Van Amsterdam tot Groningen tot Limburg, in heel het land vieren we op 5 mei de vrijheid door een drankje en een dansje te wagen op een van de bevrijdingsfestivals in heel Nederland. Dit is waar de leukste feestjes zijn!

Op 14 locaties verspreid over heel Nederland vieren we op 5 mei 2019 Bevrijdingsdag op een van de Bevrijdingsfestivals. Onder coördinatie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert elke provincie één of twee bevrijdingsfestivals. Elk festival heeft een eigen programmering en line-up, maar veel Nederlandse artiesten reizen gedurende de dag het hele land door om op verschillende festivals op te treden.

Is Bevrijdingsdag (5 mei) een vrije dag?

First things first: nee, helaas niet. Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar de meeste mensen moeten gewoon aan het werk. Scholieren, studenten en ambtenaren zijn vaak wel vrij op 5 mei. Voor de rest geldt dat het per CAO en werkgever verschilt. In veel CAO’s is Bevrijdingsdag één keer in de 5 jaar een vrije dag. Dat is weer zo in 2020. Máár, goed nieuws: 5 mei valt in 2019 op een zondag! Dat wordt lekker feesten, dansen en drinken bij een van de Bevrijdingsfestivals.

Ps. Heb je wel vrij en valt Bevrijdingsdag door de week? Dan kun je brugdagen gebruiken om met behulp van de feestdag een extra lang weekend te creëren.

Festival

Bevrijdingsfestivals 2019

Net zoals elk jaar kun je ook in 2019 weer kiezen uit verschillende bevrijdingsfestivals. Dit jaar zijn er 14 bevrijdingsfestivals, in elke provincie één plus een extra festival in Noord- en Zuid Holland. Waar zijn de leukste feestjes te vinden? Ik zet alle bevrijdingsfestivals voor je op een rij. Let op: de line-up voor 2019 is nog niet bekend!

Zwolle | Groningen
UtrechtDen Haag | Rotterdam | Haarlem | Wageningen| Den Bosch | Leeuwarden | Amsterdam | Assen | Almere | Roermond | Vlissingen

Bevrijdingsfestival Zwolle

Het bevrijdingsfestival van Overrijsel vindt plaats in hoofdstad Zwolle. De line-up van het Bevrijdingsfestival Zwolle bestaat onder meer uit Fedde le Grand, Miss Montreal, Kraantje Pappie, Chef’Special en Wulf. Het muziekfestival is te vinden in Park de Wezenlanden.

Bevrijdingsfestival Groningen

Stadspark Groningen is het toneel van het bevrijdingsfestival Groningen 2018. Welke artiesten kun je in de noordelijke provincie verwachten? Onder meer Ronnie Flex & Deuxperience, Famke Lousie en de Noorse zangeres Aurora maken hun opwachting op de Groningse podia.

Bevrijdingsfestival Utrecht

Ga met de voetjes van de vloer bij het Bevrijdingsfestival Utrecht. Verspreid over verschillende podia geniet je hier van een afwisselende line-up met onder meer Fedde Le Grand, Roxeanne Hazes en K’s Choice. Neem ook eens een kijkje bij het Talent Podium waar lokaal talent van zich laat horen.

Bevrijdingsfestival Den Haag

Vier de vrijheid in Den Haag met onder meer Candy Dulfer, Di-rect en Fedde Le Grand die allemaal een showtje weg gaan geven op het hoofdpodium. Dance liefhebbers kunnen een dansje wagen bij de All-4-Music Dance Area en fans van hiphop moeten bij de Haags Hiphop Centrum Area zijn.

Bevrijdingsfestival Rotterdam

Het bevrijdingsfestival van Zuid-Holland strijkt neer in het (euromast) park Rotterdam. Waag een dansje bij de Erasmus Stage met de beats van Mike Williams of neem een kijkje bij een van de andere podia verspreid door het park.

Bevrijdingsfestival Haarlem

Triggerfinger, Alain Clark, Di-Rect, Jacqueline Govaert en nog tientallen andere artiesten zijn te zien en te horen op het Bevrijdingsfestival Haarlem. Bevrijdingspop Haarlem is één van de oudste én leukste bevrijdingsfestivals van Nederland.

Bevrijdingsfestival Wageningen

In Gelderland is Wageningen de place to be op Bevrijdingsdag. Hier vindt op 5 mei het Bevrijdingsfestival Gelderland plaats. Het programma op het hoofdpodium bestaat onder meer uit optredens van Nielson, Kraantje Pappie, Danny Vera, Miss Montreal en de Daredevils.

Bevrijdingsfestival Den Bosch

Vier een feestje zoals alleen Brabanders dat kunnen bij het Bevrijdingsfestival in Den Bosch. Tientallen artiesten uit binnen- en buitenland reizen op 5 mei naar het festivalterrein aan de Pettelaarse Schans tegenover het Provinciehuis in ’s Hertogenbosch. Jij ook? Dit wordt sowieso een mooi feestje!

Bevrijdingsfestival Leeuwarden

In Leeuwarden is het op 5 mei 2018 driedubbel feest. Niet alleen strijkt het Bevrijdingsfestival Leeuwarden neer in de binnenstad, in de Friese hoofdstad vindt dit jaar ook de Nationale Opening van Bevrijdingsdag plaats én Leeuwarden is dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. Meer dan genoeg redenen om op Bevrijdingsdag naar Friesland af te reizen en – hopelijk! – in het zonnetje te genieten van alle optredens en activiteiten.

Bevrijdingsfestival Amsterdam

Natuurlijk viert ook onze hoofdstad de vrijheid op 5 mei. Het Bevrijdingsfestival van Amsterdam vindt plaats in Cultuurpark Westergasfabriek. Je geniet hier van optredens verspreid over 7 podia in het Westerpark. Op het programma staan onder meer My Baby, HAEVN, Moss en The Dubbeez. Ruim een miljoen Nederlanders bezoeken jaarlijks het Bevrijdingsfestival Amsterdam. Samen staan zij om 16.55 uur vijf minuten stil bij onze vrijheid.

Bevrijdingsfestival Assen

Wil je Bevrijdingsdag vieren in Drenthe, dan moet je in Assen zijn. Op het festivalterrein aan de Baggelhuizerplas treden tijdens het Bevrijdingsfestival Drenthe 2018 onder meer Jett Rebel, Lucas Hamming en Ronnie Flex op. Voor de jongere festivalganger is er een kinderplein en op het Sena Performers Stage laten jonge muziektalenten van zich horen.

Bevrijdingsfestival Almere

Ronnie Flex, Wulf, Douwe Bob en nog een heel lijstje aan artiesten betreden op 5 mei 2018 het podium bij het Bevrijdingsfestival Almere. Naast het hoofdprogramma op het Sena Performers Stage kun je ook even gaat luisteren naar jong talent op het Youth Movement Podium. Na 23.00 uur nemen de bekende radio DJ’s Coen & Sander het stokje over op het hoofdpodium, tijd om met de voetjes van de vloer te gaan!

Bevrijdingsfestival Roermond

Op het Bevrijdingsfestival Roermond treedt onder meer MY BABY op. Deze Nederlands-Nieuw-Zeelandse band is dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid en wordt door de Koninklijke Luchtmacht op 5 mei 2018 heel Nederland doorgevlogen om in verschillende provincies optredens te geven. Zo ook in Limburg! Verder kun je ook lekker dansen op de muziek van DeWolff, de hoofdact van Bevrijdingsfestival Roermond, Alain Clarke en nog vele anderen. Dat belooft een mooi feestje te worden!

Bevrijdingsfestival Vlissingen

Last but not least: het Bevrijdingsfestival Zeeland vindt dit jaar plaats in Vlissingen. Met verschillende podia verspreid op diverse locaties door de stad belooft ook dit een mooi Bevrijdingsfestival te worden. Het hoofdpodium staat in het Bellamypark en heeft een line-up met onder meer The Kik, Broederliefde en Memphis Maniacs.

Hoeveel kost een entreekaartje voor een bevrijdingsfestival?

Nog meer goed nieuws: helemaal niets! Alle bevrijdingsfestivals in heel Nederland zijn gratis. Dé kans dus om je favoriete Nederlandse en buitenlandse artiesten te zien optreden zonder een duur kaartje te moeten kopen. Veel plezier met je dagje uit op Bevrijdingsdag!

Meer weten over de leukste festivals en vakantiebestemmingen in mei? Bekijk dan mijn favorieten in de reiskalender!

Festivals en bestemmingen in mei

Lees verder in het Travel Magazine: