Wanneer we praten over Duitse stedentrips, dan zijn er enkele steden die steeds ter sprake komen. Berlijn is altijd al een populaire bestemming geweest, net als Hamburg en München. Maar wanneer je op zoek bent naar een fantastisch weekendje weg in een stukje onontdekt Duitsland dan hebben we een perfect voorstel voor jou!

Maak kennis met de Bergischen Drei of de Bergische Drie in het Nederlands. Je weet waarschijnlijk wel dat Berg net hetzelfde is in het Duits als in het Nederlands. Dus je kon al vermoeden dat deze streek redelijk heuvelachtig is. Zet je wandelschoenen klaar en poets je fiets op want dit is duidelijk een bestemming voor mensen die graag een actieve vakantie beleven!

Ga op ontdekking naar de Bergischen Drei: Wuppertal, Remscheid en Solingen

Waar is de Bergischen Drei? Wuppertal Remscheid  | Solingen

Waar is de Bergischen Drei?

De drie steden van de Bergischen Drei zijn Wuppertal, Remscheid en Solingen. De steden liggen in elkaars nabijheid op ongeveer een half uur rijden van Düsseldorf, een van de grootste steden in Duitsland en ook de hoofdstad van deelgebied Noordrijn-Westfalen. De drie steden liggen in een vrij ruige en bergachtige regio, dat maakt het een perfecte bestemming voor fietsers en wandelaars. Tussen de Bergischen Drei spreidt een netwerk van meer dan 300 kilometer aan fietspaden zich uit. En dat breidt nog steeds uit! Geen zorgen als je geen grote fan bent van heuvelachtig terrein, meer dan de helft van de paden is plat. En er zijn nog veel andere interessante activiteiten in deze regio als je niet graag fietst of wandelt. Elke stad heeft zijn eigen unieke charme en bezienswaardigheden en alle drie zijn ze een bezoekje waard. Laat ze zeker niet links liggen als je in de buurt bent!

Wuppertal

Wuppertal is de grootste stad van de Bergischen Drei. De stad, de groenste stad in Duitsland trouwens, is het perfecte startpunt van een bezoek aan de regio. Je kan hier immers meer dan 4500 bezienswaardigheden en monumenten bewonderen. Waaronder de ongetwijfeld bekendste toeristische attractie van Wuppertal: de monorail met hangende wagons. Die werd in 1901 geopend en werd in 1997 erkend als beschermd erfgoed! De lijn is meer dan 13 kilometer lang, telt 20 stations en de wagons hangen iets meer dan 3 meter boven de grond. Vandaag de dag is het nog steeds een deel van het openbaar vervoer en dus niet enkel een toeristische attractie. De monorail is een leuke en comfortabele manier om een indruk te krijgen van de stad en brengt je eenvoudig van de ene kant in Wuppertal naar de andere kant.

De Monorail in Wuppertal

Een andere leuke activiteit in Wuppertal – en stop op de monorail! – is een bezoek aan de zoo. We geven toe, dierentuinen kunnen soms ook triest zijn als de dieren niet genoeg verzorgd worden maar we beloven je, deze zoo is anders dan de andere. De dieren leven in een enorm, uitgestrekt park met talrijke oude bomen. Een leuke plek voor natuurliefhebbers. Je hoeft niet eens een voorliefde voor dierentuinen te hebben. Breng een picknick mee, spreid een dekentje uit op het gras en geniet van de omgeving. Het hoogtepunt van je bezoek zijn hoogstwaarschijnlijk de pinguïns. Dankzij een 15 meter lange tunnel onder het aquarium kan je de pinguïns zien duiken en lol maken in het water!

Remscheid

Van de grootste stad in de Bergischen Drei regio gaan we naar de kleinste: Remscheid. Maar dat maakt de stad niet minder interessant. Remscheid ligt trouwens het hoogst van de drie, je zal dus soms een helling moeten overwinnen tijdens je bezoek. Letterlijk vertaald is de bijnaam van deze stad: ‘de waterstad op de berg’, omdat Remscheid zo hoog ligt en aan de oever van de Wupper rivier. Dus – je kan het misschien al vermoeden – hier kan je lekker actief de heuvels en de rivier verkennen. Wanneer je in Remscheid aankomt, voel je meteen de ouderwetse Duitse charme. Het stadsplein is een pittoreske, romantische plek die niet zal misstaan op je Instagram. Vergeet trouwens zeker niet de lokale specialiteiten te proeven! Bestel een typische Bratwurst en probeer zeker eens het plaatselijke bier. Wandel na een heerlijke maaltijd in een van de plaatselijke restaurants verder door de gezellige kasseien steegjes.

Remscheid heeft een heel sterke industriële geschiedenis. In de streek is er een groot aanbod aan natuurlijke grondstoffen zoals hout, ijzererts en natuurlijk ook waterkracht van de Wupper rivier. Met de tijd heeft de stad een uitstekende reputatie opgebouwd voor het ontwerpen en produceren van gereedschappen die bij de machine- en en staalbouw gebruikt worden. Vandaag kan je die geschiedenis ontdekken in het Duits Gereedschapsmuseum, dat hier in Remscheid duidelijk op zijn plaats is!

Het is niet alleen de industrie die Remscheid op de kaart zette. Heb jij al eens een röntgenfoto laten nemen? Ja? Daarvoor kan je een man uit Remscheid bedanken. Dankzij hem kunnen we gebroken botten beter bestuderen. Wilhelm Röntgen, de uitvinder van de röntgenfoto, is geboren in Lennep, een deelgemeente van Remscheid.

Het Talsperre bij Remscheid

Solingen

De derde stad van de Bergischen Drei is Solingen. Vanuit Remscheid bereik je Solingen eenvoudig via het Müngsten Viaduct. Dat viaduct is de hoogste spoorwegbrug in Duitsland en verbindt de twee steden met elkaar. Het zorgt ervoor dat de spoorbaan tussen Solingen en Remscheid slechts 8 kilometer lang is. Onder de brug is ook wat te zien! Daar bevindt zich een groot park met verschillende activiteiten. Ben je op vakantie met het gezin? Dan zal je graag horen dat dit park gratis is! De kinderen zullen gek zijn op het minigolfterrein en de picknickbanken van het park hebben een fantastisch zicht op het viaduct.

Wanneer je Solingen bezoekt, raden we je aan het Rüdenstein Café binnen te stappen. We vertelden je al over de lekkere Duitse keuken en hier proef je daar een ander voorbeeld van. En dit is er eentje voor de zoetekauwen onder jullie. De Kaffeetafel  is een soort vieruurtje. Je drinkt koffie uit een Dröppelmina, een speciale, mooie koffiepot. Heb je flinke trek, bestel dan de hele Kaffeetafel  koffie van de Dröppelmina, broodjes met of zonder rozijnen, kaas, jam, boter en nog heel wat andere heerlijke gerechtjes vanaf slechts €15,50 per persoon. Een verrukkelijke keuze voor wat verfrissing na een dag wandelen door de regio!

De Mungstener Brug vlakbij Wuppertal
Foto: NRW Tourismus

De Bergischen Drei – drie steden, eindeloos veel mogelijkheden

Ontdek de drie steden op je eigen tempo en beleef talrijke avonturen in dit stukje Duitsland. Combineer deze steden met de prachtige natuur van het omliggende Bergisches Land en je beleeft een prachtige vakantie.

De Bergischen Drei zijn natuurlijk maar enkele van de vele verborgen parels die we met jou willen delen tijdens onze focus op Noordrijn-Westfalen, dus kom zeker nog eens later terug om meer inspiratie op te doen!

Alle Duitsland aanbiedingen

Meer uit het Travel Magazine: