Het ervaren van een bestemming buiten de gebaande paden, dat is een ware droom voor elke reiziger. Maar moet je altijd de halve wereld rond reizen om iets moois te zien? Ik ben op jacht voor je gegaan om de ware schatten van Europa te vinden voor je, die nog niet zijn ontdekt door het massatoerisme. Welke landen dat zijn, vind je hier!

Als je graag het “onbekende”wilt ervaren en een ongewone bestemming wilt zien, hoef je niet persé naar Azië, Afrika of Zuid-Amerika te vliegen, je vindt ze namelijk hier in Europa. Deze verborgen pareltjes zijn tot nu toe alleen nog maar gevonden door enthousiaste reizigers en back packers. Natuurlijk wordt het gaander tijd wel steeds moeilijker om dit soort geheime locaties te vinden in de wereld. In onze snel veranderende en enorm verbonden wereld blijven de geheime locaties niet geheim voor lang. Dus pak snel je rugzak en kom mee op een ontdekkingsreis naar de nog niet ondekte plekjes in de wereld. Snel, voordat het te laat is!

 

Psst! Geheime vakantiebestemmingen in Europe

Bosnië & Herzegovina | Albanië | Montenegro | Romanië | Slovenië

Traveler looks at landscape

Een vakantie in Bosnië en Herzegovina

Na een drie-jaar durende oorlog in Bosnië eindigde tijdens het jaar 1995 opende het land zich steeds meer naar de buitenwereld. Op de dag van vandaag is Bosnië en Herzegovina een van de populairste bestemming voor backpackers. Maar niet iedereen weet dit 😉 De buurlanden Kroatië en Montenegro scoren punten op hun resorts. Echter maakt het ruwe landschap, de wilde bergen en de diepe bossen in Bosnië & Herzegovina het juist een topbestemming voor avonturiers. Als je een beetje wilt relaxen op het strand kun je ook nog de kust van Bosnië verkennen. De kuststrook is slechts 20 kilometer lang. De hoofdstad Sarajevo lijkt de stad te zijn die iedereen vandaag op zijn/haar lippen heeft. Als je op zoek bent voor een leuke stedentrip dan is Bosnië en Herzegovina de plek voor jou!

3 highlights die je moet zien in Bosnië en Herzegovina

 • De brug van Mostar: misschien heb je wel al eens van Stari Most gehoord, te vinden op de UNESCO Werelderfgoed lijst, zelfs als je nog niet te maken hebt gehad met Bosnië & Herzegovina als vakantiebestemming. De brug verbindt niet alleen de twee districten aan elkaar, maar symboliseert ook het Christendom en Islam.
 • Sarajevo: een stad vol geschiedenis en cultuur. De bekendste historische gebeurtenis was de moord in Sarajevo dat een prikkel was voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Musea, theaters, kerken, moskeeën en andere historische gebouwen maken Sarajevo een bestemming die vooral rijk is aan diversiteit. Het is perfect voor reizigers die vooral van de oriëntaalse flair van de oude stad houden.
 • Neum: in het zuiden ligt Neum waar je mooiste stranden vindt. En nee, ze zijn niet minder dan de stranden in Italië of Montenegro. Bosnië en Herzegovina kan dus ook net goed een strand vakantie zijn!

Vakantie in Albanië

Het kleine land in de Balkan is lang geplaagd geworden door het communisme, maar is het begonnen met bloeien. Hoewel de buurlanden van Griekenland en Kroatië voor een lange tijd toeristische bolwerken zijn geweest, is Albanië op weg naar de oprichting van hun solide toeristische infrastructuur. Het is nog steeds een lange weg te gaan voor het massatoerisme die je bijvoorbeeld, op de stranden van de Griekse eilanden wel hebt. Wat het land echter nog steeds ontbreekt is infrastructuur. Zeker naar de afgelegen stranden, historische plekken moet er nog vooruitgang worden geboekt. De Polen en de Macedoniërs hebben al jarenlang de Albanese Rivièra als vakantiebestemming en steeds meer Britse toeristen beginnen nu ook de schoonheid van dit land te erkennen. Dus opschieten! 😉

3 highlights die je moet zien in Albanië:

 • Butrint: in Albanië vind je nog de sporen van de Romeinen, Grieken en Osmanen en je vindt het allemaal in het Nationaal Park van Butrint! Een amfitheater, oude woningen en relikwieën uit het verleden vind je hier en geven je inzicht in de oude wereld.
 • The Blue Eye: het bergmeer, Syri Kalter, is één van de meest populaire bezienswaardigheden in Albanië. Toeristen maken zelfs dagtochten vanuit Griekenland om deze sprankelende blauwe bron te zien en zelfs in te zwemmen.
 • Bunkers: door heel Albanië zijn er meer dan 17.000 voormalige communistische militaire bunkers, die zijn uitgegroeid tot echte toeristische magneten.

Vakantie in Montenegro

Oke ik moet toegeven dat Montenegro op het eerste gezicht geen geheime bestemming meer is. Het steeds toenemende aantal hotels en wegen groeit enorm en het land heeft te maken met veelal potentieel toerisme. Een vakantie in Montenegro is wel niet hetzelfde als een vakantie in Griekenland en/of Italië. Voordat dit land wordt gewijzigd in een ultieme vakantie hotspot, moet je snel een tour maken door Montenegro. Zeker doen! En vooral omdat zoveel toeristen alleen verblijven aan de kust en de beste onderdelen missen! Oh en ook goed om te weten is dat zelfs in het laagseizoen kan Montenegro nog steeds worden beschouwd als een echte geheime topbestemming in Europa!

3 highlights die je moet zien in Montenegro:

 • Baai van Kotor: alleen al voor het uitzicht van deze baai is een reisje al de moeite waard. De middeleeuwse charme vormt een perfect contrast met de luxe jachten en cruiseschepen die zich in de haven bevinden.
 • Durmitor National Park: het Durmitor Nationaal Park is de perfecte locatie om te wandelen, Skiën of gewoon te genieten van de natuur. Het park is thuis voor de Tara River Canyon – de diepste canyon in Europa.
 • Budva: de mooie badplaats is de perfecte locatie voor een paar dagen van ontspanning en gewoon liggend op het strand.

Vakantie in Roemenië

Een vakantie aan de Roemeense Zwarte Zeekust is een beetje verouderd nu, niet? Misschien, maar er is veel meer in Roemenië dan alleen de 225-kilometer lange kust, aan de Zwarte Zee. Net als Bosnië en Herzegovina heeft dit land ook slechts een relatief kleine kustlijn. Dit trekt meer en meer aandacht voor de binnenvaartse aspecten van het land. Verschillende culturele hebben de Roemeense steden beïnvloed en gevormd door de jaren heen. Daardoor hebben zij een zeer unieke verscheidenheid van steden, die je zeker niet ergens anders in Europa zult vinden.

3 highlights die je moet zien in Roemenië:

 • Timișoara: veel mensen hebben waarschijnlijk van deze stad gehoord vanwege de goedkope vluchten hier naartoe. Het word eens tijd dat dat veranderd! Timişoara staat ook bekend als ‘Klein-Wenen’, want het zit vol met prachtige, historische gebouwen in de mooiste pasteltinten. En de uitbundige, levendige parken geven de stad dat ware Wenen-gevoel. Timişoara is benoemd tot de culturele hoofdstad van Europa voor 2021, samen met een stad in Montenegro. Dit toont eigenlijk al hoe aantrekkelijk de stad is. Het is hoog tijd dat je gaat en Timişoara ontdekt!
 • Transylvania: Transsylvanië is een regio in het centrum van Roemenië, en één van de meest bekende plaatsen in het land. Volgens mij staat deze plek met zijn griezelig falir ook nog wel op jouw bucketlist, niet waar? Dracula bedankt daarvoor! Een andere bestemming is ook de stad van Sighișoara in Transsylvanië, die staat vol met heldere pastel gekleurde gebouwen. Dat is dan toch op de één of andere manier is het niet langer zo griezelig, toch?
 • Iași: Slechts 20 kilometer van Moldavië, ligt Iaşi. Deze stad staat ook wel bekend als de geboorteplaats van Roemeense cultuur. De universiteitsstad is thuis van vele belangrijke musea waaronder ook het paleis van de cultuur. Het is zeker de moeite waard!

Vakantie in Slovenië

Het land met de grootste biologische diversiteit in Europa is ook één van de kleinere landen van ons continent. Deze diversiteit gaat ook nog eens samen met een ongelooflijke variatie aan landschappen. Zo word je reis rond door Slovenië net een kleine reis door Europa. Een strandvakantie aam de Adriatische Zee vandaag, morgen wandelen in de Alpen en overmorgen een lange wandeling door de dichte bossen. Klinkt super, toch? Maar let op want dit is niet onopgemerkt gebleven door alle wereldreizigers en Slovenië is nu steeds meer een belangrijke speler in de toeristische sector.

3 highlights die je moet zien in Slovenië:

 • Ljubljana: hoewel de geliefde hoofdstad van Slovenië, Ljubljana bijna onmogelijk is om uit te spreken, is de stad niet zo exotisch is zoals de naam  suggereert. Ljubljana hoorde ooit bij Oostenrijk, Frankrijk, Italië en zelfs het Duitse Keizerrijk en vanwege deze verschillende “eigendommen” is er een uniek karakter ontstaan. Vandaag de dag is de stad waarschijnlijk het best omschreven als “het Middellandse zee-Oostenrijk”. Het klinkt gek, maar het is echt mooi en heel anders dan andere Europese hoofdsteden.
 • Bled: Slovenië’s de beroemdste meer ligt op slechts een paar kilometer van de Oostenrijkse grens. Lake Bled is welbekend omdat het in het midden van een klein eiland ligt met een schilderachtige kerk. En dan nog op de achtergrond de Alpen. Hier worden dromen werkelijkheid!
 • Piran: het is geen geheime locatie, maar een reis naar de kust stad Piran, is een absolute must tijdens je vakantie in Slovenië. De grachten en de architectuur hier zullen je laten denken aan Venetië. Je vindt de oude stad op een hoog punt in het land waardoor het de plaats alleen maar spectaculairder maakt.

Zoals je kunt zien, zijn er vele onontdekte locaties in Europa, die je zeker moet bezoeken voordat ze worden opgerold met massatoerisme. Of heb je misschien al één van deze landen bezocht? Zo ja, heb je dan misschien nog meer geheime tips voor andere avontuurlijke reizigers? En welk land is de volgende op je bucktetlijst?