Misschien ben je al eens op stedentrip naar Dublin geweest en beviel dat je wel? Waarom probeer je dan geen citytrip naar een andere Ierse stad? Qua toerisme liggen Cork en Belfast nog steeds in de schaduw van Dublin. Hoogste tijd om de hoofdstad van Noord-Ierland en ‘Rebel Cork’ ook eens in de spotlights te zetten. Je vindt hier naast een interessante geschiedenis en een bruisende culture scene ook een gezellig nachtleven en prachtige natuur vlakbij. Ter introductie geef ik je per stad 9 bezienswaardigheden of activiteiten die je zeker gedaan moet hebben!

Beginnen doen we in Noord-Ierland, in Belfast. Ben je heel benieuwd naar Cork? Hier ga je meteen naar Cork.

Belfast

Intro | Titanic Belfast | St George’s Market | Street Art | Ulster Museum
Botanic Gardens | Belfast City Hall | Crumlin Road Gaol | The MAC | Cave Hill Country Park

Straatjes van Belfast
Straatjes van Belfast – ©Tourism Ireland

Intro

Volgens de populaire reisgids ‘Lonely Planet’ is Belfast een van de go-to bestemmingen! Ik kan mijn collega’s daar zeker geen ongelijk in geven. De Noord-Ierse hoofdstad kende van de jaren ’60 tot de jaren ’90 een lange en bloedige periode van onrust: de Troubles. Belfast heeft echter het verleden achter zich kunnen laten en is hard op weg een populaire citytrip-bestemming te worden. En terecht! Ik vind de stad heel gezellig! In het centrum wisselen de mooie, oude gebouwen elkaar af en zijn er veel leuke winkelstraten. Daaromheen vind je smalle steegjes waar je de live-muziek uit de pubs hoort waaien. Laat me je vertellen wat je hier zeker gezien of gedaan moet hebben! Voor een uitgebreidere introductie, verwijs ik je trouwens graag door naar mijn Travel Magazine artikel over Belfast.

Titanic Museum Belfast
Titanic Belfast – ©Tourism Ireland

Titanic Belfast

De Titanic is in Belfast alomtegenwoordig, naast de bezoekersattractie is er bijvoorbeeld ook het herdenkingsmonument in het centrum. Op de scheepshelling waar meer dan een eeuw geleden de Titanic werd gebouwd, staat nu het indrukwekkende, moderne ‘Titanic Belfast’. Wanneer je aankomt bij het gebouw, beeld je dan even in: deze constructie is even groot als het schip vroeger! Binnen vind je, verdeeld over 6 verdiepingen, interactieve tentoonstellingen over de levensloop van de Titanic en zelfs een heuse onderwaterbioscoop. ‘Titanic Belfast’ bezorgt zijn bezoekers een unieke ervaring en je kan Belfast niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan deze bezienswaardigheid!

St George's Market
St George’s Market – ©Tourism Ireland

St George’s Market

Honger gekregen van je bezoek aan ‘Titanic Belfast’? Neem dan de bus terug de stad in. We zetten koers naar St George’s Market. Je vindt er alles van handwerk, thee en snoep tot antiek maar dit is ook de plek bij uitstek waar je de heerlijke lokale specialiteiten kan proeven. Ben je net als ik groot fan van alles uit de zee? Je kan hier lekker verse vis en schaaldieren kopen, knapperig brood of zelfs een Ulster Fry: de Noord-Ierse versie van een ‘Full English Breakfast’ maar dan met soda- en aardappelbrood. St George’s Market is open op vrijdag en in het weekend (dan zijn er ook gratis jazzoptredens).

Street Art Belfast
Street Art Belfast – ©Tourism Ireland

Street Art

Belfast staat bekend om de fantastische muurschilderingen die overal te vinden zijn in de stad. De muurkunst beeldt de politieke instabiliteit en strijd van de recente Noord-Ierse geschiedenis uit. Tip: Neem een Black taxi Tour. De taxichauffeurs nemen je mee langs alle muurschilderingen en vertellen je meteen de hele geschiedenis van de ‘Troubles’ in Belfast. Zo had ik bijvoorbeeld een chauffeur die al meer dan 30 jaar met zijn Black taxi reed. Hij vertelde me naast de feiten ook erg veel anekdotes waardoor de geschiedenisles opeens wel heel echt wordt.

Ulster Museum

Het Ulster Museum ligt middenin de gezellige studentenbuurt van Belfast. Ben je van plan het museum te bezoeken, neem dan zeker de tijd om hier eens rond te lopen, de campussen te verkennen en eventueel eens te stoppen in de leuke pubs en eethuisjes. Het Ulster Museum stelt verschillende, uitstekende collecties tentoon. Er is voor elke bezoeker wat wils. Zo kan je er leren over de industriële revolutie in Belfast maar ook over de prehistorie met bijvoorbeeld de enige dinosaurusbotten die gevonden zijn op het eiland Ierland. Je kunt er ook rondwandelen langs kunstschatten uit Afrika, Azië en Europa of kennis maken met echte Egyptische mummies. En o ja, het Ulster Museum is helemaal gratis!

Botanic Gardens
Botanic Gardens – ©Tourism Ireland

Botanic Gardens

Heb je na het Ulster Museum nog wat tijd over? Naast het museum liggen de Botanic Gardens: siertuinen, recht uit de Victoriaanse tijd. De Gardens, serres en het statige Palm House (een prachtig gebouw uit staal en glas) werden gebouwd in de 19e eeuw. Studenten, bewoners en toeristen komen naar hier om rustig rond te wandelen langs verschillende in- en uitheemse planten en bomen, zoals een stokoude steenbeuk, bananenbomen, orchideeën en fuchsia’s. Je kan ook even uitrusten of een boek lezen op een van de grasvelden.

Belfast City hall
Belfast City hall – ©Tourism Ireland

Belfast City Hall

Wanneer je in het centrum van Belfast rondwandelt, kan je niet anders dan het stadhuis van Belfast, de City Hall, opmerken. Het indrukwekkende Neo-Barok-gebouw opende in 1906 de deuren en vormt letterlijk en figuurlijk het centrum van Belfast. Op de glasramen staan Keltische mythen en legenden afgebeeld en ’s nachts wordt het gebouw prachtig verlicht. Er staan gedenktekens voor o.a. de grote hongersnood die het eiland Ierland trof, de gesneuvelde soldaten in WO 1 en 2, en het herdenkingsmonument voor de Titanic ramp waar ik al over sprak. De Titanic Memorial Garden herbergt bronzen platen met daarop de namen van alle 1512 opvarenden die de ramp niet overleefd hebben.

Crumlin Road Gaol
Crumlin Road Gaol – ©Tourism Ireland

Crumlin Road Gaol

Crumlin Road Gaol is een historische Victoriaanse gevangenis, de enige in zijn soort in Noord-Ierland. De Gaol – Oud Engels voor gevangenis – opende in 1846 de deuren en sloot definitief in 1996. Nu vinden er naast rondleidingen zelfs bruiloften en optredens plaats. Volgens de lokale verhalen zou Crumlin Road Gaol een van de spookachtigste plekken van Belfast zijn. Zo zouden de executie- en martelkamers behekst zijn. Iets voor jou? Dan kan je mee op een paranormale rondleiding door de gevangenis. Zijn de kinderen mee of ben je niet zo’n spoken fan? Er zijn ook ‘normale’, kindvriendelijke tours.

MAC, Belfast
MAC, Belfast – ©Tourism Ireland

The MAC

Nee, geen McDonald’s maar het MAC: het Metropolitan Arts Center Belfast. Het gebouw biedt onderdak aan muziek-, toneel- en dansvoorstellingen. Bekijk zeker eens het programma voor je vertrekt naar Belfast want het MAC programmeert ook andere performances en evenementen zoals rolschaatsdisco en het vertonen van documentaires. Ook lokale en internationale kunsttentoonstellingen worden hier georganiseerd in drie verschillende zalen. In de centrale hal hangt de kleurrijke kunstinstallatie ‘The Permanent Present’, die je in de foto boven het publiek kunt zien zweven.

Cave Hill Country park
Cave Hill Country park – ©Tourism Ireland

Cave Hill Country Park

Tijd om even de drukke stad te verlaten en wat groen op te zoeken! Net buiten de stad ligt Cave Hill Country Park, een groene, heuvelachtige zone met o.a. enkele grotten, vandaar de naam. Vanuit Belfast kan je Cave Hill duidelijk zien liggen en de contouren doen denken aan een slapende reus. Dat zicht zou de schrijver Jonathan Swift op het idee van Gulliver gebracht hebben, het hoofdpersonage van zijn meesterwerk ‘Gulliver’s Travels’. De paden in het park brengen je langs o.a. grasvelden, bossen, de grotten en de restanten van een oud stenen fort met prachtig uitzicht over Belfast en de omringende heuvels.

Cork
Cork – ©Tourism Ireland

 

 

Cork

Intro | The English Market | Cork City Gaol | Crawford Municipal Art Gallery | Elizabeth Fort
Franciscan Well Brewery | UCC Campus | St Fin Barre’s Cathedral | St Anne’s Church
Cork Butter Museum

Intro

De stad Cork ligt in het zuiden van Ierland. Langs de oever van de Lee rivier vind je er gezellige straatjes met van die typische Irish Pubs maar ook met moderne, creatieve restaurants. Rij je de stad uit, dan cruise je meteen door het prachtig glooiende, groene landschap dat Ierland zo typeert. Cork is de op een na grootste stad in Ierland maar toch hangt er hier een gezellig en gemoedelijk sfeertje. Het is ook nooit ver wandelen tussen de verschillende bezienswaardigheden die ik aan je voor wil stellen. Mocht het wandelen je toch even teveel worden, duik dan de pub in voor een Guinness of kom op krachten met een warme koffie en een lekkere scone!

The English Market
The English Market – ©Tourism Ireland

The English Market

Een Engelse markt in Ierland, moet kunnen! De naam is afkomstig van de protestantse roots van de markt. Loop de markt binnen langs de kleurrijke, statige ingang en kuier langs de kraampjes die verse vis, brood, vlees, groenten, fruit en lokale specialiteiten zoals drisheen (een soort Ierse bloedworst) en pigs’trotters (varkenspoten) verkopen. In de jaren ’80 werd de markt bijna vervangen door een parkeergarage tot Cork besefte dat dit de culinaire trots van hun stad is. The English Market is immers een begrip: het opende de deuren in 1788 en heeft brand en burgeroorlogen overleefd! Rick Stein, de bekende Britse chef-kok, spreekt over de English Market als de de ‘beste overdekte markt van Groot-Brittannië en Ierland’.

Cork City Gaol
Cork City Gaol – ©Tourism Ireland

Cork City Gaol

Ook Cork heeft een oude gevangenis die je bezocht moet hebben! Wanneer je de Cork City Gaol voor het eerst bezoekt, twijfel je misschien even of dit wel een gevangenis is. Volgens mij lijkt het eerder een kasteel. Hier werden trouwens vooral vrouwen vastgehouden. Opstandige, republikeinse vrouwen die werden opgepakt tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog werden hier gevangen gehouden. Ook voor het stelen van een brood kon je hier terecht komen. Tijdens een rondleiding door de Cork City Gaol leer je meer over het zware gevangenisleven van de vrouwen en de zwarte geschiedenis van de Onafhankelijkheidsoorlog. Leuke anekdote: in 1923 ontsnapten 42 gevangen door – zoals in de strips en tekenfilms – kleren en lakens aan elkaar te knopen! Datzelfde jaar sloot de gevangenis de deuren en werd het omgetoverd tot een radiostation.

Crawford Municipal Art Gallery
Crawford Municipal Art Gallery – ©Tourism Ireland

Crawford Municipal Art Gallery

In het centrum van Cork ligt deze indrukwekkende Art Gallery, gehuisvest in het statige, met rode bakstenen bezette, Customs House. Toegang tot het museum is gratis! Je kan er kennis maken met oude en nieuwe Ierse kunstwerken maar ook een indrukwekkende collectie Griekse en Romeinse beeldhouwwerken die vroeger eigendom was van het Vaticaan. In 2000 werd de Crawford Municipal Art Gallery grondig gerenoveerd en werd een nieuwe vleugel geopend waar tijdelijke tentoonstellingen een plaats krijgen.

Elizabeth Fort
Elizabeth Fort – ©Tourism Ireland

Elizabeth Fort

Bijna 400 jaar oud, heeft het Fort Elizabeth Cork eeuwenlang beschermd tegen invallers. De laatste keer dat het het fort diende als defensie was in het begin van de twintigste eeuw tijdens de Ierse Burgeroorlog van 1920. Het Elizabeth Fort kent een turbulente start: nadat het werd gebouwd in 1601 werd het twee jaar later vernield door de inwoners van Cork omdat ze bang waren dat de Engelse koning James I  – die toen over Ierland heerste – het tegen hen zou gebruiken. Tevergeefs, want toen de Engelsen Cork toch innamen, moesten de inwoners van Cork zelf betalen voor de wederopbouw. Door de eeuwen heen werd het Elizabeth Fort steeds versterkt tot het bouwwerk dat je vandaag kan bezoeken. Er worden geregeld markten en festivals gehouden en vanaf de wallen van het fort heb je een mooi zicht over Cork. Ook hier is de toegang gratis.

Franciscan Well Brewery
Franciscan Well Brewery – ©Tourism Ireland

Franciscan Well Brewery

Als je denkt dat Guinness het enige bier is dat je in Ierland kunt krijgen, dan heb je het goed mis! De inwoners van Cork zijn meesters in het bier brouwen en daar zijn ze best trots op. Neem nu de Franciscan Well Brewery: een brouwerij die werd gebouwd waar ooit een Franciscaner klooster stond met een geneeskrachtige bron. Tijdens je bezoek aan Cork kan je hier zelf onderzoeken of het bier ook geneeskrachtig is. Kleine gurutip: de kans is klein… De Franciscan Well Brewery waagt zich aan verschillende brouwsels: ale, stout, witbier… en heeft een gezellige beer garden waar je geregeld met een biertje kan genieten van live muziek!

UCC
UCC – ©Tourism Ireland

De universiteitscampus van UCC

Hopelijk ben je niet te lang blijven hangen in de Franciscan Well Brewery want onze tour gaat verder! Om de biertjes wat te laten zakken, kan je gaan wandelen op de groene terreinen van de UCC campus (University College Cork). Wandel zeker eens langs de President’s Garden. Hier staat een boom die ooit ontsproten zou zijn in de zak van een gesneuvelde soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Soldaten brachten de jonge boom mee naar Ierland en hij werd hier terug in de grond geplant. Een indrukwekkend verhaal. Daarnaast vind je overal kunst op de terreinen van de UCC campus, van beeldhouwwerken tot fotografie. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Lewis Gluckmans Gallery. Hier vinden regelmatig exposities plaats.

St Finn Barre's Cathedral
St Finn Barre’s Cathedral – ©Tourism Ireland

St Fin Barre’s Cathedral

Deze kathedraal werd vernoemd naar St Fin Barre, de patroonheilige van Cork die op dezelfde plek in de 7e eeuw een klooster vestigde. ‘Fin Barre’ betekent lichtgekleurde kuif, een verwijzing naar het blonde haar van de patroonheilige. Door de eeuwen heen transformeerde het klooster in een prachtige neogotische kathedraal, vlakbij Cork centrum. Neem zeker binnenin een kijkje! Zeker de moeite: let op het orgel, de mooie glasramen en de kleurrijke koepel. De kathedraal bevat meer dan 1200 beeldhouwwerken en zelfs een kanonskogel, een herinnering aan de belegering van Cork in 1690. Volgens de legende blaast de gouden engel aan de oostzijde van de kathedraal op zijn trompetten wanneer de apocalyps nadert. Griezelig!

St Anne's Church
St Anne’s Church – ©Tourism Ireland

St Anne’s Church en de Shandon Bells

Naar verluidt zouden de rode zandsteen en witte kalksteen in de gevel van de St Anne’s Church de inspiratie gevormd hebben voor de kleuren van de vlag van Cork: rood en wit. Net als de St Fin Barre’s Cathedral verving de huidige kerk een vroeger bouwwerk. De St Anne’s Church staat hier al sinds 1722. Kijk bij je bezoek even naar de wijzerplaten van de kerktoren. Merk je iets vreemds? Inderdaad, de wijzerplaten lijken allemaal een andere tijd aan te geven. Daarom noemen de inwoners van Cork de kerktoren dan ook de ‘four-face liar’, de leugenaar met vier gezichten. Dat is niet met opzet: door de sterke wind en afhankelijk van de hoek waarin je kijkt, lijkt het alsof je verschillende tijden ziet. Leuk detail: bezoekers mogen zelf de klokken van de St Anne’s Church luiden: de Shandon Bells. Al moet ik je teleurstellen: je zal hier geen old school koord vinden, het luiden van de klokken gebeurt al even geautomatiseerd.

Cork Butter Museum
Cork Butter Museum – ©Tourism Ireland

Cork Butter Museum

Geïnspireerd door je bezoek aan de English Market? Cork heeft nog meer culinaire bezienswaardigheden en is – terecht – trots op zijn gastronomische tradities. Zo ook hun boter! Door de eeuwen heen was zuivel een belangrijke vorm van inkomsten voor de plaatselijke economie. Dankzij de uitgestrekte groene velden die de stad omringen, kunnen koeien hier naar hartenlust grazen. Met heerlijke zuivelproducten zoals kaas, melk maar ook en voornamelijk boter. Het Cork Butter Museum geeft de bezoekers een inkijk in die boter traditie. Leer bijvoorbeeld meer over hoe boter gemaakt wordt. Mijn persoonlijke favoriet zijn de oude, creatieve etiketten van de oude botermakers.

 

 

 

Hopelijk kan ik jullie met deze tips warm maken om deze twee steden wat meer liefde te geven, ze verdienen het! Zowel Cork als Belfast hebben een rijke, boeiende geschiedenis waarvan je nog veel sporen kunt terugvinden. Beide steden zijn omringd door prachtige natuur die eenvoudig en snel te bereiken is. De reden waarom ik zo van Cork en Belfast hou, is de gezelligheid: de kleine, leuke straatjes met warme Irish Pubs, live muziek, de markten, … ik word er helemaal gelukkig van!

 

Ierland Logo

Alle Ierland aanbiedingen

 

Meer uit het Travel Magazine: