KLM heeft haar middellangeafstandsnetwerk uitgebreid met drie nieuwe bestemmingen. Als onderdeel van de nieuwe zomerdienstregeling vliegt KLM met ingang van 18 mei 2015 dagelijks op Belfast, Krakau en Montpellier. Nou ben ik meteen in het vliegtuig gestapt om alle ins en outs te zien en te horen over Belfast.

Na een korte vlucht van rond de 1u40 (of eigenlijk 40 minuten want het uurtje tijdsverschil pik je mooi mee) bereik je Belfast. We komen aan op Belfast George Best City Airport wat in tegenstelling tot Belfast International Airport letterlijk in de stad ligt, in nog geen 3 minuutjes bereik je het centrum al!

shutterstock_197986769

Titanic Museum 

Laten we maar meteen met de bekende Titanic beginnen. Het Titanic museum in Belfast heeft sinds de opening in 2012 al ruim 1 miljoen bezoekers getrokken en ook ik stap er vandaag naar binnen om het verhaal van begin tot eind te doorlopen en rond te neuzen in alle galerijen.

De Titanic, de succesvolle film die uit kwam in 1997 en onlangs in 2012 in 3D-versie is uitgebracht, is een film die een ieder wel één of meerdere malen gezien heeft. In 2012 is het precies 100 jaar geleden dat de Titanic (gebouwd in de scheepwerven van Belfast) van Southampton naar New York vertrok. Het schip werd als onzinkbaar beschouwd maar helaas was dit niet het geval en weten we allemaal hoe de eerst en tevens laatste reis van het schip verloopt.

Het museum verteld het authentieke verhaal van de Titanic. Er zijn 9 verschillende galerijen met reconstructies en innovatie interactieve functies om het verhaal op een inzichtelijke manier te ontdekken: je kan de hutten bekijken, de beroemde grote trap en je kan een ritje maken in een karretje waarbij je te zien krijgt hoe het schip van begin tot eind is gebouwd!

Daarnaast is het mogelijk om het schip de Nomadic te bezoeken. Dit deed dienst als ‘veerpont’ om de passagiers van de wal naar het dek te brengen omdat de Titanic simpel weg te groot was. Ga aan boord en grijp je kans om op dezelfde bankjes te zitten als bekendheden zoals Marie Curie, Charlie Chaplin en Johnney Weismuller.

Kortom een fantastische ervaring waarna je weer zin hebt om de film te kijken!

titanic museum

City Tour door Belfast

Belfast is een kleine stad waardoor alles in paar minuten bereikbaar is, super handig! We rijden door het gezellige en sfeervolle centrum waar je vele winkels, restaurantjes en natuurlijk de Irish pubs zal tegenkomen (later hier meer over). De City Hall, het stadshuis, pronkt ook middenin de stad. Dit gebouw is in 1889 gebouwd, een jaar nadat Belfast haar stadsrechten kreeg en is gratis te bezichtigen.

Knipsel

Als we verder rijden zie ik een prachtig kasteel, genaamd Belfast Castle, wat op de Cave Hill ligt. Dit is vanuit verschillende plekken in de stad te zien. In het Visitors Centre leer je alles over de geschiedenis, de eerste bewoners en de omgeving ervan. Tegenwoordig wordt het kasteel veel gebruikt voor conferenties, feesten en partijen.

Belfast Castle cave hill

St. Anne’s Cathedral te vinden in Donegall Street is gebouwd in 1899 op de fundamenten van een oude kerk. De spits ervan is het hoogste punt van Belfast en symboliseert de hoop op een betere toekomst.

shutterstock_183380273

De hoop op een betere toekomst refereert naar de vele conflicten die zich afspeelden tussen de loyalisten (voornamelijk protestanten) en de republikeinen (voornamelijk katholieken). Onze gids verteld ons er uitgebreid over. De verbeelding van deze strijd is op groot formaat zichtbaar als je door de stad rijdt. Van vele muurschilderingen tot een heus hekwerk wat dienst deed om de twee partijen uit elkaar te houden.

Knipsel

Voor een gedetailleerd overzicht van de geschiedenis van Noord-Ierland moet je zeker het Ulster museum bezoeken. Dit museum heeft grote archeologische en natuurhistorische afdelingen. Een van de trekpleisters zijn de schatten van het Spaanse Armadaschip de Girona wat in 1588 voor de kust van Noord-Ierland verging.

We eindigen de city tour met een bezoekje aan de Crumblin Road Gaol. Dit is de gevangenis van Belfast wat na 150 jaar in 1996 is gesloten. De Crumblin Road Gaol was via een ondergrondse tunnel verbonden met het gerechtsgebouw. Tijdens de rondleiding die we krijgen wordt de geschiedenis en het leven van de gevangenen hier verteld. We bezoeken de cellen in de verschillende vleugels en zelfs de executie kamer waar de terecht gestelde werd opgehangen. Niet geheel smakelijk en je moet er wel tegen kunnen maar om je gedachten weer te klaren heb ik een tip voor je: pak de citybike, deze zijn de eerste 30 minuten gratis, en zo kan je op je gemak nog een rondje maken door de stad!

Hotels en de wel bekende Irish Pubs

Belfast beschikt over een groot aanbod aan hotels die uiteraard bijna allemaal op loopafstand zijn van alle bezienswaardigheden. Eentje die ik onder je aandacht wil brengen is de Merchant hotel. Dit 5-sterren hotel is een monumentaal pand wat voordat het omgetoverd werd tot hotel dienst deed als bank. Vanaf 21u is er live jazz te horen in één van de 4 cocktailbars. Dit hotel heeft niet voor niks de award ‘AA Spirits Award for Service of Spirits and Cocktails, 2014’ want je kan hier dan ook verrukkelijke cocktails drinken. Wel moet je er aardig wat voor over hebben want de duurste kost een slordige €750!

Zelf verbleef ik in het 4-sterren Malmaison hotel, een uitstekend hotel vanuit waar ik direct de stad in liep. Voor alle hotels van budget hotel tot bovengenoemde klik HIER en je zal zeker iets vinden wat aan je wensen voldoet!

Natuurlijk kan je Belfast niet verlaten voordat je een drankje hebt gedaan in de bekende Irisch Pubs. Je kan kiezen voor een georganiseerde Pub tour waarbij je in 2 uur minstens 6 verschillende pubs afgaat maar je kan natuurlijk ook zelf hier en daar naar binnen stappen voor een Guinness. De bekendste pub is de Crown Liquor Bar aan de Great Victoria Street recht tegenover het Grand Opera House, wanneer je hier binnenstapt komt de Victoriaanse sfeer je al tegemoet. Ook een leuke is The Duke of York wat eerst een drukkerij was, de drukpers en letters aan de muur doen je hieraan herinneren. Maar over het algemeen kan je elke pub binnen stappen voor een geslaagde avond. De nodige biertjes, ciders en wijnen verder kan ik zeggen dat het uitgaansleven super is en de sfeer zeer goed. Ik neem er nog eentje,  cheers!!

shutterstock_24239965

Belfast and Beyond

Vroeg in de ochtend verlaat ik mijn hotel al om de Coastel area  te bewonderen. De causeway Costal Route is een 5-daagse trip wat van Belfast via de kust naar Derry-Londonderry gaat. Natuurlijk kan je zelf kiezen hoe je precies je route uitstippelt en over hoeveel dagen je dit wilt spreiden. We beginnen aan de toer en banen ons een weg door het gebied wat de inspiratie en filmlocatie is voor de hitserie Game of Thrones. We rijden door authentieke stadjes komen prachtige kerken tegen en hebben nonstop een adembenemend uitzicht op de kustlijn.

Knipsel

Na een adembenemende rit waarbij we na elke bocht weer een spectaculairder uitzicht hebben komen we aan bij bij de Giant’s Causeway, tijdens je toer moet je zeker de tijd nemen om dit waanzinnige fenomeen te bewonderen. De Giant’s Causeway is een rotsformatie die bestaat uit duizenden zuilen die zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting.

shutterstock_210601522

 

shutterstock_215337850

Als je nog even je benen wil strekken kan je een geweldige wandeling maken over de Rope Brigde

shutterstock_250041061

Een aanrader is ook zeker om een boottocht te maken. Je zal je verbazen over het prachtige turquoise gekleurde water waarbij je haast denkt dat je in de Carribean zit. Zelf ben ik bij Ballylumford Harbour ingestapt en heb vanuit de boot de The Gobbins Footpath gezien. Deze wandelroute gaat rond juli 2015 open voor bezoekers. De paden, treden, bruggen en tunnels langs deze spectaculaire kliffen is 3km lang en je zal er ongetwijfeld mooie vogels spotten zoals o.a. zeekoeten, alken, schattige papegaaiduikers en de wel bekende meeuwen. Daarnaast heb je ook kans op walvissen en dolfijnen te spotten!

shutterstock_177964136

Ik zou nog wel honderden foto’s met je willen delen maar het beste is om dit zelf te beleven. Belfast is een stad waar je je prima zal vermaken. Zowel in het gezellige centrum als ook in de prachtige Coastal area wat echt een spectaculaire ervaring is waar je zeker nog een keer naar terug wil komen, ik in ieder geval wel, zie ik jou daar dan ook!?

Alle Ierland deals

Meer uit het Travel Magazine: