Elke keer gebeurt het weer: steeds als ik denk dat mijn collectie van de mooiste plaatsjes ter wereld compleet is, komt er een nieuw stadje bovendrijven. Dit keer is dat het betoverende Annecy, een pittoreske alpenstad in het oosten van Frankrijk.

Annecy behoort ongetwijfeld tot de meest betoverende dorpjes op aarde. Gelegen in het oosten van Frankrijk, in het département Haute-Savoie, biedt het haar bezoekers een uniek landschap. In dit artikel vertel ik je wat je hier precies te wachten staat. Nog vooraf: bij mij was het liefde op het eerste gezicht. Zal het bij jou ook zo zijn? 😉

Annecy – “het Venetië van de Alpen”

Welkom in Annecy| Het meer van Annecy | Geliefde bezienswaardigheden

De smalle straatjes en grachten van Annecy

Annecy – om verliefd op te worden

Kleine, smalle grachten slingeren zich door het pittoreske oude stadscentrum. Een oud paleis, een Middeleeuwse burcht en andere attracties geven de stad flair. Tel daar de omliggende Alpen en een schitterend meer bij op, en je hebt een droombestemming. Tijdens het slenteren door de smalle straatjes raak je niet uitgekeken. Enkele jaren geleden werd het stadje uitgeroepen tot Alpenstad van het jaar.

Het meer van Annecy

De grootste toeristenmagneet van de kleine stad is het beroemde meer van Annecy, een van de grootste en zeker mooiste meren van Frankrijk. Dit is geen gewoon meer, dat alleen leuk is om een tijdje over uit te staren. Je zult er vele watersporten beoefend zien worden. Kom relaxen op een van de strandjes aan het meer, trek een paar baantjes, of ga surfen, zeilen of zelfs duiken. Andere populaire watersporten die je er kunt beoefenen zijn roeien, kanoën, waterskiën en raften. Paragliden en hanggliden zijn ook populair!

Als je meer van relaxen houdt, kun je instappen voor een ontspannen boottocht of cruise. Tijdens een fietsrit of wandeling kun je de unieke sfeer en frisse lucht inademen langs het meer. De fiets- en wandelroutes staan aangegeven langs het meer. In de winter kun je in omliggende dorpjes skiën en snowboarden. Kortom: verveling krijgt hier geen kans!

Lake Annecy shutterstock_165905246-2

Sightseeing in Annecy

Eenmaal ter plaatse, kom je bijna niet onder een dure sightseeing tour uit. De verschillende historische gebouwen zijn simpelweg te mooi. Ten eerste het Plais de l’Ile, het hoogtepunt van Annecy, gelegen in het schitterende oude centrum. Vandaag de dag doet het dienst als museum over de lokale geschiedenis. Het Middeleeuwse bouwwerk bevindt zich midden in de rivier Thiou, maar is dankzij twee voetgangersbruggen toegankelijk voor het publiek. Vroeger deed het gebouw onder andere dienst als hoofdzetel van het graafschap Genf, als gerechtsgebouw en later, tijdens de Franse revolutie, als gevangenis.

Een volgende bezienswaardigheid is het kasteel van Annecy bovenop de heuvel, dat eveneens uit de Middeleeuwen stamt en vroeger de graven van Genf en de hertog van Nemours huisde. Hier vlakbij bevinden zich de Kathedraal van Saint-Pierre en de schitterende tuinen van de Jardins de l’Europe. De pelgrimskerk van La Visitation en het aansluitende klooster bieden een mooi uitkijkpunt.

Palais de l'Ile Annecy tips
De Middeleeuwse flair van Annecy

Wandel simpelweg door de stad van 50.000 inwoners en je stuit hier en daar op juweeltjes van gebouwen en straatjes. Langs de grachten lijkt het wel of je in Venetië bent beland. Steek de vele bruggetjes over en geniet van de Middeleeuwse flair. Je zult snel merken dat Annecy een leuke combinatie van natuur en cultuur biedt.

 

 

Plan je trip naar Annecy

Je vindt dit betoverende plaatsje op slechts veertig kilometer van de Zwitserse metropool van Genf, en ongeveer 145 kilometer van Lyon. Of je nu met de auto, de trein of per vliegtuig richting Frankrijk gaat, sla Annecy zeker niet over!

De beste Frankrijk vakanties

 

Meer over Frankrijk in het Travel Magazine: