Struin door middeleeuwse steegjes en over de eeuwenoude stadsmuur, hop van museum naar museum of beklim de klokkentoren. Dit zijn de highlights van een weekendje in Nördlingen!

Zo’n 15 miljoen jaar geleden sloeg een meteoriet in de aarde op de plek waar nu Nördlingen ligt, in de Duitse deelstaat Beieren. Heel groot is deze Duitse stad – die gebouwd is in de ontstane Rieskrater – niet, maar het plaatsje kent een rijke historie die je terugvindt in de vele historische bezienswaardigheden en musea. Zo is Nördlingen de enige stad in Duitsland met een nog intacte stadsmuur uit de Middeleeuwen. Dit is een niet te missen stop aan de populaire autoroute langs de Romantische Straße!

Bezienswaardigheden: 6x doen in Nördlingen

Beklim de St. Georgskerk

Vanaf het uitkijkplatform in de klokkentoren van de St. Georgskerk – die hoog boven het oude stadscentrum uitsteekt – ontvouwt zich een geweldig uitzicht. Je kijkt uit over de volledige stadsmuur, met haar verschillende torens en poorten, en de middeleeuwse gebouwen liggen aan je voeten.

Wandel over de stadsmuur van Nördlingen

De 2,6 kilometer lange stadsmuur rondom Nördlingen telt vijf stadspoorten, 11 torens en één bastion. De bijna perfect ronde stadsmuur kun je betreden voor een wandeling rondom Nördlingen. Neem ook een kijkje bij het Stadtmauermuseum dat volledig aan de historie van de stadsmuur geweid is.

Stadsmuur Nördlingen

Stadtmauer Nördlingen

Neem een kijkje in het Stadtmuseum

Het Stadtmuseum van Nördlingen is gevestigd in de Spital, een voormalig ziekenhuis met een kerk en binnenhof. Hier reis je terug naar de prehistorie en leer je meer over de vroegste geschiedenis van Nördlingen.

Bekijk een maansteen in het Rieskrater-Museum

Ga nog even door met museumhoppen en loop binnen bij het Rieskrater-Museum. Hier kom je meer te weten over het unieke landschap waarop de stad gebouwd is en zijn verschillende meteorietstenen te zien. Eén van de topstukken uit de collectie is een 165 gram zware maansteen van de Apollo-16-missie.

Bayerisch Eisenbahnmuseum

Het Bayerisch Eisenbahnmuseum is een spoorwegmuseum gevestigd achter de muren van een voormalig treindepot. Hier kun je maar liefst 100 voertuigen bezichtigen, waaronder 25 traditionele stoomlocomotieven.

Struin over het marktplein van Nördlingen

Sla ook zeker het marktplein van Nördlingen met haar statige herenhuizen niet over. Hier staan verschillende gebouwen die vele eeuwen oud zijn, waaronder het raadhuis dat stamt uit de 13e eeuw.

Marktplein Nördlingen

Romantische Straße

Combineer een weekendje in Nördlingen met een rondreis langs de Romantische Straße, één van de populairste autoroutes van Duitsland. Kruip achter het stuur en slinger langs sprookjesachtige kastelen en pittoreske dorpjes. De Romantische Straße loopt van Würzburg tot Disneykasteel Neuschwanstein en doet onderweg onder meer het historische Nördlingen aan.

Meer uit het Travel Magazine: