Slovenië staat bij steeds meer toeristen bekend als een overweldigend mooie vakantiebestemming. De natuur, gastvrije mensen en veelzijdigheid zorgen ervoor dat het land niet lang meer een insider-tip zal zijn. Ga je mee op rondreis?

In de winter kun je er van de pistes zoeven en in de zomer in de zon liggen. Slovenië heeft veel meer te bieden dan je zou denken en laat zich in elk seizoen van haar beste kant zien. We nemen je mee langs de mooiste plekken van Slovenië en stellen je voor de aan de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van het land.

11x De mooiste plekken in Slovenië

Goed om te weten | Ljubljana
Grot van Postojna | Adrenaline in Bovec
Maribor | Meer van Zelenci
Meer van Bled | Museumstoomtrein
De stad Koper
Het herdersdorp in de bergen
Kasteel van Celje | Piran

Vrouw geniet van het uitzicht over het meer van Bled

Goed om te weten

  • Geografie: Slovenië wordt omringd door Oostenrijk, Hongarije, Kroatië en Italië en ligt in het zuiden van Europa. Aan de zuidwestzijde van het land ligt een smalle kuststrook aan de Golf van Triest. Verder staat het land bekend om haar bergachtige, groene natuur.
  • Reizen naar Slovenië: Om naar Slovenië te reizen kun je viegen naar Ljubljana en Maribor. Ook kun je via Oostenrijk naar Slovenië reizen met de auto. Let op: als je een roadtrip maakt door Europa en via Kroatië naar Slovenië rijdt, moeten zowel volwassenen als kinderen over een geldig paspoort beschikken om de grens te kunnen passeren.
  • Klimaat: Het zuidwesten van het land beschikt over een Mediterraan klimaat. Dankzij de milde winters is het hier het hele jaar door goed toeven. In de Alpen heerst een bergklimaat en in het noordoosten een continentaal klimaat.
  • Visa: Slovenië behoort tot de Europese Unie, waardoor je geen visum nodig hebt (wel een identiteitskaart of paspoort).
  • Weetje: Slovenië staat bekend om het duurzame toerisme en is officieel tot “groene bestemming” uitgeroepen door de organisatie Green Destinations.

 

De Sloveense hoofdstad Ljubljana

Ljubljana ligt in het hart van Slovenië en is met 280.000 inwoners de grootste stad van het land. De stad behoorde al eens tot Italië, Oostenrijk en Duitsland, waardoor je hier een bonte mix van Mediterraanse invloeden en Oostenrijkse flair treft. Het kasteel van Ljubljana torent hoog boven de fotogenieke stad uit. Slovenië’s hoofdstad werd al eens verkozen tot “groene stad van Europa”, mede dankzij de talrijke parken en tuinen die er te vinden zijn.

De Postojna grot

De Postojna grot is een van de meest bezochte grotten van Europa. Een spoorlijntje brengt je in de grot en weer naar buiten. Te voet leg je ongeveer 1,8 kilometer af door de grot. De Postojna grot is zo groot dat deze in het Guinness Book of Records staat en zo ver reikt als de negen kilometer verderop liggende burcht van Predjama!

De Postojna grot
Temperatuur: 8 – 10 graden
Duur van de tour: 1,5 uur
Vertrek: dagelijks
Audiotour: in 17 talen

Tijdens de tour wandel je voorbij aan kleurige druipstenen, enorme stalactieten en uit de grond groeiende stalagmieten. De grootste is wel vijf meter hoog! Dankzij de lichtinval en de omliggende druipstenen ziet deze reus er vanuit elke hoek weer anders uit. Wie weet zie je tijdens je tour ook nog een grottenolm over de rotsen glibberen. De kleine salamanders die in deze grotten wonen worden ook wel drakenjongen genoemd. Met wat geluk vindt er een bluesconcert plaats in de grot, een belevenis die je niet snel zult vergeten!

De Postojna grot in Slovenie

Bovec

Was het grottenstelsel nog niet spannend genoeg, dan begint de adrenaline bij de volgende bezienswaardigheid wel te stromen. In Bovec in het noorden van Slovenië kun je aan canyoning doen.

Canyoning in Bovec
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Verplicht: je moet kunnen zwemmen
Reistijd: geopend van half maart tot eind oktober

In Bovec zijn verschillende canyons om uit te kiezen. Het beste laat je dit afhangen van je bereidheid om risico’s te nemen en je klimervaring. Voor de tour die begint in Sušec is geen ervaring vereist. Dit is de makkelijkste tour. Moeilijkere canyoning tours zijn die in de canyons Fratarica, Predelica en Globoški potok. Hier werk je je door nauwe openingen, over ruwe rotsen, door natural pools en spring je van drie tot vijf meter hoge watervallen. Avonturiers voelen zich na een dagje zwemmen, springen en glijden als herboren.

Rivier in Slovenie

Maribor

De op een na grootste stad van Slovenië is Maribor. Waarschijnlijk is de stad het bekendst bij voetbalfans, maar de niet ver van de Oostenrijkse grens gelegen stad heeft meer te bieden dan dat. Het slot en de kathedraal van Maribor zijn mooie bezienswaardigheden en ook de Basiliek van de Moeder van Barmhartigheid is een bezoek waard.

Ben je in de winter in Maribor, bind dan de latten onder in Skigebied Mariborsko Pohorje. In het grootste skigebied van Slovenië kunnen wintersportfans zich zo’n honderd dagen per jaar naar beneden storten.

De omgeving van Maribor staat bekend als wijngebied. De vruchtbare hellingen van de regio Slovenske Gorice laten de wijn heerlijk smaken. Maak je een rit door de wijnbergen, let dan eens op de hartvormige straten die langs de wijnranken slingeren. Je krijgt vanzelf een mediterraan gevoel in deze regio. Goed om te weten: Maribor ligt slechts zo’n zestig kilometer van Graz.

Maribor in Slovenie

Zelenci Nature Reserve

Het blauwgroene water van het Zelenci meer schittert je tegemoet! Dit meer ligt aan de noordkant van nationaal park Triglav, nabij de grens met Italië en Oostenrijk. Als je wat langer kijkt, zie je dat het water vanuit verschillende stromen het meer bereikt. Deze stroompjes maken onderdeel uit van de ondergrondse Sava Dolinka, dat tot aan het meer vijf kilometer lang ondergronds z’n weg baant. De Julische Alpen rond het meer torenen hoog boven het water uit en vormen een prachtig landschap.

Het meer van Bled

Het meer van Bled ligt zoals de naam al doet vermoeden aan de stad Bled, in de regio Gorenjska. Sta je aan de oever van het meer, dan zie je het enige eiland van Slovenië liggen. Het eiland Blejski Otok misstaat zeker niet als motief op een postkaart. Als de zon schijnt, weerspiegelt het kerkje op het eiland in het water van het meer. Beklim je de 99 treden naar het kerkje, vergeet dan niet de kerkklok te luiden. Volgens de overlevering komen daardoor al je dromen uit! Je kunt het eiland bereiken door een roeiboot te huren of door ernaartoe te zwemmen. In de zomer heeft het water een aangename temperatuur van 20 – 25 graden. Wie zwemmen niet ziet zitten, kan in plaats daarvan een wandeling rond het meer maken. Het uitzicht over het glinsterende water zorgt ervoor dat de zes kilometer lange route voorbij vliegt!

Het eiland in het meer van Bled in Slovenie

De museumtrein van Jesenice

Het is waarschijnlijk de meest bijzondere treinreis in Slovenië, de museumstoomtrein van Jesenice. Dit station ligt ongeveer een uur van de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Onderweg tuft de trein langs de Alpen, de stad Bled, het dal van Bohinj en veel andere bezienswaardigheden in Slovenië. Een schitterend panorama is dat over de rivier Soča, die in smaragdgroen door het dal slingert.

De stoomtrein op de Sokan brug in Slovenie

De trein steekt de river over via de grootste stenen boogbrug ter wereld: de Salcanobrug. Vergeet niet om op tijd je camera te voorschijn te halen om het adembenemende landschap vast te leggen.
Let op: de museumtrein rijdt niet dagelijks, dus kijk voor vertrek of je een ritje in je reisschema kunt inpassen en koop op tijd een kaartje, een plekje voor de stoomtram is erg geliefd!

De stad Koper

Koper is de enige havenstad van Slovenië. De stad staat bij toeristen echter niet bekend om haar haven aan de Adriatische Zee, maar om de prachtige historische binnenstad. Je stuit hier onder meer op het in de 15e eeuw omgebouwde Paleis van de Praetor en de Maria Hemelvaart Kathedraal. Slenter door de kleine, smalle straatjes van de stad, pauzeer bij de Da Ponte fontein en trakteer jezelf op juhe soep, een heerlijke Sloveense specialiteit.

De havenstad Koper in Slovenie

Velika Planina

Meer weten over de Sloveense cultuur? Breng dan een bezoek aan het herdersdorp Velika Planina. Dit is een van de weinige bewaard gebleven hooggelegen herdersdorpen in Europa. Je bereikt het dorp via de kabelbaan in de Kamniška Bistrica vallei. Een bezoek is vooral aan te bevelen tussen juni en september.

Herdersdorp Velika Planina in Slovenie

In de zomer drijven de herders hun koeien terug naar Velika Planina en brengen de zomer door in hun hutten met leien daken. Overal hoor je het geluid van koebellen, het ruikt er naar zomer en het panoramisch uitzicht is  schilderachtig. Om echt iets mee te krijgen van de herderscultuur, blijf je in een van de huisjes slapen of neem je deel aan een herdersmaaltijd. Breng je slechts kort een bezoek aan de nederzetting, neem dan een kijkje bij het Preskarjev museum, waar lokale trnič kaas ligt te rijpen.

De burcht van Celje

De volgende stop is de oude burcht van Celje in het oosten van van het land. Dit is het grootste kasteel van Slovenië. In 1333 werd het kasteel eigendom van de latere vorst van Celje, de graaf van Cilli, die tot een van de meest vooraanstaande adellijke families van het land behoorde. Nadat de laatste nazaat van de familie Cilli in 1456 was vermoord, ging het kasteel over in de handen van de heersende landvorsten. Vanaf dat moment verloor het kasteel aan betekenis en raakte het in verval. Nu is het echter in volle glorie hersteld en kun je het grote kasteelcomplex bezichtigen, inclusief de indrukwekkende donjon. Deze versterkte Middeleeuwse woontoren draagt de naam Frederikstoren. Het kasteel zelf kun je alleen bezoeken in juni en augustus, maar ook van buiten is het complex zeker een bezoek waard, mede dankzij het mooie uitzicht vanaf de Burcht van Celje.

Het kasteel van Celje in Slovenie

Bierfontein in Žalec: liefhebbers van een goudgeel pilsje doen er goed aan een tussenstop te maken in het 12 kilometer verderop gelegen Žalec. Rondom deze plaats wordt veel hop verbouwd, een essentieel ingrediënt van ’s werelds populairste drank. Bij de eerste bierfontein van Europa, de Green Gold Fountain, kun je zes verschillende biersoorten tappen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het beeld dat je in je hoofd hebt geschetst bij het lezen van het woord “bierfontein” waarschijnlijk aantrekkelijker is dan de werkelijkheid. Niettemin vormt de bierfontein bij mooi weer een grappige stop voor iedereen die niet de Bob is.

Piran

De laatste stop van deze kleine rondreis door Slovenië brengt ons naar de Adriatische Zee. Aan de grens van Italië ligt de prachtige stad Piran. De stad doet Italiaans aan dankzij de Venetiaanse invloeden en er hangt een Mediterraanse sfeer. De perfecte locatie om je rondreis ontspannen af te sluiten.

De Sloveense stad Piran

Drink een cappuccino in een van de vele cafeetjes rond het Tartiniplein. Terwijl je je blik over het plein laat zweven, valt het rode Venetiaanse Huis zeker op. Dit is het oudste gebouw op het plein en behoort tot de bezienswaardigheden in Piran. Ook de hoger gelegen St. Georgekathedraal verdient een plekje op je bucketlist. Het uitzicht over de oranje daken van de stad en de zee is onverslaanbaar.  In de verte zie je misschien wel de zoutpannen van Piran liggen. Het gebied rondom de zoutpannen is tegenwoordig een natuurgebied waar talrijke dieren beschutting vinden. Wie meer wil weten over de zoutwinning tijdens een rondleiding of nog een nieuw potje keukenzout kan gebruiken, zet koers naar de zoutpannen van Sečovlje.

Piran en de Adriatische Zee

Ontdek de mooie plekken en bezienswaardigheden van Slovenië, het land gaat je zeker verrassen!

Meer inspiratie uit het Travel Magazine: