Eeuwenoude kastelen en universiteitsgebouwen gaan in Tübingen hand in hand met gezellige studentenkroegjes en wijncafés. Wordt deze Duitse stad vol verrassingen jouw volgende stedentrip?

Proef een chocoladebiertje, vaar in een gondel over de Neckar of slinger tussen de terrasjes door in het historische centrum. Grote kans dat de stad Tübingen bij jou nog geen belletje doet rinkelen, maar het is tijd om daar verandering in te brengen. Deze Duitse stad is echt verrassend leuk en perfect voor een weekendje weg dit voorjaar. Ga je mee op tour langs de mooiste bezienswaardigheden en de leukste evenementen van Tübingen?

Tübingen
Foto: Barbara Honner / Verkehrsverein Tübingen

Waar ligt Tübingen? | Wat te doen in Tübingen? | Winkelen in Tübingen

Waar ligt Tübingen?

De sfeervolle studentenstad Tübingen ligt in het hart van Baden-Württemberg, een deelstaat in het zuidwesten van Duitsland. De stad aan de Necker telt bijna 90.000 inwoners waarvan ongeveer een kwart studenten. Vanaf Utrecht rijd je in 6,5 uur naar Tübingen. Met de internationale trein kun je ook naar deze Duitse stad reizen. Of vlieg naar de luchthaven van Stuttgart, 25 kilometer verderop.

Wat te doen in Tübingen?

Trek een paar goede sneakers of wandelschoenen aan en volg de met kinderkopjes bezaaide straten van Tübingen naar de mooiste highlights. Van middeleeuwse kastelen en eeuwenoude universiteitsgebouwen tot gezellige pleinen vol terrassen en studentenkroegen. Even pauzeren met een biertje of wijntje en weer door, want Tübingen telt heel wat bezienswaardigheden!

Hölderlingtoren | Neckarfront | Tübingen Vletwedstrijd
Neckar Island | Burse | Schloss Hohentübingen | Klooster en Schloss Bebenhausen | Marktplein van Tübingen | Stiftskirche | chocolART

In 2020 is het 250 jaar geleden dat de dicter en filosoof Friedrich Hölderlin, die 36 jaar van zijn leven in Tübingen doorbracht, geboren werd. Om dat te vieren, roept Tübingen 2020 uit tot het jaar van de literatuur met onder meer een opera en een nieuwe expositie.

Hölderlintoren

De Hölderlintoren is dé bekendste en meest bezochte bezienswaardigheid van Tübingen en een goed startpunt voor een wandeling door de stad. In dit smalle gele torentje woonde de bekende dichter Friedrich Hölderlin 36 jaar lang. Begin dit jaar opende in het voormalige woonhuis van de schrijver een museum over zijn werk en leven.

 

Neckarfront

Het gele torentje van Hölderling ligt aan de oever van de Neckar, ook wel Neckarfront genoemd. Hier kun je in een vlet stappen voor een tocht langs de kleurrijke huisjes aan het water. Een vlet, wat is dat dan? Deze houten boten lijken nog het meeste op de gondels uit Venetië. Oorspronkelijk was het varen met een vlet vooral bij studentenverenigingen populair, maar nu is het een van de must-do’s voor toeristen in Tübingen.

Neckar Tübingen
Foto: Barbara Honner / Verkehrsverein Tübingen

Tübingen Vletwedstrijd

Het hele jaar door varen de vletten, de traditionele ‘gondels’ van Tübingen, op een rustig tempo over de Neckar. Maar niet op 11 juni! Dan vindt de jaarlijkse Tübingen Vletwedstrijd plaats en racen 40 boten met verklede deelnemers door de Neckar. De Eberhardburg en de Platanenallee zijn de beste plekken om dit kleurrijke evenement te bekijken.

Neckar Island

Stap uit op Necker Island, een klein eilandje in het midden van de rivier waarvandaan je het allerbeste uitzicht hebt over de historische binnenstad van Tübingen. Neem een hapje en een drankje mee voor een picknick of loop met je camera in de hand een rondje over het eiland en schiet de mooiste plaatjes van de gekleurde huizen aan de overkant.

Tübingen
Foto: Barbara Honner / Verkehrsverein Tübingen

Burse

Tübingen is een studentenstad in hart en nieren. De universiteit van Tübingen is al meer dan 500 jaar oud en bestaat dus ook uit veel historische gebouwen, die niet alleen voor studenten interessant zijn. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Burse, een imposant universiteitsgebouw dat ooit studentenwoningen huisvestte en waar nu colleges gegeven worden.

Schloss Hohentübingen

Het Schloss Hohentübingen nodigt uit om weer in de schoolbanken te kruipen, want hier volgen studenten lessen in een zestiende-eeuws kasteel. Het kasteel huisvest daarnaast ook een archeologisch museum en een wijnvat met een capaciteit van wel 85.000 (!) liter. In de wintermaanden kun je een tour volgen langs het wijnvat.

Schloss Hohentubingen
Foto: Barbara Honner / Verkehrsverein Tübingen

Klooster en Schloss Bebenhausen

Net buiten Tübingen ligt het stadje Bebenhausen waar je het in de 12e eeuw gestichte klooster en kasteel kunt bezoeken. Dit is een van de best bewaarde kloosters van het zuidwesten van Duitsland en is prachtig gelegen in natuurpark Schönbuch.

Marktplein van Tübingen

Loop door over de kinderkopjes van de kronkelende straatjes richting het marktplein in het hart van het historische centrum van Tübingen. Midden op dit plein staat het 15e eeuwse raadhuis, een van dé bezienswaardigheden van de stad. Op en rondom het marktplein vind je gezellige terrasjes, wijncafés en studentenkroegen. Tijd voor een Duits biertje of een lokaal wijntje!

Tübingen
Foto: Thomas Rathay

Stiftskirche

De Stiftskirche is een gotische kerk met indrukwekkende glas-in-lood ramen midden in het historische centrum van Tübingen. De kerk heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. Vandaag de dag kun je de toren van de kerk beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

chocolART

Attentie, chocaholics! In de eerste week van december verandert Tübingen in een waar chocolade festijn tijdens chocolART, het International Tübinger Chocolate Festival. Proef chocolade in alle vormen, maten en smaken tijdens misschien wel het leukste evenement van het jaar. Je kunt zelfs een glaasje chocoladebier drinken! Let op: vanwege de coronacrisis zal het festival er dit jaar iets anders uitzien. Check voorafgaand aan je vakantie de laaste updates over het festival en de maatregelen.

chocolART
Foto: Barbara Honner / Verkehrsverein Tübingen

Winkelen in Tübingen

Struin jij op een zaterdagmiddag het liefst langs uitnodigende etalages en jaag je graag op de beste koopjes? Dan kun je in Tübingen je shoppinghart ophalen! Duik met je neus in een goed boek in een van de vele boekenwinkels die deze studentenstad rijk is of slenter langs de boetiekjes in de binnenstad. De echte koopjesjagers moeten echter nét buiten de stad zijn, bij Outletcity Metzingen. Hier winkel je bij meer dan 300 luxe merken met heel veel korting. Extra lang shoppen: dit outletcentrum is elke dag (behalve zondag) tot 20.00 uur ‘s avonds geopend.

Boek jouw stedentrip Tübingen via Holidayguru

Denk jij nu: een weekendje Tübingen verkennen, dat lijkt mij wel wat? Check dan snel mijn goedkope hoteldeals en boek een weekendje weg!

Meer inspiratie uit het Travel Magazine