Er zijn natuurlijk verschillende wijnregio’s in Frankrijk. Ik laat je hier kennis maken met de populairste en meest bezochte regio’s.

Ben jij een wijnliefhebber? Dan ben je in Frankrijk zeker aan het juiste adres! In de populaire wijnregio’s van Frankrijk worden verschillende rondleidingen aangeboden, wat het wijnproeven een unieke ervaring maakt. Boek je vakantie en proef een aantal van de populairste wijnen uit deze wijnregio’s. Je vindt hier prachtige natuur waar de druiven groeien, en je komt ook te weten hoe de druiven worden omgetoverd tot wijn. Natuurliefhebbers en wijnliefhebbers zullen deze ervaring geweldig vinden.

 

De populairste wijnregio’s in Frankrijk

Champagne-Ardenne | Provence | De Bourgogne | Aquitaine | Languedoc-Roussillon

 

Vrienden proosten op een wijnlandgoed

 

Champagne-Ardenne – Een prachtige wijnregio in het noordoosten van Parijs

De wijn regio Chanpagne-Ardenne ligt op ongeveer 150 kilometer ten noordoosten van Parijs. Op het eerste gezicht lijkt deze regio niet echt geschikt voor de druiventeelt. Maar wat velen niet weten is dat de grond, klimaat en locatie een perfect combinatie vormen voor de wijnbouw. Het koele klimaat betekend een lange rijpingsperiode voor de druiven en dat hebben ze hard nodig, en de grond heeft een krijtbasis met een bovenste laag van zand-klei. De locatie wordt gekenmerkt door het feit dat de wijngaarden niet te hoog liggen en daardoor beschermd worden door de omliggende bossen. Champagne is een speciaal druiventeelt gebied en lijkt niet op een normaal druiventeelt gebied. Het is in feite een zeer gefragmenteerd wijnbouwgebied. Het centrum van het wijngebied ligt rond Epernay en Reims, maar de wijngaarden strekken zich nog tot ver naar het westen, tot in de vallei van Marne. Zelfs 100 kilometer ten zuiden van Reims, in de regio Aube, zijn er nog enkele wijngaarden te vinden die tot dit wijngebied horen.

Van de 19.000 wijnproducenten in Champagne produceren er slechts een paar champagne. De meeste wijnboeren leveren hun druiven aan grote champagnehuizen, aangezien zij zelf slechts 10% van het totale wijngebied representeren en daarom dus afhankelijk zijn van aankopen. De champagne die wordt geproduceerd in deze champagnehuizen is wereldwijd bekend. Dit komt door zijn stimulerende geur en delicate bubbel, evenals zijn unieke smaak. Ongeveer 95% van het wijnbouwgebied is beplant met drie verschillende druivenrassen: Chardonnay, Pinot Noir en Pinor Meunier. De twee rode varianten, Pinot Noir en Pinot Meunier, bezetten ongeveer 72% van het gebied, en dat houdt slechts 28% over voor de Chardonnay. Op de resterende 5% van het wijngebied worden variaties van Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc en Pinot Gris gegroeid. Deze varianten worden ook goedgekeurd voor de productie van Champagne.

Een dienblad vol champagne

Als je meer wil weten over de teelt, de druivenrassen of de oogst, dan adviseer ik je om deel te nemen aan een van de rondleidingen. De Cris-Event Champagne Tour, dat zelfs een certificaat van uitmuntendheid heeft ontvangen en beoordeeld wordt met vijf sterren, is zeer populair onder toeristen omdat het uitgebreide informatie geeft over wijnbouw in deze prachtige Franse regio. Tijdens de rondleiding bezoek je verschillende wijnproducenten in de regio en heb je zelfs de mogelijkheid om aan proeverijen deel te nemen. Voor degene die graag meer van de Champagne regio willen zien, wil in aanbevelen om de kathedraal van Notre-Dam de Reims, het Chateau Fort de Sedan of het pretpark Nigloland te bezoeken. Zoals je al kan zien is het zeker de moeite waard om deze regio te gaan bezoeken, en niet alleen voor de wijn of de champagne! 😉

 

Provence – Waarschijnlijk een van de mooiste wijnstreken in Frankrijk

Het wijngebied van de Provence strekt zich uit van Nice in het oosten naar Avignon in het westen en van de Middellandse Zee tot aan de voet van de Alpen. Vooral in het zuidoosten van Frankrijk, aan de Côte d’Azur, zijn er veel wijnbouwgebieden. Je vindt hier wijngebieden zoals Bandol, Cassis, Coteaux d’Aix-en-Provence, Coteaux de Pierrevert, Côtes de Provence, Côtes du Luberon, Côtes Du Ventoux en Les Beaux-de-Provence. Er worden veel druivensoorten goedgekeurd in de Provence, waaronder een groot aantal autochtone wijnstokken, dat wil zeggen variëteiten die hier vandaan komen. De rode druivenrassen zijn hier bijzonder dominant.

Aangezien de meeste rosé wijnen in de Provence worden geproduceerd, met de rode wijnen op een tweede plek, worden ze hier als elixer beschouwd. De Provence is het enige gebied dat zich vooral richt op de productie van rosé wijnen. Er zijn hier enkele zeer belangrijke druivenrassen te vinden: Barbaroux, Syrah, Grenache, Mourvedre, Cabernet Sauvignon, Carignan en Cinsault. Witte wijn speelt een ondergeschikte rol in dit wijnbouwgebied, dus de zeldzame witte wijnstokken worden zelden in de wijngaarden aangetroffen. Als je er dan toch over een struikelt, dan zal dit waarschijnlijk een van de volgende variëteiten zijn: Bourboulenc, Clairette, Ugni-Blanc of Rolle.

Het kasteel van Chateneuf du Pape in de Provence

De bodems van het wijnbouwgebied in de Provence zijn vaak zeer steenachtig en hebben een hoog kalksteengehalte. Gesteende grond heeft de mogelijkheid om warmte op te slaan, wat er gunstig is. Voor meer informatie en een unieke ervaring in dit betoverende wijnlandschap raad ik je aan de Provence Wine Tours te boeken. Voor degene die graag nog meer wijngaarden willen bezoeken, heb je dan ook de mogelijkheid om langs de Promenade des Anglais te wandelen, tot het prachtige strand van Nice. Als je op zoek bent naar een beetje meer sightseeing, dan moet je de Carrieres de Lumieres in Les Beaux-de-Provence bezoeken, of een poging wagen om het Palais des Papes in het prachtige Avignon te bezoeken.

 

De Bourgogne – Bekend om zijn Chardonnay en Pinot Noir

Ten zuidoosten van Parijs ligt het wijnbouwgebied van Bourgondië, in de Bourgogne. Het wijnbouwgebied is bijna 30,000 hectares groot en ligt als een 300 kilometer lange rivier tussen Dijon en Lyon. In de Bourgogne is het gebruikelijk dat een wijn uit slechts een soort druif wordt gedrukt. In Bourgondië trachten de wijnmakers het potentieel van een enkele druivensoort optimaal te benutten, en groeien daarom de druiven in hun puurste vorm. Daarom zijn er slechts enkele druivenrassen te vinden in deze regio, zoals de Chardonnay en de Pinot Noir. Ongeveer 35% van de wijnbouwgebieden hier zijn bezet door de Pinot Noir. Het is de belangrijkste rode druivensoort in Bourgondië.

De wereldwijd populaire witte wijn Chardonnay beslaat bijna 50% van het wijnbouwgebied in de regio. De lage druivenvariëteit in de regio is voordelig, omdat het op bijna elk oppervlag aantrekkelijke eigenschappen produceert. De beste Chardonnays stammen uit Chablis en het Côte de Beaune gebied. Maar boven alles komen ze uit Meursault en Puligny-Montrachet. Zeer belangrijk hier is echter ook de druivensoort Aligoté. Op bijzonder goede locaties produceert Aligoté hoogwaardige full-bodiedwijnen met verschillende kruiden. Deze verscheidenheid, evenals de Melon de Bourgogne, wordt vaak gebruikt voor de productie van de mousserende wijn, de Crémant de Bourgogne.

Druivenstokken in de Bourgogne

Je vindt grote verschillen in de bodem van de wijnbouwgebieden. In het Côte de Nuits gebied kan je ongeveer 60 verschillende soorten grond vinden. Een bodemtype wordt bepaald door de verhouding hellingsgradiënt, evenals het aandeel steen, klei en kalk. Afhankelijk van de locatie groeien de wijnstokken op leisteen, graniet, marmer, klei, grind of kalksteen. De beste locaties zijn degenen waar de grond kalksteen bevat. Natuurlijk heb je in Bourgondië de kans om deel te nemen aan een wijn tour zoals Bourgogne Discovery of de Authetica Tours. Of je kan op bezoek gaan bij het Hôtel-Dieu de Beaune Museum, het Chateau de Savigny-lès-Beaune, of La Basilique Sainte Marie-Madeleine. Je zal je zeker niet vervelen hier, er is genoeg te doen naast de wijngaarden.

 

Aquitaine – thuisbasis van de Bordeaux wijn

Natuurlijk mag Bordeaux, de hoofdstad van Aquitaine, niet ontbreken op mijn lijst van de beste en populairste wijnstreken in Frankrijk. Samen met Bourgondië vecht deze regio al jarenlang om de begeerde titel van het beste wijnbouwgebied. Met een wijnbouwgebied van ongeveer 120.000 hectare is Bordeaux s’werelds grootste gesloten wijnstreek. Elk jaar worden hier meer dan 5,5 miljoen hectoliter wijn geproduceerd op ongeveer 3000 kavels. Dit wijnbouwgebied is vermoedelijk de beroemdste ter wereld en ligt in het departement van Gironde.

 

 

De typische Bordeauxwijn is gemaakt van veel verschillende druivenrassen. Voor de goede kwaliteitswijnen wordt altijd een basis van druivenrassen gebruikt die afhankelijk van de wijngaard verschillen in hun relatie met elkaar en afhankelijk van de omgeving, een hele andere smaak brengen. met meer dan 85% van de rode druivenrassen is Bordeaux duidelijk een rode wijnstreek. Het is vermeldenswaardig dat de drie rode druivenrassen Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot ongeveer 90% van de rode variëteiten bezetten en aldus domineren. Semillon domineert duidelijk de witte variëteiten die ongeveer 50% van het gebied in beslag nemen. Vervolgens volgen de Sauvignon Blanc, Colombard, Muscadelle en Ugni Blanc.

Het kasteel van Castelnaud in de Dordogne

Vooral in de regio Bordeaux kan je verschillende wijntochten vinden, zoals de Bordovino Wine Tasting Day Tours, welke ik je van harte aan kan raden. Als je toch al in deze regio bent, dan moet je zeker de enorme Dune du Polat bezoeken en beklimmen. Ook een bezoek aan het beroemde Place de la Bourse in Bordeaux of het Pau Kasteel zal je zeker interessant vinden.

Saint Emilion in de buurt van Bordeaux

 

Languedoc-Roussillon

Languedoc en Roussillon zijn twee regio’s in Frankrijk die op de Mediterraan liggen tussen Provence en Spanje. Wijn wordt gekweekt op meer dan eenderde van het gebied, wat resulteert in langdurig massa-teelt. Maar vandaag is de wijn beter dan zijn reputatie. Met name de verbeterde selectie van druivenrassen en een sterker wetgevend toezicht heeft geleid tot een duurzame toename van de kwaliteit. Hoewel Languedoc-Roussillon vaak samengevat wordt, zijn ze strikt genomen twee aangrenzende wijnbouwgebieden in het zuiden van Frankrijk. Languedoc is het noordelijke deel van deze regio, en Roussillon is het zuidelijke deel, met een gecombineerde bebouwde oppervlakte van 250.000 hectare. Enkele belangrijke wijnstreken in de Languedoc-Roussillon zijn: Cabardes, Corbières, Costières de Nimes, Coteaux du Languedoc, Côtes Malepère, Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon-Villages en Minervois.

Een wijnkelder vol houten tonnen

De twee regio’s zijn bijzonder bekend voor rode en rosé wijnen, hoofdzakelijk uit Carignan, Cabernet Sauvignon, Merlot en Grenache. Wat de aantallen betreft, is witte wijn nauwelijks in deze wijnstreken te vinden, hoewel er ook een aantal goede witte wijnen zijn. Deze worden voornamelijk gemaakt van lokale variëteiten zoals Bourboulenc, Marsanne, Picpoul en Roussanne. Maar ook de variëteiten Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn recenter gezien in deze wijngaarden.

Als je hier graag een wijn tour wil maken, dan kan ik je de Montpellier Wine Tours aanraden. Als je in deze omgeving op zoek bent naar bezienswaardigheden, dan moet je zeker het Cité de Carcassonne of het Parc Zoologique Henri de Lunaret bezoeken om lekker te zitten en heerlijk te kunnen ontspannen. Dus ben je nu van plan om naar een van deze populaire wijnstreken in Frankrijk op vakantie te gaan? Als je een van deze streken al hebt bezocht, laat het me dan weten in een reactie. Ik ben nieuwsgierig!

Alle Frankrijk deals

 

Meer over Frankrijk in het Travel Magazine: