Voel je letterlijk als een vis in het water bij het ontdekken van de bijzondere onderwaterwereld. Van kleurrijke flora en fauna tot aan tropische vissen toe, het komt allemaal aan bod. Lees hier hoe je jezelf kunt onderdompelen in het duikavontuur!

Twee derde van onze aarde is bedekt door water – door zeeën en oceanen – maar zelfs de maan is gemakkelijker te verkennen dan de diepten van de oceaan. Duiken biedt de mogelijkheid om de unieke onderwaterwereld te ontdekken. Kleurrijke en excentrieke vissen en koralen kun je van dichtbij bewonderen en onderweg maak je kennis met een paar schildpadden. Onder de zeespiegel vind je een compleet andere wereld dan de onze. Erdoorheen zwemmen belooft een onvergetelijke ervaring te worden. Om je avontuur te beginnen heb je echter wel eerst een duikbrevet nodig. En dan is er natuurlijk nog de vraag: wat zijn de beste en mooiste duikplekken ter wereld? Indonesië, Thailand, of toch het Caribisch gebied? We laten je hieronder kennismaken met de beste duikplekken ter wereld. Stuk voor stuk zijn ze fantastisch om te duiken!

Mooiste duikplekken ter wereld

Indonesië | Maleisië | Thailand | Brazilië | Cariben | Australië | Zanzibar | Egypte

Leren duiken

Leren duiken | Duikbrevet (padi) halen

Manta Ray

Duiken in Indonesië – de grootste biodiversiteit ter wereld

Indonesië staat door Bali, Lombok en co. niet alleen bekend om haar prachtige eilanden met witte zandstranden, maar ook het onderwaterlandschap is een van de mooiste ter wereld. Het absolute mekka qua duiklocaties is Raja Ampat in West Nieuw-Guinea. Met 13.000 vissoorten en 550 koraalsoorten bieden de riffen hier onderdak aan zoveel wezens dat geen enkel huis – zelfs het Great Barrier Reef in Australië – hier niet aan kan tippen.

“Op het eiland Komodo word je betoverd door Manta Rays”

Maar niet alleen de onderwaterwereld bij Raja Ampat is prachtig. Zeer veel duikplekken in Indonesië zijn namelijk werkelijk schitterend. Ben je op zoek naar de ultieme kick? Duik dan in Komodo National Park mee met het zogenaamde Drift Diving, waarbij je mee vaart op de stroming. Met name mantaroggen houden van de onderwaterwereld in Komodo en je zult er tijdens je duik zeker meerdere passeren. Daarnaast wachten vele kleine zeedieren – zoals de populaire kleurrijke naaktslakken – erop om door jou ontdekt te worden. Deze kleine slakken zijn moeilijk te vinden, maar dat is dan ook precies de uitdaging, toch? Voor degenen die nog nooit een zeenaaktslak gezien hebben: we hebben er eentje voor je verstopt in dit artikel.

Als je meer wilt weten over de grootste eilandenstaat ter wereld dan raden we je aan onze gids te lezen over Indonesië, waarin we je laten zien dat het land nog veel meer te bieden heeft dan enkel Bali!

Maleisië – een paradijs voor duikers

Naast Indonesië behoren de riffen van Maleisië tot de crème de la crème van duikplekken in de wereld. De populairste duikplek – een terechte nummer één – is het kleine eiland Sipadan ten oosten van Borneo. Als je hier een duik wilt boeken moet je wel snel zijn en ruim van tevoren reserveren, want anders val je helaas al snel op de (lange) wachtlijst. Het is het echter zeker wel waard, want Sipadan laat het hart van elke duiker sneller kloppen. Barracuda zwermen, manta’s, hamerhaaien en walvishaaien: kijk uit naar een werkelijk onvergetelijk onderwaterlandschap; één van de mooiste onderwaterlandschappen ter wereld.

Thailand – het grootste duikersbolwerk

Met het hele jaar door uitstekende duikomstandigheden is Thailand zeker een van de meest populaire duikbestemmingen. De nadruk ligt in Thailand op het leren duiken en het behalen van je duiklicentie.

Fun fact: in geen enkel land worden elk jaar zoveel duiklicenties uitgegeven als in Thailand!

Vooral op Koh Tao, het Thaise duikeiland bij uitstek, is het vol met nieuwelingen die opgewonden hun eerste duikervaringen verzamelen. De cursussen zijn erg goedkoop en de duikomstandigheden zijn ideaal voor beginners. Daarnaast zijn Phuket, Koh Lanta, Koh Lipe en Koh Phi Phi in de Andaman Zee aan te bevelen als duikpunten. Fun fact: Koh Tao betekent letterijk vertaald het schildpaddeneiland – als dat geen goed voorteken is!

Schildpad

Brazilië – kristalhelder uitzicht

Ongeveer 350 kilometer ten oosten van het Braziliaanse vasteland ligt de Fernando de Noronha-archipel; een waar duikersparadijs. Al 21 eilanden zijn omgeven door kristalhelder warm water, wat het duiken erg gemakkelijk maakt en vooral voor beginners. Je kunt hier tot wel 50 meter onder water kijken en, wat extra bijzonder is, is dat je zelfs zonder duikpak tot 40 meter diep kunt duiken.

Hoewel onder water een adembenemend landschap van tunnels, bergen en rotsen op je wacht is het koraalrif toch makkelijk te verkennen. De kleuren en constructies van de natuur die je hier aantreft zijn werkelijk onbeschrijfelijk. Je vindt hier maar liefst 18 koraal- en 250 vissoorten. Om een duik te nemen in deze fascinerende wereld raden we je de maanden van september tot en met februari aan. Dit is de beste reistijd voor deze eilandengroep. Van maart tot en met augustus tref je hier nog wel eens een regenachtige dag.

Caribisch gebied – duiken, dromen, vakantie vieren

Witte zandstranden, kristalhelder water en palmbomen maken een vakantie in het Caribisch gebied perfect. Maar zelfs onder water valt nog een werkelijk onvergetelijke schoonheid te vinden. Duiklocaties zoals je ze enkel in brochures denkt te zien, maar dan in het echt en voor zover het oog reikt.

In Belize kun je de kleurrijke pracht van het koraal in de Great Blue Hole bewonderen. Met een zicht tot wel 30 meter en watertemperaturen die doen denken aan een warm bad zal je duik zeker memorabel zijn. Langzaam daal je af in de diepblauwe grot. Vanaf een diepte van 15 meter zie je een fascinerend spektakel, namelijk hoe zout water in zoet water verandert. Geloof je ons niet? Haal gewoon even je ademhalingstoestel uit je mond en test het!

Voor een interessant extraatje bij het duiken moet je naar Aruba, waar je naast de prachtige onderwaterwereld ook nog kunt wrakduiken. Bij Aruba vind je verscheidene wrakken op de bodem die jij kunt gaan verkennen. Andere interessante duikplekken in het Caribisch gebied zijn bijvoorbeeld voor de kust van Bonaire of Curaçao.

Great Blue Hole Belize

Australië – meer dan alleen het Great Barrier Reef

Duiken in Australië wordt meestal direct geassocieerd met het wereldberoemde Great Barrier Reef. Wacht echter met oordelen! Er valt namelijk nog veel meer te ontdekken in Australië! De volgende duikplekken moeten zeker op je bucketlist staan: Ningaloo Reef, The Yongala en Kangaroo Island. Elk van deze spots heeft iets speciaals voor je in petto.

Bij Ningaloo Reef aan de westkust van Australië kun je duiken met ’s werelds grootste vis, de walvishaai, plus daarnaast tref je ook zwemmers als dolfijnen en doejongs voor de westkust van Australië. Wie houdt van zeeleeuwen en wil zwemmen met de schattige dieren moet Kangoroo Island bezoeken, een prachtig eiland voor de kust van Adelaide. In tropisch Queensland ligt de Yongala – een schip dat meer dan 100 jaar geleden tot zinken werd gebracht – klaar om door jou ontdekt te worden.

“Op de Christmas-eilanden kun je walvishaaien bekijken dankzij de krabbenmigratie”

Maar dat is nog niet alles: misschien heb je al weleens gehoord van het kersteiland, wat ook bekend staat als Christmas Island. Het eiland behoort tot het buitengebied van Australië en wordt beschouwd als een absolute toptip wat duiklocaties in de wereld betreft. Vooral wanneer de krabmigratie begint – afhankelijk van wanneer het regenseizoen begint, maar meestal ongeveer november – stromen er ook enkele walvishaaien dicht bij de kust om voedsel te vinden. Er migreren namelijk zo’n 40 miljoen krabben naar het gebied tijdens deze periode! Hoe dit spektakel eruitziet moet je zeker aan de lijve ondervinden door hier zelf eens een duik te nemen.

Zanzibar – muren van kleurrijk koraal

Zanzibar staat bekend om de tropische plaatjes van witte bountystranden en azuurblauwe, maar naast zonnebaden is het eiland ook een echte duikhotspot te noemen! Het eiland in de Indische Oceaan kent heel wat goede diving sites, maar de mooiste vind je in het noorden. Hier tref je een enorm rijke onderwaterwereld, met kleurrijk koraal en heel veel tropische vissen. Maar ook zeeschildpadden, roggen en vaak ook dolfijnen kom je kom je tegen rond Zanzibar!

De mooiste duiken maak je van september tot en met maart, dankzij het kalme en súper heldere water!

De favoriete plek om te duiken op Zanzibar is Mnemba atol, een klein privé eiland in het noordoosten voor de kust van Zanzibar. Bij vrijwel alle duikscholen staat deze duikspot dan ook op de agenda.

duiken zanzibar

Egypte – duiken in de Rode Zee

Stap in het vliegtuig en binnen een paar uur heb je de volgende duikplek in ons lijstje al bereikt: Egypte is een van de populairste bestemmingen voor Nederlandse duikers. Het aanbod aan duikscholen is geweldig, vooral in toeristische plaatsen zoals Hurghada en Sharm-el-Sheikh. We raden je echter aan om verder zuidwaarts te gaan voor je duikavontuur, omdat de koralen daar nog steeds zeer goed bewaard zijn en de duikomstandigheden beter zijn. Een Eldorado voor duikers is bijvoorbeeld de plaats Marsa Alam.

Een alternatieve voor dagtochten is een duiksafari, die je meeneemt op een duiktrip, vaak voor een week lang. Zoek vooraf wel goed uit met welke organisator je gaat, zodat je zeker weet dat jouw touroperator meewerkt aan het beschermen van de biodiversiteit in de Rode Zee.

Gurutip: het beste seizoen om te duiken in Egypte is tussen september tot en met november. Perfect om te ontsnappen aan de Nederlandse herfst en winter!

duiken

Leer duiken – van het zwembad tot de zee

Van newbie tot professional? Vanzelfsprekend hebben we in dit artikel ook alle informatie verzameld die je nodig hebt voor je aankomende duikcarrière. Duikpak en zwemvliezen aan en duikbril en duikfles op: tijd om te leren duiken!

De prijs voor een duikcursus is afhankelijk van het niveau, het land en de duikorganisatie waarbij je de duikcursus volgt. Het Thaise eiland Koh Tao staat met name bekend om haar zeer goedkope duikcursussen. Bij het kiezen van een duikschool moet je er in het bijzonder op letten dat het om een brevet gaat van PADI of SSI. Daarnaast is het belangrijk dat de duikapparatuur – zoals het duikpak en de duikfles – goed onderhouden is, want als het gaat om duiken dan staat veiligheid wel echt voorop. In een duikcursus leer je eerst enkele theoretische fundamenten die je voorbereiden op je tijd onder water.

duikuitrusting

Zodra de basis is gelegd kun je beginnen aan de eerste zwembadtraining, alvorens uiteindelijk een echte duik in de zee te nemen. Je duikleraren leren je stap voor stap alle belangrijke vaardigheden, bijvoorbeeld het gebruik van het ademhalingsapparaat onder water of hoe je water uit het duikmasker haalt. Alle oefeningen en het duiken doe je samen met je buddy, zoals duikers hun duikpartner noemen. Als een team ondersteun je elkaar en doe je alles samen – het is zo ook meteen veel gezelliger! De gemiddelde duikcursus voor beginners duurt 3-4 dagen, waarna je gekwalificeerd bent om naar 18 meter diepte te duiken. Gefeliciteerd!

Duiklicenties in een oogopslag

Zoals we al hebben uitgelegd zijn er verschillende certificaten te behalen en verschillende duikniveaus. Zodra je eenmaal begonnen bent zul je al gauw te maken krijgen met duikkoorts: nee dat is geen echte ziekte, dat is de verslaving die optreedt om deze watersport maar te blijven beoefenen! Al snel wil je je vaardigheden uitbreiden en nieuwe uitdagingen aangaan op het gebied van diepzeeduiken. Voor elke voltooide cursus krijg je een certificaat, die geldt als jouw pas in de duikwereld. Over de hele wereld kun je jezelf identificeren met dit paspoort en je duikniveau bewijzen. Hier is een overzicht van de mogelijke duiklicenties.

Overzicht van PADI-duiklicenties:

  • Discover Scuba Diving – eerste duikervaring
  • Open Water Diver – duiken tot 18 meter
  • Adventure Diver – bijvoorbeeld duiken in een scheepswrak
  • Advanced Open Water – duiken tot 30 meter
  • Rescue Diver – noodbeheer en redding
  • Master Scuba Diver – hoogste, niet-professionele niveau

naaktslak

Op naar het water!

Nu heb je alle informatie die je nodig hebt om jezelf onder te kunnen dompelen in het avontuur! Onze tips bieden natuurlijk alleen een kleine selectie van de beste duikplekken. Verspreid over de hele wereld vind je nog veel meer interessante en onbekende duikbestemmingen. Wil je iets anders dan de tropische duikbestemmingen? Kijk dan eens in onze IJsland reisgids, want je kunt hier duiken in de zogenaamde Silfra-kloof, tussen de continentale laten: absurd! Natuurlijk horen we verder ook graag jouw persoonlijke duikervaringen en duiktips. Deel ze hieronder in de comments! Mocht je als duiker nu zin in vakantie hebben gekregen na dit artikel dan kijk snel hieronder voor onze vluchtaanbiedingen.

Vluchten zoeken