Feest- en brugdagen 2022

Brugdagen – alle informatie in een overzicht

De feestdagen in 2022 vallen zo goed uit dat je slechts 21 vakantiedagen om kan zetten tot 42 vrije dagen. Je hebt hiervoor echter wel 21 dagen vrij van werk nodig, en de zaterdagen en zondagen moeten voor jou vaste vrije dagen zijn. Aangezien dat waarschijnlijk het geval is voor de meeste mensen, zal ik hier laten zien hoe je met de zogenoemde ‘brugdagen‘ je vakantieperiodes in 2022 optimaliseert. Tot slot zal ik een klein overzicht geven voor als je maar een beperkt aantal brugdagen kan opnemen, bijvoorbeeld als de kinderen in de Nederlandse zomervakantie vrij zijn en dit voor de familie een vaste vakantieperiode is. Verder voorzie ik jullie ook nog van een overzicht met tips voor de beste reisbestemmingen tijdens deze periodes met brugdagen, zodat je de beste brugdagen deals binnen kan slepen. Haal zoveel mogelijk uit je vakantiedagen en ga op onvergetelijke trips in 2022!

Brugdagen 2022 – kalenderoverzicht

Brugdagen 2022

Leuke aanbiedingen voor een weekendje weg

Alle aanbiedingen voor een weekendje weg

 

Lange weekenden in 2022

Ook als je geen plannen hebt om op vakantie te gaan, is een lang weekend altijd mooi meegenomen. Lekker thuis luieren of een paar dagen op weekendje weg om op adem te komen. In onderstaande tabel zie je precies wanneer je vrij moet nemen om af en toe van een extra lang weekend te kunnen genieten.

Feestdag Brugdagen Wanneer vrij nemen?
Pasen zondag 17 + maandag 18 april 2022 4 brugdagen 19, 20, 21, 22 april 2022
Koningsdag woensdag 27 april 2022 4 brugdagen 25, 26,28,29 april 2022
Bevrijdingsdag donderdag 5 mei 2022 1 brugdagen vrijdag 6 mei 2022
Hemelvaart donderdag 26 mei 2022 1 brugdag vrijdag 27 mei 2022
Pinksteren zondag 5 juni + maandag 6 juni 2022 4 brugdagen 7, 8, 9, 10 juni 2022
Kerst en nieuwjaar zondag 25 + maandag 26 december 2022, zondag 1 januari 2023 4 brugdagen 27- 30 december 2022

 

Vakantiedagen in Nederland en hoe je ze het effectiefst gebuikt

Gemiddeld hebben de Nederlanders per jaar recht op 25 vakantiedagen. Ongeachte het aantal vakantiedagen dat je per jaar hebt, kan je met de brugdagen 2022 een stuk meer vakantie krijgen terwijl je minder vakantiedagen hoeft op te nemen.

Wat zijn brugdagen?

De brugdagen is een officiële Vlaamse term voor een vakantiedag die je opneemt, om bestaande feestdagen aan elkaar te linken tot een langere vakantieperiode. In Nederland wordt deze term nu af en toe gebruikt, en heeft eigenlijk niet echt een vervangende term die vaak gebruik wordt. De brugdagen zijn in Nederland dan ook nog niet zo populair, terwijl in bijvoorbeeld Duitsland dit veel meer het geval is. Toch zou het zonde zijn geen gebruik te maken van deze vakantieverlengingen, en daarom vertel ik je er hier meer over.

Feestdagen in Nederland

Hieronder volgt allereerst een overzicht van alle feestdagen in 2022. Met dit overzicht kun je goed zien op welke dagen je brugdagen zou kunnen bouwen. Hemelvaartsdag valt bijvoorbeeld altijd op een donderdag – een ideale gelegenheid om de vrijdag vrij te nemen en zo van een extra lang weekend te profiteren. Ook de vrije dag op Koningsdag kun je zo nu en dan gebruiken om een extra lang weekend te nemen. Onder het overzicht doe ik wat suggesties die je helpen extra vakantie op te nemen zonder er veel vakantiedagen voor te hoeven inleveren.

Dit zijn de feestdagen in 2022. Let op: de feestdagen met een sterretje (*) zijn lang niet voor iedereen een vrije dag. Controleer goed in je CAO en bij de baas of je daadwerkelijk vrij bent op onderstaande feestdagen.

Feestdag datum 2022
Nieuwjaarsdag Zaterdag 01 januari 2022
Goede Vrijdag* Vrijdag 15 april 2022
1e Paasdag Zondag 17 april 2022
2e Paasdag Maandag 18 april 2022
Koningsdag Woensdag 27 april 2022
Bevrijdingsdag* Donderdag 05 mei 2022
Hemelvaartsdag Donderdag 26 mei 2022
1e Pinksterdag Zondag 5 juni 2022
2e Pinksterdag Maandag 6 juni 2022
1e Kerstdag Zondag 25 december 2022
2e Kerstdag Maandag 26 december 2022
Oudejaarsdag* Zaterdag 31 december 2022

 

Meer weten over de feestdagen? Bekijk hier waar de leukste feestjes en activiteiten plaatsvinden op Oud & Nieuw, Koningsdag en 5 mei.

Feestdagen in januari – begin het nieuwe jaar met een reis

Heb jij nog een aantal vakantiedagen op te nemen dit jaar? Zorg dan dat je de dagen tussen kerst en Oud en Nieuw op kan nemen, zodat je lekker van een lange vakantie kan genieten. Een aantal mooie bestemmingen voor deze vakantie vallen vooral onder de categorie verre reizen, en dit zijn onder meer bestemmingen als Bali, Thailand, Zanzibar en Sri Lanka. Degenen die in de winterperiode liever op de piste staan, kunnen met deze wintersport aanbiedingen genieten van een vakantie op de ski’s of het snowboard.

Feestdagen in april – 9 dagen lang Pasen vieren

Pasen valt dit jaar in het derde weekend van april. Hierdoor kan je door slechts 4 vakantiedagen op te nemen genieten van een vakantie van 9 dagen. Dit jaar wordt het dan geen paaseieren zoeken met de familie in de achtertuin, maar lekker op het strand liggen op de Canarische Eilanden bijvoorbeeld. Nu de eerste zonnestralen van het jaar doorbreken kan je natuurlijk een geweldige actieve vakantie in Nederland beleven. Maak een fiets- of wandeltocht door de Veluwe of over Texel. Ook stedentrips zijn razend populair rond Pasen. Het is dan niet te warm voor de rondleidingen langs de bezienswaardigheden, maar warm genoeg om te genieten van het laaggeprijsde verblijf in het laagseizoen. Ben je een Mallorca liefhebber? Dan kan je je verheugen op een gunstige vakantie naar de Balearen met een heerlijke 24 °C en een watertemperatuur van 18 °C. Als je het nog warmer wil zoeken moet je een vakantie naar Egypte boeken.

Feestdagen in mei 2022 – Hemelvaart en Pinksteren brengen je 17 dagen vakantie

In mei kun je met 9 verlofdagen een vakantie van 17 dagen gaan boeken. Hemelvaartsdag valt op een donderdag en tweede pinksterdag op een maandag, waardoor je de tussenliggende dagen van vrijdag tot en met vrijdag op kan nemen en jezelf zo een lange voorjaarsvakantie kan schenken. Wat nu de beste bestemmingen zijn voor deze lange vakantie? Rond deze periode van het jaar beginnen de temperaturen in Europa al mooi op te lopen, waardoor je al een mooie vakantie aan het Gardameer of in Toscane kan doorbrengen. Een andere nog vrij onontdekte maar toch bijzonder mooie vakantiebestemming is het bloemeneiland Madeira. Verder zijn vakanties aan de kusten van Spanje, Portugal en Italië erg goed te doen in deze periode.

Wanneer je kiest voor een verkorte versie van de vakantie in mei, dan kan je voor een mooie stedentrip kiezen. Mei is een populaire maand voor korte uitstapjes naar bijvoorbeeld Londen, Parijs of Barcelona. Voor de hete zonnestralen en het bruine kleurtje ga je in het voorjaar op vakantie naar Mexico, Cuba, Bali. Waar je uiteindelijk ook voor kiest, door gebruik te maken van deze extra vakantiedagen heb je maar zo een lang vakantieseizoen!

Feestdagen in december 2022 – Vakantie tijdens kerst en Oud en Nieuw

Aan het eind van 2022 hebben we weer een lange vakantieperiode voor de boeg. Eerste en tweede kerstdag vallen dit jaar op zondag en maandag, en 1 januari de week daarna op een zondag. Hierdoor hoef je slechts 4 vakantiedagen op te nemen om zo een kerstvakantie van 9 dagen in te kunnen plannen. Dat is een verdubbeling van je vakantie! Tijdens deze periode van het jaar is het in Nederland regenachtig en koud, daarom kiezen veel mensen voor een verre reis in deze maand. Een vakantie naar Cuba is rond deze tijd populair, en kan ook nog eens voordelig uitkomen.

 

Veelgestelde vragen over de brugdagen

Wat is een brugdag?

Een brugdag is een dag tussen een feestdag en het weekend. In Nederland is de term brugdag nog niet erg populair, wij zien het meer als een extra feestdag in het jaar. Door deze dag op te nemen als vakantiedag, geniet je van een langere vakantieperiode.

Zijn deze brugdagen werkvrije dagen?

Nee, deze “tussendagen” zijn geen vrije dagen. In scholen worden de brugdagen vaak gebruikt als verhuisdagen, daarom zijn de leraren en de studenten vaak vrij tijdens deze dagen. Veel van deze brugdagen vallen in de periode van de schoolvakanties, dus de kinderen en leraren zijn dan sowieso al vrij. Werknemers dienen voor de brugdagen een vakantiedag aan te vragen indien ze in deze periode vrij willen zijn.

Vakantie met de vrije dagen in 2022 – Hoe krijg je de meeste dagen vrij?

Wil jij in 2022 zo veel mogelijk vrije dagen hebben? Creëer dan alle brugdag-vakanties die er zijn via de eerder getoonde tabel. Hiermee profiteer je van langere vakantieperiodes door slechts een aantal vakantiedagen op te nemen. Hierdoor kan je ook vaak op vakantie gaan in het midden van de week, wat veelal goedkoper is dan vluchten zoeken in het weekend. Je weet natuurlijk wel waar je goedkope vakanties kunt vinden. 😉

Meer artikelen uit de reiskalender:

Vakantiebestemmingen januari

Vakantiebestemmingen februari

Vakantiebestemmingen maart

Vakantiebestemmingen april

Vakantiebestemmingen mei

Vakantiebestemmingen juni

Vakantiebestemmingen juli

Vakantiebestemmingen augustus

Vakantiebestemmingen september

Vakantiebestemmingen oktober

Vakantiebestemmingen november

Vakantiebestemmingen december

 

Opmerkingen

jouw mening?