Het festivalseizoen is in volle grootte losgebarsten. De keuze is reuze! Daarom heb ik hieronder de leukste en grootste festivals van Nederland op een rijtje gezet. Deze festivals mag je niet missen in 2018!

Mijn gedachten gaan alweer uit naar die heerlijke festivals in het zomerseizoen! Samen met de eerste zonnestralen en het stijgen van het kwik komen de eerste festivals weer in het nieuws. Nederland heeft zich de afgelopen jaren echt op de kaart gezet met een aantal spectaculaire internationale festivals. Nu we vrijwel overspoeld worden op Social Media met de laatste feestjes, heb ik hier voor jullie een handig overzicht gemaakt van de beste festivals in 2018.

grootste festivals van Nederland

Een overzicht van de grootste festivals in 2018

Best Kept Secret Festival

Best Kept Secret Festival
Datum: 8, 9 en 10 juni 2018
Prijs: €84 (dagticket) en €175 (weekendticket)
Bezoekersaantal: 25.000 per dag

Drie dagen lang de beste muziek beluisteren en de mooiste live acts zien; dit is Best Kept Secret in de Beekse Bergen. En het Best Kept Secret festival heeft dit jaar op vrijdag een speciale act, want de Artic Monkeys hebben besloten om op vrijdag op het hoofdpodium de dag af te sluiten. Dit festival heeft verder verschillende podia waar je kan genieten van muziekstijlen die uitlopen van indierock tot hiphop. Je verblijft dit weekend op een natuurcamping of in een van de luxere blokhutten.

Pinkpop

Pinkpop Festival
Datum: 15-17 juni 2018
Prijs: €100 (dagticket) en €220 (weekendticket)
Bezoekersaantal: 115.000 

Pinkpop staat bekend als het festival met de grote namen. Als oudste festival van Nederland zijn hier dan ook al flink wat bijzondere artiesten langsgekomen. Denk onder andere aan Metallica, de Red Hot Chili Peppers of Bruce Springsteen. Dit jaar staan er ook weer een aantal leuke artiesten op de planning. Indien je dit jaar naar Pinkpop 2018 gaat, kan je onder andere Bruno Mars zien optreden, maar ook Snow Patrol, The Script en Lil Kleine. Pinkpop vindt elk jaar plaats in Landgraaf en dit jaar zal het feest van 15 tot en met 17 juni te bezoeken zijn. Je kan kiezen voor een dagticket of een weekendticket, en bij de weekendtickets krijg je dan ook 3 dagen camping inclusief.

Mystic Garden – een paradijs waar sprookjes werkelijkheid worden

Mystic Garden Festival
Datum: zaterdag 16 juni
Prijs: €42,50

Midden in de natuur van het Sloterpark vind je het Mystic Garden festival, een wonderbaarlijk spektakel waar muziek en kunst elkaar ontmoeten. Het hele festival staat in het teken van creativiteit en dromerige decors. De tickets voor het festival kosten €42,50 tot €45, dit ligt er een beetje aan of je op tijd je ticket hebt gekocht. In oktober doet Mystic Garden het festival nog eens dunnetjes over tijdens ADE, dan in het Havenpark in Amsterdam.

reis naar een festival

De Zwarte Cross – het grootste festival van Nederland

Zwarte Cross
Datum: 12, 13, 14, 15 juli 2018
Prijs: €27,50 (dagticket) en €120 (weekendticket met camping)
Bezoekersaantal: 145.000

In 1997 ontstaan als evenement van de Achterhoekse band Jovink en de Voederbietels, is de Zwarte Cross inmiddels uitgegroeid tot het grootste festival van Nederland. 120.000 dagjesmensen en 25.000 campinggasten komen naar het oosten van Nederland om “brommers te kieken”, muziek te luisteren en de motorraces te volgen. Een paar dingen zijn er in al die jaren niet veranderd: buurvrouw tante Rikie is er nog altijd bij en niemand is beter dan een ander op de Zwarte Cross, een uniek festival waarbij muziek niet de hoofdtoon voert.

Milkshake festival – lekker jezelf zijn

Milkshake Festival
Datum: 28 en 29 juli
Prijs: €47,50 dagticket voor zaterdag of zondag
Bezoekersaantal: 12.500

Bij het Milkshake festival in Amsterdam is iedereen welkom, maar het festival is vooral bedoeld voor de LGBT community van Nederland. Het Westerpark wordt 28 en 29 juli de locatie om je leukste outfit aan te trekken en samen te genieten van de lekkerste deuntjes. De tickets voor de zaterdag zijn momenteel helaas al uitverkocht, maar zondag kan je nog voor €47,50 een ticket bemachtigen!

Festivals 2018

Solar festival – vier dagen pop en dance

Solar Festival
Datum: 2 t/m 5 augustus
Prijs: €49 (dagticket) €79 (weekend) €115 (3 dagen) €135 (4 dagen)
Bezoekersaantal: 30.000

We gaan verder met het lijstje met de beste festivals van Nederland. Ik voeg hier ook graag het Solar Weekend Festival aan toe, wat plaats gaat vinden van 2 t/m 5 augustus. Naast heerlijke muziek is dit ook een festival waar je je creatieve geest de vrije loop kan laten gaan. Creativiteit is een van de standpunten van het Solar Festival, en wordt dan ook naar buiten gebracht via verschillende theaterstukken, kunstinstallaties en spellen. Het thema van dit jaar is ‘Imagine: Defining Creativity’.

Decibel festival

Decibel Festival
Datum: 17, 18 en 19 augustus 2018
Prijs: €75 (dagticket zaterdag), €100 (premium dagticket), €135 (weekendticket), €160 (premium weekend)
Bezoekersaantal: 60.000

200 artiesten verdelen zich dit jaar over 15 verschillende area’s met een focus op de hardere stijlen muziek. Muzieksmaken zoals Hardcore, Hardstyle en Industrial kom je hier tegen in de vorm van een heerlijke line-up. Voor de echte muziekfans is er een camping waar overnacht kan worden, zodat je de volgende morgen weer fris en fruitig voor de stage kan staan. Eerder dit jaar kon je hier nog twee premium Saturday tickets winnen! Hier vind je meer info over Decibel Outdoor Festival.

Lowlands – elk jaar weer uitverkocht

Lowlands Festival
Datum: 17, 18 en 19 augustus
Prijs: €195 voor 3 dagen (uitverkocht)
Bezoekersaantal: 50.000

En ook dit jaar is het weer zover; Lowlands 2018 is helaas alweer uitverkocht. Op 17, 18 en 19 augustus wordt het terrein in Biddinghuizen weer omgetoverd tot festival-walhalla en de eerste namen zijn ondertussen al bekend gemaakt. Je zal onder andere kunnen gaan dansen op de beats van Gorillaz, Dua Lipa en Kendrick Lamar. De tickets zijn dus ondertussen helaas uitverkocht, en de organisatie van het festival raadt ook af om je tickets via Marktplaats of Ticketswap te bemachtigen. Lowlands is helaas een van de vele festivals waar veel zwart wordt gehandeld in kaartjes, die niet altijd zullen werken bij de entreepoortjes!

Bekijk hier de aftermovie van Lowlands 2017:

Mysteryland – het langstlopende dancefestival van Nederland

Mysteryland Festival
Datum: 25 en 26 augustus
Prijs: €79,50 (dagticket zaterdag) €64,50 (dagticket zondag) €119,50 (weekend)
Bezoekersaantal: 100.000

Eind augustus kan je weer uit je dak gaan op het tweedaagse Mysteryland Festival. De slogan van dit festival luidt ‘Yesterday is history. Today is a gift’. Met 17 stages en meer dan 300 artiesten wordt het festivalgebied rond het Haarlemmermeer weer omgetoverd tot een wondere wereld waar iedereen zichzelf kan zijn. Een kaartje voor het hele weekend kost je €119 per persoon, en ’s ochtends om 11 uur kan je al de eerste artiesten zien optreden. Dit festival is ook interessant voor een brede doelgroep, want je kan er muziek verwachten van hiphop tot hardcore en van techno tot dance music. De line-up mag er dan ook wezen met onder andere grootheden uit de Electronic Dance Music movement en klinkende namen als Hardwell, Axwell, Robin Schulz, Sunnery James & Ryan Marciano en Dimitri Vegas & Like Mike. Je kan het dance festival ook een dag bezoeken in plaats van het hele weekend en hiervoor kosten de kaartjes op zaterdag €79,50 en op zondag €64,50.

Thuishaven – (bijna) elk weekend een feest

Thuishaven festival
Datum: bijna elke zondag bij mooi weer in jun, jul, aug, sep, okt
Prijs: dagtickets kosten €17,50
Bezoekersaantal: 2.000

Ken jij Thuishaven al? Dit populaire festival in Amsterdam vindt (bijna) elk weekend plaats, en dan vaak op de zondag. Tegen het weekend kijkt de organisatie of de weersvoorspelling goed genoeg is om in het weekend een festival te organiseren. Het is niet zo zeer een van de grootste festivals van Nederland, maar wel erg gezellig om een zondagmiddag te vertoeven! Vooral als het mooi weer is en er buiten de tenten wordt gedanst kan ik dit festival van harte aanraden! Afhankelijk van de zondag dat je dit festival bezoekt zal je andere artiesten tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan De Sluwe Vos, Dimitri of een Techno special. Thuishaven is een van de leukste festivals in Amsterdam en organiseert ook evenementen tijdens het Amsterdam Dance Event.

Dit was mijn overzicht met de grootste festivals voor 2018! Heb jij kaartjes voor een van deze festivals of wil je jouw ervaringen van voorgaande jaren delen, laat hieronder dan een reactie achter. Ik hoor ook graag of jullie misschien andere festivals tussen dit lijstje willen zien staan! In mijn reiskalender vind je niet alleen een overzicht van de beste vakantiebestemmingen per maand maar ook van alle festivals in juli en festivals in augustus. Welke festivals wil jij bezoeken in 2018? Koop je ticket op tijd, want voor je het weet is je favoriete event uitverkocht!

Meer uit het Travel Magazine: