen

jouw mening?