Of ze nou tientallen meters de diepte in gaan of slechts onderdeel zijn van een klein, kabbelend beekje; watervallen blijven een schitterend natuurverschijnsel. Lees hier alles over de mooiste watervallen ter wereld.

Liters water dat met grof geweld de diepte in raast, indrukwekkende rotsformaties en heel veel natuurschoon – watervallen blijven mij fascineren! Ze komen in allerlei soorten en maten en geen enkele is hetzelfde. Omdat ik geen genoeg kan krijgen van deze indrukwekkende natuurverschijnselen, zette ik voor jou de tien mooiste watervallen op een rijtje.

 

Nieuw Zeeland | Kroatië | Laos | Vietnam/China | IJsland | Zwitserland

Verenigde Staten/Canada | IJsland | Zimbabwe/Zambia | Argentinië/Brazilië

spectaculaire watervallen

Huka Falls, Nieuw Zeeland

De Huka Falls in Nieuw Zeeland is natuurgeweld ten top! De waterval is onderdeel van de Waikato Rivier op het noordereiland van Nieuw Zeeland. De rivier gemiddeld zo’n 100 meter breed, maar vlak voor de Huka Falls stroomt het water door een vulkanisch ravijn van slechts 20 meter breedte. Als gevolg ontstaat er een enorm krachtige waterstroom vergelijkbaar met een brandweerslang; iedere seconde valt er meer dan 220,000 liter water maar liefst 11 meter diepe in! Het beste uitzicht op de Huka Falls heb je vanaf de brug over de watervallen .

 

spectaculaire watervallen

 

Krka Watervallen, Kroatië

Het Krka Nationaal Park in Kroatië kent maar liefst 17 watervallen, de een nog mooier dan de ander. Een van de bekendste watervallen in het park is de Skradisnki Buk waterval (zie bovenstaande foto). De Krka watervallen liggen aan de twee à drie uur durende wandelroute door het park, die zeker de moeite waard is. Naast dat je je ogen uitkijkt, is het meer rondom de Krka watervallen ook een populaire plek voor een frisse duikGurutip: bezoek het Krka Nationaal Park vroeg in de ochtend. Gedurende het hoogseizoen geldt er namelijk een maximum bezoekersaantal van 10.000 per dag, wat meestal in de loop van de ochtend al bereikt wordt.

Alle Kroatië vakanties

 

spectaculaire watervallen

Kuang Si watervallen, Laos

De weg naar de Kuang Si watervallen is minstens zo interessant als de watervallen zelf. Om er te komen, moet je je namelijk eerst een weg door de jungle banen! Na een tocht door de tropische, dichtbegroeide omgeving vind je een oase van rust bij de Kuang Si watervallen. Beetje bij beetje kabbelt het water geleidelijk naar beneden over de stenen rotsen. Door het relatief kalme water is het een perfecte plek om te zwemmen. Heerlijk om even bij te komen na je wandeltocht.

 

spectaculaire watervallen

Ban-Gioc watervallen, China/Vietnam

Op de grens van China en Vietnam bevinden zich de Ban-Gioc watervallen. Via verschillende niveaus aan rotsen valt het water hier maar liefst 53 meter naar beneden! Het meer rondom de watervallen is een populaire plek onder toeristen, maar ook lokals genieten hier regelmatig van een zwempartij. De Ban-Gioc Watervallen groep is een van de grootste in de wereld die twee landsgrenzen passeert.

 

spectaculaire watervallen

Seljalandsfloss watervallen, IJsland

IJsland kent vele watervallen, maar een van de mooiste is toch wel de Seljalandsfloss waterval. De enorme watermassa van de gletsjers dondert hier van een duizelingwekkende hoogte van 66 meter met hoge snelheid de afgrond in. Het hoogtepunt van een bezoek aan de Seljalandsfloss watervalllen? Je kunt achter de waterval langs lopen en vanuit een grot het razende water voorbij zien komen. Een unieke ervaring!

Alle IJsland vakanties

De Rheinfall in Zwitserland

Rheinfall, Zwitserland

De Rheinfall in Zwitserland is de grootste waterval in Europa. Het water maakt een vrije val van 23 meter. In de avond is de waterval verlicht met heldere lampen, wat het een coole combinatie geeft van natuurlijke en technologische effecten. Én natuurlijke hele mooie plaatjes oplevert!

Alle Zwitserland vakanties

spectaculaire watervallen

Niagara Falls, Verenigde Staten/Canada

Misschien wel de beroemdste waterval ter wereld: de Niagara Falls. Het natuurverschijnsel op de grens van de Verenigde Staten en Canada is dan ook een waar spektakel te noemen. Aan de zijde van de Verenigde Staten wordt de waterval ook wel de “American Falls”genoemd en bereikt het een hoogte van zo’n 21 tot 34 meter. Aan de Canadese zijde valt het water bij de “Horseshoe Falls” zo’n 52 meter de diepte in. Je kunt bij de Niagara Falls een boottocht maken dicht langs de watervallen. Neem wel een paraplu mee, want je houdt het hier niet gemakkelijk droog!

 

spectaculaire watervallen

Dettifoss waterval, IJsland

Nog een waterval in IJsland die niet op deze lijst mag ontbreken. Het gletsjerwater van Dettifoss valt in een kloof van 44 meter diep en 100 meter wijdt. Er stroomt zoveel water door de Dettifoss  dat het de krachtigste waterval in Europa is. Hier zie je de kracht van de natuur in haar puurste vorm.

Alle IJsland vakanties

spectaculaire watervallen

Victoria Falls, Zambia/Zimbabwe

Nog een waterval die zich bevind op twee landsgrenzen is de Victoria Falls. Deze schitterende watervallen, gelegen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, zijn onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Met een lengte van maar liefst 1.708 meter wordt de Victoria Falls gezien als ’s werelds grootste waterval. Iedere seconde dendert meer dan 3.000 ton aan water met een oorverdovend lawaai 100 meter de diepte in. In de ravijnen rondom de watervallen zijn diverse avontuurlijke activiteiten te beoefenen.

 

spectaculaire watervallen

Iguazu watervallen, Argentinië/Brazilië

Misschien wel de bekendste waterval van Zuid-Amerika zijn de Iguazy watervallen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een totaal van 275 individuele watervallen, verspreid over een afstand van 2.7 km, vormen samen dit indrukwekkende natuurfenomeen. Op sommige plekken vallen de enorme hoeveelheden water tot wel 80 meter naar beneden. Een absolute must-see tijdens een rondreis door Zuid-Amerika!

Alle verre reizen

Meer uit het Travel Magazine: